Pinus dalatensis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxobox Pinus dalatensis
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělenínahosemenné (Pinophyta)
Třídajehličnany (Pinopsida)
Řádborovicotvaré (Pinales)
Čeleďborovicovité (Pinaceae)
Rodborovice (Pinus)
PodrodStrobus
SekceQuinquefoliae
PodsekceStrobus
Binomické jméno
Pinus dalatensis
Ferré, 1860
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pinus dalatensis je velká asijská tropická pětijehličná borovice.

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

  • Pinus wallichiana varieta dalatensis.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stálezelený, jehličnatý, větrosprašný a jednodomý strom, dorůstající do výšky 15-45 m. Kmen dosahuje průměru 2,5 m. Větve jsou vodorovné a silné. Koruna je kuželovitá a trochu otevřená či deštníkovitá. Borka je u mladých stromů pryskyřičnatá a podélně rozpraskaná. Letorosty jsou tenké, chlupaté nebo bez chlupů a lesklé. Jehlice jsou měkké, tenké, stoupající, na horních stranách světle zelené. Vyskytují se ve svazečcích (Fasciculus) po 5; jsou 3-14 cm dlouhé a 0,5-1,25 mm široké, na okrajích pilovité, s průduchy (Stomata) na vnitřních površích. Svazečkové pochvy brzy opadávají.

Samičí (semenné) šištice – šišky (Megastrobilus) jsou úzce elipsoidní až válcovité či srpovitě zahnuté, zprvu žlutohnědé a později dozráváním tmavošedé a visící na 4,5 cm dlouhých stopkách; šišky jsou 5,5-23 cm dlouhé a rozevřené 5-9 cm široké; vyskytují se po jedné nebo v přeslenech po 2-3 . Šupin šišek je 20-30 , největší šupiny jsou 3,3-4,4 cm dlouhé a 3 cm široké. Výrůstky (Apophysis) jsou pevné, tlusté nebo tenké, vpředu tupě klínovité až zaoblené a s přímými až zpětně zahnutými předními okraji. Přírůstek prvního roku (Umbo) je koncový, plochý a 4-10 mm široký. Semena jsou vejčitá, hnědá a 6,7-10,5 mm dlouhá. Křídla semen jsou přirostlá, 15-27 mm dlouhá a 5,5-11 mm široká .

Příbuznost[editovat | editovat zdroj]

Borovice Pinus dalatensis se vyskytuje ve 2 poddruzích a 1 varietě:[2][3]

  • Pinus dalatensis poddruh dalatensis. Letorosty jsou 0,5-0,95 mm široké a chlupaté nebo bez chlupů; šišky jsou 5,5-17 cm dlouhé.
  • Pinus dalatensis poddruh procera: Letorosty jsou chlupaté; jehlice jsou 0,7-1,25 mm široké; šišky jsou 9-23 cm dlouhé.
  • Pinus dalatensis varieta bidoupensis: Letorosty jsou bez chlupů; výrůstky (Apophysis) jsou tlusté a pevné; základnové šupiny šišek jsou často zpětně zahnuté ke stopce.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Domovinou borovice Pinus dalatensis je Laos a Vietnam.

Z toho se vyskytuje:

  • Pinus dalatensis poddruh dalatensis: v jižní části oblasti výskytu, na Dalatské vysočině.
  • Pinus dalatensis poddruh procera: v severní části oblasti výskytu, v pohoří Ngoc Linh.
  • Pinus dalatensis varieta bidoupensis: v Dalatské vysočině kolem hory Bi Doup.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Podhorskýhorský strom, rostoucí v rozsahu nadmořských výšek 550-2600 m, roční srážkové úhrny se zde pohybují kolem 1800 mm. Půdy jílovité. Strom roste na skalnatých horských hřebenech v oblastech, kde převládají stálezelené rostliny z čeledi bukovitých (Fagaceae), a někdy roste spolu s borovicemi Pinus kesiya a Pinus krempfii a také s Chamaecyparis hodginsii a dalšími. Strom je mrazuvzdorný pouze do –1 °C.

Využití člověkem[editovat | editovat zdroj]

Strom není pro svou vzácnost nijak využíván ani není nikde pěstován.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Borovice Pinus dalatensis je hodnocena organizací IUCN jako téměř ohrožená. Tendence stavu populace tohoto stromu není známa a jednotlivé podpopulace jsou velmi malé a značně izolované, s velmi nízkou regenerační schopností. V jižní části oblasti výskytu tohoto stromu a v nižších nadmořských výškách je strom ohrožován odlesňováním, odlesňováním pro zemědělské účely a budováním infrastruktury, zatímco ve zbývajících oblastech výskytu jsou stanoviště borovice Pinus dalatensis občasně poškozována při kácení Chamaecyparis hodginsii. Borovice Pinus dalatensis se vyskytuje v několika chráněných oblastech ve Vietnamu například v národních parcích Bidoup Núi Bà National Park, Chư Yang Sin National Park, Kon Ka Kinh National Park, v pohoří Ngoc Linh a dalších, a v Laosu v chráněné oblasti Nakai–Nam Theun.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. http://botany.cz/cs/pinus-dalatensis/
  3. Archivovaná kopie. www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2016-07-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]