George Roy Hill

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Roy Hill
Narození20. prosince 1921
Minneapolis
Úmrtí27. prosince 2002 (ve věku 81 let)
New York
Příčina úmrtíParkinsonova nemoc
Alma materYaleova univerzita
HB Studio
Blake School
Silliman College
Povolánífilmový režisér, herec, divadelní režisér, filmový producent, režisér a scenárista
OceněníCena BAFTA za nejlepší režii (1971)
Cena BAFTA za nejlepší film (1971)
Oscar za nejlepší režii (1972)
Prix du jury du Festival de Cannes (1972)
Cena Cechu amerických režisérů za výjimečnou režii - celovečerní film (1973)
… více na Wikidatech
ChoťLouisa Horton (1951–2002)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Roy Hill (20. prosince 192127. prosince 2002) byl americký režisér. Nejvíce se proslavil snímky s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem - Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) a Podraz (1973); za posledního jmenovaného získal Oscara za nejlepší režii. Často spolupracoval se skladatelem Elmerem Bernsteinem.

Život[editovat | editovat zdroj]

George Roy Hill se narodil 20. prosince roku 1921 v největším městě Minnesoty, Minneapolis. Jeho rodiči byli George Roy Hill a Helen Frances Owens Hill. Navštěvoval soukromou školu Blake School v Minneapolis. Ve svých 16 letech získal pilotní průkaz. Láska k letadlům se promítla i v několika jeho filmech.

V průběhu druhé světové války sloužil jako pilot nákladního letadla v Pacifiku. V následujících letech si vyzkoušel novinářskou práci v Texasu a poté odešel do Irska, kde jeho život není příliš jednoznačně zdokumentován. Tak či onak, věnoval se zde irskému divadlu. Herecky debutoval roku 1948 v dublinském Gaiety Theatre. Divadlu zůstal věrný i po návratu do USA, aby se roku 1952 objevil ve filmu Walk East on Beacon, což byl jeho debut na filmovém poli. Krátce poté ho vojenské povinnosti odvolaly na rok a půl do Korejské války.

Jako režisér na sebe na začátku své kariéry upozornil filmy Hračky na půdě a Báječný svět Henryho Orienta s Peterem Sellersem. V roce 1967 natočil úspěšný muzikál Správná dívka. Poté už přišla na scénu jeho bezpochyby nejslavnější díla - Butch Cassidy a Sundance Kid a Podraz. V prvním případě byl na Oscara za režii jen nominován, za Podraz ho už získal.

Z jeho dalších filmů jmenujme adaptaci románu Kurta Vonneguta Jatka č. 5 (1972), životopisný snímek Velký Waldo Pepper (1975) a komedie Nakládačka (1977), Svět podle Garpa (1982) a Blázinec (1988).

Smrt[editovat | editovat zdroj]

George Roy Hill zemřel 27. prosince roku 2002 ve svém domě v New Yorku po komplikacích s Parkinsonovou chorobou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku George Roy Hill na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]