Přední Kopanina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 39: Řádek 39:
{{Commonscat|Přední Kopanina}}
{{Commonscat|Přední Kopanina}}


*
*Bydlí tu smraďoch Patrik Mls


== Literatura ==
== Literatura ==

Verze z 12. 2. 2014, 12:21

Šablona:Infobox jednoduchá městská část Prahy

Přední Kopanina je katastrální území a od 24. listopadu 1990 pod názvem Praha-Přední Kopanina také městská část hlavního města Prahy, rozkládající se 10 km od centra při severozápadním okraji města. Větší část rozlohy zaujímají pole v blízkosti mezinárodního letiště Praha-Ruzyně, zástavba se soustřeďuje při pravé hraně údolí Kopaninského potoka. Je zde evidováno 10 ulic se 164 adresami a celkem 667 obyvatel.

Historie

První písemná zmínka o Přední Kopanině se vztahuje k roku 1285. Původně samostatná obec byla připojena k Praze roku 1974 a začleněna do městského obvodu Praha 6, přičemž zde nadále existoval samostatný místní národní výbor. Od 24. listopadu 1990 zde existuje samostatná městská část Praha-Přední Kopanina a do té doby místní národní výbor nese označení místní úřad.

Památky v městské části

V městské části se nalézá kostel svaté Máří Magdalény – původně románská rotunda z první poloviny 12. století. Chráněnou přírodní památkou jsou odkryté geologické profily ve zdejším opukovém lomu.

Kostel Máří Magdaleny - původně románská rotunda

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Přední Kopanina na Wikimedia Commons

Literatura

  • RADIL, Václav. Dějiny Přední Kopaniny v okrese Praha venkov. Přední Kopanina: Kytka, 1934. Dostupné online. Stručný nástin dějin Přední Kopaniny, románské rotundy sv. Maří Magdaleny a bývalé kaple sv. Marty a Ludmily..