Markéta Kostlachowna z Kremže

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markéta Koschlingerová z Kremže
Úplné jménoMargarete Kostochlin von Krems
Narozeníokolo 1584
Brno
Úmrtí3. leden 1617
Těšín
PohřbenaTěšín Kostel svaté Máří Magdalény v Těšíně
ManželJindřich Vodický z Jemníku
metresa Adama Václava Těšínského
PotomciVáclav Gottfried z Hohensteinu
Rodvon Krems (městská šlechta)
Dynastiez Krems
OtecRoch Kostlach
Matkaneznámá
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markéta Kostlachowna z Kremže (Małgorzata Kostlachówna z Kremże[1][2] (narozena okolo roku 1584 v Brně, zemřela 3. ledna 1617 v Těšíně), městská šlechtična, milenka Adama Václava Těšínského, správkyně na jeho dvoře od roku 1611, matka Václava Gottfrieda. Jde o stejnou osobu, která by mohla být někdy zmiňována jako Koschlieg, Koslig, Kosslig a Koschlinger.

Život[editovat | editovat zdroj]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Původ rodu je v obci Kremže (německy Krems-Stein an der Donau, Rakousko). V 16. století byly zápisy okolo roku 1560 o Uršule Kostlach, která bydlela v obci Kremž. Měla dva bratry: Kašpara, který se odstěhoval na neznámé místo a Jana (německy Hans, † 1560), který byl někdy psán jako Hanuš.[3][4] Pravděpodobně byl dědem Markéty. Přesné datum, kdy se odstěhoval z Kremže do Brna se nechovalo. V Brně se stal zlatníkem a radním. V roce 1558 mu císař Ferdinand I. Habsburský udělil erb a predikátvon Krems", tedy „z Kremže". Díky císařské nobilitaci se stal erbovním měšťanem, resp. městským šlechticem, nikoliv erbovním šlechticem. V letech 15351558 byl tento stav udělen dalším 158 měšťanským rodinám.

S manželkou Markétou († mezi léty 15761581) měl tři děti: Ondřeje, Rocha († před 1590) a Kateřinu († 1589).[3] Markéta se po smrti svého muže provdala za Václava Ryšana, písaře u soudu v Brně. Její druhý manžel se po smrti Markéty († mezi 15761581) oženil ještě jednou s blíže neupřesněnou ženou.[5]

Potomci Jana a Markéty žili v Brně a patřili mezi elitu města.

  • Syn Ondřej působil své rodině ostudu a škodu, zejména pak nevlastnímu otci Václavu Ryšanovi. V roce 1567 musel slíbit, že bude respektovat městské nařízení. V roce 1568 nevrátil peníze, které si půjčil od Jana Plesnara z Plzence, který si na něj stěžoval u městské rady. V roce 1570 byl za dluh uvězněn.

Markéta Koschlinger vs. Markéta Kostlachowna[editovat | editovat zdroj]

Markéta Koschlinger byla zmíněna v genealogickém výzkumu posledních Piastovců, resp. Markéty Magdalény a Václava Gottfrieda, který provedl August von Doerr. Podle zápisu v matrice, která byla uložena ve vídeňském Haus-, Hof- und Staatsarchiv (Domácí, dvorský a státní archiv), byla matkou Václava Gottfrieda žena nesoucí příjmení Koschlinger.[8]

Těšínský historik Witold Iwanek, ve svém díle pojednávajícím o posledních členech těšínské dynastie ztotožnil ženu s příjmením Koschlinger s Markétou Kostlachownou (polsky Małgorzatą Kostlachówną z Kremży), správkyní na knížecím dvoře Adama Václava. Čerpal ze záznamů listin v Listináři Těšínska.[9] Ke stejnému závěru došel i Wacław Gojniczek.[10]

Funkce správkyně Markéty Kostlachowny byla známá také českému genealogovi Josefu Pilnáčkovi, ten ji s Markétou Koschlingerovou nespojil.

Klíčem k objasnění nesrovnalostí s příjmením, byla dokumentace, která se týká námitek (stížností) Václava Gottfrieda z Hohensteinu ve věci majetku, který kdysi patřil jeho matce. Tato dokumentace byla jednou z příloh listu, který zaslal císařskému úřadu ve Vratislavi dne 23. září 1565. V dokumentaci sice nebyly uvedeny iniciály matky, ale byly podány fakta, které se týkaly knížecí metresy, tedy že:

  1. byla správkyní na knížecím dvoře v Těšíně,
  2. kníže ji daroval dvě nemovitosti: Horní Markovice a Březůvku,
  3. toto darování Markétě Kostlochin z Krems (německy Kostlochin von Krems) potvrdil císař Matyáš Habsburský dokumentem, který byl vydán ve Vídni 11. února 1615, opis byl uložen v archívu v Praze.

Ve světle výše uvedeného bylo odborníky stvrzeno, že Markéta Koschlingerová, byla totožná s Markétou Kostochlin z Krems, jak bylo uváděno v dokumentech z druhé dekády 17. století.

Vztahy[editovat | editovat zdroj]

Manželka Jindřicha Vodického z Jemniku[editovat | editovat zdroj]

Karel starší ze Žerotína

V první polovině roku 1600 se provdala za Jindřicha Vodického z Jemníku[11], který byla advokátem. Dne 28. července 1600 její manžel potvrdil Janu staršímu Premovi převzetí dědictví po otci manželky. Markéta byla bohatou nevěstou. Věno, které přinesla, resp. nemovitost, byla oceněna na 6000 zlatých. Manželství nebylo šťastné. Markéta si písemně poznamenala, že peníze a šperky, které si do manželství přinesla, ji zabavil manžel. Roztržky působil majetek, který nebyl uveden v předmanželské smlouvě, o který usiloval Jindřich a Markéta mu jej odmítala vydat. Markéta psala stížnosti na jeho chování. Dopisy byly adresovány císaři Rudolfu II..

Dne 16. července 1606, ji manžel vyhodil z pronajatého domu. Markéta se nastěhovala ke své matce. V letech 16061609 se před městským soudem v Brně domáhala vrácení věna. V její prospěch svědčil Jan starší Prem. Markéta ocenila škodu, která ji byla způsobena na 5000 zlatých. Z dochovaných záznamů z té doby nebyl Jindřich vlastníkem žádné nemovitost, či majetku. K rozluce manželství došlo okolo roku 1609. Její osud v letech 16091611 nebyl zdokumentován.

Jindřich Vodický se narodil v rodině Jiřího Vodického, kterému 8. března 1572 císař Rudolf II. udělil erb a predikát. Jindřich, jako advokát, pracoval od roku 1593 pro Karla staršího ze Žerotína. Zastupoval jej také před Moravským zemským soudem. Dne 29. července 1598 se Jindřich nedaleko Židovské brány v Brně dal do hádky se šlechticem Janem Baptistou Pierio z Benátek. Šlechtic postřelil Jindřicha. Tento incident byl záminkou pro Žerotína k řadě soudních procesů s tímto šlechticem. Jindřich a Žerotín si udržovali blízké vazby, V roce 1606 byl Jindřich a jeho dědicové zařazeni mezi moravskou šlechtu. V letech 16181620 se jako Český bratr účastnil povstání českých pánů, byl sekretářem a písařem moravských stavů. V době pobělohorské byl zatčen a uvězně. Protože byl nemajetný, resp, neměl majetek, který podléhal konfiskaci, byl výrokem soudu dne 27. února 1624 potrestán k utětí ruky. Trest nebyl vykonán, milost mu udělil Maxmilián z Lichtenštejna a kardinál František z Ditrichštejna. Vzhledem k politické situaci opustil Moravu. Zemřel ve vyhnanství 12. března 1632.

Metresa Adama Václava Těšínského[editovat | editovat zdroj]

Adam Václav Těšínský

Nebylo písemně doloženo, kdy a za jakých okolností se Markéta Koschlingerová dostala na knížecí dvůr Adama Václava Těšínského, kde se stala správkyni tohoto dvora. První zápisy byly v dokumentu z 5. června 1612, kdy jí Adam Václav Těšínský daroval statek a vesnici Horní Marklovice (Górne Marklowice, Polsko) a Březůvku (Brzezówka, Polsko) se sedmi zahradníky. V listině byla zmíněna již jako správkyně knížecího dvora.

Další zápis byl z 14. června 1612, kdy jí kníže daroval dům s vinným šenkem na ulici Polské (dnes ulice Hluboká, Těšín), po zemřelé Anežce Zelenkové (polsky Agnieszka Zelenkowna). Šlo o hlavní spojnici mezi náměstím a zámkem. Ještě téhož roku, 9. srpna, prodala dům Evě, vdově po Martinovi Spyrcovi, za 600 zlatých.

V roce 1613 jí kníže daroval (listinou) další parcely u Březůvky, které vznikly z vykáceného lesa, a k nim 14 rolníků. Na základě další listiny z roku 1613 získala vlastnictví celé vesnice a statku Horního Marklovice, stejně jako starou a novou část Březůvky, včetně lesů.

V roce 1614 kníže rozšířil její privilegia o právo na svém majetku provozovat řemeslné cechy, týkalo se to: řezníků, krejčích, obuvníků, kovářů, tkalců, bednářů, stalmachů[pozn. 1] a mlynářů.

Zároveň uvedl, že majitel tohoto majetku s ním může nakládat dle svého uvážení. Dokument zdůrazňoval, že práva (privileje) Markéty Kostlachowny se týkají všech jejich majetků, o tom informoval zemského maršálka, zemského kancléře, přísedících zemského soudu, knížecí úředníky a další podřízené (zaměstnance) knížecího dvora. V archívu se dochovalo několik dalších dokumentů z let 16121614, které popisují štědrost knížete Adama Václava vůči této ženě. Většina dokumentů byla vydána z podstaty věrných a neustálých služeb, které knížeti poskytovala, a které již nějaký čas trvaly. Opisy těchto dokumentů, protože originály se nechovaly, byly vyhotoveny v češtině a němčině.

Mimořádná štědrost byla v kontrastu s nízkými příjmy knížectví, které byly způsobeny tím, když v 70. letech 16. století jeho otec Václav III. Adam Těšínský, musel prodat panství: Bílské, Fryštátské, Frýdecké, Skočovské a Strumienské. Historici se domnívají, že tato štědrost byla spojena s narozením jejího syna Václava Godfrieda, tedy nemanželského syna knížete. Veškeré vlastnictví a privilegia potvrdil 11. února 1615 ve Vídni císař Matyáš Habsburský.

V roce 1615 rozšířila svůj majetek o dům a pole, které se nacházel poblíž starého statku, který byl znám jako o „mostecký" (polsky mostecki), na předměstí Těšína (Mosty) a poblíž statku Matěje Sladovníka (polsky Mączek Sladownik), také dvě pole na hranici vesnice Svibice (polsky Sibica). Za tyto nemovitosti zaplatila 200 zlatých. Pro dům získala právo šenku. V témže roce získala od knížete privilegium, na základě kterého mohli její poddaní využívat les řečený Medvědí u Zámrsku (Niedźwiedźi w Zamarskach, Polsko). Jako správkyně se rozhodla získat dům v Těšíně. Za 1000 zlatých jej koupila od Jiřího Penkaly (polsky Jerzy Penkala). Dům se nacházel v sousedství domu Matěje Reise (polsky Maciej Reis), starosty Těšína. Pravděpodobně někde poblíž náměstí. Dne 16. září 1615 složila knížeti hold za všechen majetek, který v knížectví měla. V té době pravděpodobně jeden z největších.

S Markétou Kostlachownou byl spojován, již zaniklý, hospodářský dvůr, který se nacházel v Horní Marklovicích.[12]

Úřad správkyně ji zajišťoval vysokou pozici v rámci knížecího dvora. V kontextu jejího poměru s Adamem Václavem, jí lze považovat za vlivnou osobu. Mohla mít jistý vliv na rozhodování knížete. Její pozice, silné charakterové vlastnosti, které umně využila ve sporu se svým prvním manželem, mohlo způsobovat to, že na dvoře nebyla příliš oblíbená. Kníže se s ní na veřejnosti ukazoval, jako by byla dvorní dámou. Zejména při oficiálních událostech, např. ceremonie, diplomatické návštěvy apod.

V září 1614 se vydala s knížetem na jeho pouť do Kalwarie Zebrzydowské. Které se účastnili také dvořané, šlechta (katolická i protestantská) a dcery knížete. Převor kláštera, opat Bohucký (polsky Bogucki), si poznamenal, že tato návštěva knížete a jeho dvora, nebyla příliš zdvořilá. Zmínil se také o tom, že knížeti dělala společnost "konkubína", čímž měl na mysli Markétu Kostlachownu.

Majetek[editovat | editovat zdroj]

Vesnice, zboží, domy[editovat | editovat zdroj]

Statek a vesnice Horní Marklovice a Březůvku (16121614);, dům s vinným šenkem (1612); dům a pole v Mostech (1615); polnosti ve Svibici (1615) a městský dům v Těšíně (1615).[2]

Práva[editovat | editovat zdroj]

Právo provozovat řemeslné cechy (1614).[2]

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Zemřela v Těšíně, 3. ledna 1617, pochována byla 12. ledna v podzemní kryptě dominikánského kostela sv. Máři Magdalény v Těšíně, v nekropoli těšínských Piastovců. Jak zaznamenal Jan Darius Tilgner z Krempicz (polsky Jan Dariusz Tilgner z Krempicz), purkrabího skočovskostrumienského panství.

Po její smrti, navzdory zárukám, které dal kníže, se majetek vrátil do vlastnictví knížecího dvora. Na tento postup si stěžoval její syn u císařského dvora dodatečně, a to 23. září 1656, kdy mimo výše uvedený dokument (viz kapitola Markéta Koschlinger vs. Markéta Kostlachowna) předkládá také urbář z roku 1621. Je pravděpodobné, že majetek byl do knížectví zapsán buď po její smrti, resp. po smrti knížete, který zemřel půl roku po ní, jak to uvádí Václav Gottfried v dopise úředníkům.[pozn. 2] Historici se přou, zda smrt milenky knížete v lednu 1617 a smrti knížete v červenci 1617, byla náhoda, či úkladný čin.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. stalmach = kolář, venkovský tesař; z něm. Stellmacher (MILERSKI, Władysław. Nazwiska cieszyńskie. [s.l.]: [s.n.] )
  2. ... „se to stalo během jeho nepřítomnosti ve vévodství", tedy nepřítomnosti knížete.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GOJNICZEK, Wacław. Małgorzata Kostlachówna z Kremże - matka Wacława Gotfryda barona z Hohensteinu, nieślubnego syna księcia cieszyńskiego Adama Wacława. [s.l.]: [s.n.] S. s. 47. 
  2. a b c Adam Wacław * 12 XII 1574 + 1617. www.cieszyn.pl [online]. Cieszyn.pl - serwis informacyjny [cit. 2019-12-27]. Dostupné online. 
  3. a b Hanuš Kostlach. web [online]. Encyklopedie dějin města Brna, 2004 [cit. 2019-12-27]. Dostupné online. 
  4. a b c Roch Kostlach. web [online]. Encyklopedie dějin města Brna, 2004 [cit. 2019-02-22]. Dostupné online. 
  5. Markéta Kostlach (1576–1581). encyklopedie.brna.cz [online]. Encyklopedie dějin města Brna, 2004 [cit. 2020-02-29]. Dostupné online. 
  6. Zuzana dcera Rocha Kostlacha. web [online]. Encyklopedie dějin města Brna, 2004 [cit. 2019-02-22]. Dostupné online. 
  7. Markéta, dcera Rocha Kostlacha. web [online]. Encyklopedie dějin města Brna, 2004 [cit. 2019-12-27]. Dostupné online. 
  8. VON DOERR, August. Die legitimirten Nachkommen der letzten Herzoge von Teschen aus Piastischen Geblüt. [s.l.]: „Adler”. Jahrbuch der k.k. heraldischen Gesellschaft”., 1905–1906, 1908. S. s. 242. 
  9. NĚMEC, Emerich; ŠEFČÍK, Erich. Listinář Těšínska. Sbírka listinného materiálu k dějinám knížectví Těšínského 1601–1614. Český Těšín: [s.n.], 1981. 
  10. PANIC, Idzi. Śląsk Cieszyński w początkach czasów nowożytnych (1528-1653). Cieszyn: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, 2011. ISBN 978-83-926929-5-9. S. 23–26. 
  11. Encyklopedie dějin města Brna. encyklopedie.brna.cz [online]. 2004 [cit. 2019-02-22]. Dostupné online. 
  12. Horní Marklovice. www.archives.cz [online]. [cit. 2020-02-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gojniczek, Wacław: Małgorzata Kostlachówna z Kremże - matka Wacława Gotfryda barona z Hohensteinu, nieśubnego syna księcia cieszyńskiego Adama Wacława, "Genealogia. Studia i materiały historyczne", č. 15, 2003, s. 45-61
  • Jasiński, Kazimierz: Rodowód Piastów śląskich, Sv. 3, Wrocław 1977, s. 206.
  • Panic, Idzi: Śląsk Cieszyński w początkach czasów nowożytnych (1528–1653). Cieszyn: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, 2011. ISBN 978-83-926929-5-9.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]