Richard Willstätter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Richard Martin Willstätter
Narození13. srpna 1872
Karlsruhe
Úmrtí3. srpna 1942 (ve věku 69 let)
Muralto
Alma materMnichovská univerzita
PracovištěMnichovská univerzita
Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften
Humboldtova univerzita
Spolková vysoká technická škola v Curychu
Curyšská univerzita
Oborfyzikální chemie
OceněníBressa Prize (1907)
Medaile Adolfa von Baeyera (1914)
Nobelova cena za chemii (1915)
Maxmiliánův řád pro vědu a umění (1925)
Cena Faradayovy docentury (1927)
… více na Wikidatech
Manžel(ka)Sophie Leser
DětiMargarete Willstätter
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richard Martin Willstätter (13. srpna 1872 Karlsruhe, Německo3. srpna 1942 Muralto, Ticino, Švýcarsko) byl německý chemik, nositel Nobelovy ceny za chemii. Cena mu byla udělena za výzkum rostlinných pigmentů, zejména chlorofylu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Nejprve studoval na gymnáziích v Karlsruhe a v Norimberku. Poté vystudoval přírodní vědy na univerzitě v Mnichově u vynikajícího chemika Adolfa von Baeyera. Na této univerzitě po vystudování pracoval 15 let. Nejdříve se stal soukromým docentem, pak vedoucím oddělení organické chemie a později také mimořádným profesorem. V Mnichově na univerzitě neměl vhodné podmínky pro výzkum, a tak odešel na techniku do Curychu. Stal se také ředitelem Chemického ústavu císaře Viléma v Berlíně, a to v letech 19121915, také zde působil jako profesor chemie na univerzitě. Po odchodu Baeyra se stal jeho nástupcem na univerzitě v Mnichově.

Nejvýznamnější Willstätterovy práce[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejvýznamnější Willstätterovy práce patřily objevy v oblasti chemie rostlinných a živočišných pigmentů. Také vypracoval chemickou metodu jejich zkoumání a našel poznatky zejména o chlorofylu. Willstätter zjistil, že chlorofyl, který se vyskytuje v zelených částech rostlin, se podílí na produkci cukru i škrobu z kysličníku uhličitého a vody a zajišťuje tak výživu všech lidí i zvířat. Zkoumáním složení tohoto zeleného barviva jako první objevil, že jeho základní složkou je hořčík. Zabýval se výzkumem i dalších barviv – modrého antokyanu, krve, natě i plodů. Ve své další vědecké činnosti se zabýval způsobem získávání enzymů. Willstätter vypracoval teorii dvousložkové podstaty enzymů, podle níž se skládají všechny enzymy z koloidního nositele a aktivní skupiny. R. M. Willstätter je označován za zakladatele tzv. rostlinné chemie.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]