Macajská kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vaječné koláčky pastel de nata

Macajská kuchyně (čínsky:澳門土生葡菜澳门土生葡菜), tedy kuchyně Macaa, je směsící tradiční čínské kuchyně a kuchyně portugalských kolonistů. Existují zde i vlivy kuchyní jihovýchodní Asie (Malajsie) a kuchyní jiných portugalských kolonií. [1] Nejpoužívanějšími techniky při vaření je pečení a grilování. [2]

Vzhledem k své geografické poloze, bylo Macao součástí čínského území od starověku. Oblast obývají hlavně Číňané, a proto původní kuchyní Macaa byla čínská kuchyně. Od druhé poloviny 16. století se zde začali usazovat Portugalci kteří významně ovlivnili zdejší kuchyni o nové kulinářské techniky, nové ingredience a nové pokrmy. Moderní macajská kuchyně se považuje za typ fusion kuchyně - směsici tradiční čínské, portugalské kuchyně a také kuchyní portugalských kolonií (Jižní Amerika, Afrika).

Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou ryby, mořské plody (krevety, krabi, chobotnice), drůbeží maso (kuře, kachna), vepřové maso, tofu, rýže a různé druhy ovoce. K typickým dochucovadlům patří kurkuma, skořice, kokos a kokosové mléko, zázvor, čili papričky a bakalhao (sušená a sláná rozdrcená treska). K typickým pokrmům patří galinha à portuguesa, galinha à africana, cabidela, minči. [2]

Sladká jídla jsou zastoupena dezerty, jako jsou pastel de nata, serradura, mandlové koláčky a různé druhy pudinků (mangový, kokosový).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gastronomia [online]. macautourism [cit. 2010-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-21. (portugalsky) 
  2. a b The Macanese Cuisine [online]. Metropolasia [cit. 2010-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-23. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]