Wikipedie:Pod lípou (oznámení)/Archiv 2015/01

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Volby do arbitrážního výboru

Arbitrážní výbor
Arbitrážní výbor

Byly vyhlášeny řádné volby do arbitrážního výboru české Wikipedie. Hledají se kandidáti na tři arbitry, pokud možno s přehledem o pravidlech Wikipedie a schopností (i ochotou) rozhodovat spory mezi wikipedisty s ohledem na ochranu projektu. Hlašte se prosím nejpozději do podvečerního 22. ledna. --Bazi (diskuse) 6. 1. 2015, 13:03 (CET)

Senioři píší Wikipedii i v roce 2015

Ahoj, od zítřka opět spouštíme kurzy psaní Wikipedie pro veřejnost (především pro seniory). Aktuální rozpis kurzů je tady. Jak vidíte, je jich docela dost, a tak budu moc rád, když ve svém okolí o nás dáte vědět. Pozvěte svého dědu nebo tetičku na Wikipedii. :-)

A kdyby chtěl někdo pomoci i jinak než s propagací (můžu poskytnout letáky), budu samozřejmě taky moc rád: můžete si třebas vyzkoušet lektorování, jednat s institucemi, připravovat materiály (nápovědy) pro seniory či zkrátka o projektu diskutovat (buď na stránkách projektu nebo v e-mailové konferenci seniorilists.wikimedia.cz). --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 1. 2015, 14:13 (CET)

Prezentace Translatewiki a pracovní skupina

Dobrý den,

31. 1. 2015 pořádáme prezentaci projektu Translatewiki.net (např. překlady hlášení MediaWiki) a následně bych rád všechny zájemce pozval na pracovní skupinu, jejímž cílem bude přeložit a opravit co nejvíce hlášení. Více informací na mojí podstránce.--Juandev (diskuse) 12. 1. 2015, 22:21 (CET)

Wikipedisté, kteří odešli

Po vzoru ostatních projekt jsem založil stránku Wikipedie:Chybíte nám. Radšte doplnit ty, kteří prospěli projektu a odešli (ti co odešli i ze života mají jinou stránku).--Juandev (diskuse) 17. 1. 2015, 17:30 (CET)

Kandidátky arbitrů do zítřka

Arbitrážní výbor
Arbitrážní výbor

Už zítra, 22. ledna v půl sedmé večer se uzavře možnost kandidovat do arbitrážního výboru české Wikipedie. Na 3 místa arbitrů jsou zatím jen 2 kandidáti, takže neváhejte. Má-li výbor pružně rozhodovat ve sporech, které často mají dopad na celou wikikomunitu, potřebuje dostatek aktivních arbitrů. A aby z voleb mohli vzejít ti nejlepší arbitři, musí mít wikikomunita z čeho vybírat. Hlaste se ZDE. Wikipedie vás potřebuje! --Bazi (diskuse) 21. 1. 2015, 12:48 (CET)

Zajímavosti

Dobré odpoledne všem.
Již pět let se o vybrané zajímavosti na hlavní straně stará kolega Jan Kameníček a musím uznat, že se stará výborně. Bohužel čím dál více ubývá návrhů na nové zajímavosti z jiných oblastí, než je technika a kultura. Byl bych rád a myslím, že totéž by mohl napsat kolega, kdybyste po napsání článku o zajímavém tématu vybrali něco, co je podle vás nejzajímavější a mohlo by to být zajímavé i pro čtenáře, a navrhli to do příslušné sekce na stránce Wikipedie:Zajímavosti/Návrhy. Pokud se tam podíváte, zjistíte, že kromě dvou výše uvedených kategorií tam z ostatních nejsou prakticky žádné navržené zajímavosti, u kterých není nějaká připomnínka ohledně nedostatečného zdrojování článku, což je pro hlavní stranu nutné. Věřím, že se najdou nějací další lidé, kteří do rubriky budou přispívat.
Bez dalších přispěvatelů to fungovat nemůže, teď už vážně není z čeho vybírat. S pozdravem Marek Koudelka (diskuse) 30. 1. 2015, 17:05 (CET)

Děkuji Marku Koudelkovi, je to přesně tak. Má-li sekce "Víte, že..." být zajímavá, je potřeba neustále navrhovat nové a nové zajímavosti. Budu velmi rád, když mne všichni co nejvíce zahltíte :-) Nebojte se navrhovat vlastní články. Hlavně je ale potřeba dbát na aspoň slušnou ozdrojovanost, více viz Kritéria. Díky!!! --Jan.Kamenicek (diskuse) 30. 1. 2015, 20:12 (CET)
Přidal jsem tři k právu. Druhá zajímavost tedy není až tak zajímavá, ale víc mě nenapadlo. --Vlout (diskuse) 30. 1. 2015, 20:43 (CET)
Bohužel třeba článek Nález věci je příkladem toho, jak to nemá vypadat (viz kolegou odkazovaná kritéria). Heslo musí být řádně ozdrojováno, zde nejsou žádné zdroje (ostatní dva na tom nejsou o moc lépe). V právu se očividně orientujete, zkusíte se podívat na dodání zdrojů? --Marek Koudelka (diskuse) 30. 1. 2015, 20:48 (CET)
Zdroje jsou „uvnitř článku“ (odkazy na ustanovení § 1045, 1050–1065 OZ). Jestliže to nestačí, není třeba zajímavost přidávat, ostatně to je ta nejmíň zajímavá. Zdravím, --Vlout (diskuse) 30. 1. 2015, 20:55 (CET)

Obrázek týdne 2015/12

V lednu 2015 se stal nejlepším obrázkem další soubor s československou tématikou. Na HS by se měl objevit ve 12. týdnu – viz obrázek týdne. Prosím někoho znalého o kontrolu a případnou reformulaci textu. Neví také někdo, jaká žena je na státovce vyobrazena? Jestli se jedná o mytologický motiv nebo reálnou osobu z našich dějin? A kdo je autorem? Za zdroj textu jsem použil tuto diplomku, ss. 11, 22/23.--Kacir 1. 2. 2015, 12:46 (CET)

Autory návrhu jsou Bohumil Heinz a Bedřich Fojtášek, jméno ženy na bankovce se mi zjistit nepodařilo. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 2. 2015, 13:23 (CET)
Díky za dohledání autorů.--Kacir 1. 2. 2015, 13:42 (CET)

12

Soutěž CEE Spring

Milí wikipedisté. Jak jsem předeslal již dříve, navrhl Polský institut, že bychom mohli mít společnou editační soutěž na téma polských dějin - konkrétněji Druhé světové války. Toto téma se samo o sobě ukázalo být nakonec příliš úzké (jak mi bylo potvrzeno ze všech stran), nicméně shodou okolností tu máme soutěž zrovna mezinárodní, a to CEE Spring.

U nás již žádná editační soutěž delší dobu nebyla, nicméně jsem rád, že se zde něco chystá. Soutěž se bude konat na celé řadě Wikipedií najednou (od Aše až po Kazachstán; od Petrohradu až po Iraklion). V rámci ní se vytváří seznam doporučených článků (základní témata). Jako zvláštní kategorie této soutěže bude právě druhá světová válka v Polsku (téma, které má samo o sobě co nabídnout, a mrzí mně, že se do něho nebudu asi moci jako organizátor zapojit); podobný mechanismus byl například užit u soutěže Wiki miluje památky a kategorie Lázeňské památky/Slezské památky aj.

Na mezinárodní scéně se už odehrálo několik diskuzí a soutěž se zdárně vyvíjí kupředu. V současné době jsou diskutována pravidla, finanční zázemí soutěže (Polský institut již neformálně přislíbil, že nám s financováním kategorie o druhé světové válce pomůže) a samozřejmě ceny, které vyhrají nejaktivnější a nejhodnotnější přispěvatelé. Soutěž by měla trvat několik měsíců (ještě bude konkretizováno), aby měla co největší dopad. Osobně doufám, že bude probíhat jako tato soutěž, také i vzhledem k tomu, že soutěžní témata budou všechna témata, která se budou týkat zemí Střední a východní Evropy (vymezené na stránce Structure).

Rád bych dal vývoj soutěže k diskuzi, neboť téma to je zajímavé, zapojit by se mělo hodně zemí (tedy hodně komunit), včetěn nás. --Aktron (|) 2. 2. 2015, 20:14 (CET)

Pomozte zpracovat nápovědy - za finanční odměnu

Více pod pobočkovou lípou. Díky za pozornost.--Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 2. 2015, 00:25 (CET)

Juraj Lupták

Ta samá žádost na: potřebuji pomoc--Vojtěch Dostál (diskuse) 24. 2. 2015, 15:01 (CET)

Wikimania 2015 scholarships

Dear Wikimedians,

Wikimedia Polska Association will fund up to two international scholarships to this year's Wikimania conference, to take place in Mexico City, on July 15-19, 2015, covering air fare, conference fee, accomodation and insurance. See here for information on how to apply for the scholarship, what the requirements are and how to contact us. Feel free to distribute this message to any relevant Wiki pages and mailing lists. On behalf of the WIkimedia Polska Scholarship Commitee, Wpedzich (diskuse) 24. 2. 2015, 20:50 (CET)přesunul--Horst (diskuse) 24. 2. 2015, 21:05 (CET)

Mluvkové

Dobré ráno všem, spustil jsem malý projekt Mluvkové, jehož cílem je sdružovat dobrovolníky ochotné sem tam promluvit o Wikipedii třeba někde na škole nebo v knihovně. Takových lidí nyní potřebujeme poměrně dost, o Wikipedii je mezi institucemi čím dál větší zájem. Jsou-li mezi vámi tací, budu vám vděčen, když se tam také připíšete. Dík, s pozdravem --Vojtěch Dostál (diskuse) 11. 3. 2015, 09:00 (CET)

Žádost o komentáře ke spuštění nástroje pro překlad

Prosím o Váš názor ke spuštění nástroje Content Translation na české Wikipedii. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 13. 4. 2015, 10:51 (CEST)

Úprava doporučení o řazení kategorií

V Diskuse k Wikipedii:Biografie#Pořadí kategorií ze šablon byl podán návrh na úpravu tohoto doporučení. Možná půjde o změnu i v příbuzných nápovědách, konkrétně Wikipedie:Kategorizace či Nápověda:Kategorie. --27. 4. 2015, 14:58 (CEST), Utar (diskuse)

Wikiměsto Hustopeče

Dobrý den, jak jsme už kdysi avizovali na stránce Wikipedie:WikiMěsto, příští týden se bude konat zajímavý workshop v jihomoravském městě Hustopeče, podrobnější informace na stránce WikiMěsto Hustopeče. Cílem je vylepšit informace o městě a okolí a také upevnit místní komunitu. K tomu, aby se nám to druhé podařilo, bychom rádi poznali co nejvíce místních wikipedistů. Všichni jsou zváni, aby se alespoň na den přišli podívat a pomoct s naší prací nebo jen tak pokecat. Je tam dokonce stle jedno volné místo na přespání, takže je možnost i zúčastnit se jako regulérní účastník! S pozdravem, --Vojtěch Dostál (diskuse) 3. 5. 2015, 21:36 (CEST)

WikiMěsto Hustopeče právě probíhá a každá spolupráce na dálku je více než vítaná. Fotografové se rozjeli do okolí, ale psát encyklopedické články z dostupných zdrojů může psát každý, třeba o Hustopečských rybnících, Mandloňových sadech v Hustopečích nebo Ludvíku Masarykovi, zdejším tiskaři a bratrovi TGM... --Bazi (diskuse) 9. 5. 2015, 14:49 (CEST)

Wikikonference - úklid

Provedl jsem úklid stránek Wikikonference. Jednak jsem vše přejmenoval z Wikipedie:Konference/Wikikonference X na Wikipedie:Wikikonference/X. Jednak proto, že za 5 let se ukázalo, že žádnou jinou konferenci nepořádáme, druhák proto, že oficiální název je Wikikonference, za třetí též proto, že není důvod mít názvy stránek dlouhé jak lán světa.

Dále volím lomítkovou strukturu (např. /2009) pro jednotlivé ročníky. To je samozřejmě diskutabilní, ale je to přehledné.

Myslím si, že původní redirekty by se mazat neměli, protože je to událost na kterou může být hodně odkazováno z venku Wikipedie. Dále je tu samozřejmě ještě kategorizace, se kterou je možné si pohrát a pak také stránka Wikipedie:Konference - na kterou odkazuje kde co. Možná tedy začněte odkazovat na konkrétní ročník než na Wikipedie:Konference - po letech, takové linky ztrácí informační hodnotu, když není jasné, na kterou konrkétní konferenci odkazují.--Juandev (diskuse) 24. 5. 2015, 17:50 (CEST)

Upozornenie

Dobrý deň, chcela by som upozorniť na chybu v článku, ktorej odstánenie by prinieslo kľud mojej duši. http://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Jiřičná

V časti Dielo, Česko, Zlín, je zavádzajúca informácia o FAI (múdrejší ľudia mi povedali, že je to hlúposť) a naopak tam chýba infomácia o Univerzitnej knižnici.

Prosím, mohol by to niekto upraviť? – Tento příspěvek přidal(a) 95.131.128.26, 5. 6. 2015, 06:46‎ (UTC)

HotovoHotovo Hotovo. --Blahma (diskuse) 6. 6. 2015, 02:29 (CEST)

Pravidlo o změnách varianty závěrečných sekcí

Oznamuji návrh změny dílčího pravidla o možnosti změn varianty závěrečných sekcí v článcích (Diskuse k Wikipedii:Vzhled a styl#Změny varianty závěrečných sekcí). Uvítám proto vyjádření k návrhu. --Vlout (diskuse) 16. 6. 2015, 16:32 (CEST)

Tuniští presidenti

Zdravím,nedaří se mi doplnit nové tuniské presidenty do stránky wikipedie Tuniská republika,proto prosím o doplnění této stránky viz níže. 6 - šestý president Moncef Marzouki v úřadu od 12.11.2011 do 31.12.2014 7 - sedmý president Mohamed Beji Caid Essebsi v úřadu od 31,122014 - dosud Děkuji

Díky za upozornění, doplnil jsem. Příště prosím podobné podněty/dotazy směřujte spíše na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 18. 6. 2015, 09:32 (CEST)

Obrázek týdne/Svoboda panoramatu

Ahoj, 30. obrázek 2015 jsem doplnil o komentář týkající se aktuálního tématu – svobody panoramatu. Pokud to není vhodné, tak část FoP vyjmeme. V opačném případě prosím o kontrolu formulace, případně reformulaci. Díky.--Kacir 16. 7. 2015, 11:32 (CEST)

Za mě príma, dík za hezké propojení fotky a aktuálního tématu. — Jagro (diskuse) 21. 7. 2015, 20:40 (CEST)

Wikimania 2015 – report

Milá komunito, chtěl bych vám, jakožto osoba podpořená nadačním stipendiem, prezentovat svůj report z Wikimanie 2015, který naleznete stránce Wikipedie:Wikimania 2015; v případě, že vás zajímá spíše obecná informace, doporučuji příspěvek na blogu. S dotazy mě neváhejte kontaktovat, — Jagro (diskuse) 21. 7. 2015, 20:39 (CEST)

Malé jubileum překladatelského rozhraní

Jak napsal Amire80 na příslušnou diskusní stránku, článek Willibald Gebhardt se stal jubilejním 14000. článkem, který byl přeložen pomocí rozšíření Content translation. Třeba to taky někoho potěší či pobaví jako mne. :-) --Okino (diskuse) 9. 8. 2015, 23:35 (CEST)

Riziko zablokování ruské Wikipedie

Ruská verze Wikipedie má na stránkách banner s informací pro případ přerušení činnosti z území Ruské federace. Pokud někdo nezaregistroval důvod, ruské Wiki hrozí zablokování ze strany Putinovy moci. Zástěrkou výhružky se staly některé tzv. „závadné články“. V českých médiích info např. v HN.--Kacir 24. 8. 2015, 18:17 (CEST) / --Kacir 24. 8. 2015, 19:41 (CEST)

No tak to je dost nepřesné, nehrozí žádné „přerušení“, ale „pouze“ zablokování přístupu na Wikipedii v Rusku, což je velký rozdíl. --Silesianus (diskuse) 24. 8. 2015, 19:02 (CEST)
Díky za upřesnění. Pokud to chápu správně, tak to „přerušení činnosti“ hrozí, nikoli (zřejmě) globálně, ale z území Ruské federace, kde lze odstřihnout přístup a stránky Wiki by nebyly dostupné (viz „Pokud je Wikipedie zablokovaná, pak tuto stránku čtenáři neuvidí.“). Jestli by takový krok měl vliv i na „dostupnost stránek“ ze zahraničí RF, nevím.--Kacir 24. 8. 2015, 19:41 (CEST)
Neměl, servery jsou v USA. --Silesianus (diskuse) 24. 8. 2015, 19:45 (CEST)
Nicméně by poněkud poklesl růst a také význam ruskojazyčné Wikipedie pro Rusy. --Vlout (diskuse) 24. 8. 2015, 19:48 (CEST)
Myslím, že by to byl faktický konec ru wiki – stačí si představit vypnutí naší wiki v Česku. Sice by byla dostupná z Anglie či ze Spojených států, ale jde především o přístup obyčejných Rusů k informacím. Podobné výhružky zapadají do oklešťování svobodného prostoru v RF (nemusíme chodit daleko – povinnost registrace zahraničních agentů).--Kacir 24. 8. 2015, 22:41 (CEST)
Stáhnout a pašovat kopie dumpů pro nějaké Kiwixy a WikiReadery by jistě šlo. Problémem by bylo editování.
Pokud se nepletu, četl jsem někde, že Ruská federace rozjíždí svoji vlastní státní encyklopedii. Tak možná chce odstavit konkurenci.--Tchoř (diskuse) 25. 8. 2015, 01:46 (CEST)
Nečetl jsem nic jiného, než oznámení na ruské wiki a omlouvám se za povrchní soudy, které jsou možná jinde upřesněny či vyvráceny. V oznámení je návod, kterak postupovat v případě zablokování, z toho soudím, že to berou vážně.
Nezačínal bych spor, který mohu prohrát. Jako diletantský nezávislý prognostik soudím, že jde o promyšlený krok a další budou následovat. Nemyslím, že to skončí úplným zablokováním, tipuju, že záležitost vyhnije k převzetí státní regulace.--Tomas62 (diskuse) 25. 8. 2015, 02:12 (CEST)

┌───────────────────────────┘ Od poslední návštěvy se změnil text banneru. Místo varování tam už visí informace: Wikipedii začali v Rusku blokovat (Википедию начали блокировать в России). Ovšem nedohledal jsem čas té změny.--Kacir 25. 8. 2015, 02:25 (CEST)

Carthago delenda est Myslím, že radar jsme měli postavit, abychom se konečně od té Jalty posunuli kam patříme.--Tomas62 (diskuse) 25. 8. 2015, 02:34 (CEST)
:) ... Našel jsem jen přidání informace na dané stránce (těžko teď říct, jestli je informace pravdivá): „25. srpna byl na území Ruska zablokován přístup k Wikipedii provozovatelem internetu“ (25 августа 2015 доступ к Википедии на территории России был заблокирован интернет-провайдерами.) [1]--Kacir 25. 8. 2015, 02:42 (CEST)
Četl jsem, v tudle dobu se blbě orientuju, zkusím pahýlek en:Federal Drug Control Service of Russia. Jak říká Wikipedista:Faigl.ladislav slova, činy na víc fakt nemám. Ani s tím jejich rozpočtem.--Tomas62 (diskuse) 25. 8. 2015, 02:57 (CEST)
Jestliže k tomu opravdu došlo, je to škoda. Šlo o jednu z nejvýznamnějších jazykových verzí, má přes milion článků. Ale základní princip Wikipedie („free encyclopedia that anyone can edit“) se zřejmě začal rozcházet s ruskou politikou, jinak to tedy asi skončit nemohlo. Bude Rusko bez ní lepší? --Vlout (diskuse) 25. 8. 2015, 10:27 (CEST)
Na hlavní straně Ru píší, že je na nějakou dobu blokli, ale pak ten blok zase zrušili.--Ioannes Pragensis (diskuse) 25. 8. 2015, 11:06 (CEST)
Diskuse se vede na ruské verzi této stránky; stěží odhadovat další vývoj (stránka, která se zobrazovala). Zřejmě se v RF nyní zaměřili jen na zákaz pracích prášků...--Kacir 25. 8. 2015, 11:40 (CEST)
Je to zřejmě tak, na chvíli zablokovali, pak si to rozmysleli ([2]). --Vlout (diskuse) 25. 8. 2015, 12:02 (CEST)

Shrnuto dle Echa Moskvy: Problém byl dle úřadu Roskomnadzor v jediném článku o drogách. Jeho přidání na „blacklist“, do zakázaných stránek, způsobilo částečnou nedostupnost ruské Wiki. Poté, co bylo heslo upraveno, došlo k vyjmutí z blacklistu. Šéf ruské Wikimedie Kozlovskij sdělil, že se obávají dalších požadavků ze strany úřadu Roskomnadzor.--Kacir 25. 8. 2015, 12:13 (CEST)

V článku shora se píše, že jen změnili url odkazu na onen článek…? --Vlout (diskuse) 25. 8. 2015, 12:30 (CEST)
Ano, v daném hesle ale také stojí, že v prohlášení Roskomnadzor uvedl: „Informace, která byla soudem označena za nezákonnou, byla změněna,“ z čehož bylo zřejmě čerpáno („отредактировать“ – upravit, zredigovat). --Kacir 25. 8. 2015, 12:45 (CEST)

Problém nebyl v "Putinově moci", ani v "rozcházení základního principu Wikipedie s ruskou politikou", ale v rozhodnutí Černojarského okresního soudu (v Astrachaňské oblasti) o zařazení stránky ru:Чарас (наркотическое вещество) (tehdy pod názvem ru:Чарас a v mnohem horším stavu) na seznam zakázaných stránek kvůli tomu, že "obsahovala návod na výrobu narkotik". Na seznamu zakázaných stránek bylo a je vícero stránek ruské wikipedie (seznam), vesměs s analogickýcm zdůvodněním (druhou skupinu tvoří údajné "návody k sebevraždě"), toto však byl první případ, kdy šlo o rozhodnutí nezávislého soudu. Příslušná debata na ruwiki. Druhý problém byl a je v tom, že (jak jsem vyrozuměl) wikipedie používá protokol https, který neumožňuje blokaci jednotlivé stránky. No a třetí problém je, že servery wikipedie stojí na Floridě, a proto je nemalá část ruské wikikomunity názoru, že je povinna plnit pouze rozhodnutí floridských soudů (terminologií předřečníků "Obamovy moci") a žádných jiných. PS. Mimochodem, pověsti české wikipedie nepřidá, když zde budeme prezentovat tak směšná tvrzení, jako že ruský zákon takřka doslova opsaný od západních demokracií "oklešťuje svobodný prostor", protože požaduje od různých spolků částečné veřejné přiznání zdrojů financování. PPS. Ne celé věci mi přijde ironické, že informace označená (hloupým) soudem za nezákonnou byla v posledních dnech změněna směrem k většímu rozsahu, konkrétnosti, přesnosti a ozdrojovanosti a pak, zdá se, označena kompetentním správním orgánem za nezávadnou. A smutné, že nemálo lidem vyrůstajícím v České republice je, zdá se, myšlenka nezávislého rozhodování soudů, ale i průhledného financování spolků naprosto cizí. --Jann (diskuse) 25. 8. 2015, 14:31 (CEST)

Z vašeho příspěvku mám, Janne, dojem, že považujete rozhodnutí soudu v Černojarsku za nezávislé. To je ovšem váš názor, s nímž se já (a věřím že i mnozí další) neztotožňujeme. --Vojtěch Dostál (diskuse) 25. 8. 2015, 15:14 (CEST)
O nezávislosti ruské justice lze s úspěchem pochybovat, stejně jako o tvrzení, že zákon takřka doslova opsaný od západních demokracií, by měl být automaticky uplatňován stejným způsobem i v RF. K absurditám typu zahraničních agentů netřeba komentářů. Pardon za „off-topic“.--Kacir 25. 8. 2015, 15:15 (CEST)
Ruské soudy je jistě možné označit za „nezávislé“, ovšem nejdříve je vhodné si ujasnit na čem. Jinak by mě stále zajímalo, na základě čeho změnil onen správní orgán názor, když šlo stále o „nezákonnou“ informaci. --Vlout (diskuse) 25. 8. 2015, 17:27 (CEST)

Konflikt přešel z akutní fáze do chronické, zdrojů je dost, bylo dobré, kdyby z toho vzešlo nějaké zobecnění. Nové články s tématem související, doplnění stávajících. Podobně jako tento: Vojenská radiostanice v Pierre-sur-Haute.--Tomas62 (diskuse) 25. 8. 2015, 23:16 (CEST)

@Tomas62: Díky za založení Federální služba Ruské federace pro kontrolu narkotik. Zatím mi to celé přijde jako další případ efektu Streisandové. --26. 8. 2015, 01:18 (CEST), Utar (diskuse)
Nevím. Váhám. Nevím, jestli je to jednotlivý úlet nebo promyšleně založená kampaň. Ruští wikipedisté to berou vážně, avšak jsem si vědom, že wiki není středem světa. Chtěl jsem přitáhnout pozornost k této události, protože spousta věcí mi není jasná. Množství zdrojů volá po syntéze, ke které vyzývám, ale sám jí nejsem schopen. Ale zapadnout by to nemělo, Rusko je blíž, dám si nohy na stů a pod zadek plyš....--Tomas62 (diskuse) 26. 8. 2015, 01:42 (CEST)
@Utar: Vůbec mi to nepřijde jako efekt Streissandové. Cílem BS bylo utajit nějakou informaci o sobě, což se jí nepovedlo. Cílem ruského vedení není utajit informaci o drogách (to je jednak pod jejich rozlišovací úrovní a jednak nejsou jistě naivní a vědí, že si to stejně každý zájemce najde), ale zviditelnit se jako rázní odpůrci západní zkaženosti, a to se jim docela povedlo.--Ioannes Pragensis (diskuse) 26. 8. 2015, 09:26 (CEST)

Wikipedie na Noci vědců 2015 v Brně

Wikipedie bude prezentována na Noci vědců Masarykovy univerzity v Brně 25. září 2015 od 18:00 do 24:00. Pozvěte své známé, návštěva a výpomoc stávajících wikipedistů je rovněž vítána. Bližší informace: Wikipedie:Masarykova univerzita/Noc vědců 2015 --Blahma (diskuse) 24. 9. 2015, 23:28 (CEST)

Technické problémy, wikisociologie, apod. formou studentských prací

Domluvil jsem se s pár lidmy co mají kontakty na univerzitách, že nabídneme některá témata týkající se Wikipedie a jejích sesterských projektů studentům ke zpracování na univerzitách. Představa je, že v rámci semestrálních, ale spíše bakalářských a diplomových prací něco o Wikipedii vyzkoumají (sociologie) a případně vyvinou nějaké nástroje zjednodušující práci. Na podstránce jsem sebral nějaká témata. Jste zváni ke kolaborativnímu dokončení oné tabulky. Ještě je nějaký čas, než se budou práce zadávat.--Juandev (diskuse) 3. 10. 2015, 14:06 (CEST)

Mohlo by také zajímat: @Wikiditor (zpracovává PhD na téma Wikipedie) --Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 10. 2015, 11:10 (CEST)

Přehledy Wikimedia, srpen 2015

Zde jsou přehledy z Wikimedia blogu za srpen 2015.
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 16. 10. 2015, 21:23 (CEST)

Výběr zpráv z Wikimedia, září 2015

Zde jsou vybrané zprávy z Wikimedia blog ze září 2015.
About · Subscribe · Distributed via MassMessage (wrong page? Correct it here), 20. 10. 2015, 18:57 (CEST)

Nahrávání obrázků přímo z Wikipedie

22. října večer bude na cs zprovozněno nahrávání obrázků z VisualEditoru přímo na Commons, bez toho, aby člověk oputil rozeditovaný článek. Je to pomoc nováčkům a méně technicky zdatným editorům, kterým nutnost přecházet na commons a pak se zase vracet může způsobovat problémy (často se na to lidé ptají když někde prezentujeme Wikipedii). Bude to i zkrácení času pro běžné editory. Vše, tedy doplněnní popisu k obrázku proběhne v dialogovém okně, které k tomu vyskočí při editaci článku.

Již nyní je možno testovat na mediawiki.org. Je pravděpodobné, že zpočátku bude docházet k úpravám, vylepšením a později rozšířením tohoto nástroje. Již když se na ten nástroj kouknu, tak vidím, že je nesmysl, aby vyžadoval "datum", když si datum může přečíst v datové vrstvě souboru. Proto budete-li mít nějaké připomínký nebo nápady, tak se na mne prosím obraťte.

Zároveň bude asi potřeba postupem doby upravit i naši nápovědu, aby tuto novou funkcionalitu zohlednila.--Juandev (diskuse) 15. 10. 2015, 12:02 (CEST)

Nápověda se postupně překládá. A upravuje - data tam přidává bot z anglické verze (dost blbě a aktivně).--frettie.net (diskuse) 15. 10. 2015, 14:28 (CEST)
Stejně bude, obávám se, pro nováčky trochu matoucí, možná ještě tím spíš, když pak s nimi ohledně třeba bezprávně nahraných obrázků bude komunikováno už jen na Commons, tam dostanou upozornění o možném smazání, tam následně k tomu smazání třeba dojde, a oni překvapení a rozezlení budou spílat zdejší komunitě nebo správcům. Pokud si neuvědomí a nebudou dostatečně informováni o tom, že se fotky ukládají na samostatném projektu, tak z toho asi stejně budou nějaké zmatky a emoce plynout. Čímž neříkám, že by se možnost přímého nahrávání neměla spustit. --Bazi (diskuse) 15. 10. 2015, 14:58 (CEST)
Ano, překvapilo mne, že v rámci textů If you are not able to upload this file under the policies of MediaWiki, please close this dialog and try another method. a I confirm that I am uploading this file following the terms of service and licensing policies on MediaWiki. tam není ani odkaz na ta pravidla/nápovědy. --15. 10. 2015, 16:15 (CEST), Utar (diskuse)
Také nejsem ze změny příliš nadšený, protože vím, že k obrázkům mají lidé ještě bezohlednější přístup než k textům (ve škole je učí neplagiovat texty, ale licence obrázků v pracích se neřeší téměř nikdy), a křivka vedoucí k pochopení pravidel a autorskoprávních okolností je dosti příkrá – přičemž tady se zřejmě plánuje sotva nějaké poučení před nahrátím. Chybová hlášení lze asi efektivněji předávat přímo na phab:T40030 než do diskuze Juanovi (nebo ty ten přechod nějak koordinuješ? – díky ale za upozornění na oznam z TechNews). Zrovna datum mi tedy smysl dává, protože v EXIFu jsou dost často nesmyslná nebo žádná data a my tu určitě nechceme být zavaleni soubory s datem 1. 1. 1970 (nehledě na to, že se nahrávají zdaleka ne jen fotky). --Blahma (diskuse) 15. 10. 2015, 15:10 (CEST)
Nekoordinuji, nabízím to jako pomoc těm, kteří se třeba bojí na phab pracovat. Ono je to ale zbytečné. Jsou tu někteří, kteří stále vidí ve VE chyby, vidí co by měl VE zvládat. Stále o tom hovoří, ale přesto, že jsou vyzváni, aby se to dopravilo k vývojářům, tak jak je rok dlouhý, tak to nepošlou ani do phab, ani Juanovi. To je jak plácání pádlem do vody.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 23:48 (CET)

Šablona:Fakt? bude přesměrovávat na Šablona:Fakt

Ač se to zdá podivné, {{Fakt?}} je nyní stále přesměrováním na {{Doplňte zdroj}}, nikoliv na {{Fakt}}. Vzhledem k tomu, že DZ se nesubstuje, zatímco Fakt ano (vkládá časovou značku s datem), vede toto řešení k chybám, kdy je substována šablona Fakt? (resp. přes ni DZ). Pro eliminaci těchto chyb bude po robotické změně v současných článcích (náhrada Fakt? za DZ) změněn redirect. Nově bude Fakt? přesměrovávat na Fakt, takže substnutí Faktu? již nebude chybou. Něco málo k tomu viz Wikipedie:ŽOPP#Šablona:Fakt?. --Harold (diskuse) 4. 11. 2015, 22:41 (CET)

Mezinárodní soutěž vědeckých fotek

Jste-li vědci a máte zajímavé fotky, podělte se o ně během European Science Photo Competition! Odkaz na soutěž je zde, Česko se sice aktivně neúčastní, ale i tak má speciální stránku, přes níž je možné články nahrávat. Díky!--Vojtěch Dostál (diskuse) 11. 11. 2015, 17:46 (CET)

Výběrové řízení – Manažer vzdělávacích aktivit

Dovolím si upozornit na výběrové řízení, které vypsala Wikimedia Česká republika; jedná se o pozici Manažera vzdělávacích aktivit, který bude v celém roce 2016 organizovat seniorský a studentský projekt. Bližší informace naleznete na na stránce spolku. Těším se na zajímavé kandidáty a s ohledem na zájem najít co nejlepšího kandidáta bych chtěl požádat o sdílení mezi případné zájemce. — Jagro (diskuse) 2. 12. 2015, 21:02 (CET)

@Jagro: Nechci do textu sahat, ale rok bude zřejmě „2016“.--Kacir 3. 12. 2015, 17:16 (CET)

Jistě, díky, jsem trochu zpátečnický. :) — Jagro (diskuse) 3. 12. 2015, 17:24 (CET)

@Jagro:

Nový WikiProjekt Silnice

Přátelé a kolegové,

jelikož se mi podařilo rozvířit vody ve článcích věnujícím se dálnicím a silnicím, bylo mi doporučeno, že by si tato oblast zasloužila vlastní WikiProjekt. Pokud vás tato oblast baví, zajímá nebo k ní máte jinak blízko, určitě na stránky WikiProjektu zavítejte. Chcete-li se do projektu aktivně zapojit, stačí své jméno doplnit do seznamu. Avšak diskusní stránka projektu je otevřena všem, kdo má nějaký návrh, poznámku nebo zpětnou vazbu a chtěl by je sdělit.

Těšíme se na vás.

Lakky (diskuse) 15. 12. 2015, 22:52 (CET)

Články týdne

Prosím, pomozte do nového roku rozšířit výběr Článků týdne na Hlavní stranu tím, že navrhnete nové kvalitní encyklopedické články k zajímavým tématům z různých oblastí. Přednostně se vybírají Nejlepší a Dobré články, takže navrhovat můžete některé z dosud nepoužitých Dobrých a Nejlepších článků. Ale můžete navrhnout i jiné kvalitně zpracované články. Když bude z čeho vybírat, pak i Hlavní strana bude pestřejší a zajímavější. Díky. --Bazi (diskuse) 23. 12. 2015, 10:27 (CET)

Veselé Vánoce

Rád bych tímto popřál veselé Vánoce ä abychom se tu zase všichni příští rok setkali. --OJJ, Diskuse 24. 12. 2015, 11:33 (CET)

Pomozte českým Wikicestám na povrch zemský

České Wikicesty jsou stále ve vývojovém prostředí Wikimedia Incubator a potřebují nové editory k vypuštění do svého vlastního prostoru. Každý, kdo má nějaké zkušenosti s cestováním, i všichni ostatní mohou přispívat. Můžete psát příspěvky o místech, kde jste už byli, nebo napsat o destinaci, která je pro Vás zajímavá. Diskuse se koná Na rozcestí, bylo navrženo uplatnění českého pohledu, atd. Více informací na rozcestí. — Polda18 (diskusepříspěvky) 1. 1. 2016, 18:14 (CET)

Šablona

Vzhledem k této diskusi jsem si vytvořil šablonu pro svou potřebu, takže pokud by to někomu pomohlo, lze vložit jako {{subst:Wikipedista:OJJ/Vandal|název postiženého článku}}. Jen kdyby se to náhodou někomu hodilo. OJJ, Diskuse 9. 1. 2016, 16:05 (CET)

Nepovažuji za vhodné, aby si editoři vytvářeli varovné šablony s takto poměrně explicitními texty. Snažíme se tu být pokud možno citliví a tento typ šablon by měl procházet poměrně důkladnou kontrolou komunitou. A ne aby si editoři vytvářeli čím dál tím explicitnější varianty. --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 1. 2016, 19:05 (CET)
@OJJ: Vojtěch Dostál má pravdu, že standardizované šablony do diskusí k dlouhodobému užívání, hlavně ty s negativním obsahem (přestaňte ničit obsah Wikipedie), by si neměli wikipedisté psát sami. Taková šablona má projít schválením komunity. Tedy, klasicky ji navrhnout k založení ve jmenném prostoru „Šablona“. V tomto případě je to duplicita a není důvod nepoužívat {{Experimenty2}}.
Problém je v tom, že když si wikipedisté začnou psát texty sami, pak se dříve nebo později objeví obsah už za hranou. Každý má práh nastaven jinde a dohadovat se, jestli je daný text ještě únosný, není smysluplné. Proto existují standardizované šablony.
Příklad textu, který je pro mě za hranou:
zdroj
Dobrý den, musím vás upozornit, že Wikipedie je seriózní internetová encyklopedie, do které by se mělo psát jen pravdivě a nezaujatě. Wikipedie není bordel a blbosti a vtipy a pomluvy do ní nepatři.
--Kacir 10. 1. 2016, 08:11 (CET)
@Kacir, Vojtěch Dostál: Ona ta OJJova šablona je taková univerzálnější. Nezpochybňuji ale to, že text té šablony by se dal vylepšit. Šablona se dá totiž používat jak na přidání nesmyslu (tedy klasická šablona {{experimenty2}}) i na odstranění obsahu (klasická šablona {{experimenty2o}}). Jenže jakou z těch šablon použít v případě kombinace těchto vandalismů? Já jsem mu navrhoval {{experimenty2}}.
V případě, že máte kdokoli z vás pocit, že uživatelské upozorňovací šablony do Wikipedie nepatří, nic nebrání založit i na uživ. podstránku DoS, kde se vyjádří větší část komunity než v odlehlém koutu lípy. --Urbanecm (diskuse) 10. 1. 2016, 09:12 (CET)
Poznámka: Ta Tomova šablona mi připadá mnohem víc za hranou, než OJJova. --Urbanecm (diskuse) 10. 1. 2016, 09:13 (CET)
Současný obsah na uživatel. podstránce může doplnit řadu experimentálních šablon (např. jako Experimenty2ou), pokud se pro ni komunita rozhodne. Navrhovaný DOS se ovšem netýká uživatelských podstránek.
Sám jsem při patrole nikdy neměl potřebu takovou šablonu lepit, a protože dlouhá léta neexistuje – zřejmě ji neměli ani jiní. Obsah považuji za (zbytečný) formalismus. Vandal přece dává najevo, že mu na vlastním doslovném obsahu šablony nezáleží. Klíčové je vlastní varování před možným blokem a výzva k zastavení. Stačí si vybrat E2u, E2o a neřešit, jestli text vyjmenovává všechny druhy vandalismu. (Jistě, šablona Tomy646 je za hranou, ale jde o princip užívání takové šablony).--Kacir 10. 1. 2016, 09:36 (CET)
Přímo v doporučení Wikipedie:DoS sice není explicitně dovoleno využití tohoto procesu pro uživ. prostředky, avšak je tam psáno K diskusi o smazání mohou být proto zpravidla podány stránky jen z těch jmenných prostorů, které bezprostředně souvisí s obsahem v článcích. Myslím, že varovací šablona s články souvisí dostatečně, navíc mé tvrzení přípustnosti DoSu pro uživ. podstránky podporuje i následující citace z Wikipedie:UP Ve zvláštních případech může být vaše substránka vymazána pomocí standardní diskuse o smazání..
Každopádně to byl jen návrh, já DoS o této konkrétní stránce pravděpodobně zakládat nebudu, pokud to více lidem vadí (jako že tady mám možnost pozorovat Tebe a Vojtu Dostála), je to možnost jak vyzvat k vyjádření se více členů komunity. --Urbanecm (diskuse) 10. 1. 2016, 09:43 (CET)
To OJJ zase něco vymyslí pro svou potřebu a je z toho pozdvižení. To ji raději úplně smažte přes RS než mě zase někdo bude obviňovat, že jsem Toma a já budu text nadále vypisovat v těchto nejasných případech ručně. OJJ, Diskuse 10. 1. 2016, 10:15 (CET)
Je přece úplně jedno, jestli/kde má někdo na nějaké opakované texty šablonu (pokud ji při použití substuje). Pokud někdo ostatním uživatelům do diskusí píše nevhodné texty, vulgarismy apod., je třeba mu za to vyčinit, bez ohledu na to, zda to dělá s použitím šablony nebo ručně, a naopak, pokud někdo píše správné věci pomocí soukromé šablony, pomocí uživatelského JS nebo třeba makra na klávesnici, je to jeho věc a není na tom nic špatného. --Mormegil 10. 1. 2016, 10:39 (CET)

@Urbanecm: Upozornění ve formě diskusního příspěvku se změn obsahu článku nijak nedotýká a nesouvisí s ním (takovými stránkami jsou myšleny šablony, portály, kategorie aj., které přímo ovlivňují obsah hesel). Pokud jde o DOS a WP:UP, pak OJJova podstránka není v rozporu se zdejší praxí, nic neporušuje. Jako problematické vidím až její hromadné vkládání na DS. Za nejlepší řešení pro hromadně cílené texty s negativním obsahem vůči jiným wikipedistům a IP adresám vidím založení šablony, tj. aby si každý sám to bububu nepsal po svém, protože i to může být některými považováno za hranou. Když si založím stránku s textem: Nedělejte na Wikipedii bordel. Na tohle není zvědavá!, tak je to vůči vandalovi určitě správný text, ale pro řadu editorů už za hranou. @OJJ: Žádné spojování identit více účtů zde neproběhlo.--Kacir 10. 1. 2016, 10:56 (CET)

Já nic nehodlal zaplevelovat, ale používat pouze k diskutabilním případům. Jinak samozřejmě upřednostňuji šablony již vytvořené. OJJ, Diskuse 10. 1. 2016, 13:32 (CET)
Nevím, kde bereš interpretace typu zaplevelovat, ztotožňování s Tomou646; o ničem takovém tady nepadlo ani slovo. Pokud chceš text užívat, tak nejlepším řešením z mého pohledu je překlopit ho do klasické šablony, ať i další nemusí využívat uživatel. podstránku. Pokud nehodláš šablonu založit, dobrá, opět IMO může být takový text používán. Ta kritika nevychází z vlastního textu, ten za hranou není, ale z obavy aby si další nezačali psát texty, které už za hranou budou (Tomu646 tato varianta naštěstí nenapadla). V takovém případě lze ovšem spoléhat na patrolu a upozornění dotyčného, aby mustr reformuloval.--Kacir 11. 1. 2016, 04:39 (CET)

Žádost o článek: Laki dialect

Zprostředkovávám žádost z mé diskuse o napsání hesla Laki dialect. Podobný (Zazaki) založil kolega Kohelet, který je ovšem dlouhodobě neaktivní. Zdraví--Kacir 12. 1. 2016, 13:03 (CET)

Nový WikiProjekt - TemplateData

Dobrý den,

již delší dobu vidím potřebu spojit síly a zjednodušit vyplňování šablon ve VisualEditoru. Původně byla představa udělat to v několika odpoledních sezeních. Po zjištění, že jich je necelých 15 000 jsem ale usoudil, že bude potřeba více lidí a více času, proto tento úkol převádím na WikiProjekt TemplateData - jste srdečně zváni.--Juandev (diskuse) 27. 12. 2015, 14:32 (CET)

Po diskusi mezi účastníky projektu přejmenováno na WikiProjekt Strojový popis.--Juandev (diskuse) 24. 1. 2016, 20:09 (CET)

Správcovský revert pro patrolu - žádost o vyjádření

Vážení kolegové, před měsícem vznikla žádost o komentář na téma možného přidělení práva rollback (správcovský revert) prověřeným hlídačům posledních změn. Po pročtení daného ŽoKu a dvou starších souvisejících diskuzí (zde a zde si dovolím tvrdit, že v komunitě existuje konsensus pro přidělení tohoto práva.

Nyní je třeba rozhodnout, zda o právo rollback rozšířit kompetence automatických strážců, nebo vytvořit pro patrolu novou uživatelskou skupinu (v takovém případě bude ještě třeba prodiskutovat, zda budou žádosti o přidělení práv vyřizovat správci nebo byrokraté). Zároveň jsem si dovolil při této příležitosti vytáhnout starší nápad, podle nějž by prověření hlídači automatických změn mohli pracovat se "žlucením" nových neprověřených článků, ať to probereme najednou a nevracíme se k tomu po pár měsících znovu.

Prosím všechny, kteří by se k těmto tématům rádi vyjádřili, aby tak učinili na stránce Wikipedie:Žádost o komentář/Rollback. Výstupem by měla být shoda na tom, jak bude přidělování práva rollback v praxi fungovat, a zároveň konsensus použitelný jako podklad žádosti o vytvoření skupiny/změnu práv. --Michal Bělka (diskuse) 26. 1. 2016, 09:26 (CET)

Předložil jsem návrh pravidla Wikipedie:Patroláři o rozšíření práv pro zkušené hlídače posledních změn (rollback, patrol, patrolmarks), způsobu jejich přidělování i případného odebírání. Prosím o vyjádření na příslušné diskusní stránce. --Michal Bělka (diskuse) 2. 2. 2016, 12:55 (CET)

Kresba na požádání

Nabízím vyhotovení kreseb jako ilustrací článků na požádání.--Juandev (diskuse) 31. 1. 2016, 15:19 (CET)

Odstávka OTRS

Rád bych upozornil především pravidelné hlídače RC a správce, že dnes (tedy 3. 2.) přibližně od devíti hodin českého času bude krátkodobě přerušen z technických důvodů provoz OTRS. Byl jsem ujištěn, že by to nijak nemělo ovlivnit možnost zaslat do systému e-mail a případní uživatelé, kteří budou zasílat potvrzení ke copyvio textům, by tedy neměli pocítit žádné obtíže; pouze vyřízení jejich žádostí bude mírně prodleno. Kdyby se přesto objevily nějaké komplikace (například uživatelé tvrdící, že jim nelze e-mail zaslat, nebo ho zaslali a ztratil se), kontaktujte mě prosím na diskusní stránce a informujte mě o tom. Díky. --Mates (diskuse) 3. 2. 2016, 01:21 (CET)

Rudolf Zahradník

Návrh na odstranění sekce, viz diskuse.--Kacir 4. 2. 2016, 21:06 (CET)