Ricardo Calero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ricardo Calero
Narození1955 (68–69 let)
Zaragoza
Povolánífotograf a konceptuální umělec
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ricardo Calero (* 1955, Zaragoza, Španělsko) je španělský konceptuální fotograf.[1] Svá díla vytváří tak, že nechává na papír působit světlo, čas, počasí, ale i výstřely z pistole. Základními motivy umělcovy tvorby jsou existence a přežití.

Cykly[editovat | editovat zdroj]

Ve svém cyklu Pošetilosti se nechal inspirovat grafickými listy Goyi, jež jsou opředeny záhadami a nejsou o nich žádné dobové písemné zmínky. Goyovy náměty vyjadřují mezilidské vztahy. V sérii Co víc mi můžeš dát nechal do vrstvy 22 na sebe položených papírů 22x vystřelit a po každém výstřelu jeden papír odebral. Na vzniku tohoto cyklu se podílela i španělská policie. Přežití pro něj reprezentuje vztah k zemi, k půdě. V práci Více, více světla umístil řadu bílých kamenů s papíry (nikoliv fotografickými) na 22 dní pod vybrané kameny na poli nedaleko Fuendentos, kde se Goya narodil. Krycí kameny fungovaly jako lisy a zanechaly po sobě stopy lišejníků, hlíny, vlhka a měnící se teploty. K symbolickému číslu 22 dovedl umělce právě počet listů Goyova cyklu Pošetilosti.[2]

Experimentům s papíry se Calero věnoval již dříve. V projektu Natural Taunus v letech 2001 – 2003 nechával tvořit samotnou přírodu na obyčejné papíry. Nechával obtisknout detaily různých trav, listů a částí rostlin v čase.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ricardocalero.es [online]. [cit. 2008-08-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-05-02. 
  2. Ateliér č. 1/2008, str. 3

Související články[editovat | editovat zdroj]