Musée national du Moyen Âge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o muzeu. O paláci, ve kterém sídlí, pojednává článek Hôtel de Cluny.
Musée national du Moyen Âge
Vstup do muzea
Vstup do muzea
Údaje o muzeu
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Adresa6, place Paul-Painlevé, 75005 Paris
Založeno1844
Zaměřenístředověké umění
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musée national du Moyen Âge (Národní muzeum středověku), oficiální název Musée national du Moyen Âge – Thermes et hôtel de Cluny (Národní muzeum středověku - Lázně a palác Cluny) je francouzské národní muzeum, které se specializuje na umění středověku. Sídlí v Paříži v srdci Latinské čtvrti ve středověkém paláci postaveném na místě římských lázní. V roce 2013 muzeum navštívilo 297 323 návštěvníků. Vstup do muzea je z ulice Rue du Sommerard.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě stály v době římské Lutecie lázně, které zanikly ve 2. polovině 3. století při útocích barbarských národů. Na jejich troskách vybudoval ve 13. století klášter Cluny rezidenci pro své opaty, když pobývali v Paříži. Na konci 15. století byla budova rozšířena. Přestavbu vedl v letech 14851510 opat Jacques d'Amboise, jehož znak zdobí okna. Během Velké francouzské revoluce byl palác znárodněn a rozdělen mezi několik majitelů. V roce 1810 se město Paříž rozhodlo založit v bývalém frigidariu (studených lázních) muzeum starožitností. V roce 1832 archeolog a sběratel umění Alexandre du Sommerard (17791842) do paláce přestěhoval svou sbírku. V roce 1843 sbírku koupil stát, který tak založil muzeum středověkého umění a prvním kurátorem sbírky se stal Edmond du Sommerard.

Palác ve stylu flamboyantní (plaménkové) gotiky byl v roce 1856 zahrnut mezi historické památky a pozůstatky římských lázní jsou takto chráněny od roku 1862.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Plocha muzea činí 3500 m2, z čehož 2000 m2 tvoří výstavní plocha. Muzeum ve svých sbírkách opatruje 23 000 předmětů, z nichž je vystavena zhruba desetina (2300 děl). Jedná se především o obrazy, sochy a další umělecká díla, vitráže, iluminace, tapiserie, šperky i předměty každodenní potřeby, které pocházejí od pozdní antiky do 16. století a zahrnují nejen oblast Evropy, ale také Byzantskou říši a Maghreb.

Dáma s jednorožcem

Stálou expozici tvoří:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Musée national du Moyen Âge na francouzské Wikipedii.

  1. ADAMEC, Jaromír. Památná Basilej. Země světa. 4.3.2021, roč. 20, čís. 3, s. 22–29. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]