Portál:Hudba/Článek/Archiv/2014

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

1[editovat zdroj]

Alton Glenn Miller (1. března 1904 − zřejmě 15. prosince 1944) byl americký jazzový hudebník, kapelník a pozounista, pozdější významný kapelník big bandu swingové éry. Mezi lety 1939 a 1942 byly jeho desky jedněmi z nejlépe prodávaných. Mezi Millerovy nejznámější nahrávky patří jazzové standardy In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, Měsíční serenáda, Little Brown Jug, American Patrol, Elmer's Tune, A String of Pearls a Pennsylvania 6-5000. Jeho letoun zmizel beze stop během 2. světové války za špatného počasí při letu do Francie, kam jel bavit americké vojáky. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.

V roce 1953 Anthony Mann natočil pro Universal Pictures film The Glenn Miller Story s Jamesem Stewartem a June Allyson. Tento zbeletrizovaný biografický film si získal velký úspěch a popularitu. Millerova matka o filmu řekla, že herec James Stewart „nebyl tak pohledný jako můj syn“. V roce 2003 Miller posmrtně obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos.

2[editovat zdroj]

ABBA byla švédská popová skupina založená ve Stockholmu v roce 1970. Jde o jednu z nejúspěšnějších kapel v historii populární hudby. Název této hudební skupiny vznikl jako akronym spojením počátečních písmen křestních jmen jejích členů A*gnetha, B*jörn, B*enny a A*nni-Frid. Do roku 2010 skupina prodala přes 375 miliónů desek a i v současnosti prodávají kolem 3 miliónů alb ročně. ABBA dosáhla mezinárodního průlomu poté, co v roce 1974 zvítězila v soutěži Eurovize s písní „Waterloo“ a byla první ne-anglicky mluvící popovou skupinou, která dobyla hitparády v anglicky mluvících zemí, včetně Velké Británie, USA, Kanady, Irska, Jižní Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. Obrovského úspěchu dosáhla také v zemích Jižní Ameriky a Mexiku. ABBA také nahrála kompilační album svých hitů ve španělštině s názvem Gracias Por La Música z roku 1980, určené pro španělsky mluvící země. Velký zájem o nahrávky čtveřice byl i v zemích bývalého socialistického bloku. Například v roce 1978 byla v tehdejším SSSR poptávka po 40 miliónech kusech alba ABBA The Album uspokojena ze strany sovětského vedení pouze 200 000 kusy.

Autory všech skladeb byli Benny Andersson a Björn Ulvaeus a mnoho z nich se pravidelně umisťovalo na předních příčkách světových hitparád. Písně skupiny ABBA zůstaly v povědomí posluchačů i po rozpadu skupiny na počátku roku 1983. Některé písně se opět objevily v muzikálu Mamma Mia! (premiéra 1999), na kterém se všichni členové nějak podíleli. V roce 1976, zatímco pobyt nejen v Polsku, nahrála kapela v TVP televizním programu "ABBA w Studio 2", který vysílal 13. listopadu.

3[editovat zdroj]

Bedřich Smetana (2. března 1824 Litomyšl12. května 1884 Praha) byl významný český hudební skladatel období romantismu. Pocházel z poměrně zámožné sládkovské rodiny, ale od raného mládí se věnoval hudbě, zejména hře na klavír a kompozici. Po studiu u Josefa Proksche od roku 1847 působil v Praze jako koncertní klavírista a hudební pedagog, v letech 1856–61 pak jako dirigent a učitel hudby ve švédském Göteborgu. Po návratu do Prahy se mnohostranně zapojil do českého společenského a kulturního života, a to i jako hudební kritik, jako první kapelník Prozatímního divadla v letech 1866–74 a zejména jako operní skladatel. V padesáti letech zcela ohluchnul, ale i po ztrátě sluchu dokázal složit řadu vrcholných děl. Jeho choroba se postupně zhoršovala a přešla v šílenství; zemřel v pražském ústavu pro choromyslné.

V duchu pozdního národního obrození celým svým dílem usiloval o vytvoření svébytného českého hudebního stylu na základě domácích i soudobých světových podnětů. Hlavním hudebním vzorem mu byl Franz Liszt. Svými osmi dokončenými operami různých žánrů položil základ českého repertoáru; největší popularity, a to i ve světě, dosáhla komická opera z venkovského prostředí Prodaná nevěsta, která je považována za prototyp české národní opery. Z dalších skladeb jsou nejznámější cyklus symfonických básní Má vlast a smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“, jež jsou zásadními příspěvky do vývoje těchto žánrů. Vedle toho napsal také četné klavírní skladby a sbory.

Ačkoli jeho působení i tvorba vyvolávaly bouřlivé polemiky, stal se Bedřich Smetana ještě za svého života předním reprezentantem české hudby a národní kultury vůbec. Je tradičně označován za zakladatele moderní české národní hudby a výrazně ovlivnil následující generace českých skladatelů. Jeho dílo i osobnost jsou v českém prostředí předmětem soustavné pozornosti odborníků i interpretů, těší se značné oblibě u posluchačů a pronikly i do všeobecného povědomí. Ve světovém měřítku se však zájem o Smetanu nerovná proslulosti Antonína Dvořáka nebo Leoše Janáčka.

4[editovat zdroj]

77 Bombay Street je švýcarská indie rocková a folk rocková hudební skupina, která vznikla v roce 2008 ve švýcarském městečku Scharans v kantonu Graubünden. Založili ji čtyři bratři Matt (zpěv, kytara), Joe (doprovodný zpěv, elektrická kytara), Simri-Ramon (zpěv, basová kytara) a Esra (bicí) Buchliovi. Ačkoliv jsou členové skupiny Švýcaři, zpívají ve všech svých písních výhradně anglicky.

Kapela do roku 2013 vydala tři studiová alba. První Dead Bird z roku 2009 obsahuje spíše tvrdší muziku, která inklinuje k alternativnímu rocku či pop punku. Nejslavnějším albem skupiny je Up in the Sky z roku 2011, které získalo zlaté a posléze platinové ocenění ve Švýcarsku za 15 000, resp. 30 000 prodaných kusů. Posledním vydaným albem je Oko Town z roku 2012. Od prvního alba se obě následující stylově velmi liší. Zatímco v prvním používá skupina téměř výhradně elektrické kytary, což mu dodává více rockový ráz, v následujících dvou preferuje kapela akustickou kytaru, díky čemuž zní novější hity v mnohem jemnějším stylu folk rocku či country.

5[editovat zdroj]

Zleva: altový, sopránový a tenorový saxofon

Saxofon je jednoplátkový dřevěný dechový nástroj vyráběný převážně z mosazi. Používá se především v jazzu (jako sólový nástroj i jako součást jazzových komorních souborů či orchestrů) a v menší míře i v klasické hudbě. Původním záměrem však bylo vytvořit nástroj vhodný pro dechové a vojenské orchestry. Do rodiny dřevěných dechových nástrojů patří kvůli své stavbě a způsobu jakým se na něj hraje. Již od počátku byly saxofony konstruovány výhradně z kovu.

Saxofon vynalezl okolo roku 1840 belgický nástrojař, flétnista a klarinetista Adolphe Sax. Ačkoliv saxofony hned v několika velikostech zkonstruoval již na začátku 40. let 19. století, nástroj mu byl patentován až 28. června 1846, a to na 15 let. Nástroj byl poprvé představen veřejnosti na výstavě v Bruselu v roce 1841. Jednalo se o basový saxofon laděný v C. Sax také na počátku 40. let pořádal soukromé výstavy pro pařížské hudebníky. Jeho původním záměrem bylo vytvořit 14 typů saxofonů, realizovány byly jen některé.


6[editovat zdroj]

Kapela Ramones během koncertu v roce 1976 v Torontu.
Kapela Ramones během koncertu v roce 1976 v Torontu.

Ramones byla americká punk rocková skupina založená v roce 1974 v New Yorku. Je považována za vůbec první punkovou kapelu. Ačkoliv Ramones dosáhli jen omezeného komerčního úspěchu, stali se hlavní inspirací pro punkové hnutí v USA i Velké Británii.

Všichni členové skupiny používali jako pseudonym stejné příjmení „Ramone“, ačkoliv nebyli příbuzní. Celkem odehráli za 22 let téměř nepřetržitého turné celkem 2 263 koncertů. V roce 1996, po odehrání putovního festivalu Lollapalooza, odehráli rozlučkový koncert v Los Angeles a ukončili činnost. Během devíti let po rozpadu skupiny zemřeli tři ze čtyř zakládajících členů – zpěvák Joey Ramone, kytarista Johnny Ramone a baskytarista Dee Dee Ramone.

Jedinou nahrávkou, která se stala v USA zlatou, je kompilace Ramones Mania. Význam kapely však v průběhu času vzrůstal a nyní jsou uváděni v nejrůznějších žebříčcích nejvýznamnějších kapel všech dob – časopis Rolling Stone je zařadil do svého seznamu „50 největších umělců všech dob“ a časopis Spin je označil za druhou nejlepší kapelu všech dob hned po Beatles. 18. května 2002 byli uvedeni do Rock and Rollové síně slávy a v roce 2011 dostala skupina ocenění Grammy za celoživotní přínos.

7[editovat zdroj]

Black Country Communion při vystoupení v Belgii v roce 2011
Black Country Communion při vystoupení v Belgii v roce 2011

Black Country Communion (zkráceně BCC) byla anglicko-americká hardrocková skupina, založená v Los AngelesKalifornii. Tato superskupina vznikla v roce 2009 a jejími členy byli baskytarista a zpěvák Glenn Hughes, kytarista a zpěvák Joe Bonamassa, bubeník Jason Bonham a klávesista Derek Sherinian. Skupinu založili Hughes a Bonamassa za pomoci producenta Kevina Shirleyho a své první studiové abum Black Country kvartet vydal v září 2010. V červnu 2011 následovalo album 2, které bylo doprovázeno evropským turné později v tom roce. Své třetí a poslední album nazvané Afterglow kapela vydala v říjnu 2012.

Po společném vystoupení v Los Angeles spolu Hughes a Bonamassa založili společný projekt v listopadu 2009. Později na radu producenta Kevina Shirleyho skupina přibrala Bonhama a Sheriniana a tím byla sestava kompletní. Název Black Country Communion pochází z termínu Black Country, což je část anglického regionu West Midlands, kde Hughes a Bonham vyrůstali. Zvuk kapely připomíná populární klasické rockové skupiny sedmdesátých let, což odráží Hughesovu dřívější kariéru, stejně jako fakt, že Bonhamův otec působil ve skupině Led Zeppelin.

V březnu 2013, po měsících veřejně známého napětí mezi členy skupiny Bonamassa oznámil svůj odchod ze skupiny; rovněž řekl, že mu není známo, zda skupina bude pokračovat s jiným kytaristou nebo se rozpadne. O několik dní později Hughes potvrdil, že skupina ukončila svou činnost a naznačil, že bude v práci s Bonhamem a Sherinianem pokračovat pod jiným názvem. Sherinian se později stal členem doprovodné skupiny Joea Bonamassy a Hughes s Bonhamem založili novou skupinu nazvanou California Breed, ve které je doplnil kytarista Andrew Watt.

8[editovat zdroj]

Maureen Tuckerová v roce 1992
Maureen Tuckerová v roce 1992

Maureen Tuckerová (rodným jménem Maureen Ann Tucker; 26. srpna 1944 Levittown, New York, USA) je americká hudebnice. V letech 1965–1972 byla bubenicí skupiny The Velvet Underground. Se skupinou nahrála její první čtyři studiová alba. Po odchodu ze skupiny se přestala věnovat hudbě, ale počátkem osmdesátých let se k ní opět vrátila a zahájila sólovou kariéru. Nahrála celkem čtyři studiová alba.

Spolupracovala i se svými dřívějšími spoluhráči z The Velvet Underground, Lou Reedem (album New York, 1989), Johnem Calem (album Antártida, 1995) i Sterlingem Morrisonem, který byl několik let členem její doprovodné skupiny. V roce 1993 se zúčastnila evropského turné skupiny The Velvet Underground, z něhož později vyšlo koncertní album Live MCMXCIII. Počátkem jednadvacátého století se hudbě přestala věnovat.

Na bicí hrála netradičně ve stoje.

9[editovat zdroj]

Nick Cave (rodným jménem Nicholas Edward Cave; 22. září 1957 Warracknabeal, Austrálie) je australský zpěvák, hudební skladatel, textař, herec a spisovatel. Hudbě se začal věnovat počátkem sedmdesátých let, kdy spolu s multiinstrumentalistou Mickem Harveyem založil svou první skupinu, jejíž název se po několika změnách ustálil na The Birthday Party. Ta se rozpadla v roce 1983, ale Cave spolu s Harveyem založili skupinu Nick Cave and the Bad Seeds, ve které působí do současnosti; Harvey ze skupiny odešel v roce 2009, po více než pětatřicetileté spolupráci s Cavem. V letech 2006 až 2011 působil Cave ve skupině Grinderman, se kterou vydal dvě studiová alba. V roce 2000 získal italské hudební ocenění Premio Tenco a roku 2005 spolu s Warrenem Ellisem australskou cenu Australian Film Institute Awards za nejlepší hudbu k filmu The Proposition.

Jeho písně byly použity v řadě filmů, jako například Tak daleko, tak blízko! (1993), Vřískot 3 (2000) nebo Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 (2011). Rovněž složil originální hudbu k několika filmům, jako jsou Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007) a Země bez zákona (2012). V různých filmech také hrál, jsou to například Nebe nad Berlínem (1987) a Rhinoceros Hunting in Budapest (1997). Některým filmům jako The Proposition (2005) a Země bez zákona (2012) napsal scénář. Je autorem dvou románů, první z nich nesl název A uzřela oslice anděla, který byl poprvé vydán v roce 1989, druhý pak Smrt Zajdy Munroa (2009).

10[editovat zdroj]

Eunice Kathleen Waymonová, známá pod svým uměleckým jménem Nina Simone (21. února 1933, Tryon, Severní Karolína, Spojené státy americké21. dubna 2003 v Carry-le-Rouet, Bouches-du-Rhône, Francie), byla americká zpěvačka, skladatelka, pianistka a bojovnice za občanská práva.

Nejčastěji se její jméno objevuje ve spojení s jejím pěveckým vyjádřením jazzové hudby. Původně chtěla být klavírní virtuózkou, ale její tvorba zahrnula množství stylů, od klasické hudby, jazzu, blues, soulu, folku, R&B, gospelu až po pop. Pro její zpěv byly charakteristické prudké vášně, uvolněné vibrato a jemně androgynní zabarvení hlasu. Její neobvykle velký hlasový rozsah kolísal mezi altem a tenorem (příležitostně dokonce dosahoval hloubky barytonu).

Nahrála více než 40 živých a studiových alb, největší část z nich byla vydána mezi lety 1958 (kdy vyšel její debut s Little Girl Blue) a 1974. Nejznámější písně jsou My Baby Just Cares for Me, I Put a Spell on You, Four Women, I Loves You Porgy, Feeling Good, Don't Let Me Be Misunderstood, Sinnerman, To Be Young, Gifted and Black, Mississippi Goddamn, Ain't Got No, I Got Life and I Want a Little Sugar in My Bowl. Její hudba a poselství měly obrovský kulturní dopad.

11[editovat zdroj]

Picture Perfect je v pořadí druhé studiové album americké pop punkové skupiny Every Avenue. Vyšlo 3. listopadu 2009 pod taktovkou vydavatelství Fearless Records. Kapela spolupracovala převážně s producenty Mitchem Allanem (ze skupiny SR-71) a Mikem Greenem. Na albu najdeme 11 písní a jednu bonusovou, album obsahuje dva singly „Tell Me I'm a Wreck“ a „Mindset“, který byl s videoklipem vydán až 17. března 2011.

Na albu začala kapela pracovat na jaře roku 2009, hned po návratu z turné, na němž představovali své předchozí studiové album Shh. Just Go with It. Spolupracovala i s několika lidmi z jiných kapel, jmenovitě s Timem Pagnottem z kapely Sugarcult, Tomem Higgensonem z kapely Plain White T's, Stacym Jonesem z kapely American Hi-Fi, Ryanem Keyem ze skupiny Yellowcard a se zpěvačkou, písničkářkou a porotkyní soutěže American Idol Karou DioGuardovou. Album se umístilo na 136. příčce v americkém žebříčku Billboard 200, na 2. pozici v žebříčku Billboard Heatseekers a obsadilo 20. místo ve žebříčku Billboard Independent Albums. Před vydáním se na veřejnost skrz profil kapely na Myspace dostaly písně „Tell Me I'm a Wreck“ a „For Always, Forever“.

12[editovat zdroj]

Eddie Vedder (* 23. prosince 1964) je americký zpěvák a písničkář. Nejvíce se proslavil jako hlavní zpěvák a jeden ze tří kytaristů skupiny Pearl Jam. Často je zmiňován jako ikona alternativního rocku a hudebního stylu grunge. Hudební časopis Rolling Stone ho ve svém žebříčku sta nejlepších kapelních zpěváků všech dob umístil na sedmou příčku. Eddie Vedder také napsal písničky k několika filmům a jako host si zazpíval na albech jiných interpretů. V roce 2007 vydal svoje první sólové album — soundtrack k filmu Into the Wild. Jeho další deska Ukulele Songs a DVD z živého vystoupení pojmenované Water on the Road vyšly v roce 2011.

Narodil se jako Edward Louis Severson III ve městě Evanston na předměstí Chicaga ve státě Illinois jako syn Karen Lee Vedderové a Edwarda Louise Seversona, Jr. Když mu byl jeden rok, jeho rodiče se rozvedli. Vedderova matka se ovšem brzy znovu vdala za právníka Petera Muellera a Eddie tak vyrůstal v přesvědčení, že Mueller je jeho biologickým otcem. Dokonce i jeho jméno se změnilo na Edward Mueller. Když ještě žili ve městě Evanston, starala se rodina i o sedm mladších dětí, kteří s nimi bydleli ve společné domácnosti.