Suchá Lhota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suchá Lhota
Náves se zvonicí
Náves se zvonicí
Znak obce Suchá LhotaVlajka obce Suchá Lhota
znakvlajka
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecLitomyšl
Obec s rozšířenou působnostíLitomyšl
(správní obvod)
OkresSvitavy
KrajPardubický
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Počet obyvatel82 (2023)[1]
Rozloha2,19 km²[2]
Katastrální územíSuchá Lhota
Nadmořská výška426 m n. m.
PSČ570 01
Počet domů42 (2021)[3]
Počet částí obce1
Počet k. ú.1
Počet ZSJ1
Kontakt
Adresa obecního úřaduSuchá Lhota 12
570 01 Litomyšl
suchalhota@lit.cz
StarostkaLenka Drahošová
Oficiální web: www.suchalhota.cz
Suchá Lhota
Suchá Lhota
Další údaje
Kód obce578835
Kód části obce159026
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suchá Lhota je obec v okrese Svitavy západně od Litomyšle. Žije zde 82[1] obyvatel.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Původ jména „Lhota“ se podle tradicí vysvětluje tím, že za žalostné doby české země, kdy byla téměř vylidněna, tu vrchnosti dosazovaly na opuštěné selské statky svoje poddané, při čemž jim určili lhůtu, díky které museli odvádět vrchnosti roční poplatky, museli pracovat určitý čas na panských polích atd. Po uplynutí této lhůty, se stali skutečnými majiteli statků na kterých pracovali. Slovo lhůta se stalo svým významem u obyvatelstva obecným slovem, takže byla tímto jménem nazvána i vesnice, pouze s malou odchylkou, kdy se slovo lhůta pozměnilo na slovo lhota, a tímto způsobem dostala tato vesnice své jméno Lhota. Předejméno „Suchá“ má obec proto, že její pozemky jsou opravdu spíše suché a rozkládají se na nízkém pahorku, který má sklon na všechny strany.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik této vesnice nelze určit přesně, je však pravděpodobné, že jako většina jiných obcí i ona povstala z parcelací větších statků přibližně ve 12. století. Ústní podání, jakož i některé doložené důkazy, skutečně potvrzují, že se v dávných dobách z jedné veliké usedlosti utvořilo více, a tím způsobem vesnice vzrůstala.

V roce 1903 měla Suchá Lhota 42 popisných čísel a počet obyvatel byl 216. Podle dochovaných informací je samostatnou obcí až od tohoto roku, kdy byla jakožto osada spojena s osadami Příluka a Chotovice, a tvořili dohromady jednu obec, která nesla název Spojená obec Chotovice. Až tohoto roku provedl tehdejší starosta Josef Abraham ze Suché Lhoty konečné rozdělení, čímž obec dostala svou samostatnost. Její samospráva se skládala z 1 starosty, 2 radních a 6 výborů, celkem měl tedy výbor 9 členů. Jelikož ve vesnici není škola, chodily děti do školy v Javorníku. V roce 1910 byl založen Sbor dobrovolných hasičů, který funguje do dnes. Jeho prvním velitelem byl Josef Bartoš.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český statistický úřad: Počet obyvatel v obcích – k 1. 1. 2023. Praha. 23. května 2023. Dostupné online. [cit. 2023-05-25]
  2. Český statistický úřad: Malý lexikon obcí České republiky - 2017. 15. prosince 2017. Dostupné online. [cit. 2018-08-28]
  3. Český statistický úřad: Výsledky sčítání 2021 – otevřená data. Dostupné online. [cit. 2022-04-18]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]