Ladislav Boháč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ladislav Boháč
Narození14. dubna 1907
Uherský Brod
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí4. července 1978 (ve věku 71 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníVyšehradský hřbitov
RodičeAntonín Boháč
PříbuzníAntonín Boháč[1] (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladislav Boháč (14. dubna 1907 v Uherském Brodě4. července 1978 v Praze) byl český herec, režisér a divadelní organizátor.

Život[editovat | editovat zdroj]

Na gymnáziu v Křemencově ulici v Praze na Novém Městě, kde učil jeho otec Antonín Boháč a kam docházeli mimo jiné též Jiří Voskovec a Miloš Nedbal, se seznámil s divadlem v dramatickém kroužku prof. Milana Svobody a bylo mu doporučeno studium na konzervatoři. Tu však nedokončil [2], stejně tak ani studium práv, neboť odešel hrát divadlo. Nejprve hrál v Gamzově Uměleckém studiu (od roku 1926), přitom ještě hostoval v Osvobozeném divadle.[3] V roce 1927 byl angažován ve Švandově divadle a v roce 1928 krátce hostoval v Divadle na Vinohradech. Od září 1928 opět působil v Osvobozeném divadle, od ledna 1929 zakotvil v pražském Národním divadle. Již jako člen ND hrál pohostinsky u Jiřího Frejky v jeho Moderním studiu.

Byl dlouholetým členem činohry Národního divadla, působil zde i jako režisér a v letech 19491953 i jako jeho ředitel. Souběžně v sezóně 1950/1951 zastával funkci šéfa opery. V ND působil od roku 1929 až do konce roku 1974 s krátkou přestávkou v letech 19671972, kdy účinkoval v Krejčově Divadle Za branou a dva roky zde byl i uměleckým vedoucím.

Ve filmu často spolupracoval s režiséry Otakarem Vávrou a Martinem Fričem, ve filmové kariéře mu hodně pomohl i Hugo Haas. V mládí ve filmu velmi často hrál milovníky a svůdce žen.

Byl výrazně levicově zaměřený a politicky angažovaný, plně konformní s vládnoucím komunistickým režimem; jako takový působil také jako rozhlasový herec, recitátor a hlasatel, kdy předčítal různé dobové politické dokumenty a prohlášení. Vytvořil rovněž řadu postav v televizních hrách a zabýval se i dabingem.

Jsou po něm pojmenovány ulice v Praze, Pardubicích a Ostravě.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Český bratr. Česko. Dostupné online.
  2. Vlastimil Blažek: Sborník na paměť 125 let Konservatoře hudby v Praze, Vyšehrad, Praha, 1936, str. 146
  3. Kolektiv autorů: Národní divadlo a jeho předchůdci, Academia, Praha, 1988, str. 35–6

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

ředitelé Národního divadla v Praze
Předchůdce:
Václav Vydra starší
19491953
Ladislav Boháč
Nástupce:
Drahoš Želenský