Živočišný produkt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skočit na: Navigace, Hledání

Živočišné produkty (nebo zvířecí produkty) jsou všechny produkty, které jsou získány z těla živočicha. Do této kategorie spadají jak produkty, které zvíře vyprodukovalo (například mléko, vejce a med), tak i produkty, které byly získány usmrcením zvířete.

Termín se často používá v souvislosti s dietami či životními styly - často s veganstvím nebo vegetariánstvím, ale také například v souvislosti s kašrutem, halalem nebo vitariánstvím. V laktoovovegetariánství je tento termín důležitý především kvůli tomu, že většinou odmítá ty živočišné produkty, kvůli kterým bylo zvíře zabito, zatímco veganství odmítá veškeré živočišné produkty.

Běžně nejsou za živočišné produkty označovány zkameněliny ani produkty z rozložených těl živočichů (například ropa). Rostliny hnojené pozůstatky zvířecích těl se také nepovažují za živočišné produkty.

Seznam živočišných produktů[editovat | editovat zdroj]

Běžně používané k jídlu[editovat | editovat zdroj]

Následuje databáze živočišných produktů, které jsou určené pro člověka k jídlu nebo do některých jedlých produktů přidávány.

První část seznamu obsahuje ty živočišné produkty, které byly získány z těla živočicha tak, že bylo zvíře usmrceno. Některé ostatní živočišné produkty avšak také více či méně přímo zapříčiňují smrt zvířete, ale pouze tyto jsou nevhodné pro všechny vegetariány.

Další část seznamu obsahuje živočišné produkty vyráběné z vajec, takže nevhodné pro laktovegetariány a vegany.

Poslední část seznamu obsahuje všechny ostatní živočišné produkty - tím pádem nevhodné pro vegany.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Následující produkty živočišného původu (nebo s velkou pravděpodobností živočišného původu) se používají k jiným účelům, než je stravování.

První část seznamu obsahuje ty živočišné produkty, které byly získány z těla živočicha tak, že bylo zvíře zabito, a tím pádem jsou nevhodné pro vegetariány.

Zbytek živočišných produktů byl ze živočicha získán nesmrtící (neletální) cestou, přesto je považován za nevhodný pro vegany (předchozí seznam je také nevhodný pro vegany), protože ti odmítají veškeré živočišné produkty.

Seznam aditiv živočišného původu[editovat | editovat zdroj]

Některé živočišné produkty mohou být označovány také písmenem E a svým číselným označením. Mezi tyto přídatné látky patří všechny následující. U některých produktů může být uvedeno, že se ve většině případů jedná o produkt neživočišného původu, a u některých také to, že nejsou povoleny normami České republiky, přesto jsou zde však pro jistotu uvedeny.

Nevhodné pro všechny vegetariány:

  • E 101 - riboflavin, riboflavin-5'-fosforečnan - může být živočišného původu[2]
  • E 120 - košenila, kyselina karmínová, karmíny (karmazíny) - vyráběny z brouka košenily
  • E 153 - medicinální uhlí (v jídle by mělo být použito pouze uhlí rostlinného původu)[1][2]
  • E 161b - lutein - jako aditivum většinou vyráběn z okvětních lístků měsíčku[10]
  • E 161g - kanthaxanthin - v ČR je povolen pouze pro štrasburské párky, jinak se používat nesmí, krmí se s ním ale slepice a lososi kvůli dosažení lepšího zbarvení vajec/masa[11]
  • E 236 - kyselina mravenčí - používá se převážně syntetická
  • E 237 - mravenčan sodný - sůl kyseliny mravenčí, v Česku není povolen předpisy
  • E 238 - mravenčan vápenatý - sůl kyseliny mravenčí, v Česku není povolen předpisy
  • E 252 - dusičnan draselný (ledek draselný) - většinou vyráběn synteticky
  • E 430 - polyoxyethylenstearát - v Česku zakázán
  • E 431 - polyoxyethylenmonostearát - v Česku zakázán
  • E 432 - polyoxyethylensorbitanmonolaurát (polysorbát 20/tween 20) - vyráběn z mastných kyselin
  • E 433 - polyoxyethylensorbitanmonooleát (polysorbát 80/tween 80) - vyráběn z mastných kyselin
  • E 434 - polyoxyethylensorbitanmonopalmitát (polysorbát 40/tween 40) - vyráběn z mastných kyselin
  • E 435 - polyoxyethylensorbitanmonostearát (polysorbát 60/tween 60) - vyráběn z mastných kyselin
  • E 436 - polyoxyethylensorbitantristearát (polysorbát 65/tween 65) - vyráběn z mastných kyselin
  • E 441 - želatina - v ČR je zakázáno používat k označení želatiny zkratku, kterou mají aditiva
  • E 442 - amonné soli fosfatidových kyselin (emulgátor RM, emulgátor LM) - vyráběny z glycerolu[3]
  • E 470a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin z jedlých tuků - vyráběny z mastných kyselin[3]
  • E 470b - hořečnaté soli mastných kyselin z jedlých tuků - vyráběny z mastných kyselin[3]
  • E 471 - mono- a diglyceridy mastných kyselin - vyráběny z glycerolu a mastných kyselin[4]
  • E 472 - estery monoglyceridů s kyselinou octovou, mléčnou, citrónovou, vinnou a acetylvinnou - vyráběny z glycerolu[4]
  • E 473 - cukroestery (estery sacharózy s mastnými kyselinami z jedlých tuků) - vyráběny z mastných kyselin[4]
  • E 474 - cukroglyceridy - vyráběny z glycerolu[4]
  • E 475 - estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) - vyráběny z glycerolu a mastných kyselin[4]
  • E 476 - polyglycerolpolyricinoleát - podle Vegan Society[2] a dalších zdrojů může být vyráběn z glycerolu[4], ale v současnosti se veškerý na trhu vyrábí z rostlin
  • E 477 - estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami[4]
  • E 478 - laktylované estery glycerolu - vyráběny z glycerolu[4]
  • E 479b - oxidovaný sojový olej a jeho produkty - vyráběn z glycerolu[4]
  • E 481 - stearoyl-2-laktylát sodný - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 482 - stearoyl-2-laktylát vápenatý - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 483 - stearyltartarát - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 491 - sorbitanmonostearát (span 60) - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 492 - sorbitantristearát (span 65) - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 493 - sorbitanmonolaurát (span 20) - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 494 - sorbitanmonooleát (span 80) - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 495 - sorbitanmonopalmitát (span 40) - vyráběn z mastných kyselin[6][2]
  • E 542 - jedlá kostní moučka - v Česku je jako aditivum zakázána
  • E 570 - mastné kyseliny/kyselina stearová - často vyráběny z živočišných tuků, které jsou výstupním produktem kafilérií
  • E 572 - stearan hořečnatý - vyrobený z mastných kyselin - v Česku je jako aditivum zakázán
  • E 627 - guanylát sodný[2]
  • E 631 - inosinan sodný - běžně vyráběn z masa nebo ryb[13]
  • E 635 - 5'ribonukleotidy sodné[2]
  • E 640 - glycin a jeho sodná sůl[2]
  • E 641 - leucin - může být živočišného původu[5]
  • E 904 - šelak - může obsahovat mrtvý hmyz
  • E 920 - L-cystein, L-cystein hydrochlorid[16][2] - vyráběn z lidských vlasů nebo štětin prasat
  • E 921 - L-cystein hydrochlorid monohydrát[16][2] - v ČR zakázán
  • E 1518 - glyceryltriacetát - derivát glycerolu[2]

Pokud vynecháme ze seznamu látky, které jsou prakticky vždy jiného než živočišného původu, a ty, které jsou v Česku zakázány jako aditiva, zbydou následující: E 101, E 120, E 422, E 432-436, E 442, E 470-475, E 477, E 478, E 479b, E 481-483, E 491-495, E 570, E 627, E 631, E 635, E 640, E 904, E 920, E 1518.

Nevhodné pouze pro laktovegetariány a vegany:

  • E 322 - lecitin - může být vyráběn z vajec, ale bývá získáván také ze sóji a dalších rostlinných zdrojů[2]

Nevhodné pouze pro vegany:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b E 153 na stránkách www.bezkonzervantu.cz
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn Kritéria pro veganské jídlo od Vegan Society (anglicky)
  3. a b c d e f g h Vybraná aditiva živočišného původu E 441 - E 470
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Vybraná aditiva živočišného původu E 471 - E 480
  5. a b c d e f g h i j k Důvody, proč některé produkty nejsou veganské a seznam některých neveganských produktů
  6. a b c d e f g h i j k l Vybraná aditiva živočišného původu E 481 - E 500
  7. Juwim na stránkách České vegetariánské společnosti
  8. E 920
  9. E 921
  10. a b WHO/FAO Codex Alimentarius General Standard for Food Additives
  11. a b E 161g na stránkách www.emulgatory.cz
  12. E 252 - Dusičnan draselný na www.emulgatory.cz
  13. a b E 631
  14. a b E 966 - laktitol na www.food-info.net
  15. a b Is honey vegan?
  16. a b Vybraná aditiva živočišného původu E 910 - E 970 - především L-cystein a jeho deriváty