Steven Spielberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Spielberg. O dalších významech pojednává článek Spielberg (rozcestník).
Steven Spielberg
Steven Spielberg (2017)
Rodné jménoSteven Allan Spielberg
Narození18. prosince 1946 (77 let)
Cincinnati, Ohio
USAUSA USA
Aktivní roky1964–současnost
Manžel(ka)Amy Irving (19851989)
Kate Capshaw (od 1991)
Děti6
Významná dílaE.T. – Mimozemšťan (1982)
Schindlerův seznam (1993)
Jurský park (1993)
Zachraňte vojína Ryana (1998)
Oscar
Nejlepší režie
1993Schindlerův seznam
1998Zachraňte vojína Ryana
Nejlepší film
1993Schindlerův seznam
Cena Emmy
Nejlepší animovaný seriál
1991 – Tiny Toon Adventures
1993 – Tiny Toon Adventures
2000 – Neuvěřitelná dobrodružství Rudly a Koumáka
Nejlepší minisérie
2002 – Bratrstvo neohrožených
2003 – Uneseni
Zlatý glóbus
Nejlepší režie
1993Schindlerův seznam
1998Zachraňte vojína Ryana
2022Fabelmanovi
Cena Cecila B. DeMilla
2009 – Celoživotní přínos
Cena BAFTA
Nejlepší režie
1993 – Schindlerův seznam
Nejlepší film
1993 – Schindlerův seznam
César
Čestný César
1995 – Celoživotní přínos

Steven Allan Spielberg, KBE, OMRI (* 18. prosince 1946, Cincinnati, Ohio) je americký režisér, filmový producent a scenárista, komerčně nejúspěšnější filmový režisér všech dob. Patří k nejpopulárnějším režisérům filmové historie; jeho filmy Čelisti (1975), E.T. – Mimozemšťan (1982) a Jurský park (1993) vytvořily kasovní rekordy. Je spoluzakladatelem produkční společnosti DreamWorks.

Během své kariéry natočil mnoho filmů různých žánrů. Spielbergovy rané sci-fi a dobrodružné filmy se brzy staly typickými hollywoodskými trháky. V pozdější době se jeho filmy začaly zabývat humanistickými otázkami jako je holokaust (Schindlerův seznam), transatlantického obchodu s otroky (Amistad), válkou (Říše slunce, Zachraňte vojína Ryana, Válečný kůň a Most špionů) nebo terorismem (Mnichov). Mezi jeho další známé projekty patří například série filmů s Indiana Jonesem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a raná tvorba[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do rodiny Arnolda Meyera Spielberga (1917–2020) a jeho manželky Leah Frances Spielberg Adler, rozené Posner (1920–2017). Otec i matka byli potomky židovských vystěhovalců z Ukrajiny.

Vyrůstal na předměstích Haddonfieldu v New Jersey a Scottsdalu v Arizoně. Spielbergova díla tvoří v dějinách kinematografie samostatnou stránku – je totiž nesporně komerčním režisérem, přesto si jeho tvorba zachovává vysoký filmařský standard. Nezaměřuje se pouze na jeden filmový žánr, ale jeho filmy sahají od sci-fi, komedie, dramatu až po horor.

Poprvé na sebe upoutal pozornost ve filmu Čelisti z roku 1975. Mezi jeho další úspěšné filmy patří například série filmů s Indianou Jonesem, série Jurský park, Blízká setkání třetího druhu (1977), a E.T. – Mimozemšťan (1982). Oscara za nejlepší režii získal poprvé v roce 1994 za snímek Schindlerův seznam. Tento film také obdržel ocenění za nejlepší film. Dalšího Oscara obdržel za režii filmu Zachraňte vojína Ryana (1998).

Věnuje se i jiným odvětvím filmového průmyslu. Je úspěšným producentem a stal se spoluzakladatelem společnosti DreamWorks Pictures.

DreamWorks[editovat | editovat zdroj]

V roce 1997 založil společně s hudebním producentem Davidem Geffenem a bývalým Disneyho manažerem Jeffreym Katzenbergem společnost Dream Works SKG; založili tak čistě filmovou produkční společnost s kapitálovým vybavením odpovídajícím rozsahu koncernu v době, kdy stávající studia zanikala v nadnárodních koncernech. Nová firma s těžištěm v oblasti animovaného filmu hodlala tematicky navázat na někdejší Disneyho styl, což se jí podařilo prostřednictvím filmů Princ egyptský (1998), Slepičí úlet (2000) a Shrek (2001). Vedle trikových filmů je DreamWorks díky projektům, jako akční Peacemaker (1997) nebo filmem Woodyho Allena Hollywood v koncích (2002), momentálně aktivní ve všech filmových žánrech. Na firemním logu je vyobrazen chlapec jedoucí na půlměsíci, odkud vhazuje udici do rybníka.

Spielberg využívá celého aparátu současné iluzivní kinematografie, aby filmovým obrazům poskytl věrohodné okolí, jak říká Julia Roberts ve snímku Hook: "Thank you for believing!".

Daniel Kotheschule, Frankfurter Rundschau, 2001

Celkový přínos[editovat | editovat zdroj]

Celkový výdělek Spielbergových filmů činí 15 miliard dolarů, čímž se stal komerčně nejúspěšnějším režisérem filmové historie.[1]

Nadace[editovat | editovat zdroj]

Příjmy z úspěchu filmu Schindlerův seznam (1993) vytvořily kapitálový základ pro americkou nadaci Survivors of the Shoah Visual History Foundation. Cílem nadace je v co možná nejkratší době provést a veřejně zpřístupnit co možná nejvíce interview s vysoce nadanými přeživšími pamětníky holocaustu. Rychlost, standardizovaná metoda a montáž těchto interview odpovídající hranému filmu se stereotypním záběrem dotazovaných v kruhu jejich rodiny představují hlavní kritické body práce nadace, jež má sídlo v Los Angeles. Aktivita nadace zahrnuje kromě archivu také publikování na CD-ROM a různé televizní produkce, zčásti realizované významnými režiséry, jako je Andrzej Wajda.

Režijní filmografie[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Steven Spielberg na anglické Wikipedii.

  1. BLÁHOVÁ, Jindřiška. Otec zakladatel vrací úder. Respekt. 2018, čís. 14. Dostupné online [cit. 2018-04-12]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Philip M. Taylor, Steven Spielberg, Brno, Jota, 1994

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]