Nápověda:Úvod pro nováčky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte ve Wikipedii!

Wikipedie potřebuje a vítá dobrovolníky. Psát ji je zajímavé a zároveň velice užitečné pro ostatní lidi. Informace z Wikipedie pomáhají žákům a studentům pochopit učivo, praktikům získávat potřebné informace a nám všem dozvědět se o tom, co nás zajímá. Proto vás srdečně vítáme a nabízíme několik rad:

Založení účtu a ochrana soukromí[editovat | editovat zdroj]

Logo Wikipedie
  • Vytvořte si účet (přes odkaz vytvoření účtu) a před psaním do Wikipedie se vždy přihlaste (přes přihlášení). Nejen že získáte určité technické výhody a snazší možnost komunikace s ostatními editory, ale také větší anonymitu, protože ostatní uživatelé neuvidí IP adresu vašeho počítače.
  • Wikipedie je otevřená. To sice má mnoho výhod, ale není tu soukromí. Pamatujte, že kdokoli může vyhledat a přečíst si všechny vaše příspěvky. Nebuďte proto aspoň zpočátku příliš sdílný/á. Jako uživatelské jméno si zvolte přezdívku, kterou neodhalíte své soukromí ani své názory a sklony. Na svou uživatelskou stránku také raději o sobě nepište všechno.

Editace[editovat | editovat zdroj]

  • Články na české Wikipedii se dají editovat ve dvou režimech: Jeden se zapne kliknutím na Editovat nahoře nad článkem nebo u nadpisu kapitoly, druhý kliknutím na Editovat zdroj. Doporučujeme začít prvním, takzvaným Vizuálním editorem, který se podobá běžným textovým editorům. Pozor, změny se neukládají průběžně, ale musíte je nakonec uložit kliknutím na Zveřejnit změny… Pak do okénka shrnutí editace stručně popište, co jste udělal(a). Nakonec klikněte na Zveřejnit změny, a tím se editace uloží. Podrobnější nápovědu najdete na stránce Editace ve Vizuálním editoru.
  • Začněte nenáročnými editacemi. Třeba vylepšováním jazyka nebo opravami nepřesností v některých heslech. Anebo aktualizacemi – například když nějaká osobnost zemře, musí se její článek přepsat do minulého času. Nebo je potřeba doplňovat výsledky nových ročníků různých soutěží a pravidelných sportovních akcí. A tak podobně. Zkrátka nechtějte hned zakládat úplně nová hesla nebo zgruntu přepisovat celé články. K tomu totiž je potřeba znát řadu interních pravidel Wikipedie a nováčci v tom často chybují a narážejí na kritiku.

Problémy a nápověda[editovat | editovat zdroj]

  • Buďte připraven(a) na výtky. Ostatní editoři s vámi bohužel poprvé vstoupí do kontaktu nejspíš tak, že vám vytknou nějakou chybu nebo smažou (revertují) to, co jste právě napsal(a). To může být nepříjemné a někdy vyústit do sporu. Takže si prosím výtky neberte osobně a nenechte se znechutit. Všichni chápou, že jako nováček děláte chyby, ale nechtějí vaše chyby ve Wikipedii ponechat. Buďte zdvořilý/á a vyžadujte zdvořilost od jiných. Editujte s odvahou a nebojte se, že uděláte chybu. Však on ji někdo opraví.
  • Nebojte se zeptat. Otázky můžete položit zde; obvykle během krátké doby někdo z ostatních dobrovolníků odpoví. Pozor, stránka bývá velmi dlouhá a nejnovější otázky se přidávají dolů. Kromě toho můžete využít nápovědu Wikipedie.

Základní pravidla[editovat | editovat zdroj]

  • Pravidel a doporučení je na Wikipedii mnoho, ale zpočátku stačí znát tři: musí se psát neutrálně a nezaujatě (což znamená i zákaz propagace čehokoli na Wikipedii), nesmí se bez dovolení přebírat cizí texty a obrázky, protože tím bychom porušili autorské právo, a konečně je potřeba opírat se o věrohodné zdroje při psaní o tom, co by mohlo být sporné, a na tyto zdroje v článku odkázat. K vytváření odkazů na zdroje slouží tlačítko Citace na nástrojové liště editoru – naučte se ho brzy používat. Uvědomte si prosím, že vaši čtenáři chtějí nejen samotnou informaci, ale také možnost si tuto informaci ověřit, protože sama Wikipedie za nic ručit nemůže.
  • Než začnete zakládat své první články, přečtěte si také, co Wikipedie není a jak poznáme encyklopedickou významnost nějakého tématu.

Přejeme vám hodně radosti při editování největší encyklopedie světa a těšíme se na vaše příspěvky!