Mainilský incident

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mainila, ležící na Karelské šíji, na mapě ukazující meziválečnou hranici mezi Finskem a SSSR

Mainilský incident z 26. listopadu 1939[1] byl operací Rudé armády provedenou pod falešnou vlajkou, během níž sovětské dělostřelectvo fingovaně napadlo sovětskou příhraniční vesnici Mainila. Incident se stal záminkou k sovětskému útoku na Finsko.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Rudá armáda předstírala ostřelování své pohraniční vesnice Mainila a tvrdila, že za útokem stojí Finsko. Údajně bylo vypáleno 7 výstřelů, přičemž byli zabiti 4 vojáci a 9 dalších zraněno.[2] Této propagandy využil Sovětský svaz k útoku na Finsko, čímž o čtyři dny později začala zimní válka.

Z osobních zápisků stranického činitele Andreje Ždanova vyplývá, že celý incident byl vykonstruován Sovětským svazem, aby mohlo být Finsko označeno za agresora a Rudá armáda mohla zahájit „protiofenzívu“. Finská strana odpovědnost za útok odmítla a obvinila SSSR z provokace. Hlášení finské 4. strážní pohraniční roty, která hlídala místní úsek hranice, hovoří o tom, že k výbuchům několika granátů u vesnice Mainila skutečně došlo, ovšem finští vojáci je považovali za součást cvičení vojáků Rudé armády.[2] Z deníků nejbližších finských dělostřeleckých baterií vyplývá, že Mainila byla mimo jejich dostřel. Byly totiž od hranice staženy, aby Finové předešli právě takovýmto incidentům. Sovětská propaganda ale nepřestávala šířit zprávy o smyšlených útocích finské armády. Sověti během následujících dnů vypověděli smlouvu o neútočení, stáhli z Finska své diplomaty a 30. listopadu zahájili ofenzívu po celé délce hranic.

Nedlouho po odtajnění vojenské dokumentace (denních hlášení) se potvrdilo, že k žádným ztrátám v době incidentu nedošlo, čímž se definitivně prokázalo, že útok byl fingován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZUBOV, Andrej Borisovič, ed. Dějiny Ruska 20. století. Překlad Libor Dvořák et al. 1. vyd. Praha: Argo, 2014–2015. 949 s. ISBN 978-80-257-0964-1. Kapitola 4.1.4. „Zimní válka“ od 30. listopadu 1939 do 13. března 1940, s. 23. 
  2. a b LAURANCEKENNETH. The Road to War - The Shelling of Mainila [online]. 2019-11-26 [cit. 2023-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]