World Flora Online

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Detailní fotografie listu.

World Flora Online (WFO)[1] je veřejná online encyklopedie, jejíž cílem je popis flóry všech známých rostlin. Jedná se o projekt Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti, která usiluje o zastavení celosvětového úbytku veškerých rostlinných druhů.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Byla spuštěna v říjnu roku 2012 jako projekt navazující na The Plant List, a popisuje rostliny do roku 2020. Encyklopedie je vyvíjena skupinou mnoha institucí po celém světě v reakci na Globální strategii pro ochranu rostlin v období od roku 2011 do roku 2020. WFO byla vytvořena v roce 2012 čtyřmi institucemi; Missouri Botanical Garden[2], New York Botanical Garden[3], Royal Botanic Garden Edinburgh[4] a Royal Botanic Gardens, Kew[5]. Nyní se na encyklopedii podílí celkem 36 institucí.

Hlavní účel[editovat | editovat zdroj]

Účelem tohoto projektu bylo vytvořit "online flóru všech známých rostlin". Přehled všech rostlinných druhů byl považován za základní požadavek pro ochranu rostlin. Poskytuje základ pro dosažení a sledování dalších cílů pro jejich ochranu. Předchozího cíle bylo dosaženo v roce 2010 pomocí The Plant List (seznamu rostlin).

Reference[editovat | editovat zdroj]