Wikipedista:Šlépěj/Pískoviště/2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy (ÚJOP UK)[editovat | editovat zdroj]

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy je instituce s dlouhou historií (k otevření prvního střediska v Mariánských Lázních došlo v roce ...) zaměřená především na intenzivní výuku češtiny pro cizince v propojení s odbornou přípravou k přijímacím zkouškám na české vysoké školy. Nabízí však i pomaturintí kurzy pro české zájemce, kurzy angličtiny nebo metodické kurzy pro učitele češtiny z České republiky i ze zahraničí.[1]

Институт языковой и профессиональной подготовки Карлова университета (чеш. Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze (ÚJOP)) - научно-педагогическое отделение Карлова университета в Праге, занимающееся разработкой методик преподавания чешского языка как иностранного в течение более чем 50 лет. Предлагает большой выбор курсов чешского языка разной интенсивности и на разных уровнях. Для выпускников средних школ организуются интенсивные годичные подготовительные курсы чешского языка и специализированных предметов, позволяющие овладеть в полной мере языком (как правило, на уровне B2 CEFR) и изучить недостающий объем материала по профильным предметам, вызванный разницей с чешской системой образования. Спектр курсов охватывает все отрасли наук, подготовку к обучению в бакалавриате, магистратуре и докторантуре всевозможных чешских вузов. Ежегодно в институте проходят подготовку более 1 000 иностранных абитуриентов из стран СНГ, Африки, Латинской Америки и Западной Европы, что делает его крупнейшей организацией по подготовке к обучению в вузах Чехии.

Институт языковой и профессиональной подготовки является членом международной организации ALTE, объединяющей национальные центры по сдаче языковых экзаменов (Институт имени Гёте, Институт Сервантеса и др.), что позволяет организовывать международно признаваемые сертифицированные экзамены по чешскому языку (ССЕ). Институт также предлагает качественные подготовительные курсы к сертифицированным экзаменам.


Historie[editovat | editovat zdroj]

Univerzita 17. listopadu

ÚTRL


Střediska[editovat | editovat zdroj]

Ředitelství ÚJOP

Ředitelství ústavu sídlí ve Vratislavově ulici v Praze pod Vyšehradem (ředitel/ka, zástupce pro studijní záležitosti, zástupce pro rozvoj, tajemnice). V budově ředitelství probíhá mimo jiné i výuka některých krátkodobých kurzů. Většina výuka je však soustředěna do jednotlivých studijních středisek, kde se také pravidelně konají zkoušky, které ÚJOP UK zaštiťuje, a to Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR.

Příprava ke studiu na vysoké škole (jazyková a odborná příprava)[editovat | editovat zdroj]

ÚJOP UK provozuje šest středisek (tři v Praze, tři mimo Prahu) zaměřených na přípravu cizinců ke studiu na českých vysokých školách. Tento typ studia čítá 35 vyučovacích hodin týdně a má dvě základní složky, přípravu jazykovou, tedy intenzivní výuku češtiny jako cizího jazyka, a odbornou přípravu zaměřenou dle budoucích studijních oborů (obory technické, ekonomické, zdravotnické, humanitní).

Studenti, kteří na konci ročního kurzu úspěšně absolvují Certifikovanou zkoušku z češtiny (CCE) požadované úrovně dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (SERRJ) mohou skládat přijímací zkoušky k vysokoškolskému studiu v češtině a studovat poté za stejných podmínek jako čeští studenti.[2] Většina českých vysokých škol požaduje od cizinců znalost češtiny na úrovni B2 (pro některé, často umělecké obory, je dostačující B1, například DAMU, FAMU, JAMU, na 1. lékařské fakultě UK nebo na Evangelické teologické fakultě UK je naopak nutné prokázat znalost na úrovni C1)[3].

Odborná složka přípravy pomáhá vyrovnávat rozdíly mezi obsahem středoškolského učiva v zemích, z nichž studenti přijíždějí, a v České republice. Zároveň zahrnuje i nadstavbu připravující studenty přímo ke studiu na konkrétních fakultách, neboť jednotlivá střediska jsou s nejžádanějšími fakultami v kontaktu a znají podrobně jejich požadavky k přijímacím zkouškám (sady přípravných testů, typologie otázek a podobně).

Středisko Mariánské Lázně (vznik 1953)[4][editovat | editovat zdroj]

Mariánské Lázně

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší středisko Mariánské Lázně vzniklo v roce 1953 a bylo prvním střediskem ÚJOP UK pro výuku cizinců mimo Prahu. Ředitelem byl Dr. František Klaschka. V prvních dvou letech byla výuka zaměřena pouze na přípravu Korejců, ve školním roce 1955/56 i Vietnamců, v roce 1956/57 byli studenty Vietnamci, Mongolové, Syřané, Bolivijci a Nepálci, v následujícím roce přibyli studenti z arabských zemí a zemí subsaharské Afriky. Na přelomu padesátých a šedesátých let už zde studovali studenti z 20 zemí Latinské Ameriky, Asie, Afriky a Evropy. Od ročníku 1957/58 se kromě češtiny vyučovala ve druhém pololetí také fyzika, chemietechnická, chemie medická, biologie, matematika a deskriptivní geometrie. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se středisko začalo plně zaměřovat na přípravu ke studiu přírodovědných, zejména lékařských oborů (včetně veterinárních a farmaceutických). Toto zaměření střediska trvá dodnes. Počátkem devadesátých let byla otevřena příprava zahraničních studentů ke studiu medicíny v angličtině, která byla po třech ročnících přípravy přesunuta do střediska ÚJOP UK Poděbrady, kde probíhá dosud. V roce 1992 byl poprvé otevřen kurz pro přípravu českých studentů ke studiu medicíny. Středisko Mariánské Lázně disponuje školní budovou Justice (kapacita cca 200 studentů) a dále dvěma objekty sloužícími k ubytování studnetů, budovami Osborne a Balmoral.

Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

Středisko ÚJOP UK v Mariánských Lázních, se zaměřuje na obory spojené s přírodními vědami a medicínou (biochemie, ekologie, farmacie, lékařské obory). V tomto sředisku je možné absolvovat speciální Zkoušku z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty[5] požadovanou 1. lékařskou fakultou UK u všech uchazečů o studium, kteří nemají maturitní zkoušku z češtiny nebo slovenštiny[6]. Zkoušku vyvinulo Výzkumné a testovací centrum ÚJOP UK. Na studium medicíny se zaměřují také pomaturitní kurzy určené českým zájemcům: Příprava ke studiu na lékařských fakultách a Příprava ke studiu na lékařských fakultách s rozšířenou výukou AJ. Ve středisku Mariánské Lázně je možné skládat Zkoušku z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkoušku z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR.

Středisko Poděbrady (vznik 1983)[7][editovat | editovat zdroj]

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko ÚJOP UK Poděbrady bylo otevřeno v roce 1983.

Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Poděbrady

V lázeňském městě Poděbrady sídlí středisko ÚJOP UK zaměřující se na technické a ekonomické obory. Kromě kurzů pro zájemce o vysokoškolské studium v češtině nabízí i přípravné kurzy na technické, ekonomické a lékařské obory v angličtině. Během léta je možné se zde zúčastnit Kurzu češtiny pro krajany a Letní školy slovanských studií. Výuka probíhá v upravených historických prostorách poděbradského zámku přímo v centru města. Ubytování je zajištěno na kolejích v dochozí vzdálenosti od místa výuky. Studenti jsou ubytování obvykle ve dvou- až čtyřlůžkových pokojích se společným sociálním zařizením a společnou kuchyňkou.

Středisko Praha-Voršilská (dříve Albertov, vznik ) [8][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Praha-Albertov

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]


Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

Středisko Praha-Voršilská se orientuje především na kurzy češtiny pro lékaře, které připravuje na aprobační zkoušky. Dále pořádá kurzy češtiny intenzivní (denní studium) i neintenzivní (lekce jednou nebo dvakrát týdně) a je zde možné vytvořit i kurzy na míru dle požadavků studentů, a to jak skupinové, tak individuální. Kurzy pokrývají úrovně A1 - C1 dle SERRJ a připravují studenty ke zkouškám CCE, ke Zkoušce z českého jazyka pro účely udělování státního občanství či ke Zkoušce pro žadatele o trvalý pobyt. V létě je možné zúčastnit se kurzu Čeština a (nejen) česká kultura, který propojuje výuku češtiny s bohatým kulturním programem.


Středisko Praha-Krystal (vznik 2010) [9][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Praha-Krystal

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 se vedení ÚJOP UK rozhodlo vybudovat nové středisko v Praze. Vedení využilo nabídky volných prostorů v objektu Centra doktorandských a magisterských studií na hranicích Veleslavína a Vokovic na Praze 6. Studijní středisko Ústavu jazykové a odborné přípravy UK Praha-Krystal vzniklo v roce 2010. Zpočátku se orientovalo na přípravu zahraničních studentů na humanitní a technické obory. Humanitní obory se postupně specializovaly, od školního roku 2011/2012 středisko nabízelo přípravu na obory právo, management cestovního ruchu, čeština pro cizince, umělecké obory (design, dějiny umění, fotografie atd.) a na technické obory. Od školního roku 2013/2014 se středisko Praha-Krystal stalo hlavním střediskem přípravy zahraničních studentů, kteří chtějí studovat humanitní obory.

Středisko Krystal sídlí v prostorách hotelu Krystal, nedaleko stanice metra Nádraží Veleslavín. V rámci hotelu jsou vyhrazeny kapacity pro studentské pokoje kolejního typu (v roce 2019 byla dokončena jejich rozsáhlá rekonstrukce).

Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

Toto středisko se zaměřuje na zájemce o právo, společenské vědy, architekturu nebo umělecké obory. Vedle obvyklého programu propojujícího jazykovou a odbornou přípravu mají výjimečně nadaní studenti možnost vybrat si k danému pemzu lekcí češtiny pouze ty odborné předměty, v nichž se potřebují zdokonalit, a vytvořit si tak částečně rozvrh na míru. Během léta středisko nabízí letní kurz češtiny pro cizince (Mezinárodní letní škola mládeže) a letní kurz angličtiny pro cizince (Mezinárodní letní škola anglického jazyka pro mládež). Kromě výše zmíněných zkoušek z češtiny pro cizince (Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR) je možné zde absolvovat také zkoušky z anglického jazyka (TOEFL, TOEIC), zkoušku z německého jazyka (WiDaF) a certifikovanou zkoušku z ruštiny (TORFL-ТРКИ).

Středisko Liberec (vznik 2010)[10][editovat | editovat zdroj]

náměstí Liberec

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]

Středisko Liberec bylo založeno v roce 2010 a zpočátku se zaměřovalo na přeshraniční spolupráci, víkendové kurzy češtiny a jazykové projekty. V akademickém roce 2014-2015 byl otevřen první roční přípravný kurz. Ubytování je pro studenty k dispozici na kolejích Technické inoverzity Liberec.

Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

Středisko Liberec se vzhledem k úzké spolupráci s Technickou univerzitou Liberec (TUL), především s fakultou strojní  a fakultou mechatroniky, orientuje na technické obory jako jsou nanotechnologie, biomedicína, informatika atd. Při dostatečném množství zájemců je zde pořádán přípravný kurz speciálně zaměřený na vietnamské studenty.


Středisko Praha-Hostivař (vznik 2013)[11][editovat | editovat zdroj]

Výukové středisko Praha-Hostivař

Historie střediska[editovat | editovat zdroj]

Středisko Praha-Hostivař je nejmladším studijním střediskem ÚJOP UK, bylo založeno v roce 2013. Pracoviště vzniklo v areálu Univerzity Karlovy v Praze 15 – Hostivaři. V roce 2015 došlo ke sloučení se střediskem Praha-Hloubětín: na Hostivař byla převedena většina jeho činnosti a také část zaměstnanců.

Zameření, kurzy, zkoušky[editovat | editovat zdroj]

V češtině a odborných předmětech se zde vzdělávají budoucí studenti ekonomických a technických oborů. Největší část představují studenti ze zemí bývalého Sovětského svazu (hlavně Ruska a Ukrajiny) a studenti z Číny (resp. Asie), pro něž byl ve středisku Praha-Hostivař vyvinut speciální přípravný program. Středisko však nabízí rovněž letní kurzy češtiny, ve spolupráci s Rektorátem UK realizuje kurzy češtiny a českých reálií pro studenty Erasmus,

Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu a Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR

sídlo SJV (co s ním je teď?) + náplň


Činnost[editovat | editovat zdroj]

VTC: Výzkumné a testovací centrum[editovat | editovat zdroj]

Výzkumné a testovací centrum existuje od roku 2006. Jedná se o specializované pracoviště ÚJOP UK, které se zabývá testováním češtiny pro cizince s dalšími činnostmi s ním spojenými. Centrum vytváří, pilotuje, organizuje a následně vyhodnocuje standardizované zkoušky z češtiny pro cizince a také závěrečné zkoušky z češtiny na střediscích ÚJOP UK. V rámci vědeckovýzkumné činnosti se zapojuje do projektů zaměřených na testování cizích jazyků (včetně češtiny jako cizího jazyka). Pedagogická činnost centra se zaměřuje na vzdělávání pracovníků zabývajících se testováním češtiny jako cizího jazyka. Raelizuje odborná školení, kurzy, workshopy a semináře, jedním z typů školení se zaměřuje na budoucí certifikované examinátory. V oblasti jazykového testování poskytuje také poradenské služby a audity.

CCE: Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince[editovat | editovat zdroj]

logo CCE

Jedná se o mezinárodně uznávanou standardizovanou zkoušku z češtiny jako cizího jazyka. Zkouška má od roku 2010 certifikaci kvality od mezinárodní testerké organizace ALTE (The Association of Language Testers in Europe[12]). Autorem a provozovatelem zkoušky je tým VTC na ÚJOP UK. Zkoušku je možné skládat na pěti úrovních dle SERRJ (A1, A2, B1, B2, C1) a obsahuje tyto části: čtení s porozuměním, poslech s porozuměním, gramaticko-lexikální subtest (pouze pro B2 a C1), čtení a mluvení. "Zkouška je určena všem cizincům starším 16 let, kteří si chtějí nebo potřebují ověřit stupeň své komunikační kompetence v češtině."[3] Zájemci se můžou přihlásit na některý z vypsaných zkušebních termínů, a to nejen v České republice, ale i v mnoha dalších evropských zemích (Belgie, Bělorusko, Bulharsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Ukrajina, Velká Británie) a také v Japonsku a ve Vietnamu. Ke zkouškám VTC vytváří také modelové testy, ve středisku ÚJOP UK Praha-Abertov lze absolvovat přípravný kurz ke zkoušce.

Nově je také možné skládat Certifikovanou zkoušku z češtiny pro mládež. Ta se zaměřuje na úrovně A1, A2 a na žáky ve věkových kategoriích do 11 let a 11 - 15 let. Skládá se ze čtení s porozuměním, poslechu s porozuměním, psaní a ústní části. Lze ji skládat v Praze nebo v Německém Weidenu (Staatliche Raelschule für Knaben). Pro zájemce o studium na 1. lékařské fakultě UK byla Výzkumným a testovacím centrem vyvinuta speciální Zkoušky z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty Student složením této zkoušky dokládá dosaženou úroveň jazykové kompetence C1 v souladu s podmínkami přijímacího řízení 1. lékařské fakulty UK[6]. Zkoušku lze skládat buď přímo na 1. lékařské fakultě, nebo na středisku ÚJOP UK v Mariánských Lázních.

Zkouška z češtiny pro udělení trvalého pobytu[editovat | editovat zdroj]

"Doklad o zkoušce z českého jazyka je povinnou náležitostí žádosti o povolení k trvalému pobytu občana třetí země..."[13] Tato zkouška je organizována ve spolupráci Ministerstva vnitra ČR, Ministersva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národního pedagogického institutu České republiky (dříve Národní ústav pro vzdělávání) a ÚJOP UK. Zkouška ověřuje komunikační kompetence v češtině na úrovni A1. K přípravě na zkoušku vznikla ve spolupráci výše jmenovaných institucí řada podpůrných materiálů, jako například příručka „Připravte se s námi na zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt v ČR", výuková videa či interatkivní modelová zkouška. Ve středisku ÚJOP UK Praha-Albertov lze absolvovat individuální přípravu ke zkoušce. Zkoušku lze skládat ve všech střediscích ÚJOP UK (Praha-Albertov, Praha-Krystal, Praha-Hostivař, Mariánské Lázně, Liberec, Poděbrady) a v Jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky (všechny kraje ČR) vždy ve stanoveném termínu.[14]

Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR[editovat | editovat zdroj]

Tato zkouška je organizována ve spolupráci Ministerstva vnitra ČR, Ministersva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národního pedagogického institutu České republiky (dříve Národní ústav pro vzdělávání) a ÚJOP UK. Zkouška ověřuje komunikační kompetence v češtině na úrovni B1[15] a zároveň znalost českých reálií[16]. Test z českých reálií ověřuje znalost 30 témat ze stanovených oblastí (občanský základ, základní geografické informace o České republice, základní historické a kulturní informace o České republice). Rozsah znalostí pokrývá znalosti stanovené pro základní vzdělávání s přesahy ke znalostem nezbytným pro každodenní život dospělého občana. K přípravě na zkoušku vznikla ve spolupráci výše jmenovaných institucí řada podpůrných materiálů, jako například příručka specifikace jednotlivých témat, databanka testových úloh či interatkivní modelový test. Ke zkoušce je možné absolvovat přípravný kurz ve středisku ÚJOP UK Praha-Albertov, nebo přípravný on-line kurz pořádaný ÚJOP UK. Zkoušku lze skládat ve všech střediscích ÚJOP UK (Praha-Albertov, Praha-Krystal, Praha-Hostivař, Mariánské Lázně, Liberec, Poděbrady) a na některách vysokých školách (MUNI Brno, ZČU Plzeň, JČU České Budějovice, Univerzita Hradec Králové, UPOL Olomouc, Ostravská univerzita).[17]



Certifikované zkoušky z cizích jazyků

MOC: Metodické a odborné centrum[editovat | editovat zdroj]

Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy může díky své dlouholeté tradici čerpat z široké škály zkušeností s výukou češtiny pro cizince. Prostředníkem zajišťujícím předávání těchto zkušeností cestou metodické podpory vlastním lektorům i zájemcům z řad české i zaraniční veřejnosti je Metodické a odborné centrum, které vzniklo v roce xxxx. Pracovníci MOC s podporou metodiků jednotlivých středisek i samotných lektorů mohou čerpat z dlouholeté tradice výuky češtiny pro cizince na ÚJOP UK, která umožňuje kriticky nahlédnout vhodnost a úspěšnost různých metod výuky pro různé cílové skupiny, ať už se jedná o jazykově blízké Slovany, či Neslovany ze všech koutů světa (Evropa, arabské země, jižní Afrika, Asiaté). Tyto zkušenosti se díky pravidelným hospitacím ve výuce, interním metodickým seminářům, konzultacím a celoústavním metodickým setkáním mezi lektory neustále předávají a dále rozvíjejí. Samozřejmostí je další sebevzdělávání zaměstnanců MOC, a to především prostřednictvím aktivní účasti na domácích i zahraničních konferencích, sympoziích a dalších setkáních odborníků z oblasti jazykové výuky.

Ve spolupráci MOC a jednotlivých výukových středisek vznikají výukové materiály zaměřené speciálně na potřeby kurzů jazykové a odborné přípravy (podpora výuky fonetiky, učebnice provazující jazykovou a odbornou přípravu, on-line metodická podpora k práci s výukovými materiály atd.).

V rámci aktivit směřovaných na zájemce o proškolení v metodice výuky češtiny pro cizince z řad veřejnosti spolupracuje MOC s Ministerstvem školsktví, mládeže a tělovýchovy, s Ministerstvem zahraničních věcí, s Domem zahraničních služeb, s Českými centry, centry pro integraci cizinců a dalšími státními a nestátními institucemi. K pravidelně pořádaným kurzům patří:

Dvousemestrální zdokonalovací kurz k výuce češtiny jako cizího jazyka[editovat | editovat zdroj]

Pravidelná setkání jsou rozložena do dvou semestrů, účastníci celkem absolvují 38 výukových odpolední, vždy 6 vyučovacích hodin (u vybraných témat se skupina dělí dle míry zkušenosti s výukou četiny pro cizince, nebo dle zaměření účastníků na výuku dětí a mládeže, či výuku dospělých), dále jsou součástí kurzu náslechy u zkušených lektorů a konzultace závěrečné práce, jejíž sepsání a následná ohajoba jsou jednou z podmínek absolvování kurzu. Kurz má akreditaci MŠMT, účastníci po jeho úspěšném dokončení obdrží osvědčení. V kurzu vyučují metodici ÚJOP UK i přední odborníci ze vzdělávacích institucí zabývajících se češtinou, potažmo češtinou pro cizince: Ústav pro jazyk český Akademie věd (ÚJČ AV)[18], Ústav bohemistických studií Univerzity Karlovy ÚBS UK)[19], Český národní korpus (ČNK)[20], Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR), META společnost pro příležitosti mladých migrantů[21]

Metodické sympozium k výuce češtiny jako cizího jazyka pro vyučující ze zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Týdenní červnové setkání je určeno především zájemcům působícím na bohemistických pracovištích zahraničních univerzit. V rámci 30 vyučovacích hodin se výuka zaměřuje na prohloubení a doplnění znalostí z oblasti metodiky a didaktiky češtiny jako cizího jazyka a také na výměnu zkušeností z různých světových pracovišť. V kurzu vyučují metodici ÚJOP UK i přední odborníci ze vzdělávacích institucí zabývajících se češtinou, potažmo češtinou pro cizince: Ústav pro jazyk český Akademie věd (ÚJČ AV)[18], Ústav bohemistických studií Univerzity Karlovy (ÚBS UK)[19], Český národní korpus (ČNK)[20], Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR). Tradičně sympozium navštěvují bohemisté z Moskevské státní univerzity, Varšavské univerzity, Univerzity La Sapienza v Římě či lektoři jazykových škol v Rakousku, Německu, Nizozemí, na Ukrajině a dalších.

Metodický kurz češtiny jako cizího jazyka pro vyučující z krajanských komunit[editovat | editovat zdroj]

Dvoutýdenní kurz metodiky výuky češtiny jako cizího jazyka je určen pro lektory, učitele a zájemce z tradičních i nově vznikajících krajanských komunit. Setkávají se tak zde vyučující z většiny evropských zemí i vyučující ze zemí vzdálených (USA, Japonsko, Argentina, Brazílie, Peru, Austrálie, Nový Zéland, Island, Jihoafrická republika). Pravidelně se kurzu účastní vyučující z Českých škol bez hranic a z Českých center. Specifikem výuky v krajanských komunitách je práce s bilingvními dětmi nebo dětmi, které často v nějaké míře ovládají domácí nespisovnou varietu češtiny a potřebují si osvojit také češtinu spisovnou. Mezi dospělými studenty navštěvujícími kurzy češtiny v krajanských komunitách se objevují potomci českých imigrantů či rodinní příslušníci Čechů žijících v zahraničí (manželé, manželky partneři).

Kurz je pořádán Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovyb (MŠMT), organizován Domem zahraničních služeb (DZS) v rámci podpory českého kulturního dědictví a realizován Ústavem jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy. Výuka je zajišťována metodiky ÚJOP UK a dalšími předními odborníky ze vzdělávacích institucí zabývajících se češtinou, potažmo češtinou pro cizince: Ústav pro jazyk český Akademie věd (ÚJČ AV)[18], Ústav bohemistických studií Univerzity Karlovy (ÚBS UK)[19], Český národní korpus (ČNK)[20], Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR), META společnost pro příležitosti mladých migrantů[21].

Práce učitele/lektora v krajanském spolku či v krajanské komunitě je většinou časově náročná (výuka často probíhá v odpoledních hodinách a o víkendech) a velkou měrou dobrovolnická. Proto je pro krajany velkým povzbuzením možnost zúčastnit se metodického kurzu, kde si osvojí základní techniky práce s češtinou, ale také se setkají s kolegy z jiných zemí a mohou s nimi sdílet nejen tipy do výuky, ale probrat i další aspekty této práce, vyměnit si praktické i osobní zkušenosti. Kurz má kromě složky výukové i důležitou složku společensko kulturní. Krajané se setkávají s představiteli Karlovy univerzity i představiteli státních institucí zabývajících se krajanskými záležitostmi. V úvodu kurzu se jedná o setkání v Klubu rektora v Karolinu, kde mají po oficiálních porslovech možnost osobně hovořit s nejužším vedením ÚJOP UK (ředitelka, zástupkyně ředitele pro studium, vedoucí Metodického a doborného centra), dále s některým z prorektorů Univerzity a se zástupci DZS, MŠMT, MZV. K dalším bodům doprovodného programu patří beseda s předsedou Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí (od roku 2019 Ing. Tomáš Czernin) následující po komentované prohlídce historických budov Senátu, návštěva představení Národního divadla nebo procházky Prahou v doprovodu průvodkyně.

Jazykové vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Čeština jako cizí jazyk[editovat | editovat zdroj]

Pro zájemce o studium češtiny jako cizího jazyka nabízí ÚJOP UK paletu kurzů různé délky a intenzity, od celoročních až po šestitýdenní, od denního studia až po letní školy.

Intenzivní kurzy češtiny pro cizince [22][editovat | editovat zdroj]
  • 6 týdnů/ 5 měsíců/ 7 měsíců/ 10 měsíců/ 12 měsíců
  • vždy pět vyučovacích hodin denně a doplňkové odpolední nebo víkendové aktivity
Kurzy češtiny pro lékaře - cizince [23][editovat | editovat zdroj]
  • Systém zdravotnictví a základy práva: příprava studentů na 1. část aprobační zkoušky (od úrovně A2)
  • Čeština jako cizí jazyk pro lékaře: 5 měsíců/ 10 měsíců (úrovně A2, B1, B2)

Online kurzy češtiny pro cizince [24][editovat | editovat zdroj]

  • přístup přes internet s asistencí tutora
  • celkem pět modulů pro pět měsíců studia

Letní kurzy češtiny pro cizince [25] [26][editovat | editovat zdroj]

  • Praha: Čeština a (nejen) česká kultura/ Mezinárodní letní škola mládeže (účastníci ve věku 14 - 18 let)/ Summer FLAS Prague (američtí studenti se stipendiem v programu FLAS)
  • Poděbrady: Letní škola slovanských studií/ Kurz češtiny pro krajany

Příprava ke zkouškám z češtiny pro cizince [27][editovat | editovat zdroj]

  • individuální příprava ke Zkoušce pro žadatele o trvalý pobyt (úroveň A1)
  • přípravné kurzy k Certifikované zkoušce z češtiny (CCE), ke Zkoušce z českého jazyka pro účely udělování státního občanství (v prezenční a on-line formě)

Neintenzivní kurzy češtiny pro cizince [28][editovat | editovat zdroj]

  • dopoledních/ večerní kurz/ individuální/ výuka přes Skype

Přípravný kurz Moskva-Praha [29][editovat | editovat zdroj]

Tento kurz probíhá ve spolupráci s Českým centrem Moskva. Studenti absolvují v období září - leden intenzivní kurz češtiny v Moskvě, poté se přesunou do Prahy, kde v případě úspěšného složení semestrální zkoušky z češtiny pokračují ve studiu češtiny na jednotlivých střediscích dle vybraného zaměření.

další činnosti (studijní) - asi hodit nahoru?[editovat | editovat zdroj]

nostrifikace

překlady

tlumočení


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čeština pro cizince a cizí jazyky na Karlově univerzitě | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  2. Cizinci na českých vysokých školách. Studium v českém jazyce. | NICM. www.nicm.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  3. a b Certifikovaná zkouška z češtiny pro cizince (CCE) | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. 
  4. Školící středisko Mariánské Lázně | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  5. Zkouška z češtiny pro účely přijímacího řízení na lékařské fakulty pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  6. a b LF1.CUNI.CZ. Jazyková zkouška z českého jazyka na úrovni C1 - 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. www.lf1.cuni.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  7. Školící středisko Poděbrady | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  8. Praha-Albertov | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  9. Školící středisko Praha-Krystal | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  10. Liberec | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  11. Školící středisko Praha-Hostivař | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2019-12-12]. Dostupné online. 
  12. Association of Language Testers in Europe (ALTE) - Home. www.alte.org [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  13. Doklad o zkoušce z ČJ - Ministerstvo vnitra České republiky. www.mvcr.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  14. Trvalý pobyt - Čeština pro cizince - Místa, kde lze vykonat zkoušku. trvaly-pobyt.cestina-pro-cizince.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  15. Občanství - Informace o zkoušce z českého jazyka. obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  16. Občanství - Informace o zkoušce z českých reálií. obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  17. Občanství - Zkušební místa. obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz [online]. [cit. 2020-02-24]. Dostupné online. 
  18. a b c Ústav pro jazyk český. www.ujc.cas.cz [online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. 
  19. a b c Ústav bohemistických studií. ubs.ff.cuni.cz [online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. 
  20. a b c Portál | Český národní korpus. www.korpus.cz [online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. 
  21. a b Meta ops |. www.meta-ops.cz [online]. [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. 
  22. Intenzivní kurzy češtiny pro cizince Univerzita Karlova Praha | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  23. Kurzy Češtiny pro lékaře - cizince pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  24. Online kurzy češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  25. Letní kurzy češtiny pro cizince v Praze | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  26. Letní kurzy češtiny pro cizince mimo Prahu | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  27. Příprava ke zkouškám z češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  28. Večerní a dopolední kurzy češtiny pro cizince | ÚJOP UK. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 
  29. Чешский центр Москва - Прага 2019/2020 для иностранцев | ИЯПП КУ. ujop.cuni.cz [online]. [cit. 2020-01-29]. Dostupné online. 

Stránky na webu[editovat | editovat zdroj]

Association of Language Testers in Europe: https://www.alte.org/ (anglicky)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: http://www.msmt.cz/ (česky)

Ministerstvo vnitra: http://www.mvcr.cz (česky)

Národní informační centrum pro mládež: http://www.nicm.cz/ (česky)

Občanství: http://obcanstvi.cestina-pro-cizince.cz/ (česky)

Trvalý pobyt (oficální stránka ke zkoušce pro trvalý pobyt): http://trvaly-pobyt.cestina-pro-cizince.cz/ (česky)

Ústav jazykové a odborné přípravy: http://ujop.cuni.cz/ (česky)