Wikipedista:Svajcr/Archiv01

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Deník[editovat | editovat zdroj]

  • 13. února 2008 píši články do slovanské mytologie Gamajun a Kapradinový květ, dělám šablonu Slovanské mytologie. Těžká práce, piplačka s vyhledáváním přesných překladů.... Snad to někdo nesmaže. Pokouším se z posledních sil obhájit přežití Emil Páleš.
  • 16. února 2008 Dodělávám článek Feng-chuang, kterým jsem doplnil článek ze slovanské mytologie Pták Ohnivák. Nějak jsem se do těch ptáků pustil Teď už mi zbývá jen Rarog. Nahrávám obrázky do commons, Jesenice (okres Rakovník) to nutně potřebuje. Píšu nový článek do slovanské mytologie Sudička... Škoda, že je bez obrázku. .. Večer vhodný obrázek stařenky s kolovrátkem nacházím přímo na hlavní straně... A ještě zakládám pahýl Magnum Photos, což je mezinárodní fotografická skupina.
  • 17. února 2008 Ještě dodělávám Magnum Photos a doplňuji na něj odkazy z jeho členů. Je to nekonečná práce, to se ví. Více či méně drobně upravuji Josef Koudelka, Werner Bischof. Obzvláště mne zaujalo, že Steve McCurry byl dvakrát během své kariéry prohlášen za mrtvého (to je ten, co fotografoval dívku z obálky National Geographic). Na závěr doporučuji se podívat na osobní stránku Bruce Davidsona. Doplňuji citát: „Nejsou-li vaše fotografie dobré, nebyl jste dost blízko.“ (Robert Capa).
  • 20. února 2008 Ještě dodělávám Magnum Photos, přidávám nějaké drobnosti. Moc lidí na wikipedii se o fotografii a umění nezajímá. Jak to? Přidávám dalšího významného člena agentury Magnum Carl de Keyzera.
  • 21. února 2008 doplňuji nové heslo Gymnasion, atleti v něm opravdu cvičili nazí, a jen muži! Nacházeli soulad těla a ducha. Tělocvik a filosofie. Doplňuji již existující článek, dalšího bájného ptáka Anzua. Orel se lví hlavou, co může být ctnostnější než tato kombinace??? Zamodřuji odkaz ve Slovanské mytologii Rarog. Nově ještě přidávám evropského draka Zmeje.
  • 6. března 2008 doplňuji drobnosti do Dionysa, věděli jste, že jména Denisa nebo Denny si berou boha vína za svůj slovní základ? Nafotografoval jsem a doplnil Green mana na chrámu sv. Víta v Praze. Je tam nejméně 6x... Hledám děti bohyně Nyx. Zamodřuji odkaz ze slovanské mytologie Rusalka (mytologie)...
  • 9. března 2008 večer zakládám nové články Šiva (bohyně) a Svaroga a dopisuji několik informací do slovanské mytologie....
  • Po zbytek března 2008 dodělávám slovanskou mytologii. Například jeden zajímavý pár žijící na blatech nebo v lesích: Kikimora a Lesní mužík. Pak něco o srbském strašidle Zduhač‎i. Další zajímavou postavou je Domovoj, z východu pak k nám přichází zprávy o mýtických postavách jako jsou Baš Čelik, drak Zirnitra, pták Cikavac a Alkonost...
  • 21. dubna 2008 se vracím ke svému oblíbenému tématu fotografie a vytvářím pahýlky Gustave Le Gray‎ (1820 – 1884) byl jeden z nejvýznamějších francouzských fotografů devatenáctého století. Zkoumal kolodiovy proces. Robert Mapplethorpe‎ byl americký fotograf a obrazový umělec známý svými velkoformátovými, vysoce stylizovanými černobílými fotografiemi květin a mužských aktů. Zemřel na AIDS. Diane Arbus‎ - byla americká fotografka, fotografovala trpaslíky, obry, prostitukty atd.... A ke všm těmto fotografům dal podnět článek Seznam nejdražších fotografií‎ (seznam nejvyšších cen za prodané fotografie), nejvíc dostal Andreas Gursky za diptych 99 Cent II Diptychon (2001), a to dohromady 3.346.456 USD v únoru 2007 na aukci Sotheby's v Londýně. Nejlepší na tom je, že A. Gursky ještě žije...

Doplňuji pak seznam fotografických článků o směry Piktorialismus, Přímá fotografie a Fotografie aktu.

Edituji ještě Portál:Umění/Nové‎, jsou tam velmi staré odkazy, asi tam nikdo nechodí,.....

  • Konec dubna. Plánuji převést do češtiny článek en:Yevgeny Khaldei
  • 10. května. Podařilo se zavést pahýl Jevgenij Chalděj. S obrovskou radostí zjišťuji, že kolega Honza Beran založil portál fotografie! Z řecké mytologie vytvářím bohyni léčení, dceru Asklépia Hygieiu.
  • 14. května. Do slovanské mytologie dodělávám články: Kralevic Marko‎, Burislav‎ a Ivan Carevič‎.
  • 15. května. Přibývá Kníže Rus‎.
  • 19. května. Plánuji doplnit fotografické styly, fotografické skupiny, například o Ra (fotografická skupina) - česká avantgardní fotografická skupina , dále pak Fotoskupina pěti a Fotolinie. Z Devětsilu chybí Evžen Markalous. Chybí článek Nová věcnost. Také maďarští emigranti: chybí André Kertész.
  • 20. května. Zakládám pahýlek Sarah Moon - francouzská fotografka a do slovanské mytologie Bagiennik - to jsou strašidla, která jsou schopní vydávat olejovitou substanci ze svého chřípí, které se nacházelo mezi očima a čelem. Tato substance byla velmi horká a při styku oběti pálila... Doplňuji pahýlky Wada a Bannik. Trošku doplňuji heslo avantgarda z fotografického významu.
  • 21. května. usilujeme o to, aby se článek Josef Sudek dostal mezi nejlepší články na wikipedii. Trochu jej vylepšuji. Proto zakládám také pahýlek negativ. Zdá se ale, že s dalším článkem přibývají další a další červená místa... Do sekce Wikipedie:Požadované články‎ zakládám Fotografii jakožto oddělenou kategorii a dávám tipy na několik neexistujících článků. Kdyby někdo chtěl... může psát, témat je dost a dost...
  • 24. května. Zamodřuji heslo Bogínci‎ - polsky malé bohyně, nakonec jsem zjistil, že to byly víly v polské mytologii, předchůdci rusalek. Pak z mytologie ještě dodělávám pahýlek Běs‎ (Běs nebo bjes je jméno zlého démonického mýtického stvoření či ducha ve Slovanské mytologii a znamená hněv nebo zlost.) Do fotografie pro Sudka dodělávám kontaktní otisk‎ (kontaktní kopie ve fotografii označuje pozitivní obraz, který vznikne přímým kopírováním negativu na pozitivní materiál — fotografický papír nebo film.
  • 25. - 27. května. Přepisuji heslo Sabatierův efekt ze slovenštiny. Zjišťuji, že na Slovensku čerpají z sk:Encyklopédia astronómie, obrovského zdroje informací. A co my???

Dále propracovávám Slovanskou mytologii a zvětšuji její šablonu, až je to skoro k neudržení.... Musím se naučit, jak ji srolovat, aby nezabírala tolik místa. Angličané rozvinuli své šablony ve fotografii na docela pěkné, velké a přehledné seznamy. I když ne zcela úplné.

PS: Víte kdo nebo co je karzelek?

  • 28. května. Soustředím se na vylepšování článku Josef Sudek, abychom jej mohli nominovat na Nejlepší Článek. Zakládám fotografické Panorama.
  • 31. května. Ze slovenštiny převádím Formát filmu‎ a dohledávám souvislosti a kategorie. Zakládám pak Kategorii:Teoretik fotografie, snad se do ní podaří doplňovat další znalce.
  • Začátek června. Desková kamera nebo také skříňový fotoaparát ve fotografii označuje fotoaparát, který snímá na velkou světlocitlivou (skleněnou) fotografickou desku. Český klub fotografů amatérů byl založen roku 1902 v Praze. Vznikl rozdělením klubu s názvem Klubu fotografů amatérů, který vznikl v roce 1889 na český a německý. Česká fotografická společnost byla založena 4. prosince roku 1924 Josefem Sudkem, Jaromírem Funkem a Adolfem Schneebergem. Tovaryš‎ je učeň, který úspěšně splní tovaryšské zkoušky. (Zamodreni pro Sudka))
  • 9. - 10. června. Stále dělám Sudka. Věnuji se ušlechtilým tiskům (... je historická technika zhotovování fotografických tisků, spočívají v zásadě v účinku na světlo citlivých solí chromu ve spojení s koloidními látkami) a historickým fotoprocesům. Ambrotypie je proces, kdy jodo- a bromostříbrné soli v podexponovaném bělavém negativu na skle odráží světlo, Kolodiový proces‎ (archerotypie nebo mokrý proces) je proces Angličana Fredericka Scotta Archera z roku 1851, který byl později nahrazen současným želatinovým fotografickým filmem. Uhlotisk (karbonotisk nebo pigmentový tisk) je nejstarší ušlechtilý fotografický tisk používaný v letech 1890-1900. Jedná se o vymývaný tisk přenesený na papír.
  • 12. června. Píši pro Sudka článek Kontaktní otisk, což je obrázek, který vznikne kontaktním kopírováním negativu na pozitivní materiál — fotografický papír nebo film bez zvětšováku.
  • 12. - 13. června. Skoro dva dny piluji článek o Sudkovi. Sháním fotografie, ale nedokáži sehnat pořádné povolení autora. Je to tak složité, že ho to asi už nebaví.... Píšu biografii Jan Pohribný, který fotografuje mystické snímky krajin.
  • 14. června. Vracím se k mytologii a doplňuji Vesnu‎, byla to bohyně mládí lásky a jara ve slovanské mytologii, částečně také v Srbsku a Slovinsku. Doplňuji další mytologické články jako jsou Lada (bohyně) nebo Solověj-Razbojnik.
  • 15. června. Opět fotografie! High key‎ osvětlení je styl nasvícení fotografické nebo filmové scény, vyznačující se převahou světlých tónů a malým kontrastem mezi světlem a stínem. Astrofotografie‎ je specializovaný typ fotografie, který sa zaměřuje na tvorbu fotografií astronomických objektů na noční obloze jako například planet, hvězd a velmi dalekých objektů jako jsou hvězdná seskupení a galaxii.
  • 18. - 19. června. Velký článek je Chronologie fotografie‎ (Chronologie fotografie, časová osa vynálezů a objevů), velká práce, která umožní se zorientovat v historii fotografie. Doplňuji jednotlivé odkazy a upřesňuji a opravuji. Je až s podivem, jak se některé citované knihy liší. Dokonce někdy ani jména nejsou psána stejně. Natož roky jednotlivých objevů a vynálezů.
  • 20. června. Anton Corbijn‎ (Anton Corbijn je fotograf a režisér ze Strijenu, Holandsko. Je známý tím, že režíroval videoklipy známým skupinám, například Depeche Mode, U2, Nirvana,...)
    Rudo Prekop‎ (Rudo Prekop (* 13. dubna, 1959, Košice) je fotograf, který tvoří především černobílá zátiší v Čechách a na Slovensku.)
Kompozice, to je takovej vořech. Kdybyste přečetli všechny knížky, které o tom jsou, tak se jich, když se tak trochu koukáte, nemůžete moc držet. To je jenom předpis. Vy musíte vycítit tu svoji kompozici! Postupně. Ono to nejde najednou. Ovšem ty základní prvky, ty tam vždycky trochu musí bejt! Určitě jo.

William Fox Talbot a jeho talbotypie mi dává docela zabrat, nikde to není srozumitelně napsané, a jiné wiki se potácejí v nedůležitých věcech...

  • 28. června. se vracím ke slovanské mytologii a píšu čl. Pripegala‎, je to bohyně Země a prvotní plodnosti, docela zajímavý kult...:-) Věděli jste, že Mrazík (mytologie)‎ je zosobnění ruské legendy a představuje kováře? Zakládám článek Anna Fárová‎ á (*1928, Paříž) je umělecká historička, specializuje se na dějiny a kritiku umělecké fotografie. Pořádá výstavy českých i zahraničních fotografu a pise monografie.
  • 29. června. Píši článek Karol Benický‎ je to fotograf, tvori v praze, slovensku i ve svete doplňuji jej fotografiem na commons.
  • 1. - 10. července. Nové články, které tvořím nebo překládám: Digitální fotografie‎, Ostrost je schopnost odlišit dva body v prostoru nebo na snímku. Střídám fotografii s mytologií: Jav, Prav a Nav jsou tři světy popsané ve Velesově knize, která patří do slovanské mytologie. Prav je světem bohů, Jav je světem lidí a Nav je nemateriální svět a patří duším našich zemřelých předků. Svarga (sans.) je ve slovanské mytologii nebe; hvězdné nebo Indrovo. Svarga je také slovanský znak slunce. Velice zajímavý článek ze slovanské historie je Velesova kniha. Odskakuji také k pískování v golfové terminologii znamená vpravení písku do trávníkového porostu...
  • 11. - 20. července. Vracím se opět do fotografické historie. Píši Eadweard Muybridge, průkopník vysokorychlostní fotografie. A co je to Chronofotografie nebo Vysokorychlostní fotografie? Je to obor fotografie, který se zabývá fotografickým záznamem rychlých pohybů... Její sestřička Sekvenční fotografie (z lat. sequentia - pořadí) je výrazová forma fotografie, která zobrazuje fotografický záznam děje v řadách nebo sériích. Šablona:Fotografie‎ se neukázala jako nejlepší šablona a teď mám spoustu dvojí práce s tím, abych ji zlikvidoval tak, aby ta práce nepřišla úplně vniveč... Vracím odkazy do chybějících článků a do portálu Fotografie.
  • 21. - 31. července. Píši alespoň něco každý den. Z historie Fotografická deska‎ byla jedna z dřívějších forem fotografického filmu, na které byla světlocitlivá emulze stříbrných solí aplikovaná na skleněnou nebo cínovou desku. Odvážil jsem se také na chemický článek, ale potřeboval by asi recenzi: Bromid stříbrný (AgBr) je žlutá krystalická látka téměř nerozpustná ve vodě, používaná (podobně stejně jako jiné halogenidy stříbra) ve fotografickém průmyslu. Založil jsem průkopníka barevné fotografie z Francie Louis Arthur Ducos du Haurona (8. prosince, 1837 – 31. srpna, 1920) a jeho kolegu André-Adolphe-Eugène Disdériho (28. března, 1819, Paříž — 4. října, 1889) - francouzského fotografa, který zavedl tzv. vizitky. Odvažuji se a vkládám zajímavost na portál fotografie, dokonce zakládám nový barevný článek: Azurová (známá též jako cyan, (řecky κυανός, znamená "modrá")) je barva vytvořená ze stejného poměru zeleného a modrého světla.
  • 1. - 15. srpna. Stále používám nástroj pro přenášeni obr. z wiki do commons: http://tools.wikimedia.de/%7Emagnus/commonshelper.php
    Zaobírám se mazáním šablony, a píšu chemický článek Celuloid, což je skupina termoplastů připravených reakcí nitrocelulózy s kafrem. Je hořlavá a křehne. Vyrábí se z něj fotografický film. Zaujala mne společnost Eastman Company‎ (Kodak), její zakladatel George Eastman zavedl reklamní slogan "You press the button, we do the rest." - Vy stisknete tlačítko, my zařídíme zbytek". Byl to doslovný popis jimi nabízené služby, kdy lidé opravdu stiskli tlačítko, poslali fotoaparát s nafoceným filmem zpět společnosti, která jim zpět zaslala fotoaparát spolu s vyvolanými fotografiemi. Pouštím se do rozsáhlé Portrétní fotografie, chyběla mi na wiki. Doplňuji fotografie Brejchové, Man Raye, Všetečky a Chocholy do commons.

Přidávám do wiki články ze své teoretické práce, samozřejmě upravené: Loretta Lux, německá portrétní fotografka. Snímá dětské portréty, kterým záměrně zvětšuje oči a hlavy v grafickém editoru na počítači. Jiří David je současný český umělec a fotograf. Je spoluzakladatelem skupiny Tvrdohlaví, která vznikla v devadesátých letech. Je známý svými pravými a levými tvářemi (prezident Havel a další...) s názvem Skryté podoby. Sluneční podstata člověka (sebevědomí) ovládá levou polovinu mozku, měsíční podstata (obraznost) pravou polovinu. Nervové dráhy se kříží, takže levá hemisféra inervuje pravou stranu těla a pravá levou. Pokud symetricky spojíme 2 levé a pravé poloviny obličeje, dostaneme fotografie dvou různých osobností, které žijí v člověku – sluneční a měsíční, vědomé a nevědomé, denní a noční poloviny člověka.
Na slovenské wiki jsem našel a "přeložil", co řekl Scott Peck o lenosti. Přidávám další biografie: Hans-Peter Feldmann - německý umělec a konceptuální fotograf, vynikající Rineke Dijkstra, holandská portrétní fotografka a Ricardo Calero, španělský konceptuální fotograf. Nakonec český Michael Čtveráček, krajinářský fotograf, Lukáš Jasanský a Martin Polák a Jiří Šigut. Přidávám na portál fotografie dvě zajímavosti.

  • 15. - 30. srpna.

K portrétní fotografii doplňuji komplexní čl. Fotografie přírody. Zajímavostí je, že zátiší na wiki ještě nebylo popsáno. Je to umělecké dílo, které vkusně zobrazuje neživé předměty, obvykle běžné, které mohou být přírodního původu (ovoce, zelenina, rostliny nebo přírodniny) nebo vyrobné člověkem (sklenice, dýmky, atd).
Občas se vracím do mytologie, Dukljan je postava ve slovanské mytologii, která je odrazem Diokleciána... a Psoglav byl popsán jako bytost, která má lidské tělo s nohama koně a psí hlavou s kovovými zuby a jedním okem uprostřed čela... Zachraňuji článek Paparazzi... Dohledávám nové články ostatních editorů a udržuji portál. Objevuji wikipedii a její (některé) funkce. Dozvěděl jsem se, že fotografie potravin je specializovaná oblast komerčního fotografického zátiší... Každý digitální fotografa musí dávat pozor na Rozsah expozice ‎u svého fotoaparátu. Je to podíl jasu nejsvětlejšího a nejtmavějšího bodu, které je schopen přístroj zachytit. Když je malý, je potřeba použít Šedý přechodový filtr, který má proměnlivou propustnost světla. Filtr slouží především k vyrovnání kontrastu scény...

  • 1. - 15. září.

Zabývám se zlatým řezem, nacházím v něm mnoho zajímavého z přírody. Například se vyskytuje v ulitách, šiškách, klech zvířat a podobně! Kromě něj rozšiřuji Kompozice (fotografie), přidávám Módní fotografie neboli fotografie módy, který zobrazuje oděvy a jiné módní výrobky. Zaujala mne Julia Margaret Cameronová (1815 – 1879) - britská portrétní "piktorialistická" fotografka a vynikající portrétista Richard Avedon. Skáču od biografie k technice Panningu, což je sledování objektu, horizontální nebo vertikální rotační pohyb filmové, digitální nebo video kamery.

  • 15. září - 30. září.

Píšu článek o vynikajícím portrétistovi - Richard Avedonovi. Má nyní výstavu asi 400 fotografií v Berlíně. Víte, co je Sabatierův efekt? Kdysi práce na půl dne se dnes odbyde jedním kliknutím v editoru. Začínám mít co do činění s kompozicí obrazu: Skladebné principy nebo skladebné postupy je souhrn pravidel pro uspořádání prvků v obraze, které se uplatňují v různých sdělovacích systémech a oborech. Patří k nim princip role, každý prvek plní v obraze určitou úlohu, má jistý význam a hraje určitou roli.), princip rytmu, kde rytmus je opakování stejných nebo podobných prvků, tvarů, tónů a barev v určitých odstupech, princip symetrie, což je pravidelné rozmístění prvků kolem středu nebo kolem některé osy (vertikální, horizontální, úhlopříčné...) a princip kontrastu ‎ - v kompozici je vzájemné postavení dvou a více dostatečně rozdílných kvantit téže kvality. Druhy kontrastu jsou velmi různé. Ve fotografii je důležitý tonální kontrast nebo kontrast barevný...)

Aktivně spolupracuji na článku o hluchotě, moc lidí se nepřipojuje... Vracím se tedy k principu proporce, což je poměr mezi jednotlivými rekvizitami, který použijeme pro posouzení velikosti objektů. Kompoziční články korunuje barevná kompozice, protože vnímání barev je složitý fyziologický a psychologický proces, při kterém se uplatňuje lidské vnímání a subjektivita. Dodělávám drobnosti a nmaličkosti, nechce se mi do ničeho většího...

  • 1. října - 15. října.

...Až přijde překlad ze slovenštiny: Aplanát a Josef Maximilián Petzval - slovenský fyzik, matematik a vynálezce. Pokládá se za zakladatele moderní optiky! Hlídám nové fotografické články a dávám je na Portál:Fotografie/Nové články.Pro Petzvala dopisuji jeho kamaráda, jmenoval se Johann Christoph Voigtländer a založil ve Vídni roku 1756 společnost, která vyrábí optické výrobky. Voigtlänger brousil čočky a sestavoval objektivy pro slovenského fyzika Josefa Maximilián Petzvala. Pak už chybí jenom Petzvalův objektiv je světelný fotografický objektiv (aplanát) s dobře upravenou sférickou aberací a komou. Přední část tvoří tmelený achromát, zadní část netmelený achromát. Na požádání píšu Efekt červených očí, což je výrazné červené zobrazení očních panenek v barevné fotografii portrétů. Vzniká použitím blesku, který je umístěn velmi blízko objektivu, a jak se odstraní??? Nefotografujte s bleskem... Zachraňuji nováčka a jeho články o Vinařsko-ovocnické škole v Mělníku. Zakládám pahýl o firmě Leica Camera, což je obchodní značka přední německé optické společnosti, která navrhuje a vyvíjí fotoaparáty od roku 1913, sériově je vyrábí od roku 1925.

  • 15. října - 31. října.

Vracím se ke kompozici, dělám Pravidlo třetin, které je základním pravidlem ve fotografii a dalším vizuálním výtvarném umění jako je malování nebo design. Cílem je umístit předměty a oblasti zájmu do blízkosti jedné z linií tak, aby to bylo estetické. Začínám velký článek s názvem Novinářská fotografie, pojaté historicky, umělecky a křížem krážek světem i v Čechách. ‎ Žurnalistická fotografie je součástí žurnalistiky a připravuje a vytváří snímky pro doplnění zpráv nebo článků. Nevěděl jsem, co znamená stromeček na googlu - on to byl Den stromů, svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. V novinářské fotografii stále doplňuji a zpřesňuji, je to poměrně zajímavá práce. Překlad z en wiki je dost zaměřený na zahraniční autory, čeští se nedohledávají snadno, hodně jich chybí, také informace o nich, budu je muset poshánět a doplnit. Trápí mě copyright politika, jediná možnost je sem dostat buď obálku knihy nebo fotografie z výstavy. Jakmile někde na výstavě jsem, fotím a doplňuji na commons:Special:Contributions/Svajcr nebo lépe viz zde: [1]. Už se mi článek rozrostl tak, že jsem musel oddělit seznam fotožurnalistů jako další článek. Můj oblíbený Sebastião Salgado je napsaný dost hrozně, tak jsem se pustil do jeho promazání. Snažím se také oslovovat zájemce, aby něco doplnili v sekci Fotografie: Wikipedie:Požadované články. Víte, že luminografie je fotografování světelných zdrojů, jako jsou například světla ze svíčky nebo pochodně, většinou v pohybu? Na portálu mám za úkol napsat zajímavost: Portál:Fotografie/Zajímavost , volím tedy ‎šikovnou Cameronovou.

  • 1. listopadu - 15. listopadu.

Studuji a dohledávám známé případy fotomanipulace, jako je třeba Libanonec Adnan Hadždž nebo první manipulátor nešťastník Hippolyte Bayard. Tenhle pán Je to autoportrét z 18. října 1840, nazvaný Sbohem, krutý světe!. Bayard sám sebe naaranžoval jako utopeného na protest proti nedostatku oficiálního uznání jeho podílu na vynálezu fotografie. Na fotografii předstírá, že spáchal sebevraždu, jak sedí a naklání se k pravé straně. Snímek na papíře je na zadní straně opatřen textem: „Toto tělo patří H. Bayardovi, vynálezci procesu, který právě vidíte. Pokud vím, tento neúnavný experimentátor byl tři roky zaměstnán svým vynálezem. Vláda, která tolik dala panu Daguerrovi, řekla, že nemůže nic udělat pro pana Bayarda, a ten nešťastník se utopil... Ach ta rozmanitost lidského života! Byl v márnici několik dní, nikdo jej nepoznal, ani si na něho neuplatňoval nárok. Dámy a pánové, měli byste raději poodstoupit aby nebyl raněn váš čich, jelikož jak můžete vidět, tvář i ruce džentlmena již začínají zahnívat.“ :-))) Zjišťuji, že Sudek i Plicka mají svou vlastní poštovní známku. Pionýr fotografie, neznámý Hércules Florence tři roky před Daguerrem, ale šest let po Niépcovi, použil mechanismus negativ/pozitiv, který se používá dodnes!!! Pokaždé, když jiný kolega vloží do fotografického článku šablonu UU nebo nevěrohodnost, nebo doplnit zdroj, značně mne to znervózní a rychle závadu odstraňuji... Jako se to stalo u dlouhého seznamu Chronologie fotografie, vše kvůli kameře obskuře! Už nevím, co bych, tak se nořím do prehistorie a studuji co je telefotografie neboli drátová fotografie (anglicky wirephoto) - je posílání obrazu pomocí telegrafu nebo telefonu...

  • 15. listopadu - 30. listopadu.

Novinářská fotografie se rozrostla o českou historii. Článek Pepa Středa vzbudil pozornost kvůli familiérnímu jménu fotografa, který je známý především panoramatickými záběry. Fotografuje například Prahu z výšek, například z jeřábů, střech a lešení. Naštěstí jej zachraňuje kolega Hobr. Denzitometrie je metoda měření optické hustoty především fotografických materiálů citlivých na světlo nebo předloh pro reprodukci. Zachraňuji umělé světlo ‎ , a mám pocit, že někdy je lepší článek napsat znovu, než jej předělávat.

Reaguji na spolupráci měsíce, a nádherné téma jakým je ornitologie překládám z en wiki. Aristoteles si například myslel, že vlaštovky hibernují. Podobné mylné představy existovaly pokud jde o chov husy bernešky. Jejich hnízda nebyla vidět a tak lidé snadno uvěřili, že berneška vznikla tím, že vyrostla transformací z mušle!!! Je tedy pravda, že mušle byla bernešce dost podobná... Zjišťuji časem po úmorné práci, že spolupracuji na článku sám se sebou, ale držím až do konce. Jsem zvědav, jak dlouho vydrží ozdrojovaná jasnovidnost u ptáků... Ještě se k tomuto přírodnímu tématu vrátím později.

Představte si, že na wiki chyběl článek fotograf. Rozdíl mezi amatérem a profesionálem není, jen profesionál pořizuje fotografie za účelem výdělku... A chyběl tu také padouch Thomas Midgley, americký strojní inženýr a chemik, který vynalezl aditivum tetraethylolovo, které se přidávalo do benzínu a do halogenderivátů (CFC). Vynalezl také freony a způsobil nepřímo největší negativní dopad na zemskou atmosféru v dějinách Země... Mezi další záchranářské práce patří fotokniha a společnost Pixmac. Inspiruje mne to k napsání Mikrofotobanka a fotobanka, kde ceny za jednu fotografii začínají od poloviny dolaru. Některé obrázky jsou ke stažení zdarma... Chtěl bych se v budoucnu zabývat licenční politikou, jak to vlastně je s těmi právy? Ornitologie už je tak velká, že ji rozděluji a doplňuji (seznam významných ornitologů, otázka je, jak se pozná významný ornitolog. Emil Páleš meří významnost počtem citací autora. Někdo vždy nastřelí nějaký pahýl a člověk aby to dodělával do smysluplné podoby, například André Kertész - je to madarský fotograf, narodil se a zemřel. Tečka. Navštívil jsem v Sudkově galerii výstavu fotografií Bohumila Šťastného, tak doplňuji obrázky na commons a informace do článku.

  • 1. prosince - 15. prosince.

Od českého žurnalisty se vracím ke světovému Roger Fentonovi - pionýrovi britské fotografie, jednomu z prvních válečných fotožurnalistů, jezdil v dodávce po Krymu, a fotil vojáky tak, aby se to hodilo Británii. Zpravodajství z Krymské války po něm převzali Felixe Beato a James Robertson. Jako zpestření dávám 100 fotografií, které změnily svět, což je sbírka fotografií, kterou pořídila redakce časopisu LIFE. Mohou fotografie mít stejný historický účinek jako literatura? Digitální obraz je další zachráněnec, stejně jako galerie umění.

  • 15. prosince - 31. prosince.

Po údržbě a drobném rozšiřování některých článků zakládám Harold Eugene Edgerton, což byl významný americký inženýr, patřil mezi pionýry chronofotografie. Podílel se na vývoji nových metod sériového snímání, které sloužily k výzkumu jednotlivých fází pohybu. Navázal na výzkumy Eadwearda Muybridge. To je ten, co vyfotografoval golfistu odpalující míček, kopanec do rugbyového balónu v okamžiku střetu boty a míče, to je ten, co jako první vyfotil dopadající kapku mléka na rozpálený plech. Dále se s kolegy lehce přeme o tom, co vlastně znamená Letecká fotografie a jak se liší od Fotografie ze vzduchu... lépe řečeno fotografie z ptačí perspektivy - je to stále ze vzduchu, s fotoaparátem drženým v ruce nebo přimontovaným na letadle, helikoptéře, balóně, raketě nebo podobném dopravním prostředku... Ze vzduchu jsem se snesl pod vodu - Podvodní fotografie je proces snímání fotografií pod vodou. Dělá se obvykle při potápění, ale může být provozována při šnorchlování nebo plavání:-))) Infračervená nebo Ultrafialová fotografie. Infračervenou f. používají vojáci při detekce maskování nepřítele, ale také lékaři nebo vědci pri odhalování falsifikátů... Ultrafialovou fotografií se může použít barvivo, které nemá zrnitou stavbu, což dovoluje tento film nesmírné zvětšit. Například na ploše o velikosti poštovní známky je obsažena kompletní kniha! Před Vánoci rychle píšu diapozitivní film neboli film reverzní je pozitivní (barevný nebo černobílý) obraz na průhledné nebo průsvitné podložce vzniklý fotografickou cestou... Návštěva NG mne inspirovala k seznámení se s Étienne-Jules Mareyem, což byl francouzský vědec, lékař, fyziolog a chronofotograf. Vynalezl chronofotografickou pušku. Pro Hobra jsem se ujal převodu Seznamu fotografů z en wiki. Máme co dohánět...

  • 1. ledna - 15. ledna 2009.

První článek v roce 09 byl Zone system, což je fotografická metoda pro optimální zobrazení celého rozsahu jasů ve snímané scenérii, kterou v roce 1941 sformulovali Ansel Adams a Fred Archer...