Serpentina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Serpentina (doprava))
Tento článek je o formě cesty. O ozdobě pojednává článek Serpentina (ozdoba).
Na tento článek je přesměrováno heslo točka. O sovětské balistické raketě pojednává článek OTR-21 Točka.
Serpentiny Stilfserjoch (Passo dello Stelvio)
Na snímku serpentin z Plöcken Passu jsou zřetelné tři protisměrné oblouky

Serpentina, odborně točka (z latiny serpentumhad) je zpravidla soustava tří protisměrných směrových oblouků na silniční komunikaci, případně pouze směrový oblouk s velmi nízkým poloměrem (blížícím se R=0 m) – pak se ale nejedná o točku. Úsek složený z těchto konstrukcí se nazývá též serpentiny a takové úseky se často nacházejí na silnicích v členitém horském terénu. Povětšinou v serpentině pozemní komunikace změní svůj směr o 160 a více stupňů – tedy prakticky do protisměru.

Serpentiny se nacházejí zejména na silnicích, které překonávají horské hřebeny nebo stoupají do sedel či na vrcholek nějaké hory. Někdy se jedná o velmi úzké horské komunikace, kde musí být z bezpečnostních důvodů výrazně snížena rychlost průjezdu všech vozidel, dále zde musí být zajištěno bezpečné potkávání vozidel jedoucích v protisměru. Ve vlastním směrovém oblouku může být šířka pozemní komunikace rozšířena i na dvojnásobek standardní šířky tak, aby byla točka průjezdná i pro dlouhá vozidla (autobusy, nákladní automobily).

Větší množství serpentin v členitém horském terénu sice působí poměrně malebným dojmem, z hlediska bezpečnosti silničního provozu se ale jedná o velmi nebezpečná a problematická místa. Právě z těchto důvodů bývají důležité horské cesty často nahrazovány dlouhými silničními tunely (zejména v alpských zemích jako je Švýcarsko, Rakousko a Itálie).

Vybrané příklady českých serpentin[editovat | editovat zdroj]

I v Česku se na mnoha různých silnicích můžeme setkat s většími či menšími serpentinami. Kromě pohoří a hor se s nimi můžeme setkat prakticky na každém větším kopci přes který je vedena nějaká pozemní komunikace (ať už silnice či nějaká místní komunikace).

Ve volné krajině[editovat | editovat zdroj]

Ve městech[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]