Alan Pakula

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alan Pakula
Rodné jménoAlan Jay Pakula
Narození7. dubna 1928
Bronx
Úmrtí19. listopadu 1998 (ve věku 70 let)
Melville, New York
Příčina úmrtíAutonehoda
ZeměUSA
Alma materYaleova univerzita
Povoláníscenárista, filmový producent, filmový režisér a spisovatel
Aktivní roky1969–1997
OceněníNational Board of Review Award for Best Film
Mary Pickford Award
Nábož. vyznáníŽid
ChoťHope Lange (1963–1971)
RodičeJeanette a Paul Pakulovi
Funkceprezident poroty Filmového festivalu v Cannes
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alan Jay Pakula (7. dubna 1928, Bronx, New York, USA19. listopadu 1998, Melville, Long Island, stát New York, USA) byl americký filmový scenárista, režisér a producent.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z rodiny východoevropských židovských přistěhovalců. Narodil se v Bronxu v New Yorku. Dramatické umění studoval na Yaleově univerzitě. V americkém filmu jeho kariéra odstartovala u Warner Brothers, na počátku 50. let působil jako asistent produkce u společnosti Paramount Pictures. Postupem doby se vypracoval na producenta a společně s kolegou režisérem Robertem Mulliganem si založili svoji vlastní společnost.

Z této jejich vzájemné spolupráce vznikl, mimo jiné, přepis románu Harper Leeové Jako zabít ptáčka z roku 1962. Jeho režijní prvotinou se stal snímek Sterilní kukačka z roku 1969. Thrillerem Klute z roku 1971 pak zahájil svoji volnou sérii, v níž se pokoušel kriticky zobrazit vzájemné propojení mocenských, politických a zločineckých společenských struktur. V tomto duchu pak pokračoval i jeho další film Pohled společnosti Parallax z roku 1974. Jedním z vrcholů jeho tvorby se ovšem stala filmová adaptace Styronova románu Sophiina volba z roku 1982, která pojednává o hrůzném traumatu z koncentračního tábora. Mezi jeho další známé tituly patří thrillery Podezření z roku 1990 s Harrisonem Fordem a snímek Případ Pelikán 1993 s Julií Robertsovou a Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Ve filmovém dramatu Tichý nepřítel z roku 1997 navodil situaci psychologického střetu pronásledovaného irského teroristy a férového newyorsého policisty. Jeho snad vůbec nejznámějším dílem se patrně stal snímek Všichni prezidentovi muži z roku 1976 s Dustinem Hoffmanem a Robertem Redfordem v hlavní roli, tento snímek byl natočen podle skutečné události, jíž byla Aféra Watergate.

Pakula zemřel 19. listopadu 1998 při autonehodě na Long Island Expressway v Melville v New Yorku. Tehdy mu bylo 70 let. Pakula zemřel na zranění na místě, stejně jako řidič auta.

Nominace na Oscara[editovat | editovat zdroj]

Za snímky Všichni prezidentovi muži a Sophiina volba byl nominován na Cenu Americké filmové akademie Oscar za nejlepší režii.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]