Obřanská stráň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Obřanská stráň
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Pohled na Obřanskou stráň
Pohled na Obřanskou stráň
Základní informace
Vyhlášení8. října 1987
Nadm. výška250–270 m n. m.
Rozloha0,69 ha[1][2]
SprávaKrajský úřad Jihomoravského kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBrno-město
UmístěníObřany
Souřadnice
Obřanská stráň
Obřanská stráň
Další informace
Kód1044
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Obřanská stráň je přírodní památka v okrese Brno-město. Důvodem ochrany jsou skalnaté svahy se stepními trávníky a výskytem na ně vázaných teplomilných druhů rostlin, jako je například koniklec velkokvětý, křivatec rolní, třešeň křovitá, pipla osmahlá, mochna písečná či pryšec mnohobarvý. Pozoruhodností je výskyt několika druhů kavylů.[3]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží přírodní památky je tvořeno amfibol-biotitickým granodioritem typu Blansko, který náleží brněnskému masivu a je překryt sprašemi. Půdy zastupují rankery a kambizem typická (nasycená).

Flóra[editovat | editovat zdroj]

K teplomilným druhům rostlin patří hvězdnice chlumní (Aster amellus), kavyl chlupatý (Stipa dasyphylla), kavyl Ivanův (Stipa joannis), kavyl sličný (Stipa pulcherrima), kavyl tenkolistý (Stipa tirsa), kavyl vláskovitý (Stipa capillata), koniklec velkokvětý (Pulsatilla grandis), kručinkovec poléhavý (Corothamnus procumbens), lomikámen trojprstý (Saxifraga tridactylites), modřenec chocholatý (Muscari comosum), oman oko Kristovo (Inula oculus-christi), pochybek prodloužený (Androsace elongata), rozrazil časný (Veronica praecox), růže galská (Rosa gallica), zlatovlásek obecný (Linosyris vulgaris), v keřovém patru v okolí travnatých ploch je zastoupen dřín jarní (Cornus mas), ptačí zob obecný (Ligustrum vulgare), svída krvavá (Cornus sanguinea) či vzácná třešeň křovitá (Cerasus fruticosa).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Početná je tu populace ještěrky obecné (Lacerta agilis), ze zástupců hmyzu je to kobylka křídlatá (Phaneroptera falcata), saranče modrokřídlá (Oedipoda coerulescens), některé druhy čmeláků a můra pestroskvrnka březnová (Valeria oleagina).[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Brno, Obřanská stráň – přírodní památka. botany.cz [online]. [cit. 2018-03-23]. Dostupné online. 
  4. MACKOVČIN, P. (ed.). Chráněná území ČR, svazek IX., Brněnsko. Praha: AOPK ČR a EkoCentrum Brno, 2007. 932 s. ISBN 978-80-86305-02-8. S. 256. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]