Étienne-Jules Marey

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Étienne-Jules Marey
Narození5. března 1830
Beaune
Úmrtí15. května 1904 (ve věku 74 let)
Paříž
Povolánívynálezce, fotograf, lékař, filmový režisér, fyziolog a vědec
Oceněníkomandér Řádu čestné legie
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Étienne-Jules Marey: Kráčející muž, 1890–91
Mareyho fotografická puška
Mareyho puška v Lumièrově muzeu v Lyonu
Letící pelikán, kterého Marey zachytil okolo r. 1882. Nalezl cestu, jak zachytit více fází pohybu na jednu fotografii
Kůzle je podrobováno fyziologické studii, vlevo je Étienne-Jules Marey, pán bez klobouku vpravo je Georges Demenÿ

Étienne-Jules Marey (5. března, 1830 Beaune, Côte d'Or Francie21. května, 1904 Paříž) byl francouzský vědec, lékař, fyziolog a chronofotograf. Je známý jako vynálezce chronofotografické pušky.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl obchodník s vínem Claude Marey, jeho matka učitelka. Marey se nikdy neoženil.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Marey byl průkopníkem ve fyziologii, výzkumu krevního oběhu, krevního tlaku, v oblasti měření, zobrazovací a záznamové techniky, vědecké fotografie, letectví a kinematografie. Zapojil se do vyjasňování základních principů nepřímých měření krevního tlaku a rozhodujícím způsobem se podílel na výzkumech v oblasti filmu. Do roku 1870 byl jeho hlavním zájmem problém fyziologie oběhového systému a vývoj spolehlivých vyšetřovacích technik. Později rozšířil své lékařské a vědecké výzkumy na technické vynálezy, aby mohl lépe studovat biologické jevy a pohyby u zvířat a lidí.

V jednom období byl také prezidentem francouzské fotografické společnosti Société française de photographie.

Fotografická puška[editovat | editovat zdroj]

Marey kolem roku 1880 vyčerpal všechny své grafické metody pro studium pohybu a začal se věnovat fotografii. Podílel se na vývoji fotografické techniky sloužící k rekonstrukci pohybu (chronofotografie), která mohla sloužit také pro trojrozměrnou rekonstrukci. Použil rotující fotografickou desku v kameře, která byla podobná zbrani (1882), světlo-citlivý papír nebo celuloid (1888), následně také projekční techniku (1893) a kinofilmovou 35mm kameru (1899).

Jeho první fotopuška z roku 1882 byla schopná zaznamenat 12 snímků za sekundu, všechny zachytila na jeden jediný obrázek. Jeho studie se týkaly pohybu zvířat (hmyz, ptáci, koně, kočky, atd.) a pohybu lidského těla. Marey se tehdy nezúčastnil sporu o prioritu vynálezu kinematografie a konfliktů s patentovými přihláškami. Zajímal se výhradně o analýzu jednotlivých obrázků v pohybu. Roku 1894 vyvrcholila jeho práce dílem sérií s názvem Le Mouvement. (1890–1894).

V další práci se Marey zabýval elektrickým výbojem u elektrického úhoře (Electrophorus electricus), od roku 1885 epidemií cholery a výzkumem v letectví (1873).

Mareyův vliv[editovat | editovat zdroj]

Na mnoho tehdejších umělců působily Mareyovy pohybové studie téměř zázračně. Jeho chronofotografie ovlivnily zejména díla italských futuristů: Bragaglia, Balla, Boccioniho, Russolo) a abstraktní malíře (Ballu, Kupku, Duchampa).

Zveřejnění jeho díla La machine animale z roku 1873 inspirovala guvernéra Lelanda Stanforda k jeho sázce s Eadweardem Muybridgem o pět let později; a také k chronofotografické studii zvířat v pohybu za pomoci speciálních kamer.

Marey se sám naopak nechal inspirovat Muybridgovým dílem Animal Locomotion (1877), aby zlepšil astronomický revolver Julese Janssena (1874) a vynalezl svou chronofotografickou pušku (také známou jako „fotografická zbraň“), pomocí které mohly být zachyceny pohybující se objekty v prostoru.

Chtěl bych nám všem podat zprávu o přesných pohybech, které naše oči nemohou sledovat, protože jsou buď příliš rychlé nebo příliš pomalé nebo příliš komplikované.
— Marey 1893

.

Další chronofotografové[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy (anglicky)[editovat | editovat zdroj]