Jebediáš Springfield

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jebediáš Springfield
SérieSimpsonovi
První výskytMluvící hlava
NamluviliČeský dabing: Bohumil Švarc
Anglický dabing: Harry Shearer
Informace o postavě
Pohlavímuž
DětiObadiah Springfield, Zechariah Springfield
PříbuzníRodiče: Ned Sprungfeld, Olive Sprungfeld
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jebediáš Obadiáš Zachariáš Jedediáš Springfield je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi, zakladatel města Springfield.

Podle legendy Jebediáš Springfield a jeho společník Shelbyville Manhattan vedli skupinu, která opustila Maryland a hledala „Novou Sodomu“ kvůli nesprávnému výkladu Bible, ale jejich cesty se rozešly kvůli politickým neshodám: ačkoli jsou oba muži oddáni cudnosti a abstinenci, Manhattan chtěl lidem umožnit, aby se mohli svobodně ženit se svými sestřenicemi, pokud si to přejí, proti čemuž Springfield ostře vystupoval. Tehdy Manhattan odešel založit konkurenční město Shelbyville a vzal s sebou polovinu osadníků.[1]

Springfield pronesl mnoho zajímavých citátů, z níž nejslavnější je: „Velký duch povětšuje i malého človíčka.“, který se později dokonce stal mottem města Springfieldu a je ve zlatě napsán na Jebediášově soše stojící uprostřed náměstí před budovou radnice.

Springfieldský maraton připomíná událost, při níž běžel přes šest států, aby se vyhnul svým věřitelům. V díle Mluvící hlava Bart setnul hlavu soše v domnění, že se tak stane populárnějším. Ve skutečnosti město propadlo depresi a zlobě a nechalo Barta snášet pocity viny, než sochu opravil.[2] Na tuto epizodu odkazuje několik videoher Simpsonových, například The Simpsons: Bart vs. the Space Mutants, kde hlava sochy slouží jako bonusový předmět, nebo The Simpsons Hit & Run, kde postavy mohou kopnout nebo srazit Jebediášovu hlavu ze sochy.

Mnoho legend o Jebediášovi bylo během vysílání seriálu vyvráceno. Například v díle Mluvící hlava se opakovaně mluví o tom, že Jebediáš zabil medvěda holýma rukama, ale ve zprávách Kent Brockman odhalil, že podle novějších historických důkazů medvěd Jebediáša skutečně zabil.[3] Na výletě do historického města Olde Springfield Towne Bart odhalí další nesrovnalosti v legendě o Jebediášovi, například že bojoval u pevnosti Ticonderoga ve stejný den, kdy se konal první Hadobijecký den; ukázalo se, že Hadobijecký den začal až v roce 1924 jako záminka k bití Irů.[4]

Většina Springfieldova životopisu je odhalena v epizodě 7. řady Líza bortí mýty, v níž Líza Simpsonová odhalí největší tajemství Jebediáše Springfielda: dříve to byl krvelačný pirát Hans Sprungfeld, který se kdysi utkal s Georgem Washingtonem a prohrál poté, co Washington rozdrtil Sprungfeldovy genitálie v jedné ze svých sad železných umělých zubů. Sprungfeld uprchl a v roce 1795 si změnil jméno, aby skryl svou identitu. Byl známý svým „stříbrným jazykem“ (šlo o kovovou protézu jazyka, původní jazyk mu ukousl turecký pirát při rvačce).[3] Než zemřel na záškrt, napsal své přiznání na kousek plátna, který ukryl v pišingru. Tento útržek plátna tvořil „chybějící část“ slavného neúplného portrétu George Washingtona z roku 1796 od Gilberta Stuarta; Sprungfeld ho sebral během rvačky s Washingtonem, k níž došlo, když si Washington nechával portrét namalovat. Líza se rozhodne, že toto tajemství obyvatelům Springfieldu neprozradí, protože vidí, že mýtus o Jebediášovi ve všech probudil to dobré a že pravdivý příběh v nich vyvolá ztrátu naděje a vnitřní morálky.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of recurring The Simpsons characters na anglické Wikipedii.

  1. GAERTNER, Patrick D. S06 E24 – Lemon of Troy [online]. 2016-01-20 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GAERTNER, Patrick D. S01 E08 – The Telltale Head [online]. 2015-08-06 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b When pop culture meets history: A comparison of David Crockett and Jebediah Springfield [online]. 2020-04-20 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. GAERTNER, Patrick D. S04 E20 – Whacking Day [online]. 2015-11-13 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. GAERTNER, Patrick D. S07 E16 – Lisa the Iconoclast [online]. 2016-02-19 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. (anglicky)