Portál:Kadaň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kadaň upravit
Pohled na město

Kadaň je město v okrese Chomutov v Ústeckém kraji ležící jihozápadně od Chomutova na levém břehu řeky Ohře, důležité kulturní a turistické centrum severozápadních Čech, někdejší královské město. Žije zde přibližně 18 tisíc obyvatel. Kadaň je centrem historické oblasti Kadaňska, rozkládající se od Vejprt v Krušnohoří až po oblast Doupovských vrchů. V roce 1978 byla v jeho části vyhlášena městská památková rezervace.

Historické Kadaňsko zahrnuje kromě okolí Kadaně i velkou část Krušnohoří, Poohří a Doupovských vrchů. Velmi specifický fenomén představují pověsti z Kadaňska, které roku 1928 souborně vydal Viktor Karell.
Hrad od jihovýchodu

Kadaňský hrad je původně gotický královský hrad v Kadani v Ústeckém kraji. Je chráněn jako kulturní památka České republiky a typologicky se řadí mezi středoevropské kastely. Hrad v Kadani leží ve významné strategické poloze na rulové skále nad řekou Ohří.

Opevnění středověkého města navazuje z obou stran přímo na hrad. Nad řekou stojí třípodlažní podsklepená tři křídla kasáren upravených za vlády Marie Terezie. Z původního hradu se zachovala severovýchodní věž, která má nyní obnovenou valbovou střechu. Severní křídlo je dvoupodlažní a je prolomeno pozdně gotickou vstupní branou.
Celý článek...

Přehled článků upravit

Místní části[editovat zdroj]

Doprava[editovat zdroj]

Muzea a galerie[editovat zdroj]

Pamětihodnosti[editovat zdroj]

Významné městské domy[editovat zdroj]

Historické události[editovat zdroj]


Zajímavosti upravit
  • Ve Františkánském klášteře se nacházel od roku 1867 pivovar, který později zanikl. Od roku 2012 se v zahradách kláštera konají Pivní slavnosti.
  • Katova ulička je se svou šířkou 66,1 cm nejužší pojmenovaná ulice v Česku.
  • Město se pokouší o zápis kláštera do seznamu světového dědictví UNESCO pro jeho jedinečnost. Klášter je výborně zachovalý. Jedná se o gotickou stavbu s renesanční výmalbou a barokním zařízením.
Externí odkazy upravit

O portálu upravit
Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Kadaň}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, vizte návod.