Diskuse s wikipedistou:David V./2020/2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


HLAS – sociálna demokracia

Ahoj, ad šablona {{Kategorizovat}}: nemyslíš, že je praktičtější přidat přímo dotyčnou kategorii? Jen takový námět k zamyšlení :). --Mario7 (diskuse) 1. 7. 2020, 09:04 (CEST)

@Mario7: Ahoj, máš pravdu. Já jsem v těch kategoriích takový… vlastně ani nevím, jak to vyjádřit, v podstatě se jich „bojím“. :D Asi jedinou kategorizaci, kterou (snad) zvládám, je kategorizace lidí, případně možná ještě televizní stanice a pořady. Rozhodně je ale pravda, že bych se měl začít věnovat i ostatním kategorizacím. Když jsem se před nějakou dobou snažil kategorizovat různé jiné články, narážel jsem na problémy s tím, že jsem se motal v tom, která kategorie je nadřazená které apod., takže jsem toho raději zanechal. Pokusím se do budoucna kategorizovat více. :-) --David V. (diskuse) 1. 7. 2020, 09:14 (CEST)
To je v pořádku, šablona je legitimní. Ale v případech, kdy postačuje 1-2 kategorie (a máme k dispozici horkou kočku, že ano) se mi nezdá její použití praktické :). Ať se daří --Mario7 (diskuse) 1. 7. 2020, 09:37 (CEST)
@Mario7: Přiznám se, že HotCat jsem ještě nikdy nevyužil, takže si jej jdu zapnout a pokusím se s ním seznámit. :-) --David V. (diskuse) 1. 7. 2020, 09:50 (CEST) --David V. (diskuse) 1. 7. 2020, 09:51 (CEST)
Aha, tak už tomu rozumím :). HotCat je pro doplňování, resp. správu kategorií skutečně základ, jinak musíš vyhledávat kategorie a ručně vypisovat/kopírovat jejich názvy, což je docela otrava. Udělátko Ti naproti tomu doplňuje názvy kategorií (je pravda, že musíš znát/odhadnout začátek). Pokud máš zájem, múžeš procvičovat v praxi (já pak dodělám zbytek, protože skoro třicet nekategorizovaných článků je příliš). --Mario7 (diskuse) 1. 7. 2020, 13:39 (CEST)
@Mario7: Tak pár článků jsem (snad správně) kategorizoval, ale myslím, že se s tím budu sžívat ještě delší dobu. :-) Zatím musím říct, že mi více vyhovuje „normální“ způsob kategorizace ve vizuálním editoru, moc mezi tím nevidím rozdíl. --David V. (diskuse) 1. 7. 2020, 14:06 (CEST)

Editační tipy budou nově preferovat vizuální editor

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth Nadace Wikimedia před časem na českou Wikipedii nasadil Editační tipy, které mají nováčkům doporučit úkoly, kterým by se mohli věnovat. Zároveň jim poskytuje tipy potřebné k tomu, aby nováčci úkol bezchybně dokončili.

Na projektu i nadále pracujeme, a tento týden bude nasazena změna, díky které se bude nováčkům vždy otvírat při kliknutí na editační tip vizuální editor, a to i na mobilu (kde je doposud wikitextový editor jako výchozí). To by mělo usnadnit nováčkům plnění editačních tipů i na mobilu, což je zvláště pro některé země, kde nejsou počítače tolik rozšířené, velmi důležité.

Rád bych vás proto všechny požádal, abyste při odpovídání na otázky nováčků používali výhradně návody a odkazy vhodné pro vizuální editor, abychom nováčka nezmátli ještě víc :-).

V případě, že byste měli jakékoliv dotazy, napište mi, prosím.

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 1. 7. 2020, 09:47 (CEST)

Článek: Gymnázium Čakovice

Dobrý den, omlouvám se za komplikace. Všiml jsem si, že mi byla označená část článku z důvodu porušení autorských práv. Chtěl bych se tak zeptat, protože daný text opravdu pochází z dané stránky, ovšem je psán ředitelkou školy. Jsem s ní v kontaktu a ona mě požádala o vytvoření stránky i s možností využití označeného textu. Stačí tedy doložit mailovou konverzaci, která potvrdí, že daný text tvořila ona a umožnila mi ho zveřejnit zde? Předem děkuji za odpověď, Hanz 5. 7. 2020, 02:04 (CEST)

@MrHanz00: Dobrý den, v tomto případě je nutné, aby Vám autorka textu, tedy paní ředitelka, zaslala dokument svolení autora (vizte Nápověda:Svolení autora). V tomto případě si nicméně myslím, že jednodušší než řešit povolení by bylo ten odstavec přepsat vlastními slovy a s využitím různých synonym, protože není moc dlouhý. Budete-li mít další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 07:37 (CEST)
Dobrý den, omlouvám se, že opět ruším, ale chtěl bych se zeptat, zda-li se tabulka o porušení autorských práv vztahuje k původnímu textu a zmizí po čase nebo se jedná o tabuli k novému textu? --Hanz 7. 7. 2020, 11:41 (CEST)
@MrHanz00: Dobrý den, v tuto chvíli se šablona vztahuje pouze na původní text. Šablona by měla být odstraněna nejdříve 14 dní po jejím vložení do článku některým ze správců. --David V. (diskuse) 7. 7. 2020, 11:53 (CEST)

Otázka od wikipedisty Bedřich 54 (5. 7. 2020, 12:28)

Je možno vám zaslat zajímavé fotografie pořízené mnou na obloze? --Bedřich 54 (diskuse) 5. 7. 2020, 12:28 (CEST)

@Bedřich 54: Dobrý den, možné to samozřejmě je, nicméně za jakým účelem? Pokud chcete fotografie zveřejnit například v nějakém článku na Wikipedii nebo na své uživatelské stránce, je možné fotografie vložit na https://commons.wikimedia.org/. --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 12:31 (CEST)

Šablona copyvio

Váš svatý boj proti copyvio negativně ovlivňuje Wikipedii. Trvám na tom, že podobné šablony byly zřízeny pro umístění nad nově vytvořený článek, pokud byl evidentně založen okopírováním jiného textu, ale nikoli kvůli banální záležitosti uprostřed rozsáhlého textu, na kterém se už podílely desítky editorů. Je to vandalství, které poškozuje jejich práci. Ale hlavně mějte na paměti, že Wikipedii všichni vytváříme pro její uživatele z řad veřejnosti, ne pro nás wikipedisty. Od toho byly zřízeny diskusní stránky, aby se případné spory řešily mimo hlavní prostor. Vaši šablonu vyhodím a navrhuji aby se celý spor řešil jinde (pod lípou).--NoJin (diskuse) 5. 7. 2020, 13:29 (CEST)

Opravdu by mě zajímalo, v čem šablona {{Copyvio část}} poškozuje článek. Ano, je to nevzhledná šablona, ale v článku žádoucí. To, že v článku copyvio bylo, nemůžete popřít. Vaše tvrzení „… jde o copyvio, pak ho rovnou smažte, pokud ne, řešte to s autorem na jeho diskusní stránce“ je nelogické. Pokud by byl text copyvia pouze smazán, zkopírovaná část stále zůstává v historii článku a některý správce musí starší verzi skrýt, a tak by se na to vysoce pravděpodobně zapomnělo… Rovněž nechápu Vaše tvrzení, že „… podobné šablony byly zřízeny pro umístění nad nově vytvořený článek“, jelikož se běžně využívají i na již existující články. A to, že vkládání údržbové šablony je vandalství, raději nechám bez komentáře… --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 13:43 (CEST)
@NoJin Jakožto vkladatel šablony do článku bych k tomu chtěl něco říct. Šablona {{copyvio část}} je určena k označování textů, které zřejmě autorská práva porušují. Rozhodně není žádoucí, aby byla šablona z článku odstraněna dříve, než text správce skryje a žádám vás, abyste tam šablonu ponechal a nerevertoval. --Patriccck (diskuse) 5. 7. 2020, 13:47 (CEST)
@NoJin, Patriccck: Prosím o pokračování sporu na Wikipedie:Pod lípou (práva)#Spor ohledně šablony. Díky. --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 14:04 (CEST)

Copyvio?

Ohledně této editace: dovoluji si upozornit, že autorskoprávní ochrana se vztahuje pouze na tvůrčí autorská díla. Samotná fakta (údaje), myšlenky, postupy, principy atd. díly ve smyslu autorského zákona a tedy předměty autorskoprávní ochrany nejsou - ani kdyby si snad autor zdrojového díla takovou ochranu přál.

Pokud v textu Wikipedie, do nějž bylo čerpáno z několika zdrojů, jsou použity informace z těchto zdrojů, navíc zjevně přeuspořádané a do značné míry přeformulované, přičemž zdroj informací je přiznán a označen, tak lze stěží považovat za porušení autorského práva, pokud pro popis některých dílčích postupů či zařízení je použita původní terminologie či obdobná formulace používající shodné výrazy. Naopak by mohlo být na úkor encyklopedičnosti a ověřitelnosti, kdyby terminologie nebo údaje (faktografický popis) byly příliš tvůrčím způsobem měněny.

Je zde tedy otázka, do jaké míry v tomto článku byla pouze zachována faktická věrnost, kterou při encyklopedickém čerpání ze zdrojů je nutno předpokládat a zachovávat mj. v mezích tzv. citační licence (kterou jistě lze vztahovat nejen na uvozovkové citace, ale i na volnější citace přebírající formulace a terminologii, pokud je zdroj řádně odkázán) a do jaké míry ty konkrétní části formulací jsou originálním tvůrčím dílem autora zdrojového webu, tedy nikoliv jen pouhými údaji vyjádřenými terminologií, která je v oboru standardně a obecně používána.

Podrobnějí srovnávací tabulku uvádím v diskusi článku. Samozřejmě děkuji za případnou spolupráci na vrácení relevantních informací do článku způsobem, kterým nebude narušena ani snížena faktografická hodnota obsahu a věrnost zdroji, ale zároveň ani podle Vašeho názoru nebudou narušena autorská práva původce zdroje (který mimochodem své vlastní zdroje, ze kterých případně čerpal, ani takto detailně neuvádí, čímž je ztíženo posouzení, jaký byl jeho vlastní tvůrčí autorský přínos krom samotného seskupení informací, které autorským právem chráněno není - pokud bychom tedy pojem "databáze" nevykládali natolik extenzivním způsobem, že bychom pod něj zahrnovali i jakékoliv texty a sbírky textů). --ŠJů (diskuse) 5. 7. 2020, 13:55 (CEST)

@ŠJů: Dobrý den, přiznám se, že při vkládání šablony {{Copyvio část}} do článku jsem váhal. Řídil jsem se hlavně tímto srovnáním, kde mě přesvědčilo množství červeně vyznačeného textu hlavně v první části vyznačeného odstavce. Jsem toho mínění, že tam – i přesto, že je důležité ponechat odbornější terminologii – bylo možné text ještě více pozměnit tak, aby se původnímu textu podobal méně. S vrácením částí od „V jedné směně…“ až po zbytek bych neměl velký problém, dle mého názoru je to takový případ na hraně a bylo tam provedeno celkem dost změn.
Bylo by možné se domluvit tak, že byste se pokusil první část (tedy „Ve stanici Černý Důl“ až „z kolejnice na nosné lano.“) ještě trochu přeformulovat a zbývající části by bylo možné – jakožto hraniční případ – vrátit zpět v podobě, v jaké v článku byly? --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 14:19 (CEST)
Tak především si myslím, že pokud ten nástroj indikuje nějakou míru shody textů, tak je třeba se jednak podívat, jestli daný zdroj je řádně uveden jako zdroj, a za druhé pak jestli ty shodné formulace mají povahu originálního tvůrčího autorského díla. Ostatně ten nástroj byl asi původně vyvinut k trochu jiným účelům než k ochraně autorského práva - indikuje podobnost textů, nikoliv porušení práv. V případě přiznaného čerpání ze zdrojů je samozřejmě nějaká míra shody terminologie, formulací i obsahu a sledu informací zákonitá a žádoucí. Samozřejmě bych se mohl pokusit ty pasáže přeformulovat ještě o trošku víc, ale nahrazovat zavedené odborné termíny nějakými synonymy nebo nahrazovat například pasivum aktivem atd. jen kvůli tomu, aby ten "hloupý" nástroj toho méně začervenil, by mi připadalo už poněkud směšné až škodlivé. Pokud bychom popis nebo terminologii nebo popisy procesů nebo zařízení obměnili příliš, tak by nám zase vznikal opačný problém: že bychom zdrojem označovali něco, co ten zdroj netvrdí nebo co už je příliš pozměněné a zkreslené a stává se to vlastním "výzkumem" (či spíše nezdrojovatelným tvůrčím dílem) wikipedisty. Samozřejmě bych si mohl na té lanovce vyjednat návštěvu a popsat ta zařízení a procesy vlastními slovy, ale to už by byl můj primární výzkum, který na Wikipedii nepatří. Principem Wikipedie je právě obsah založený na zdrojích. Mohl bych se pokusit například slovo zarážka nahradit slovem zábrana, podpěru stožárem nebo sloupem, rez nahradit korozí, jeřábek nahradit malým jeřábem atd., ale to už jsou úpravy samoúčelně a zbytečně narušující věrnost zdroji, které s sebou nesou riziko zkreslení a autor zdroje je tím poškozován více, protože je mu tak podsouváno vyjadřování, které mu není vlastní a navíc může být i méně přesné, neodpovídající zavedené terminologii nebo dokonce chybné. (Zkuste v železničářském textu slovo "oblouk" nahradit slovem "zatáčka" nebo proměnné návěstidlo označit slovem "semafor", a uvidíte ten rozruch.) Pokud jiný zdroj použije pro tytéž věci jiné termíny nebo jiné formulace, můžeme to do článku v rámci NPOV pro porovnání přidat, pokud by to z faktografického hlediska mohlo být nějak důležité, ale měnit formulace nebo terminologii jen za účelem jakéhosi maskování jejich původu, když ten původ ve skutečnosti netajíme a nemáme důvod tajit, a působit tím na článku víc škody než užitku se mi fakt moc nechce. --ŠJů (diskuse) 5. 7. 2020, 14:47 (CEST)
@ŠJů: Musím Vám dát za pravdu. Původně jsem se chtěl stále držet svého návrhu o změně formulací, nicméně poté, co jsem se 10 minut pokoušel změnit formulace jen v prvním souvětí, jsem došel k názoru, že to v podstatě opravdu nejde a změna např. „nejprve“ na „nejdříve“ tomu opravdu nepomůže. Šablonu tedy odstraním a text vrátím zpět. Omlouvám se za komplikace. --David V. (diskuse) 5. 7. 2020, 15:18 (CEST)
@David V.: Děkuji za vstřícnost a rozumnou domluvu. Samozřejmě jsem se o totéž pokoušel už při psaní článku, jako vždy při psaní každého článku. Ale u technicky či vůbec odborně zaměřených článků to nakonec vždy dopadá nějak takto. --ŠJů (diskuse) 5. 7. 2020, 15:34 (CEST)

Omluva

Přeji hezký večer, omlouvám se za revert revertu u Wikipedie:Potřebuji pomoc. Chtěl jsem se podívat na jeden článek, avšak poslední změny se mi v tu chvíli aktualizovaly a klikl jsem na "rychlý revert". Není to tedy nic osobního, jen překlep, za který se hluboce omlouvám. S pozdravem a přáním pěkného večera, Jakub Sochor (diskuse) 8. 7. 2020, 21:35 (CEST)

@Jakub Sochor: Dobrý večer, předpokládal jsem, že šlo pouze o překlepnutí; v pořádku, stane se. :-) Mějte hezký zbytek večera. --David V. (diskuse) 8. 7. 2020, 21:37 (CEST)

Korejské seriály

Jestli bys měl chuť, doprojdi a dostylizuj ty jihokorejské články. Ta IP je někde z východní Asie, takže jsou to všechno strojáky, reagovat nebude. Jsou to vždy asi tři nebo čtyři věty. Díky. --OJJ, Diskuse 15. 7. 2020, 11:22 (CEST)

@OJJ: Na podobné si vzpomínám, nicméně evidentně od jiného autora. Podívám se na to. --David V. (diskuse) 15. 7. 2020, 11:24 (CEST) --David V. (diskuse) 15. 7. 2020, 11:24 (CEST)

Významnost

Dobrý den, včera jste mě upozornil, že je třeba doložit významnost u mé stránky Jakub Machulda. Přidala jsem zdroje dolů na stránku do odstavce externí odkazy. Stačí to takto, nebo musím zdroje uvést někam jinam? Pokud je to takto v pořádku, může se odstranit šablona o smazání za 14 dnů? Nerada bych, aby byla má stránka smazána. Mockrát děkuji za Vaši pomoc. S pozdravem, Jm.manager Jm.manager (diskuse) 19. 7. 2020, 13:40 (CEST)

@Jm.manager: Dobrý den, šablonu jsem z článku odstranil, dle mého názoru je již významnost článku splněna. Ještě by bylo dobré alespoň některé externí odkazy převést na reference, a to pomocí tlačítka Citace, které při editování najdete v horním panelu nabídek (pro více informací vizte WP:Uvádění zdrojů#Jak vkládat reference). --David V. (diskuse) 19. 7. 2020, 13:47 (CEST)

Martin Stejskal (sládek)

Zdravím. Do strany http://www.zdibyzamek.cz/historie.html jsem doplnil oznámení o volné licenci, poněvadž jsem jejím autorem. Tak snad by curriculum sládka Stejskala na Wikipedii mohlo zůstat v té podobě jak jsem ho tam napsal, ono je těžké o témž člověku si vymýšlet zcela nové formulace. Sanytr (diskuse) 26. 7. 2020, 12:26 (CEST)

@Sanytr: Dobrý den, myslím, že takto by to mělo být v pořádku. Vzhledem k tomu, že revize se zkopírovaným textem jsou již skryty, existují 2 možnosti – buď lze text nakopírovat do článku znovu, nebo lze požádat některého ze správců, aby skryté revize obnovil. Pokud byste byl pro druhou variantu, případně Vám se zkontaktováním některého správce pomohu. --David V. (diskuse) 26. 7. 2020, 12:37 (CEST)
Tak fajn. Chtěl bych vás tedy požádat, jestli byste mohl zprostředkovat znovu uveřejnění mého textu, poněvadž už si nepamatuju přesně, jak jsem to tam formuloval. Děkuji. Sanytr (diskuse) 26. 7. 2020, 14:08 (CEST)
@Sanytr: Poprosil jsem jednoho ze správců, aby skryté revize odkryl, a text jsem následně do článku vrátil. Je to takto v pořádku? --David V. (diskuse) 26. 7. 2020, 14:27 (CEST)
Perfektní. Děkuji moc. Sanytr (diskuse) 26. 7. 2020, 14:35 (CEST)

Otázka od wikipedisty Klarett (28. 7. 2020, 15:10)

Dobrý den, moc by mi pomohlo, kdybyste mi vysvětlil, jak udělat referenci - jde o článek "Ignác Ottava", kde za slovy "významná osobnost" je pokyn "ujasnit". Dal bych nějaké odkazy do referencí, ale nevím, jaký typ nadpisu se u Referencí má zvolit. Díky moc, Jan Hugo (Klarett) --Klarett (diskuse) 28. 7. 2020, 15:10 (CEST)

@Klarett: Dobrý den, reference lze do článku vložit pomocí tlačítka Citace, které najdete v horním panelu při editování. Podrobně je celý postup, jak vkládat reference, vysvětlen na WP:Uvádění zdrojů#Jak vkládat reference. V tomto konkrétním případě by bylo nejlepší, kdyby byl výraz „významná osobnost“ doložen nějakým vhodným, nezávislým zdrojem. Většinu internetových adres by měl systém dokázat zpracovat, typ nadpisu tedy není potřeba řešit. Pokud byste měl další otázky, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 28. 7. 2020, 15:16 (CEST)

Otázka od wikipedisty Zdenek Stritecky1969 (29. 7. 2020, 09:59)

Dobrý den, zjistil jsem, že jako jediný nemám z kandidátů do senátu 2020 na Wikipedii osobní profil. Po jeho doplnění mi Wikipedie poslala, že mám uvést příspěvek do souladu s podmínkami, nebo že bude smazán. Nevím si s tím rady. Dal jsem tak pouze obecné informace o mně a volbách. Prosím o pomoc. Děkuji Zdeněk Střítecký --Zdenek Stritecky1969 (diskuse) 29. 7. 2020, 09:59 (CEST)

@Zdenek Stritecky1969: Dobrý den, dovolil bych si reagovat za kolegu (doufám, že mi to promine). V současné době nemá většina kandidátů do Senátu svoji stránku na Wikipedii (viz červené odkazy zde). Článek jsem upravil tak, aby respektoval encyklopedický styl a pravidla Wikipedie. Tím byla stažena urgentní šablona a článek tedy na Wikipedii zůstane. Přeji hezký den, Jakub Sochor (diskuse) 29. 7. 2020, 10:02 (CEST)

Nástroj pro odpověď bude brzy nasazen na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Editing Nadace Wikimedia vyvíjí nástroj pro odpověď, který výrazně nováčkům zjednoduší přispívání do diskusí. V každé diskusi se pak objeví tlačítko odpovědět, který vyvolá editor, kde můžete snadno napsat svou odpověď.

Příští týden je v plánu tento nástroj nasadit na českou Wikipedii jako beta funkci - pouze uživatelé, kteří si funkci aktivují v nastavení, ji budou moci využívat. Tuto funkci si můžete vyzkoušet prostřednictvím tohoto odkazu. K plánu nasazení se můžete vyjádřit pod technickou lípou.

Než bude tento nástroj nasazen pro všechny nováčky (zatím není známo, kdy tak bude), můžou si mentoři (i kdokoliv jiný) vložit tlačítko Aktivovat nástroj pro odpověď, a to pomocí šablony {{Nástroj pro odpověď}}. V případě, že si všimnete jakékoliv chyby nástroje, prosím, napište mi, anebo vytvořte hlášení na Phabricatoru.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 7. 2020, 19:12 (CEST)

Portál:Kultura

U toho nadpisu „Věděli jste, že...“ bude stačit přesun, udělám to.--Alena Pokorná (diskuse) 31. 7. 2020, 20:22 (CEST)

@Alena Pokorná: Děkuji. Zároveň děkuji i za revert, kdybych si všiml, že název části je vázán i na obsah, tak bych tu změnu asi ani neprováděl. :-) --David V. (diskuse) 31. 7. 2020, 20:29 (CEST)
Je to převedené. Mě něco podobného dřív potrápilo, pořád se učím. :-)--Alena Pokorná (diskuse) 31. 7. 2020, 20:31 (CEST)

Poděkování

Děkuji za pečlivé korektury nejen nových článků! --Svajcr (diskuse) 4. 8. 2020, 11:26 (CEST)

@Svajcr: Není zač. Konkrétně ten Portál:Fotografie jsem měl v úkolech zapsán již nějakou dobu, dnes jsem se k němu konečně dostal. :-) --David V. (diskuse) 4. 8. 2020, 11:32 (CEST)

[důležité] Panel Potřebuji pomoc brzy začne využívat přiřazeného mentora

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak nejspíše víte, Panel Potřebuji pomoc umožňuje nováčkům klást otázky, se kterými si sami nevědí rady, a to zároveň při editování článku. Zkušenosti týmu Growth Nadace Wikimedia zároveň ukazují, že nováčci mají větší tendenci klást otázky, pokud vědí, kdo je na druhé straně obrazovky – tj. mechanismus přiřazeného mentora funguje lépe, než zeptám se "prostě někoho z Wikipedie"

Z tohoto důvodu se Nadace Wikimedia rozhodla vyzkoušet, jak bude fungovat, když panel Potřebuji pomoc bude otázky posílat přiřazenému mentorovi namísto toho, aby byla otázka zodpovězena na stránce Potřebuji pomoc. Jelikož mentorství funguje nejlépe na české Wikipedii, byla pro tento experiment vybrána právě ta.

TLDR: Pro mentory tato změna bude znamenat, že obdrží o něco málo otázek více, než doposud.

Pokud vás něco ohledně tohoto experimentu zajímá, či něco o celém nováčkovském projektu, budu rád, když se mi ozvete na mé diskusní stránce, či skrz e-mail murbanec-ctr@wikimedia.org.

Díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 7. 8. 2020, 16:00 (CEST)

Autorská práva

Dobrý den, dostal jsem od vás upozornění o případném porušení práv. https://cs.wikipedia.org/wiki/Libor_%C4%8Cern%C3%BD_(politik) Stránku prosím smažte.

Vytvořili jsme vlastní text, který můžete vidět zde: https://cs.m.wikipedia.org/w/index.php?title=Libor_%C4%8Cern%C3%BD&redlink=1#

Můžete mě ťuknout, jak do tohoto příspěvku vložit fotografii a udělat profil jako např. v tomto grafickém provedení? https://cs.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Mich%C3%A1lek_(1959)

Ještě se chci zeptat, jestli se dá změnit uživatelské jméno? Zjistil jsem, že se zobrazuje u příspěvku a to původní je tak nějak "out" a chtěl bych ho změnit. V nastavení jsem to bohužel nenašel. Děkuji.. --MAGICKEJ (diskuse) 10. 8. 2020, 14:01 (CEST)

@MAGICKEJ: Dobrý den, požádám o smazání původní stránky. Panel s informacemi se na Wikipedii nazývá infobox, vložit jej můžete při editování pomocí tlačítka Vložit, následně Šablona a poté napíšete daný infobox (například Infobox - politik a stisknete Vložit). Poté můžete infobox upravovat tak, že na něj 2× kliknete a postupně vkládáte parametry, jejichž seznam naleznete vždy na stránce daného infoboxu (např. tedy Šablona:Infobox - politik). Pokud jde o vkládání fotografie, pokud je již fotografie uložena na Wikimedia Commons nebo na úložišti české Wikipedie, stačí do infoboxu vložit parametr obrázek a následně vložit název, pod nímž je fotografie uložena (např. ABC.jpg). Pokud chcete fotografii na Wikipedii teprve vložit, postupujte prosím podle Nápověda:Načtení souboru. O změnu uživatelského jména jste, jak vidím, již požádal, tuto otázku tedy nemusím řešit. Pokud byste měl další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 10. 8. 2020, 15:05 (CEST)

Otázka od wikipedisty Honza Vrubel (11. 8. 2020, 13:34)

Je možné editovat nadpis stránek? --Honza Vrubel (diskuse) 11. 8. 2020, 13:34 (CEST)

@Honza Vrubel: Dobrý den, editovat nadpis stránky je možno přidáním {{DISPLAYTITLE:Daný název}} do kódu stránky, nicméně se toho využívá výhradně v případech, kdy není technicky možné, aby měla stránka správný název (např. článek IDNES.cz má nadpis iDNES.cz). Druhým způsobem, jak změnit nadpis stránky, je stránku přesunout na nový název, nicméně je vhodnější nejdříve článek navrhnout k přesunu pomocí šablony {{Přesunout}}, aby se k návrhu mohli vyjádřit i ostatní uživatelé. Mohu se zeptat, jaký konkrétní případ máte na mysli? --David V. (diskuse) 11. 8. 2020, 13:41 (CEST)
[1]. Ale dle rychlého průzkumu českých internetových médií se zdá běloruský přepis jména jako očekávaný název (ke srovnání [2]). --Silesianus (diskuse) 11. 8. 2020, 16:49 (CEST)

Wikikytička

Gump – pes, který naučil lidi žít film

Když byl původní text, který byl nahlášen jako plagiát, smazán, proč stále zůstává na stránce notifikace o plagiátu? Sarlatan11 (diskuse) 21. 8. 2020, 18:00 (CEST)

@Sarlatan11: Dobrý den, šablona {{Copyvio}} by měla v článku zůstat do té doby, dokud nebudou verze článku, které text označený jako zkopírovaný, skryty některým ze správců. Zpravidla to trvá nejméně 7 dní, což je lhůta, po kterou je možné – pokud byste byl autorem textu – zaslat potvrzení o autorství. --David V. (diskuse) 21. 8. 2020, 18:04 (CEST)

Otázka od wikipedisty Jonny CZE OFFICIAL (24. 8. 2020, 09:06)

Jak vytvořit příspěvek --Jonny CZE OFFICIAL (diskuse) 24. 8. 2020, 09:06 (CEST)

@Jonny CZE OFFICIAL: Dobrý den, pokud máte na mysli, jak lze na Wikipedii napsat článek, podrobný postup naleznete na Nápověda:Jak vytvořit článek. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 24. 8. 2020, 09:33 (CEST)

Otázka od wikipedisty Tomasek0123456 (26. 8. 2020, 20:13)

Dobrý den, chtěl bych editovat článek Taxi a tím pozměnit vlastně celou strukturu toho co je tam napsané nyní plus přidat bloky a samozřejmě přidat citace - je to možně? nebo lépe je možné to nejdříve zaslat např. ve Wordu Vám zkontrolovat a následovně publikovat. Díky --Tomasek0123456 (diskuse) 26. 8. 2020, 20:13 (CEST)

@Tomasek0123466: Dobrý den, vzhledem k tomu, že článek je aktuálně pahýl, si myslím, že změnit strukturu by nemělo být problematické. Zpočátku bych Vám ale poradil vyzkoušet si editace na pískovišti, kde můžete experimentovat a zkoušet si editování na Wikipedii. Posléze se klidně můžete vrhnout na daný článek a doplnit jej, resp. jej klidně z velké části změnit. Editujte s odvahou :-). --David V. (diskuse) 26. 8. 2020, 20:19 (CEST)

Otázka od wikipedisty EditorInfoBusiness (27. 8. 2020, 09:53)

Hezký den! Můžu Vás poprosit o radu, jak doplnit do infoboxu u firmy (v mém případě editace CZECHOSLOVAK GROUP) novou fotku a údaj k obratu za poslední rok? Děkuju! Kristina --EditorInfoBusiness (diskuse) 27. 8. 2020, 09:53 (CEST)

@EditorInfoBusiness: Dobrý den, jak obrázek, tak obrat lze upravit na příslušně stránce Wikidat, v tomto případě na https://www.wikidata.org/wiki/Q24708162. Pokud chcete do Wikipedie vložit obrázek, který na Wikipedii, resp. úložišti Wikimedia Commons, ještě není, postupujte dle Nápověda:Načtení souboru. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 27. 8. 2020, 10:02 (CEST)

Otázka od wikipedisty Josef Rataj (28. 8. 2020, 00:02)

Ahoj chtěl bych nahrát můj krátký životopis jak na to? Díky za info Josef Rataj --Josef Rataj (diskuse) 28. 8. 2020, 00:02 (CEST)

@Josef Rataj: Ahoj, veškeré základní informace o tom, jak napsat článek, najdeš na Nápověda:Jak vytvořit článek. Je nicméně důležité, aby každý článek na Wikipedii splňoval podmínky významnosti (viz WP:2NNVZ), jinak může být následně smazán. Také doporučuji před ostrým editováním vyzkoušet si editace nanečisto na pískovišti, kde můžeš experimentovat a testovat editování. Máš-li další otázky, neváhej se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 28. 8. 2020, 06:37 (CEST)

vandalismus??

po kliknutí na wikipedii se mi zobrazil tento text: "Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, jako se to stalo v článku Tomáš Hodan, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení." tento "přípis" nevidim poprvé, avšak nejsem si vědom vandalismu, prosím zasadte se o to, abych tyto nesmysly nemusel číst . děkuji (to co jsem editoval, editoval jsem pod nickem kodado, (a v tomto smyslu nikým nebyly učiněny žádné připomínky) - tento přípis se mi ukázal bez přihlášení na wikipedii). jestli to stránka generuje sama, pak nechápu - proč odrazovat ostatní od práce. článek tomáš hodan jsem needitoval. Kodado (diskuse) 30. 8. 2020, 17:11 (CEST)

@Kodado: Dobrý den, tento příspěvek jsem přidal dne 7. července na Diskuse s wikipedistou:37.48.63.34 (konkrétně jde o tuto editaci). Pokud je takto IP adresa Vaše, je možné, že pod stejnou IP adresou editoval ještě někdo jiný, například někdo z členů Vaší rodiny. Jak je na zmíněné diskuzní stránce napsáno: „Jednu IP adresu však může sdílet více uživatelů. Pokud jste anonymní uživatel a máte pocit, že jsou vám adresovány irelevantní komentáře, vytvořte si prosím účet nebo se přihlaste – tím se vyhnete možné záměně s jinými anonymními uživateli.“. --David V. (diskuse) 30. 8. 2020, 17:29 (CEST)

Hrabůvští zpěváčci

Dobrý den, pokusila jsem se vytvořit článek Hrabůvští zpěváčci a bylo mi sděleno, že jsem 1) porušila autorská práva a že 2) mám najít více odkazů. pokud jsem porušila autorská práva - tedy nedopatřením, nenapadlo mi, že u článku tohoto typu potřebuji svolení autora a omlouvám se. Sbor považuji za významný, řadu let byl na výsluní a cenil si ho jako svůj první úspěšný projekt i jeho zakladatel Bohumil Kulínský starší (znala jsem ho osobně). Bohužel, žádně zdroje k tomu se mi nedaří najít, kromě badatelny Archivu hl. města Ostravy, kde se ale nedokážu k potřebným informacím dostat. http://badatelna.eu/fond/155218/ --Kava007 (diskuse) 1. 9. 2020, 16:17 (CEST)

@Kava007: Dobrý den, šablona o významnosti dnes byla jedním z mých kolegů sejmuta, takže tam bude pravděpodobně vše v pořádku. Pokud jde o porušení autorských práv, bude vyřešeno jedním ze správců, který skryje historii textu a šablonu následně odstraní – v tomto ohledu tedy taktéž nemusíte nic řešit. Bylo by nicméně dobře pokusit se text označený jako zkopírovaný přepsat vlastními slovy, protože takto je článek poměrně krátký. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 1. 9. 2020, 18:40 (CEST)

Growth team newsletter 14

7. 9. 2020, 11:33 (CEST)

Jiřina Prekopová

Dobrý den, k Jiřině Prekopové, roz. Hoškové (rozv. mj. Švorcové) mám poměrně dost materiálu, vč. složky jejího manžela z ÚSTRu. Chtěl jste po mně doložit místo narození - tak tedy např. zde ve školním výkazu http://digi.archives.cz/da/permalink?xid=D00AC53E98F211E597F8000C29BCB2B9&scan=8c310e600db6476c836fb8c644fc9295

Další materiály nemohu doložit odkazem, ale mohu vám poslat fotografie ze spisu Valentina Prekopa, díky kterým můžete potvrdit, že byla dcerou stavitele Rajmunda Hoška, a tedy se jí výš uvedený doklad týká. Rovněž ji samotnou ÚSTR důsledně uvádí jako narozenou v Olomouci, nikoli Prostějově (evidují ji jako Švorcovou nebo Hoškovou, protože se provdala až po emigraci do Německa). 46.183.64.9 8. 9. 2020, 15:28 (CEST)

@46.183.64.9: Dobrý den, děkuji za zdroj. Vzhledem k tomu, že mnoho zdrojů stále uvádí Prostějov, jsem to do článku zapracoval tak, že jsou v úvodu Olomouc i Prostějov. Lépe to pravděpodobně udělat nelze. --David V. (diskuse) 8. 9. 2020, 15:33 (CEST)

Montier-en-Der

Ahoj, prosím pomoz mi s čl. Montier-en-Der, na ty obce nemám trpělivost... Moc díky. --Svajcr (diskuse) 10. 9. 2020, 17:50 (CEST)

@Svajcr: Ahoj, úplně přesně nevím, s čím chceš pomoct, nicméně tabulku jsem v článku nahradil infoboxem a ještě jsem do článku přidal {{Commonscat}}. Jinak mi ten článek přijde v pořádku. --David V. (diskuse) 10. 9. 2020, 18:05 (CEST)
Tak asi tak, díky, --Svajcr (diskuse) 10. 9. 2020, 20:27 (CEST)

Otázka od wikipedisty Robertslachta (19. 9. 2020, 16:53)

Dobrý den, nahrál jsem na wiki svou vlastní fotku, ke které mám plná práva a přesto je označena, že bude smazána, protože se nachází na mé Facebookové stránce. Co s tím? --Robertslachta (diskuse) 19. 9. 2020, 16:53 (CEST)

@Robertslachta: Dobrý den, postupujte prosím podle pokynů na samotné stránce, kde je soubor navržen na rychlé smazání, tedy zde. Nahoře na stránce klikněte na Editovat a následně {{copyvio|1=Source: https://www.facebook.com/robertslachtaofficial/about/?ref=page_internal}} nahraďte {{delete|reason=copyvio}} a stiskněte modré tlačítko Zveřejnit změny. Následně sem napište, proč by fotka neměla být smazána, a pokud možno zmiňte i uživatele, který fotografii navrhl ke smazání. To učiníte přidáním {{re|SCP-2000}} do kódu, přičemž SCP-2000 je přezdívkou uživatele. Máte-li další otázky, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 19. 9. 2020, 17:35 (CEST)

Otázka od wikipedisty Robertslachta (20. 9. 2020, 18:52)

Dobrý den, postupoval jsem podle vaší rady, nicméně i přesto byl obrázek smazán: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Robert_%C5%A0lachta.jpg Mám ho nahrávat znovu? --Robertslachta (diskuse) 20. 9. 2020, 18:52 (CEST)

@Robertslachta: Dobrý den, po diskuzi s jedním z mých kolegů bylo dospěno k názoru, že nejlepším řešením by bylo zaslání svolení autora (vizte Nápověda:Svolení autora, zejména poté Nápověda:Svolení autora#Obsah svolení a níže). Vaším úkolem je tedy zaslat e-mail potvrzující autorství fotografie na e-mail permissions-cs@wikimedia.org dle postupu uvedeného ve zmíněné nápovědě (příkladový text zde). Kolega fotografii prozatím obnovil, poté, co bude svolení zasláno, by měla zůstat veřejná nastálo. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 20. 9. 2020, 19:28 (CEST)
@Robertslachta:Dobrý večer všem, někde jsem zaslechl, že uploadováním fotky na Facebook se vzdávám autorských práv v jeho prospěch. Víc informací nevím, ale myslím že by to chtělo prověřit u znalejších kolegů z Commons. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 20. 9. 2020, 19:32 (CEST)

Otázka od wikipedisty Misakolas (26. 9. 2020, 11:12)

Dobrý den, jak mohu založit stránku --Misakolas (diskuse) 26. 9. 2020, 11:12 (CEST)

@Misakolas: Dobrý den, celý postup, jak založit stránku, najdete na Nápověda:Jak vytvořit článek. Nejdříve bych Vám ale doporučoval udělat alespoň pár drobnějších editací v již existujících článcích, založení článku odpovídajícího pravidlům Wikipedie je povětšinou pro nováčky složité. Editace si rovněž můžete vyzkoušet na pískovišti. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 26. 9. 2020, 11:55 (CEST)

Včela (spotřební družstvo)

Dobrý den, kolego, změny uvedené v šabloně můžete provést, dále by bylo vhodné opravit infobox, kde je špatné datum založení (1966), družstvo bylo založeno 28. května 1905. Děkuji.Lenka Lyalikoff (diskuse) 27. 9. 2020, 17:33 (CEST)

@Lenka Lyalikoff: Dobrý den, datum jsem opravil. Přeji pěkný večer. --David V. (diskuse) 27. 9. 2020, 17:45 (CEST)

Editing Article

Hi, my czech is not good. Can you edit it?

Thanks... Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 16:18 (CEST)

@Halilbinalcık: Hi, you probably mean article Aybars İbak. There isn't problem with Czech language, but there can be problem with notability of the person (for Czech Wikipedia WP:Encyklopedická významnost, for English Wikipedia en:Wikipedia:Notability, but there are some differences in rules). If you have more question, you can ask me. --David V. (diskuse) 3. 10. 2020, 16:26 (CEST)
So there is no need to fix it? Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 16:27 (CEST)
Okay. I will add new resources. Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 16:28 (CEST)
@Halilbinalcık: In my opinion, this person don't meet the notability conditions. Every article on Czech Wikipedia should contain at least two non-trivial credible sources as evidence of notability. And I think sources which are in the article don't prove notability of the person. You can try add more credible sources to the article. --David V. (diskuse) 3. 10. 2020, 16:34 (CEST)
I’m adding. Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 16:39 (CEST)
Hi, I added a lot of sources again. Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 16:46 (CEST)
@Halilbinalcık: I think sources still don't prove notability. When I see history page of this person on Wikidata, I can see many deletions of this page on Wikipedias. So I'm afraid article will be deleted. --David V. (diskuse) 3. 10. 2020, 16:55 (CEST)
Okay, If the sources aren’t notable. The topic may be deleted. No problem Halilbinalcık (diskuse) 3. 10. 2020, 17:31 (CEST)

Hi, regarding Aybars İbak's article - I suggest protecting it from creation indefinitely as I did on the Italian Wikipedia. This cross-wiki spam of this absolute nobody (only one self-produced short movie on IMDB and no commercially released songs) has been going on for years. Merynancy (diskuse) 4. 10. 2020, 21:25 (CEST)

Otázka od wikipedisty Mirka.abelova (8. 10. 2020, 21:17)

Ahoj, chcela by som na stranku, ktoru ktosi o mne vytvoril na Wikipedii, nahrat svoju fotku: https://sk.wikipedia.org/wiki/Miroslava_%C3%81belov%C3%A1

ako to mam urobit? Dakujem pekne za odpoved a radu. --Mirka.abelova (diskuse) 8. 10. 2020, 21:17 (CEST)

@Mirka.abelova: Ahoj, podrobný návod, jak nahrát na Wikipedii, resp. do databáze Wikimedia Commons, obrázek či fotografii, najdeš na Nápověda:Načtení souboru. Máš-li další dotazy, neváhej se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 8. 10. 2020, 21:27 (CEST)

Vít vomáčka, prý nevýznamné

Uživatel schmoraz nebo jak se jmenuje, mi označil stránku o cestovateli Vomáčkovi, jako nevýznamnou. Článek existuje už několik měsíců, a hlavním sítem kontrol již prošel bez problémů. Mohu vás poprosit, nerozumím moc tomu jak to zde na wikipedii funguje se stížnostmi, ale rád bych článek zachoval a nevím na koho se obrátit. Proto píši vám, jakožto velmi zkušenému editorovi, zda je ve vaší moci s tím něco udělat. Přeji hezký víkend Zavoral PetrZavoral (diskuse) 16. 10. 2020, 13:18 (CEST)

@PetrZavoral: Dobrý den, existuje několik možností. Dle mého názoru článek významnost splňuje. Nejjednodušší by asi bylo napsat uživateli, který článek šablonou {{Významnost}} označil, na diskuzní stránku. V případě, že by nedošlo k nějaké domluvě, bych doporučil šablonu {{Významnost}} z článku odstranit a požádat vkladatele, aby založil tzv. diskuzi o smazání; šablona {{Významnost}} by se do článku neměla vkládat opakovaně, pokud její odstranění bylo nějak logicky zdůvodněno a nejedná se např. o vandalismus. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 16. 10. 2020, 13:27 (CEST)
Dobrý den, děkuji za názor, šablonu jsem smazal. Uživateli jsem psal již minulý týden, domluva neproběhla. Mockrát děkuji za pomoc. Přeji hezký víkend :). --PetrZavoral (diskuse) 17. 10. 2020, 11:24 (CEST)

Editační konflikt

Kolego, měli jsme tam editační konflikt, zjevně jsme ve stejnou dobu opravovali to samé. To ale neznamená, že mi musíš moje změny revertovat. KPX8 (diskuse) 17. 10. 2020, 15:36 (CEST)

@KPX8: Ahoj, editační konflikt je dost dobře možný. Jen nechápu tu druhou část zprávy – jestliže vznikl konflikt a ve tvé editaci byla ta typografie jakoby částečně vrácena zpět, potom nechápu, proč bych neměl tu editaci revertovat. --David V. (diskuse) 17. 10. 2020, 15:42 (CEST)
Nikoli, tak to není. Těch zhruba 10 spojovníků jsem nahradil pomlčkami. Začal jsem s tím zjevně o trochu dřív, protože jsem to o trochu dřívě chtěl uložit. V tu chvíli to zahlásilo editační konflikt, ve kterém jsem musel asi u tří položek vybrat, kterou změnu zvolím. Vybral jsem svoji. A uložil. Takže ten revert opravoval moje korektní změny. Proto jsi to nemusel a neměl revertovat. Protože to byla moje editace, kterou jsi revertoval, nikoli ta předchozí chyba. No, jde o prkotinu, ale ty reverty je potřeba dělat trochu s rozvahou. Dík, KPX8 (diskuse) 17. 10. 2020, 15:47 (CEST)
@KPX8: Souhlasím, že jde o prkotinu, ale nesouhlasím, že můj revert opravoval korektní změny. První uloženou editací, díky které ten konflikt vznikl, je ta moje. Potom následuje tvoje, kde naopak byly (asi díky tomu konfliktu) tři korektní změny vráceny. A následně jsem tu editaci revertoval zpět na korektní verzi. --David V. (diskuse) 17. 10. 2020, 15:53 (CEST)
Velmi zajímavé. Pokud jsi to ukládal dříve ty, tak proč to hlásilo editační konflikt mě a ne tobě? Dle historie máš tedy pravdu a já asi nerozumím tomu, jak je editační konflikt řešen. Ale přesto platí druhá část zprávy. Revert je na vandaly, ne na kolegy. Těm se to když tak opraví. Já jsem nedávno taky udělal revert kolegovi a doteď mě to mrzí, že jsem byl tak zbrklý. Takže tak. Hezký den, KPX8 (diskuse) 17. 10. 2020, 16:11 (CEST)

Šárka Cimbalová - editace

Dobrý den, dnes odpoledne jste editoval článek u osoby Šárka Cimbalová, kde jsme odstraňovali (již podruhé) její datum narození. Prosím dá toto nějak ošetřit a její datum na wikipedii nezveřejňovat? Budu moc ráda za radu a odstranění tohoto údaje ze stránky. Předem moc děkuji SarlatanMovie (diskuse) 19. 10. 2020, 19:17 (CEST)

@SarlatanMovie: Dobrý den, původně jsem se domníval, že bude jednoduché odstranit informace z Wikidat, odkud jsou některá data do infoboxu přejímána, protože k nim nebude existovat žádný zdroj, a následně vrátit infobox. Obávám se ale, že nezveřejnění data a místa narození ošetřit nepůjde, protože je informace uvedena veřejně (minimálně 2× jsem ji na internetu našel – na IMDB a Filmovém přehledu). Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejně přístupnou informaci, kterou tedy lze v článku i odzdrojovat, ba je i IMDB jako jedna z referencí použita, domnívám se, že informaci smazat není možné, i pokud si to sama paní Cimbálová přeje, protože je doložena zdrojem. --David V. (diskuse) 19. 10. 2020, 19:32 (CEST)
Takže jestli to chápu dobře, jediným řešením je odstranit datum narození na jiných stránkách všude na internetu = tj. pak nebude mít wikipedie platný zdroj na to, aby se tam tento údaj uváděl. Je to tak? Jinak to nejde? Jsem s ní v kontaktu a skutečně tam toto uvádět nechce :( --SarlatanMovie (diskuse) 19. 10. 2020, 19:36 (CEST)
@SarlatanMovie: Přesně tak, jak říkáte. Pokud by Wikipedie neměla datum a místo narození čím zdrojovat, bylo by možné využít pravidla Wikipedie:Ověřitelnost#Odpovědnost za dodání zdroje​. Kolega, s nímž jsem Váš případ soukromě konzultoval, mě nicméně dobře upozornil, že je možné, že pomocí služby web.archive.org mohl být některý z webů, který datum narození obsahuje/obsahoval, archivován. Ten by tak bylo možné taktéž použít, takže jestli je datum narození někde archivován, bohužel již informaci nebude možné smazat nijak, protože zdroj bude stále existovat. --David V. (diskuse) 19. 10. 2020, 19:53 (CEST)
To tedy nejsou moc dobré zprávy. Imdb mohu nechat naši produkci zeditovat a na ten filmový přehled se také podíváme a odmažeme to tam. Jde přeci jen o citlivé osobní údaje a pokud si dotčená osoba nepřeje je veřejně uvádět, s ohledem na GDPR by toto mělo být respektováno. Wikipedie GPDR neřeší?
Uvidíme, zda se to bezpečně podaří smazat i z archivů a pak bychom tedy nějak zažádali i o odmazaní na wikipedii. --SarlatanMovie (diskuse) 19. 10. 2020, 19:59 (CEST)
@SarlatanMovie: Jak řeší Wikipedie GDPR, upřímně netuším. Obávám se také, že z archivů se informace odmaže těžko, ale pokud by se to teoreticky podařilo, nebylo by nutné o nic žádat, stačilo by informaci odstranit s tím, že k ní neexistuje zdroj. --David V. (diskuse) 19. 10. 2020, 20:03 (CEST)
@SarlatanMovie: Ještě k dotazu ohledně GDPR – doporučil bych Vám se obrátit na tým OTRS, kde by měli být schopni Vám na tuto problematiku odpovědět. Přeji hezký zbytek dne. --David V. (diskuse) 19. 10. 2020, 20:20 (CEST)
moc děkuji --SarlatanMovie (diskuse) 19. 10. 2020, 20:23 (CEST)

Growth team updates #15

1. 11. 2020, 11:09 (CET)

Otázka od wikipedisty Fakher Farhat (3. 11. 2020, 23:56)

Dobrý večer .chci se zeptat jsem přihlásil špatní jméno bych chtěl opravit jméno na stránka Wikipedie ale nevím jak ?děkuji za odpověď --Fakher Farhat (diskuse) 3. 11. 2020, 23:56 (CET)

@Fakher Farhat: Dobrý den, pokud máte na mysli jméno nějaké stránky (nicméně ve Vaší historii editací na české Wikipedii vidím pouze tento dotaz), lze stránku přesunout pomocí tlačítka Více, které najdete na horním panelu vedle Zobrazit historii, a následně tlačítka Přesunout. Poté stačí vyplnit nový název a důvod přejmenování stránky. Jestliže máte na mysli změnu Vaší přezdívky, veškeré informace naleznete na Wikipedie:Změna uživatelského jména. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 4. 11. 2020, 07:08 (CET)
Dobrý den ,děkuji za zprávu ale nemůžu najít jak změnit moje jméno na stránka děkuji Fakher Farhat (diskuse) 4. 11. 2020, 09:58 (CET)
@Fakher Farhat: Dobrý den, nerozumím, co chcete udělat. Změnit Vaše jméno na stránku? Myslíte založit článek jménem Fakher Farhat? --David V. (diskuse) 4. 11. 2020, 10:03 (CET)
Jojo chci mít jméno .. Mohamed Fakher Farhat Ne Fakher Farhat dekuji Fakher Farhat (diskuse) 4. 11. 2020, 11:56 (CET)
@Fakher Farhat: Už pravděpodobně rozumím. Pokud půjdete na tuto stránku a vyplníte formulář, bude podána žádost o nové uživatelské jméno, resp. o jeho úpravu. --David V. (diskuse) 4. 11. 2020, 12:23 (CET)

Otázka od uživatele Mohamed Fakher Farhat: Wikipedista:Mario7 (10. 11. 2020, 17:55)

Dobrý večer ,chci se zeptat proč nějaký Mario smazal výsledky při online MČR na wp to asi není fér toto co udělal děkuji za odpověď --Mohamed Fakher Farhat (diskuse) 10. 11. 2020, 17:55 (CET)

@Mohamed Fakher Farhat: Dobrý večer, na tuto otázku bohužel odpověď neznám, protože smazané články nemám možnost vidět. Je nicméně možné, že porušoval některé pravidlo Wikipedie, například nesplňoval podmínky významnosti nebo nebyl psán encyklopedickým stylem. Konkrétní informace Vám pravděpodobně dokáže poskytnout Mario7, pro jistotu jej zmiňuji i zde. --David V. (diskuse) 10. 11. 2020, 18:00 (CET)
Já přístup ke smazaným editacím mám, ale pod Vaším účtem není evidována žádná smazaná editace. Ale sám Mario7 možná bude vědět víc. --Patriccck (diskuse) 10. 11. 2020, 18:06 (CET)
@Mohamed Fakher Farhat:Dobrý den, jde o to, že byla přerušena „live aktualizace“ výsledků turnaje prostřednictvím Wikipedie. Diskuse k tomu zde. Zdraví --Mario7 (diskuse) 10. 11. 2020, 22:51 (CET)

Otázka od wikipedisty Babeta249 (11. 11. 2020, 22:25)

Ahoj, chci editovat a doplnit informace ,změnit fotku Yvetta Blanarovičová. Jak na to? --Babeta249 (diskuse) 11. 11. 2020, 22:25 (CET)

@Babeta249: Ahoj, děkuji za tvé příspěvky článku Yvetta Blanarovičová. Některé části jsem však vrátil, například informační panel, tzv. infobox, či galerii. Změnit fotku lze po rozkliknutí infoboxu v parametru obrázek =. Jestliže ale chceš fotku nejdříve nahrát na Wikipedii, kompletní postup najdeš na Nápověda:Načtení souboru. Je však nutné, aby fotografie neporušovala autorská práva. Máš-li další dotazy, neváhej se mě zeptat. --David V. (diskuse) 12. 11. 2020, 07:00 (CET)
Dobrý den Davide, je možné změnit stávající fotky v Galerii, zejména tu na hlavním panelu? --Babeta249 (diskuse) 12. 11. 2020, 07:40 (CET)
@Babeta249: Dobrý den, po kliknutí na galerii lze stisknout tlačítko Editovat a následně již jen doplňovat či odstraňovat fotografie (v tomto případě bych ale doporučil jen doplňování, nikoliv odstraňování). Jestliže máte na mysli úpravu fotografie v infoboxu, pak lze po rozkliknutí infoboxu upravit parametr obrázek =. Stačí vložit název fotografie, pod nímž je fotografie na Wikimedia Commons uložena. --David V. (diskuse) 12. 11. 2020, 07:45 (CET)
Fotky jsou ze soukromého archivu Y.B a schválené. Babeta249 (diskuse) 12. 11. 2020, 07:46 (CET)
Včera byla galerie editována a dnes tam fotky nejsou...můžu se zeptat proč? Babeta249 (diskuse) 12. 11. 2020, 07:48 (CET)
@Babeta249: Díval jsem se do historie editací – jediná editace, která byla s galerií provedena, bylo zde její vyprázdnění. --David V. (diskuse) 12. 11. 2020, 07:51 (CET)

Komunitní konzultace: finální návrh strukturovaných editací

Mezery před pomlčkami

Kolego, prosím, pokud opravujete délky pomlček, neděljete před ními ty mezery. Děkuji. --Chalupa (diskuse) 21. 11. 2020, 21:32 (CET)

@Chalupa: Dobrý večer, děkuji za upozornění. Chyby jsem si již všiml, avšak netuším, čím byla způsobena, protože si vkládání mezer nejsem vědom. Jdu sjednat nápravu. Pěkný večer. --David V. (diskuse) 21. 11. 2020, 21:33 (CET)
Děkuji, já jsem to revertoval, takře to můžete vrátit a opravit nezery nebo ty délky opravit znovu, Díky. --Chalupa (diskuse) 21. 11. 2020, 21:35 (CET),

Jinak Vám za Vaše úpravy děkuji, já s tím mám někdy problémy. S prátelským pozdravem --Chalupa (diskuse) 21. 11. 2020, 21:43 (CET)

Kolego, stejně s tím máte nějaké porblémy - viz (1777, A Trip to Scarborough) - opravil jsem na (1777, A Trip to Scarborough). Není to zaviněno tím používaným editorem?. --Chalupa (diskuse) 21. 11. 2020, 22:20 (CET)

@Chalupa: V tomto případě si myslím, že to není chybou mé editace, ta mezera tam byla už ve Vaší editaci předtím. Ale s tím, že s tím mám ještě problémy, máte pravdu; při opravě pomlček u jednoho z článků mi tam opět ty mezery skočily. Zkusím s tím něco udělat. --David V. (diskuse) 21. 11. 2020, 22:25 (CET)

Otázka od wikipedisty Velký Drsný Marvin (22. 11. 2020, 09:26)

dobrý den, Davide, nenašel jsem bohužel způsob jak vložit nový článek na wikipedii... díky za info --Velký Drsný Marvin (diskuse) 22. 11. 2020, 09:26 (CET)

@Velký Drsný Marvin: Dobrý den, veškeré informace k založení článku naleznete na Nápověda:Jak vytvořit článek. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 22. 11. 2020, 10:01 (CET)

Smucler

Dobry den, proc byla editace s upresnenim cinnosti "dezinformator" vracena zpet? Na socialnich sitich je to jeho denni aktivita, evidentne zcela zamerna a prinasejici mu u urcite casti publika ohlas. Opakovane je usvedcovan ze lzi, sireni neoverenych zprav, nebo z dezinterpretace dat a skutecnosti. Nejedna se o jiny pohled na vec, jiny nazor, ale vedomou manipulaci a prekrucovani. Lez neni nazor. 90.180.243.214 2. 12. 2020, 18:56 (CET)

Dobrý den, editace byla vrácena proto, že se neopírala o žádný věrohodný zdroj. Ani teď, když do internetového vyhledávače zadám pojem „Roman Šmucler dezinformátor“, žádný věrohodný zdroj s touto informací nenacházím. Jestliže existuje, pak jej prosím doplňte. Jak říká závazné pravidlo o ověřitelnosti: „Odpovědnost za dodání zdroje nezjevné informace má ten, kdo tuto informaci do článku prosazuje. Není-li zdroj dodán, lze tyto údaje z článku odstranit. Editoři by proto měli citovat své zdroje. Chybí-li důvěryhodné zdroje o předmětu článku, může být takový článek z Wikipedie odstraněn.“ --David V. (diskuse) 2. 12. 2020, 19:13 (CET)
Dezinformator, konspirator, nebo manipulator jsou z pohledu zachazeni s informacemi stejne, nebo velmi podobne cinnosti. Je mozna otazkou, ktera kategorie je pro Smuclera nejprilehavejsi. Kazdopadne volne zachazeni s fakty, jejich prekrucovani, nebo dezinterpretace je mozne najit temer v kazdem jeho medialnim vystupu. Konkretni pripady dezinformaci z primarniho zdroje (Twitter) jsou napriklad:
- tvrzeni, ze Covid prodelalo v Ceske republice uz 5 milionu lidi (zacatek prosince 2020).
- tvrzeni, jakou WHO uvadi smrtnost viru. Nejprve tvrdil, ze 1 promile, pote 2,5, nebo 3 promile. Ani jeden udaj WHO nezverejnila.
- tvrzeni, ze se Covid v Ceske republice nesiri a nesiril exponencionalne, ani v dobe nejvetsiho narustu nemocnych.
- tvrzeni, ze latkove rousky jsou v omezeni sireni viru SARS-CoV-2 jsou neucinne.
- tvrzeni, ze nejvice zemrelych na Covid pochazi z rad klientu domovu duchodcu a klientu LDN.
Zminky ze sekundarnich zroju, tykajici se jeho osoby, jsou napr. zde:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ptali-jsme-se-lekaru-na-vyzvu-pirka-a-smuclera/r~c6f7f0d808a511eb80e60cc47ab5f122/v~sl:ec07c77167292591771ea1fa848639af/ (predevsim vyjadreni Jana Konvalinky)
https://www.mix24.cz/pripadam-si-jako-jan-hus-rekl-smucler-na-svych-slovech-trva-i-ve-chvili-kdy-se-cesko-potaci-na-hrane-kolapsu/ (vyjadreni Jana Kulveita)
https://manipulatori.cz/zruste-opatreni-zada-petice-kdo-za-ni-stoji/ --90.180.243.214 3. 12. 2020, 12:11 (CET)
Že se pletu do cizí diskuse: Konspirátor neboli spiklenec je osoba, která se podílí na nějakém spiknutí. Samozřejmě v rámci toho spiknutí může i šířit dezinformaci, nebo někoho manipulovat, ale podstata její činnosti je zkrátka dost odlišná. --Tchoř (diskuse) 3. 12. 2020, 12:36 (CET)
Vase uvaha, vychazejici z etymologie slova je zdanlive spravna, ale jen zdanlive. Otazkou je, jak oznacit nekoho, kdo se podili na sireni konspiracnich teorii, ale neni jejich autorem (pokud konspiracni teorie maji jednoho, nebo nekolik jasnych spoluautoru, o cemz pochybuji). Je jen dezinformator, manipulator, nebo i konspirator? --90.180.243.214 3. 12. 2020, 17:16 (CET)
Vyjádřil bych se hlavně ke zdrojům, které jsem požadoval – v 1. zdroji jsem na žádné tvrzení ohledně toho, že by byl Roman Šmucler ať už dezinformátor, konspirátor či manipulátor, nenašel. Zdroj 2: „Kulveit na svém facebooku nazval Šmuclera konspirátorem.“ – z této věty dle mého názoru nelze vyvodit, že je to pravda, a hlavně nemá takové něčí tvrzení v úvodu článku co dělat. A k 3. zdroji mám komentář prakticky totožný jako k 1. – kde je řečeno, že by byl Šmucler dezinformátor/konspirátor/manipulátor? Jestli je to něčí názor, pak je to jen názor, nikoliv fakt. --David V. (diskuse) 3. 12. 2020, 12:52 (CET)
A muzete se vyjadrit i k dezinformacim z primarniho zdroje? Neni problem je dolozit. --90.180.243.214 3. 12. 2020, 18:20 (CET)
Jestliže máte na mysli Twitter, pak vidím akorát výroky pana Šmuclera, nikoliv tu Vámi tvrzenou informaci. --David V. (diskuse) 3. 12. 2020, 18:22 (CET)
Asi to uplne nechapu. Tvrzena informace vyplyva z jeho vyroku na Twitteru (mimo jine). Chcete rict, ze ackoliv nekdo opakovane prezentuje dezinformace, neni dezinformator, dokud to o nem nekdo nerekne, nebo nenapise a ze to nestaci dolozit jeho vlastnimi vyroky? Trochu Hlava 22, ne? --90.180.243.214 3. 12. 2020, 19:42 (CET)
No, takto jsem to neřekl, nicméně dle mého názoru to tak vlastně je. Ale jestliže vložíte klidně i všech 5 výroků do článku jakožto zdroj k informaci, pak se stejně domnívám, že se nebude jednat o důvěryhodný zdroj, protože tam ta informace prostě není. Jste-li přesvědčen o opaku, pak zkuste napsat třeba na diskuzi k článku, ale domnívám se, že ani tam nepochodíte. --David V. (diskuse) 3. 12. 2020, 20:04 (CET)

Vandalizace hesla

Dobrý den, našel jsem vás v historii mého hesla. Dnes na něj bylo podniknuto několik pokusů o vandalizaci. Dokázal byste prosím pachatele zablokovat a vrátit heslo do původního stavu (tj. včera)? Na Wiki jsem nováčkem a neumím to. Díky za pomoc, Ivan Brezina 89.190.85.76 2. 12. 2020, 23:01 (CET)

Dobrý den, aktuálně je stránka od noci polozamčena, takže by měl být od vandalů na nějakou chvíli pokoj. :-) --David V. (diskuse) 3. 12. 2020, 06:46 (CET)

Otázka od uživatele Kappyl: Nápověda:Úvod pro nováčky (4. 12. 2020, 09:32)

Dobrý den, Jak můžu založit nové heslo Miroslav Disman?

Dekuji --Kappyl (diskuse) 4. 12. 2020, 09:32 (CET)

@Kappyl: Dobrý den, veškeré informace naleznete na Nápověda:Jak vytvořit článek. Máte-li další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 4. 12. 2020, 09:39 (CET)

Growth team updates #16

7. 12. 2020, 15:22 (CET)

ŽOPS?

Ahoj, všiml jsem si, že dost často spamuješ NS... :D Neuvažoval jsi o tomhle? --Mario7 (diskuse) 9. 12. 2020, 14:52 (CET)

Taky se přidávám. Ještě bych si to samozřejmě musel rozmyslet, ale za pokus nic nedáš (a navíc dobré rady dostaneš :-) --Ján Kepler (diskuse) 9. 12. 2020, 16:03 (CET)
Kolegové, díky za důvěru. Abych pravdu řekl, nad žádostí jsem uvažoval, resp. mi podobná otázka už byla párkrát položena soukromě. :-) V poslední době jsem psal na Nástěnku správců možná až moc. :D Když to vezmu v souvislosti s tím, tak si někdy říkám, že bych možná správcovské právo blokování využil; na druhou stranu jsou reakce stávajících správců většinou poměrně rychlé, ale bylo by to asi ještě rychlejší a nemusel bych s tím „obtěžovat“ někoho dalšího. Doteď jsem byl poměrně rozhodnutý zatím žádost nepodávat, ale budiž, ještě se nad tím ve volné chvíli zamyslím. :-) Ještě jednou díky za důvěru. --David V. (diskuse) 9. 12. 2020, 16:22 (CET)
Také se doporučuji zamyslet a případně požádat :-). Podle mě bys na to měl a jak píše kolega výše, za pokus nic nedáš. Ale nutit tě nebudu, je to jen a jen na tobě. --Patriccck (diskuse) 9. 12. 2020, 16:28 (CET)
Tak jsem se rozhodl pro podání žádosti. Jak říkáte – za zkoušku nic nedám. :-) --David V. (diskuse) 19. 12. 2020, 15:59 (CET)

Řád otevřeného oka

Díky za vyznamenání a ještě víc za důvěru. :-) --David V. (diskuse) 10. 12. 2020, 21:28 (CET)

tuky/mastné kyseliny

Snažil jsem se upozornit na chybu, v tomto případě odkaz někam a odtamtud zpět. Možná to nebylo podle pravidel, ale ta se pořád mění. Když jsem před lety začínal, pamatuji si: "nebojte se editovat, když to nebude dokonalé, někdo jiný to opraví". Čekal jsem proto, že někdo ten nesmysl opraví, ne že jen smaže mé upozornění.Reing (diskuse) 11. 12. 2020, 02:10 (CET)

@Reing: Dobrý den, pravděpodobně máte na mysli tyto dvě [5] [6] editace, kterými jsem Vaše změny vrátil. V tomto případě ale v odkazech moc nevidím problém – obě části článků obsahují na sebe související informace. Jedinou úpravu, kterou jsem teď ještě dodatečně provedl, je úprava „Podrobnější informace“ na „Související informace“. Jinak se domnívám, že to, že články na sebe vzájemně odkazují, ničemu nevadí. --David V. (diskuse) 11. 12. 2020, 07:00 (CET)
Děkuji, takhle je to lepší --Reing (diskuse) 12. 12. 2020, 13:32 (CET)

Kouzelná školka

Polik23 (diskuse) 15. 12. 2020, 12:10 (CET) Dobrý den, chci oznámit že pan Juřička už Františka v kouzelné školce nedabuje proto by bylo dobré to na stránku Tomáš Juřička doplnit že už ve školce nedabuje Františka a nemazat to. Polik23 (diskuse) 15. 12. 2020, 12:10 (CET)

@Polik23: Dobrý den, je prosím možné tuto informaci doložit nějakým zdrojem? Pokud ano, doplňte jej prosím spolu s informací do článku. Děkuji. --David V. (diskuse) 15. 12. 2020, 16:12 (CET)
Polik23 (diskuse) 15. 12. 2020, 17:00 (CET) Dobrý den ještě jednou, stačí když se podíváte na díly kouzelné školky a vidíte i slyšíte že pan Juřička ve školce už není tudíž Františka nedabuje a dabuje ho pan Tesař.
Vidíte to v titulkách na konci a i to slyšíte že má František jiný hlas. Polik23 (diskuse) 15. 12. 2020, 17:00 (CET)
@Polik23: Děkuji, titulky by pravděpodobně jako zdroj stačit měly. Do článku informaci doplním. --David V. (diskuse) 15. 12. 2020, 17:04 (CET)

Komunitní konzultace: Strukturované editace – „Přidávání obrázků“

Ukázka z prototypu nástroje

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth pilně pracuje na Strukturovaných editacích – projektu, který má namísto vysvětlování složitých postupů za cíl je skutečně zjednodušit, pomocí jejich strukturování do jasně pochopitelného rozhraní (obdobně, jako HotCat strukturuje přidávání kategorií do článku).

Tým Growth dnes uveřejnil první návrh strukturované editace „Přidávání obrázků“. Ten by měl nováčkům umožnit snadno vyhodnotit návrhy algoritmu na přidání obrázku do článku. Návrh byl dnes komunitě české Wikipedie předložen ke konzultaci.

Rád bych Vás poprosil, abyste si návrh prošli, a odpověděli na tři otázky. Tato fáze komunitní konzultace končí 8. ledna 2021, ocenili bychom, kdyby jste své komentáře vložili před tímto datem, abychom je zvládli přečíst, a zpracovat.

Zapojit se do komunitní konzultace

Libovolné otázky týkající se projektu rád zodpovím na své diskusní stránce.

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 12. 2020, 19:10 (CET)