Planet Zoo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Planet Zoo
Základní informace
VývojářFrontier Developments
VydavatelFrontier Developments
SkladatelJim Guthrie
EngineCobra Engine
PlatformaMicrosoft Windows
Datum vydání5. listopadu 2019
Žánrstavební simulátor
Herní módvideohra pro jednoho hráče
KlasifikacePEGI 3 a více
ESRB 10 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Planet Zoo je budovatelsko-manažerská videohra vyvinutá a publikována společností Frontier Developments pro Microsoft Windows. Hratelností je podobná hře Planet Coaster, od stejného vývojářského studia. Je duchovním nástupcem hry Zoo Tycoon. Hra byla vydána 5. listopadu 2019.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hráči si staví svou vlastní zoo, do které postupně umístí zvířata, zaměstnance a stánky. V základní hře je k dispozici 76 druhů zvířat, dalších 104 je obsaženo v rámci DLC a 3 ve speciální edici. Zvířata se chovají podobně jako jejich protějšky v reálném životě, například pandy červené skáčou po stromech nebo vlci se shlukují ve smečkách. Každé zvíře má své vlastní geny, na kterém závisí délka života, velikost, zdraví i plodnost. Aby byla zvířata spokojená, je potřeba jim přizpůsobit výběh.

Seznam zvířat[editovat | editovat zdroj]

Základní hra obsahuje 76 druhů zvířat uvedená v seznamu níže. Pořadí je abecedně. Při vydání hry bylo původně jen 73 zvířat ve hře, zbylá 3 zvířata byla přidána v rámci výročí od vydání hry jako součást aktualizace.

Anakonda žlutá

Antilopa skákavá

Antilopa vraná

Bizon prérijní

Bongo

Buvol kaferský

Gaviál

Gepard

Goliáš obrovský

Gorila nížinná

Hrabáč

Hroch obojživelný

Hroznýš královský

Hyena skvrnitá

Chřestýš západní

Irbis (Levhart sněžný)

Jelen evropský - součást aktualizace 1.11.2

Korovec jedovatý

Krokodýl mořský

Leguán jedlý

Leguán zelený

Lemur kata

Lev berberský

Luskoun krátkoocasý

Makak červenolící

Mandril

Medvěd grizzly

Medvěd plavý

Medvěd ušatý tchajwanský

Nosorožec indický

Nyala

Oblovka obrovská

Okapi

Orangutan bornejský

Pakobra východní

Pakůň běloocasý

Palovčík brazilský

Panda červená

Panda velká

Páv korunkatý

Pekari páskovaný - součást aktualizace 1.15.2

Pes hyenovitý

Plameňák růžový

Pralesnička Lehmannova

Pralesnička strašná

Prase savanové

Přímorožec (Oryx jihoafrický)

Pštros dvouprstý

Sklípkan největší

Sklípkan parahybský

Sklípkan Smithův

Slon africký

Slon indický

Smrtonoš zmijí

Stonoha obrovská

Šimpanz bonobo

Šimpanz hornoguinejský

Štír arizonský

• Šváb Macropanesthia rhinoceros

Tapír středoamerický

Titán obrovský

Tygr indický

Tygr ussurijský

Varan nilský

Vari černobílý - součást aktualizace 1.7.2

Vari červený

Velbloud dvouhrbý

Veleskokan goliáší

Veleštír mohutný

Vidloroh americký

Vlk obecný

Zebra stepní

Zmije útočná

Želva obrovská

Želva sloní

Žirafa síťovaná

Vývoj a vydání[editovat | editovat zdroj]

Od dubna 2017 se šířily domněnky o nové hře společnosti Frontier Developments poté, co si studio zaregistrovalo ochrannou známku hry Planet Safari. Oficiálně byla hra oznámena dne 24. dubna 2019 a její vydání bylo dne 5. listopadu 2019. Kromě předobjednání hry měli hráči možnost si předobjednat speciální edici, která zahrnovala bonusová zvířata (varan komodský, gazela Thomsonova a hrošík liberijský), předměty a poskytla přístup do hry několik týdnů před vydáním.

Po vydání hry bylo vydáno čtrnáct DLC balíčků – Arktický balíček (Arctic Pack), Jihoamerický balíček (South America Pack), Australský balíček (Australia Pack), Vodní balíček (Aquatic Pack), Balíček Jihovýchodní Asie (Southeast Asia Animal Pack), Africký balíček (Africa Pack), Severoamerický balíček (North America Animal Pack), Evropský balíček (Europe Pack), Balíček mokřadů (Wetlands Animal Pack), Balíček ochrany (Conservation Pack), Balíček šera (Twilight Pack), Balíček travin (Grasslands Animal Pack), Tropický balíček (Tropical Pack), Vyprahlý balíček (Arid Animal Pack), Oceánský balíček (Oceania Pack) a Eurasijský balíček (Eurasia Animal Pack) které přinesly nová zvířata, terén či budovy přizpůsobené regionům.

DLC balíčky
Název Datum vydání Popis
Arktický balíček[1] 17. prosince 2019 Arktický balíček přidává nová zvířata žijící v Arktidě (lední medvěd, vlk polární, ovce aljašská a sob), tematické obchody, dekorace a jiné objekty.
Jihoamerický balíček[2] 7. dubna 2020 Jihoamerický balíček přidává nová zvířata žijící v pralesích Jižní Ameriky (jaguár, malpa kapucínská, lama, mravenečník velký a listovnice červenooká), scenérie a budovy.
Australský balíček[3] 25. srpna 2020 Australský balíček přidává nová zvířata žijící v Austrálii (koala, dingo, klokan rudý, kasuár přilbový a tilikva australská), scenérie a budovy.
Vodní balíček[4] 8. prosince 2020 Vodní balíček přidává nová vodní zvířata (tučňák patagonský, vydra obrovská, tuleň kuželozubý, kajmánek trpasličí a želva diamantová), novou tematickou výzvu (Oregon, USA) a nové objekty a dekorace.
Balíček Jihovýchodní Asie[5] 30. března 2021 Jihovýchodní asijský balíček přidává nová zvířata žijící v jihovýchodní Asii (medvěd malajský, levhart obláčkový, kahau nosatý, tapír čabrakový, babirusa, dhoul, binturong a lupenitka), scenérie a budovy.
Africký balíček[6] 22. června 2021 Africký balíček přidává nová zvířata žijící v Africe (surikata, fenek, tučňák brýlový, nosorožec tuponosý a vruboun posvátný), scenérie a budovy.
Severoamerický balíček[7] 4. října 2021 Severoamerický balíček přidává nová zvířata žijící v Severní Americe (puma americká, los, lachtan kalifornský, aligátor severoamerický, bobr kanadský, psoun prériový, liška polární a skokan volský), scenérie a budovy.
Evropský balíček[8] 15. prosince 2021 Evropský balíček přidává nová zvířata žijící v Evropě (rys ostrovid, daněk skvrnitý, jezevec lesní, kozorožec horský a mlok skvrnitý), scenérie a budovy.
Balíček mokřadů[9] 12. dubna 2022 Mokřadní balíček přidává nová zvířata žijící v mokřadech (kapybara, ptakopysk, vydra malá, kajman brýlový, jeřáb mandžuský, voduška abok, buvol indický a čolek dunajský)
Balíček ochrany 21. června 2022 Balíček ochrany přidává ohrožená a chráněná zvířata (kůň Převalského, levhart mandžuský, siamang, přímorožec šavlorohý a axolotl mexický), scenérie a budovy.
Balíček šera 18. října 2022 Balíček šera je zaměřený na téma Halloween a přidává noční zvířata (kaloň egyptský, mýval severní, skunk pruhovaný, liška obecná a vombat obecný), scenérie a budovy.
Balíček travin 13. prosince 2022 Balíček travin přidává zvířata žijící v travinách (pásovec devítipásý, pes hřivnatý, Emu, Karakal, Klokan rudokrký, Hyena žíhaná a Pakůň žíhaný) a 5 druhů motýlů do expozice (Cloudless sulphur, Babočka paví oko, Morpho modrý, Monarcha stěhovavý a Otakárek fenyklový), scenérie a další doplňky.
Tropický balíček 4. dubna 2023 Tropický balíček přidává zvířata žijící v tropech (fosa, gibon lar, štětkoun africký, varan skvrnitý a do průchozí expozice lenochod hnědokrký), scenérie a nové stavební prvky.
Vyprahlý balíček 20. června 2023 Vyprahlý balíček přidává zvířata žijící na vyprahlých suchých místech např. pouště (velbloud jednohrbý, adax, gazela dama, dikobraz obecný, kočka pouštní, nosorožec dvourohý,osel somálský a zmije rohatá). Moc stavebních prvků nenabízí, neboť se jedná o zvířecí balíček.
Oceánský balíček 19. září 2023 Oceánský balíček přidává 5 dalších zvířat žijící v oblasti zvané Oceánie (kivi hnědý, ďábel medvědovitý, tučňák nejmenší, klokan quokka a kaloň zlatotýlý), k tomu více než 200 zbrusu nových kusů vybavení inspirovaných polynéskými tradicemi, dále přírodní stavební materiály, jako jsou sušené listy, dřevo, vlákna a tkaniny, doplněné o vzorované vyřezávané dřevěné dekorace a pestré květinové ozdoby.
Eurasijský balíček 13. prosince 2023 Eurasijský balíček se zaměřuje na největší kontinent na světě - Eurasii, a přidává 8 zvířat (zubr evropský, prase divoké, rosomák, labuť velká, medvěd pyskatý, takin, sajga tatarská, a do expozice želva zelenavá).


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Planet Zoo na anglické Wikipedii.

  1. Planet Zoo (NOVINKY a RECENZE). Alza [online]. [cit. 2020-07-14]. Dostupné online. 
  2. Planet Zoo získá jihoamerický DLC balíček. INDIAN [online]. [cit. 2020-12-06]. Dostupné online. 
  3. Planet Zoo is off to Australia next week in its latest paid DLC. Eurogamer [online]. [cit. 2021-07-14]. Dostupné online. 
  4. Oznámen vodní balíček do Planet Zoo. ZING [online]. [cit. 2021-07-14]. Dostupné online. 
  5. Planet Zoo's roster of creatures to expand with Southeast Asia Animal Pack. Gamereactor UK [online]. [cit. 2021-03-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Planet Zoo: Africa Pack Adds New Animals, Scenery, and More to the Game. SuperParent [online]. [cit. 2021-07-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Do Planet Zoo míří balíček severoamerické zvěře. Přináší lachtany, bobry nebo losy. Hrej.cz [online]. [cit. 2021-10-14]. Dostupné online. 
  8. Planet Zoo: Europe Pack arriving 14 December. Planet Zoo [online]. [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. 
  9. Wetlands Animal Pack and Update 1.9 Out Now!. Planet Zoo [online]. [cit. 2022-04-20]. Dostupné online.