Diskuse s wikipedistou:Aktron/I. archiv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 Návod k použití
Udržujte diskuzi o tématu na jednom místě. Pokud se začne diskutovat na vaší diskuzní stránce, pokračujte tam; pokud na této, tak odpovídejte zde.

archivy: I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | XIII. | XIV. | XV. | XVI.

Šablona Praha[editovat zdroj]

Tady je:

wiki-vr 08:20, 24. 8. 2005 (UTC)

Star Trek[editovat zdroj]

Vy uvádíte názvy jak "StarTrek" ale ty filmy se ve skutečnosti jmenují "Star Trek" jsou tak uvedené na en.wiki i na IMDb. Bylo by lepší držet se pravých názvů. Déle na stránce StarTrek: The Final Frontier se Vám asi omylem vloudil obsah filmu Star Trek: First Contact .--Li-sung 18:44, 28. 4. 2005 (UTC)

Články o státech[editovat zdroj]

Musím Vás pochválit, ty články o afrických státech jsou kus práce. Přesto bych si dovolil poprosit o několik věcí, kterými můžete ušetřit dalším přispěvatelům kus práce. Základní článek o státě dáme do stejnojmenné kategorie a tu do kategorie příslušného světadílu. Jména národů apod. píšeme velkým písmenem (Berbeři, Afričané), názvy měn naopak písmenem malým (frank). Píšeme-li, že je něčeho tolik a tolik procent, je mezi číslem a symbolem procenta mezera (20 % znamená "dvacet procent", zatímco 20% znamená "dvacetiprocentní"). Doporučuji používat v takových případech nedělitelné mezery (sekvence znaků & n b s p ; psaná dohromady), aby číslice a symbol nebyly rozlomeny na konci řádku. Stejně tak je dobré oddělovat nedělitelnými mezerami i tisíce a miliony u velkých čísel. Na kilometry čtvereční můžete použít "horní index" dvojku, kterou najdete skoro na samém konci "zvlášních znaků" pod editačním oknem. No a heslo článku v úvodu vždy zvýrazníme tučným písmem. Miaow Miaow 19:37, 28. 4. 2005 (UTC)


Vyplňujte, prosím, políčko shrnutí editace, ostatní tak můžou lépe sledovat historii článku a poslední změny. Jinak ale díky za Vaši dobrou práci pro encyklopedii!
— Egg 16:10, 30. 4. 2005 (UTC)

Původ a licence obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den,
vážený kolego, před čtrnácti dny jsem kontroloval obrázky načtené do Wikipedie a narazil jsem na několik Vašich, u nichž není uveden jejich původ a licence. Označil jsem je proto příslušnou šablonou. Z časových důvodů jsem nestihl Vás na tuto skutečnost odpovídajícím způsobem upozornit, takže tímto svůj nedostatek napravuji. Jedná se o obrázky:

Mohl byste potřebné informace doplnit? Informace a odkazy na další stránky o licencích a podobné problematice lze najít na (Wikipedie:Wikiprojekt Licence souborů). Pokud nebude něco jasné, neváhejte se zeptat. Jinak s potěšením sleduji Vaši dlouhodobou aktivitu, těším se na další příspěvky a přeji Vám hodně pozitivních zkušeností při práci na tomto projektu. --Beren 3. 7. 2005 15:24 (UTC)


Dobrý den, s povděkem sleduji, že jste na mou žádost zareagoval a zkusil ke zmíněným obrázkům doplnit nějaké licenční informace. Soubor Soubor:Budametro3.JPG je například zcela v pořádku, neboť tam jste se šablonou zároveň přihlásil k autorství a tím je jeho původ vysvětlen. Skvělé.

U obrázků Soubor:Pisek Citaro.jpg, Soubor:Budametro5.JPG a Soubor:Posz2.JPG je však jen připojena obecná šablona PD, u které se předpokládá, že důvody tohoto statusu budou v textu k obrázku vysvětleny. U těchto obrázků ale tomu tak není, takže prosím aby, pokud jste autorem, jste se k autorství přihlásil, pokud ne, prosím o uvedení, kde nebo od koho jste jej získal. Podobně u obrázku Soubor:Simutrans hra.jpg byla uvedena šablona Template:Game-screenshot, ale už nebyla uvedena informace, odkud jste obrázek získal (zda jste sejmutí obrazovky provedl sám nebo screenshot stáhl z nějakého serveru). Americká zákonná licence fair use však vyžaduje minimálně seriózní úsilí o nalezení autora. U obrázků, které neměly vysvětlen původ. jsem prozatím vrátil šablonu No source a doufám, že ji brzy nahradíte relevantními informacemi.

Dále prosím, abyste při vkládání licenčních šablon nepoužíval notaci {{subst:Název šablony}}, ale jednoduše {{Název šablony}}. V jednoduché notaci se Vám šablona nerozexpanduje, tak jako se stalo u obrázku Soubor:Simutrans hra.jpg.

Psal jsem zde především o nedostatcích, ale nevykládejte si to prosím zle, vím, že jen ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Doufám, že se rozhodnete věnovat problému trochu času a dovolíte tak své práci stát se pokud možno trvalou součástí Wikipedie. Děkuji. --Beren 15:24, 6. 8. 2005 (UTC)

Kolego Aktrone, zabrousil jste teď do perských vod, jimiž se na wikipedii již dlouho soustavně zabývám. Chtěl bych vás poprosit, abyste články psal s větším rozmyslem a až poté, co si ověříte pojmy. Psát sasanidské, Ectabana atd. je chyba, zvlášť když je v kategorii Starověká Persie, kterou tu dělám, dost příkladů, jak to psát správně. Neberte si tuto poznámku zle, jsem rád, že někdo města v Íránu dělá (sám na to nemám čas). Jen nepovažuji za efektivní, aby se vytvořil článek, který musí být vzápětí zkontrolován a překopán. Jirka O. 08:04, 29. 8. 2005 (UTC)

Já tomu rozumím. Snažil sem se udělat překlad z en., jako u tureckých nebo ruských měst. Prostě sem to trochu netrefil.--Aktron 08:08, 29. 8. 2005 (UTC)

Kolčak v Irkutsku[editovat zdroj]

Podíváte se kolego na Diskuse:Irkutsk? Měl jsem tam formulační poznámku. Dík. -jkb- 12:06, 30. 8. 2005 (UTC)

Zdravím a prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku T1tram.jpg. Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:Wikiprojekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké pochybnosti, neváhejte se zeptat. Děkuji. --che 12:55, 18. 9. 2005 (UTC)

Děkuji ještě jednou, dodatečně :) --che 13:03, 18. 9. 2005 (UTC)

Kategorie tramvají[editovat zdroj]

Díval jsem se, že rozdělujete tramvaje do poměrně úzkých kategorií. Myslíte si, že jich bude tolik, aby se to vyplatilo? Nevím, kolik typů tramvají je. Jestli jsou jich stovky, pak je to správné dělení, jestli jen málo desítek, pak je podle mého to rozškatulkování spíše nepřehledné. Berte to prosím jako návrh k zamyšlení, nevím jaká je Vaše představa organizace tohoto. --Postrach 21:42, 26. 9. 2005 (UTC)

Dobrý den, mám na věc podobný názor jako kolega Postrach. Domnívám se, že těch tramvají nebude tolik, aby se vyplatilo pro ně tvořit tolik kategorií. Vemte prosím v úvahu to, že čím více je kategorií, tím hůře se v tom orientuje. Rozdělení tramvají podle typu (kloubové, staré dvounápravové, Téčka apod,) by bylo užitečné udělat např. v článku Tramvaj, nebo případně vytvořit speciální článek seznam typů tramvají nebo něco podobného. Jinak Vám ale musím pochválit Vaše články, jsem rád, že je tu čím dál více lidí věnujících se technice a zejména kolejové dopravě. --Petr.adamek 22:49, 26. 9. 2005 (UTC)

Ono, já stejně počítal s vytvořením maximálně tří kategorií - (tramvaje typu T, kloubové tramvaje a potom snad i nízkopodlažní tramvaje); těch typů je asi tak dvacet (určitě asi i víc, ale ve všech jejich modifikacích se nevyznám). Pravda je, že trochu rozdělit přímo v hlavním článku tramvaj by to chtělo.--Aktron 08:51, 27. 9. 2005 (UTC)

Myšlenka byla taková, že by bylo lepší nechat všechny tramvaje jen v kategorie:Tramvaje, tozděleníse provete samo (typ T bude pod písmenem T), dělit dvacet tramvají do čtyř kategorií mi připadá zbytečné a při hledání nepřehledné.--Postrach 10:15, 27. 9. 2005 (UTC)

No tak teda dobře, tak to upravim--Aktron 10:25, 27. 9. 2005 (UTC)

Dík. Jinak pokud budete mít připomínky k jiným tématům, jsou vítány.--Postrach 10:41, 27. 9. 2005 (UTC)

Kategorie Bosna a Hercegovina[editovat zdroj]

Vaše práce na článcích o Bosně a Hercegovině je záslužná, ale doporučuji napříště sjednotit některé obecně platné pojmy. Jako příklad uvádím několikeré označování Federace Bosny a Hercegoviny (možné je též užívat Bosňácko-chorvatská federace), ne jinak. Dále Bosňáci, Republika srbská (ne Republika Srpska), kantony Federace Bosny a Hercegoviny (český překlad je uveden na článku Bosna Hercegovina). K názvu měst bych jen dodal, že název v cyrilici není jen srbský, ale může být o bosenský...