Kavky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: pták kavka.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Kavky
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
louka v PP Kavky
louka v PP Kavky
Základní informace
Vyhlášení11. května 2000
VyhlásilMagistrát města Brna
Nadm. výška310–355 m n. m.
Rozloha5,43 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBrno-město
UmístěníBrno-Maloměřice, Brno-Vinohrady
Souřadnice
Kavky
Kavky
Další informace
Kód2154
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Kavky jsou přírodní památka v brněnských městských částech Brno-Maloměřice a Obřany (k.ú. Maloměřice) a Brno-Vinohrady (k.ú. Židenice). Správa AOPK Brno. Nachází se na jižním svahu kóty Hády (n.v. 424,3 m n. m.). Územím prochází neveřejná naučná stezka. Důvodem ochrany jsou teplomilná stepní a lesostepní rostlinná společenstva s výskytem vzácných a ohrožených druhů. Jedná se o refugium přírodních stanovišť, obklopené antropogenním georeliéfem.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží tvoří zčásti devonský vápenec, zčásti biotitický granodiorit brněnského masivu typu Královo Pole. Půdy reprezentuje rendzina a antrozem (zavážka).

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Květ třemdavy bílé v přírodní památce Kavky

Z dřevin jsou zastoupeny dub pýřitý, dub zimní, habr obecný, jasan ztepilý, javor babyka, třešeň ptačí a višeň, mezi keři brslen bradavičnatý, dřín jarní, líska obecná, trnka obecná , svída krvavá či vzácná růže malokvětá. Rostlinstvo zastupuje černohlávek velkokvětý a dřípatý, hvězdnice chlumní, kamejka modronachová a lékařská, kosatec pestrý, mateřídouška olysalá a časná, plamének přímý, rozrazil vídeňský, růže keltská a bedrníkolistá, sesel sivý, zvonek sibiřský a mnoho dalších. Dohromady bylo popsáno 226 rostlinných taxonů.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Z jižních svahů Hádů bylo původně popsáno 25 druhů členovců. Řada druhů tam dosahuje svého nejsevernějšího bodu rozšíření. Lokalita je významná i z hlediska arachnologie, popsáni byli slíďáci, běžníci, skálovky, pavučenka Heterotrichoncus pusillus, zápřednice karmínová, skákavka protáhlá či cedivečka Archaeodictyna minutissima. Z rovnokřídlých jsou zastoupeni saranče modrokřídlá, škvor dvouskvrnný či cikáda trnková. Byla zde popsána již vymizelá pakudlanka jižní. Významní jsou drobníčci, klíněnky, makadlovky a četné další. Ani vyšší dvoukřídlí s 307 druhy nezůstávají pozadu. Objeveno zde bylo 17 nových druhů blanokřídlých (lumci, lumčíci, třpytivky, poskočilky). Z brouků tam nalezneme drabčíka, lesknáčky, chroustky, kozlíka písečného, chrobáka ozbrojeného a další. Plazy zastupuje slepýš křehký, ptáky krutihlav obecný, lejsek šedý, ťuhýk obecný či vzácnější pěnice vlašská.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]