Kamýk (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamýk
Nákupní středisko Jasná na sídlišti Lhotka
Nákupní středisko Jasná na sídlišti Lhotka
Lokalita
Městská částPraha 12
Správní obvodPraha 12
ObvodPraha 4
ObecPraha
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel19 129 (2021)[1]
PSČ142 00 a 143 00
Počet domů574 (2011)[2]
Počet ZSJ7
Kamýk na mapě
Kamýk
Kamýk
Další údaje
Kód části obce128457
Kód k. ú.728438
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamýk (německy Kameik) je městská čtvrť a katastrální území v Praze, které bylo vytvořeno v roce 1988 rozhodnutím Národního výboru hl. města Prahy na úkor dosavadních katastrálních území Modřany, Lhotka a Libuš v rámci městského obvodu Praha 4. Dnes je k. ú. Kamýk součástí území městské části Praha 12.

Název je odvozen z názvu kopce a lesa, u něhož se čtvrť nachází.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Území Kamýka zahrnuje především celé sídliště Lhotka, sídliště Libuš a dále část sídliště Modřany a několik malých vilových oblastí. Zasahují sem i části Kamýckého a Lhoteckého lesa. Nejvyšší stavbou je meteorologická věž Libuš.

Sídliště Lhotka[editovat | editovat zdroj]

Sídliště Lhotka je větší pražské sídliště postavené v 70. a 80. letech 20. století. Nachází se na jih od sídliště Novodvorská.

Na území Lhotky je několik základních škol – např. Zárubova, Filosofská (s rozšířenou výukou jazyků), Jílovská (s rozšířenou výukou přírodovědných předmětů a informatiky) a Písnická, v jejíž budově je též osmileté i čtyřleté gymnázium. Jsou zde i tři mateřské školky: Alšovy sady, Mateřská školka Oáza (v ulici Písnická) a Mateřská škola Hvězdička.

Poblíž stojí moderní konstruktivistický katolický chrám Panny Marie Královny míru z roku 1935 se známou křížovou cestou sochaře Karla Stádníka, jejíž plastické motivy upomínají na nedávné zločiny fašismu a komunismu. Kostel Panny Marie Královny míru byl postaven jako jeden z kostelů v tehdejším okolí Prahy v roce 1935, které měly připomínat, že radikály (Franta Sauer aj.) stržený Mariánský sloup na Staroměstském náměstí, jehož násilné odstranění odsoudil po svém příjezdu do Prahy 22. 12. 1918 i prezident Tomáš Garrigue Masaryk, neměl oslavovat Rakousko, ale připomínat záchranu Prahy před švédskými vojsky na konci třicetileté války a následný mír.

Sídliště Libuš[editovat | editovat zdroj]

Sídliště Libuš je menší pražské sídliště z 80. let 20. století. Je umístěno jižně od sídliště Lhotka a západně od vlastní Libuše. Má vlastní základní školu a sportovní stadion s atletickou dráhou.

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-11-01]
  2. Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. 21. prosince 2015. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]