Treťjakovská galerie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Treťjakovská galerie
Treťjakovská galerie v noci
Treťjakovská galerie v noci
Údaje o muzeu
StátRuskoRusko Rusko
Pojmenováno poPavel Treťjakov
Založeno1856
Kód památky7710375000
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Treťjakovská galerie nebo též Treťjakovská státní galerie v Moskvě je nejvýznamnější galerií ruského výtvarného umění na světě.

Historie galerie[editovat | editovat zdroj]

Portrét Pavla Michajloviče Treťjakova od Ilji Jefimoviče Repina

Historie Treťjakovské státní galerie (rusky Государственная Третьяковская Галерея, ГТГ) se datuje od roku 1856, kdy moskevský obchodník Pavel Michajlovič Treťjakov (1832-98) získal díla tehdejších ruských umělců s úmyslem vytvořit sbírku, která by v budoucnu mohla vyrůst v muzeum národního umění. Roku 1892 představil Pavel Treťjakov svou již v tehdejší době známou sbírku ruské veřejnosti. Jeho mladší bratr Sergej Michajlovič Treťjakov zanechal před svou smrtí v roce 1892 závěť, kterou věnoval městu Moskvě svoji sbírku ruského umění, která je také součástí galerie.

Fasáda budovy galerie byla navržena malířem Viktorem Vasněcovem, který se uchýlil k ruskému pohádkovému stylu. Galerie samotná byla vybudována v letech 1902 až 1904 na jih od moskevského Kremlu. Během 20. století se galerie rozrostla do okolních budov, mimo jiné i do kostela sv. Mikuláše v Tolmačích pocházejícího ze 17. století, kde je mimo jiné vystavena Vladimirská Bohorodička.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Černý čtverec od Kazimira Maleviče

Sbírka galerie zahrnuje více než 130 000 exponátů, od Panny Marie Vladimirské a Trojice od Andreje Rubleva až po monumentální Kompozici VII od Vasilije Kandinského a Černý čtverec Kazimira Maleviče. Od roku 1977 měla galerie v držení značnou část sbírky Georgia Kostakise.

V květnu roku 2012 byl v Treťjakovské galerii sehrán zápas Mistrovství světa v šachu FIDE mezi Višvanáthanem Ánandem a Borisem Gelfandem. Organizátoři vybrali pro vrcholnou akci prestižní místo, aby současně propagovali šachy i umění.[1]

Obraz Aj-Petri. Krym Archipa Kuindžiho byl 27. ledna 2019 za plného provozu z galerie ukraden. Následujícího dne byl zloděj zadržen a obraz nalezen nepoškozený.[2][3]

Galerie moderního umění[editovat | editovat zdroj]

Moderní budovy Treťjakovské galerie

Roku 1985 byla galerie administrativně spojena s galerií současného umění umístěné ve velké moderní budově rozkládající se podél Zahradního okruhu, přímo na jih od Krymského mostu. V této části muzea se nachází sbírka soch vytvořených ve stylu socialistického realismu, mimo jiné se zde nachází ikonická socha Železného Felixe od Jevgena Vučetiče, který byl odstraněn roku 1991 z Lubjanského náměstí, dále socha "Kuj!" zobrazující nahého dělníka překovávajícího meč v radlici, také zvaného "Mladé Rusko". Poblíž se nachází socha Petra Velikého od Zuraba Cereteliho, se svými 86 metry jedna z nejvyšších soch na světě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tretyakov Gallery na anglické Wikipedii.

  1. 2012 Anand - Gelfand : World Chess Championship [online]. [cit. 2019-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-04. (anglicky) 
  2. Из Третьяковской галереи украили картину Куинджи [online]. Strelka, 2019-01-27 [cit. 2019-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-29. (rusky) 
  3. Задержан похититель картины Куинджи из Третьяковки [online]. Meduza, 2019-01-28 [cit. 2019-01-28]. Dostupné online. (rusky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]