Portál:Čína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte upravit


Čína (čínsky v českém přepisu Čung-kuo, pchin-jinem Zhōngguó, znaky zjednodušené 中国, tradiční 中國; doslova „Říše středu“) je geografická oblast a historické území v Asii ovládané v současné době převážně Čínskou lidovou republikou (ČLR). Spolu s Čínskou republikou na Tchaj-wanu se obě dvě země od přelomu 40. a 50. let minulého století pokládají za právoplatného nástupce původní „jednotné“ Číny a uznávají existenci pouze jedné jediné Číny. Pokračování článku…

Zajímavosti upravit
Víte, že…

Panda velká je savec původem ze střední Číny?
…přehrada Tři soutěsky ušetří asi 50 miliónů tun uhlí ročně?
…archiv daňových seznamů čínské říše Ming, takzvaných Žlutých registrů, v polovině 40. let 17. století schraňoval v 700 budovách 1,7 milionu dokumentů?
…odtok stříbra do kvetoucích ekonomik čínské říše Ming a okolních zemí za vlády císaře Jung-le (1402–1424) způsobil jeho nedostatek dokonce až v Evropě?

Článek upravit
Lístky zeleného čaje v gaiwanu
Lístky zeleného čaje v gaiwanu

Čaj (z výslovnosti čínského čcha v mandarínském a kantonském dialektu; v dialektu min významného přístavu Sia-men čteno te – odtud pojmenování v některých jiných jazycích) je kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy, pro zápary a odvary různých rostlin (například tzv. bylinné čaje nebo šípkový čaj). Čaj má v mnoha případech také blahodárný vliv na organismus díky látkám v něm obsaženým.
Pokračování článku...

Obrázek upravit

Hora Lu na okraji města Ťiou-ťiang v provincii Ťiang-si. Hora je oblíbenou turistickou atrakcí a je na seznamu světového dědictví UNESCO.
(klikněte na obrázek pro zvětšení)

O Portálu upravit
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Čína}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. nad šablonou {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Do krátkých pahýlů o Číně se mj. vkládá šablona {{Pahýl}}