Sára Saudková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sára Saudková
Sára Saudková (2019)
Sára Saudková (2019)
Rodné jménoŠárka Směšná
Narození14. dubna 1967 (56 let)
Zábřeh
Povolánífotografka a spisovatelka
Webová stránkawww.saudek.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sára Saudková fotografuje děti

Sára Saudková, za svobodna Šárka Směšná (* 14. dubna 1967, Zábřeh na Moravě), je česká fotografka, spisovatelka a bývalá manažerka fotografa Jana Saudka. Fotografuje od roku 1999. Se synem Jana Saudka Samuelem má čtyři děti – Sáru, Samuela, Jana a Oskara. Se svými dětmi žije v Praze-Hlubočepích.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Sára Saudková se narodila v Zábřehu na Moravě, je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze, kterou absolvovala v roce 1990. Vystudovala Výrobně ekonomickou fakultu, obor Ekonomika práce. Právě na vysoké škole se poprvé setkala s dílem Jana Saudka, které ji zaujalo, neboť považovala jeho styl za originální. Chtěla se s ním setkat a tak se rozhodla napsat mu dopis. K jejich setkání došlo v roce 1991. Tehdy jsem za ním přišla s přáním podat mu ruku a poděkovat. No a já přišla a už jsem zůstala, řekla Sára v rozhovoru pro Studentský list.[1]

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Sára Saudková se svou knihou Ta zrzavá

Sára Saudková fotografuje převážně akty. Po technické stránce se jedná hlavně o klasické, černobílé fotografie snímané na střední formát. Její počáteční tvorba byla ovlivněna tvorbou Jana Saudka, u kterého – jak sama říká – se vyučila, neboť není lepší školy. Postupně si našla svůj vlastní, velmi výrazný styl. Věnuje se výhradně volné tvorbě – inscenovanými fotografiemi dokumentuje vztahy mezi muži a ženami – loučení a čekání a to mezi tím: lásky, touhy nebo osamění. Její fotografie jsou velmi hravé, s erotickým nábojem.

Saudková píše též knihy. Vyšly jí Půlnoční pohádky (nakl. ALBATROS) pro děti, dále autobiografická knížka Ta zrzavá (nakl. Mladá fronta), Zpocená záda (nakl. Euromedia) o krizi úspěšného muže středního věku a temný kriminální román Déšť (nakl. Euromedia). Věnuje se v nich dramatickým vztahům, rafinovaným zápletkám a napínavým příběhům. Své prózy píše živým jazykem.

Projekty[editovat | editovat zdroj]

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]