Přeskočit na obsah

Portál:Káva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte na portálu KÁVA

Článek

Káva je nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Pije se především pro své povzbuzující účinky. Po ropě je druhou nejprodávanější komoditou na světě. K jejím největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.

Nejčastěji se používá kávovník robusta (Coffea canephora, syn.Coffea robusta) a kávovník arabika (Coffea arabica), méně používané jsou kávovník liberijský (Coffea liberica) a kávovník šari (Coffea excelsa). Arabika má podíl na světové produkci asi 60 % a robusta asi 40 %.

Příprava kávy má mnoho způsobů. Mezi nejčastěji používané patří například filtrovaná káva, espresso, instantní káva nebo turecká mokka; v Česku a na Slovensku také takzvaná turecká káva, zkráceně turek, která se však liší od kávy připravované v Turecku.

celý článek »

Odkazy

Pomozte

Chybějící články

Zde se nacházejí články, které na této Wikipedii chybí. Můžete buď sem připsat další článek a nebo se podívat na Požadované články.


Články k rozšíření

Informace

  • Z článků týkajících se obsahu portálu prosíme odkazujte na tento portál šablonou {{Portály|Káva}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.

Obrázek

Café Bräunerhof ve Vídni

Kategorie

Příbuzné portály

Wikimedia