Komandorská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jukola, sušená ryba
Detail jedné z prvních map východní Kamčatky a Komandorských ostrovů, která zobrazuje místní mořské savce, jeden ze základu tradičního jídelníčků.
Tulení maso, které představuje tradiční jídlo obyvatel Komandorských ostrovů
Šicha patří k místním, volně dostupným zdrojům potravy

Komandorská kuchyně (rusky Командорская кухня, Komandorskaja kuchňa), tedy kuchyně Komandorských ostrovů, v sobě mísí prvky tradiční ruské a aleutské kuchyně. Využívá zejména místní produkty jako jsou ryby, mořské plody a také mořští savci, zvěřina a divoké rostliny, jež tvořili základ už tradiční stravy Aleutů, a také pro Aleuty neznámé potraviny, jako je zelenina (brambory) či různé obilniny, které byly na tyto ostrovy přivezeny Rusy.

Většina místních pokrmů je ruského původu, avšak některé, zejména pokrmy připravované z masa mořských savců, zvěřiny či mořských plodů, vykazují tradiční aleutský vliv. Zároveň je však nutné dodat že i současná aleutská kuchyně vykazuje velký vliv ruské kuchyně, což je dáno několik století trvajícím kontaktem mezi Rusy a všemi domorodými národy Sibiře a dálného východu, mezi které Aleuti patří.

Ingredience[editovat | editovat zdroj]

Na Komandorských ostrovech se hlavně konzumují ryby (také rybí kaviár). V zimě se lidé věnují mořskému rybolovu a proto se jedí hlavně mořské ryby, například tresky, lososi nebo platýsi. [1] Ze sladkovodních ryb, které se loví převážně v létě, se konzumuje nejčastěji siven. [2]

Kromě ryb se konzumují další dary moře - mořští korýši, plži, mořské řasy a také produkty z mořských savců, jako například tuleni (tuleň obecný) a lachtani (hlavně lachtan ušatý), kteří jsou tradičně loveni Aleuty. Dále je na ostrovech možnost lovit zvěř, jako jsou divocí sobi nebo různí ptáci (kachny, burňáci, alkovití) [3] a sbírat houby (hřiby, žampióny, lišky)[4] a bobule, například morušky, maliny nebo šicha. Mezi často využívané ingredience patří také zelenina, jako jsou brambory, cibule, česnek, kořenová zelenina a jiné.

Jídla[editovat | editovat zdroj]

Ryby[editovat | editovat zdroj]

Mořští bezobratlí[editovat | editovat zdroj]

Mořští savci[editovat | editovat zdroj]

  • Solené ploutve (rusky: соленые ласты, aleutsky: lustax̂) - lachtaní ploutve naložené ve slaném nálevu, které se popřípadě nechají zkvasit.
  • Mundirach (rusky: мундирах) - tulení ploutve vařené s bramborami dochucené například česnekem, či hořčicí.
  • Tači (rusky: тачи) - pečené maso z lachtaní lopatky ochucené česnekem, solí a pepřem.
  • Aleutská tlačenka (rusky: сольтисон по алеутски) - vymytý tulení nebo lachtaní žaludek naplněný kousky sušených ryb, které se zalijí tulením nebo lachtaním tukem. [5]

Ptáci[editovat | editovat zdroj]

  • Kachna pečená "v polních podmínkách" (rusky: утка в походных условиях) - vykuchaná kachna, naplněná brambory, kachními játry a srdcem, pečená pod ohněm rozpálenými kameny.
  • Polévka z krve papuchalka - dnes už ne příliš časté tradiční aleutské jídlo připravené z krve papuchalka. [5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AVDĚJENKO, Alexandr Viktorovič. Mořský rybolov [online]. Komandorské ostrovy, 2002 [cit. 2010-11-28]. Dostupné online. (rusky) 
  2. AVDĚJENKO, Alexandr Viktorovič. Sladkovodní rybolov [online]. Komandorské ostrovy, 2002 [cit. 2010-11-28]. Dostupné online. (rusky) 
  3. AVDĚJENKO, Alexandr Viktorovič. Fauna ostrovů [online]. Komandorské ostrovy, 2002 [cit. 2010-11-28]. Dostupné online. (rusky) 
  4. AVDĚJENKO, Alexandr Viktorovič. Houby [online]. Komandorské ostrovy, 2002 [cit. 2010-11-28]. Dostupné online. (rusky) 
  5. a b c d AVDĚJENKO, Alexandr Viktorovič. Kuchyně [online]. Komandorské ostrovy, 2002 [cit. 2012-07-29]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]