Francouzská Guyana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francouzská Guyana
Francouzská Guyana – znak
znak
Geografie
Hlavní městoCayenne
Souřadnice
Rozloha83 534 km²
Nejvyšší bodBellevue de l'Inini (851 m n. m.)
Časové pásmo-3
Geodata (OSM)2502058 OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel286 618 (2021)
Hustota zalidnění3,4 obyv./km²
Jazykfrancouzština, kreolská francouzština
Národnostní složeníFrancouzi, původní obyvatelé
Náboženstvířímskokatolické
Správa regionu
StátFrancieFrancie Francie
Druh celkuzámořský region a zámořský departement
Podřízené celky2 arrondisementy, 22 komun
Vznik28. září 1958
Regionální prezidentGabriel Serville
Měnaeuro (EUR)
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2254 GUF GF
Telefonní předvolba+594
Internetová doménagf
Oficiální webwww.ctguyane.fr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francouzská Guyana (francouzsky Guyane française) je francouzský zámořský departement, zámořský region a zároveň zámořské území Evropské unie v Jižní Americe. Je nejrozlehlejším departementem, pozemní hranice má se Surinamem a Brazílií. Žije zde přibližně 294 tisíc obyvatel (leden 2021).

Oficiální francouzský název je Guyane. Přívlastek „francouzská“ je pouze hovorový, aby se zabránilo záměně s Britskou Guyanou (dnešní Guyana) a Nizozemskou Guyanou (dnešní Surinam).

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé jsou zejména černoši, mulati, míšenci a indiáni. 60 % jsou kreolové a více než 10 % obyvatel je původem z kontinentální Francie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Francouzskou kolonií je od 17. století. Po pařížském míru roku 1763 vyslal francouzský král Ludvík XV. z Francie do Guyany 12 000 osadníků, ale většinu z nich zahubily tropické nemoci. Roku 1809 území obsadili Britové a Portugalci, ale už po roce 1814 bylo vráceno Francii. V letech 18541936 území fungovalo jako trestanecká kolonie pro těžké zločince (známé Ďábelské ostrovy). Většina z 80 000 trestanců deportovaných na Ďábelské ostrovy se nikdy nevrátila do Francie.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Většina území je nížinatá, pokrytá tropickým deštným pralesem (81 % území). Pouze 6 % území je obydleno. Podnebí je subtropické až tropické, velmi vlhké.

Významné řeky[editovat | editovat zdroj]

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Hory[editovat | editovat zdroj]

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo Francouzské Guyany se nejvíce věnuje zemědělství, dobytkářství, těžbě dřeva, zlata, bauxitu, výrobě rumu a úpravě kůže. Hospodářství je velmi zaostalé. Průmysl a železniční doprava neexistují.

Země je především známa svým kosmodromem ve městě Kourou (Guyanské kosmické centrum), z něhož startují rakety Ariane 5, Sojuz a Vega evropské kosmické agentury ESA.

Správa území[editovat | editovat zdroj]

Guyana je francouzským departementem (č. 973). Nejvyšším správním orgánem je 51členný Assemblée de Guyane (parlament), který byl ustanoven 18. prosince 2015 a který spravuje záležitosti jak na úrovni regionu, tak i departementu. Přenesení regionálních a departementních pravomocí na tento parlament znamená, že v rámci administrativně-správního dělení Francouzské republiky má Guyana postavení tzv. collectivité territoriale unique (volný český překlad jednotné územní společenství). Francouzská Guyana je jedním z nejvzdálenějších regionů Evropské unie.[1]

Administrativně je rozdělena do 2 arrondisementů (Cayenne a Saint-Laurent-du-Maroni), které sestávají z 22 obcí.[2] Arrondisementy slouží především k administraci voličů a statistice a nemají žádné zastupitelstvo, zatímco obce jsou samosprávné s voleným zastupitelstvem (rada obce). Hlavou Guyany, která je plnoprávnou součástí Francie, je francouzský prezident. Po prezidentovi je nejvyšším představitelem předseda parlamentu (francouzsky Président de l'assemblée de Guyane). Guyana má 2 zástupce v dolní komoře francouzského parlamentu (Národní shromáždění) a 2 v horní komoře (Senát).[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Outhermost Regions [online]. Evropská komise [cit. 2012-12-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Département de la Guyane (973) [online]. L'Institut national de la statistique et des études économiques (Insee) [cit. 2017-01-24]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. Les parlementaires ultramarins [online]. Ministère des Outre-mer - Ministerstvo pro zámořská území [cit. 2017-01-24]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]