Wikipedista:Horecak/Kraje:Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Středočeský kraj[editovat | editovat zdroj]

Středočeský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se ve středu Čech. Krajským městem je Praha. Kraj se skládá z okresů Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Příbram a Rakovník.[1] Středočeský kraj zcela obklopuje hlavní město Prahu. Na severu sousedí s Ústeckým a Libereckým krajem, na východě s Královéhradeckým a Pardubickým krajem, na jihu s Krajem Vysočinou a Jihočeským krajem, a na západě s Plzeňským krajem.

Ve Středočeském kraji žije přibližně 1,44 milionu obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na prvním místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 10 928 kilometrů čtverečních, což je 13,9 % území České republiky. Co do rozlohy je tak největším krajem.[3] V kraji se nachází 1144 obcí, z nichž je 86 měst a 50 městysů.

Jihočeský kraj[editovat | editovat zdroj]

Jihočeský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na jihu Čech. Malé části zasahují i na Moravu, západní Vitorazsko bylo v minulosti součástí Dolních Rakous. Krajským městem jsou České Budějovice. Kraj se skládá z okresů České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor.[1] Jihočeský kraj na severozápadě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským a na severovýchodě s Krajem Vysočinou. Na jihozápadě sousedí s německou spolkovou zemí Bavorsko, na jihu s rakouskými Horními Rakousy a na jihovýchodě s Dolními Rakousy.

V Jihočeském kraji žije přibližně 652 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na šestém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 10 058 kilometrů čtverečních, což je 12,8 % území České republiky. Co do rozlohy je tak druhým největším krajem.[3] V kraji se nachází 623 obcí, z nichž je 56 měst a 23 městysů.

Plzeňský kraj[editovat | editovat zdroj]

Plzeňský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na jihozápadě Čech. Krajským městem je Plzeň. Kraj se skládá z okresů Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Rokycany a Tachov.[1] Plzeňský kraj na severu sousedí s Karlovarským krajem a krátkým úsekem i s Ústeckým, na východě sousedí se Středočeským a na jihovýchodě s Jihočeským krajem. Na západě sousedí s německou spolkovou zemí Bavorsko.

V Plzeňském kraji žije přibližně 605 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na osmém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 7 649 kilometrů čtverečních, což je 9,7 % území České republiky. Co do rozlohy je tak třetím největším krajem.[3] V kraji se nachází 501 obcí, z nichž je 57 měst a 12 městysů.

Karlovarský kraj[editovat | editovat zdroj]

Karlovarský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na západě Čech. Krajským městem jsou Karlovy Vary. Kraj se skládá z okresů Cheb, Karlovy Vary a Sokolov.[1] Karlovarský kraj na jihu sousedí s Plzeňským krajem a na východě s Ústeckým krajem. Jen krátká vzdálenost však dělí Karlovarský kraj od Středočeského. Na severu sousedí Karlovarský kraj s německou spolkovou zemí Sasko a na západě s německou spolkovou zemí Bavorsko.

V Karlovarském kraji žije přibližně 294 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na čtrnáctém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 3 310 kilometrů čtverečních, což je 4,2 % území České republiky. Co do rozlohy je tak třetím nejmenším krajem.[3] V kraji se nachází 133 obcí, z nichž je 38 měst a 1 městys.

Ústecký kraj[editovat | editovat zdroj]

Ústecký kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na severozápadě Čech. Krajským městem je Ústí nad Labem. Kraj se skládá z okresů Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem.[1] Na východě Ústecký kraj sousedí s Libereckým, na jihu se Středočeským a krátkým úsekem i s Plzeňským, a na západě s Karlovarským krajem. Na severu sousedí Ústecký kraj s německou spolkovou zemí Bavorsko.

V Ústeckém kraji žije přibližně 812 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na pátém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 5 339 kilometrů čtverečních, což je 6,8 % území České republiky. Co do rozlohy je tak sedmým největším krajem.[3] V kraji se nachází 354 obcí, z nichž je 59 měst a 11 městysů.

Liberecký kraj[editovat | editovat zdroj]

Liberecký kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na severu Čech. Krajským městem je Liberec. Kraj se skládá z okresů Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec a Semily.[1] Na jihovýchodě sousedí Liberecký kraj s Královéhradeckým, na jihu se Středočeským a na západě s Ústeckým krajem. Na severu Liberecký kraj sousedí s německou spolkovou zemí Sasko a též s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

V Libereckém kraji žije přibližně 449 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na třináctém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 3 163 kilometrů čtverečních, což je 4 % území České republiky. Co do rozlohy je tak druhým nejmenším krajem.[3] V kraji se nachází 215 obcí, z nichž je 39 měst a 4 městyse.

Královéhradecký kraj[editovat | editovat zdroj]

Královéhradecký kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na severovýchodě Čech. Část zasahuje i na Moravu. Krajským městem je Hradec Králové. Kraj se skládá z okresů Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov.[1] Na jihu sousedí Královéhradecký kraj s Pardubickým krajem, na západě se Středočeským a na severozápadě s Libereckým krajem. Na východě sousedí Královéhradecký kraj s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

V Královéhradeckém kraji žije přibližně 555 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na desátém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 4 759 kilometrů čtverečních, což je 6 % území České republiky. Co do rozlohy je tak šestým nejmenším krajem.[3] V kraji se nachází 448 obcí, z nichž je 48 měst a 13 městysů.

Pardubický kraj[editovat | editovat zdroj]

Pardubický kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na východě Čech. Krajským městem jsou Pardubice. Kraj se skládá z okresů Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí.[1] Pardubický kraj sousedí na východě s Olomouckým krajem, na jihu s Jihomoravským krajem a Krajem Vysočinou, na západě se Středočeským a na severu s Královéhradeckým krajem. Malou část hranice má Pardubický kraj společnou i s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

V Pardubickém kraji žije přibližně 529 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na jedenáctém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 4 519 kilometrů čtverečních, což je 5,7 % území České republiky. Co do rozlohy je tak pátým nejmenším krajem.[3] V kraji se nachází 451 obcí, z nichž je 38 měst a 12 městysů.

Kraj Vysočina[editovat | editovat zdroj]

Kraj Vysočina je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na jihovýchodě Čech a jihozápadě Moravy. Krajským městem je Jihlava. Kraj se skládá z okresů Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou.[1] Kraj Vysočina sousedí na severovýchodě s Pardubickým krajem, na jihovýchodě s Jihomoravským, na jihozápadě s Jihočeským a na severozápadě se Středočeským krajem. Jen drobná vzdálenost dělí Kraj Vysočinu od rakouských Dolních Rakous.

V Kraji Vysočina žije přibližně 515 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na dvanáctém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 6 796 kilometrů čtverečních, což je 8,6 % území České republiky. Co do rozlohy je tak pátým největším krajem.[3] V kraji se nachází 704 obcí, z nichž je 35 měst a 43 městysů.

Jihomoravský kraj[editovat | editovat zdroj]

Jihomoravský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na jihu Moravy. Valticko a Dyjský trojúhelník byly v minulosti součástí Dolních Rakous. Krajským městem je Brno. Kraj se skládá z okresů Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov a Znojmo.[1] Na západě Jihomoravský kraj sousedí s Jihočeským krajem, na severozápadě s Krajem Vysočinou, na severu s Pardubickým, na severovýchodě s Olomouckým a na jihovýchodě se Zlínským krajem. Na jihu sousedí s rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousy a slovenským Trnavským krajem.

V Jihomoravském kraji žije přibližně 1,22 milionu obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na třetím místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 7 188 kilometrů čtverečních, což je 9,1 % území České republiky. Co do rozlohy je tak čtvrtým největším krajem.[3] V kraji se nachází 672 obcí, z nichž je 50 měst a 40 městysů.

Olomoucký kraj[editovat | editovat zdroj]

Olomoucký kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se ve středu Moravy a ve Slezsku. Krajským městem je Olomouc. Kraj se skládá z okresů Jeseník, Olomouc, Prostějov, Přerov a Šumperk.[1] Na východě sousedí Olomoucký kraj s Moravskoslezským krajem, na jihu se Zlínským, na jihozápadě s Jihomoravským a na západě s Pardubickým krajem. Na severu sousedí Olomoucký kraj s polským Dolnoslezským a Opolským vojvodstvím.

V Olomouckém kraji žije přibližně 632 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na sedmém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 5 272 kilometrů čtverečních, což je 6,7 % území České republiky. Co do rozlohy je tak osmým největším krajem.[3] V kraji se nachází 401 obcí, z nichž je 31 měst a 12 městysů.

Moravskoslezský kraj[editovat | editovat zdroj]

Moravskoslezský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na severu Moravy a ve Slezsku. Krajským městem je Ostrava. Kraj se skládá z okresů Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava a Ostrava-město.[1] Na západě sousedí Moravskoslezský kraj s Olomouckým a na jihu se Zlínským krajem. Na severovýchodě sousedí Moravskoslezský kraj s polským Opolským a Slezským vojvodstvím a na jihovýchodě se slovenským Žilinským krajem.

V Moravskoslezském kraji žije přibližně 1,19 milionu obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na čtvrtém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 3 962 kilometrů čtverečních, což je 5 % území České republiky. Co do rozlohy je tak šestým největším krajem.[3] V kraji se nachází 300 obcí, z nichž je 42 měst a 4 městyse.

Zlínský kraj[editovat | editovat zdroj]

Zlínský kraj je vyšší územní samosprávný celek, jeden ze 14 krajů České republiky. V současné podobě vznikl v roce 2000 na základě ústavního zákona č. 397/1997. Nachází se na jihovýchodě Moravy. Krajským městem je Zlín. Kraj se skládá z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín.[1] Zlínský kraj sousedí na západě s Jihomoravským krajem, na severu s Olomouckým krajem a na severovýchodě s Moravskoslezským krajem. Na jihu a jihovýchodě sousedí Zlínský kraj se slovenským Žilinským a Trenčínským krajem.

Ve Zlínském kraji žije přibližně 581 tisíc obyvatel, v celorepublikovém pořadí je tedy na devátém místě z celkových čtrnácti.[2] Kraj se rozkládá na ploše o rozloze 5 430 kilometrů čtverečních, což je 6,9 % území České republiky. Co do rozlohy je tak čtvrtým nejmenším krajem.[3] V kraji se nachází 307 obcí, z nichž je 30 měst a 6 městysů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m 347/1997 Sb. Ústavní zákon o vytvoření vyšších územních samosprávných celků. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2023-06-26]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g h i j k l m Počet obyvatel v regionech soudržnosti, krajích a okresech České republiky k 1. 1. 2023 [online]. Český statistický úřad [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  3. a b c d e f g h i j k l m Postavení krajů v České republice [online]. Český statistický úřad [cit. 2023-06-28]. Dostupné online.