Portál:Třinec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Statutární město Třinec upravit
Vítejte na portálu statutárního města Třinec. Třinec se nachází na úpatí pohoří Beskydy, v Moravskoslezském kraji. Třinec je jednou z přirozených metropolí Těšínského Slezska, rozlohou i počtem obyvatel se pak město řadí mezi 30 největších měst České republiky České republiky. Název Třinec je odvozený od slova trest – „rákos“ (od odvozeniny trstina pochází moderní třtina), respektive z přídavného jména trstný – „rákosový“. První písemná zmínka o Třinci, respektive dnešním historickém jádru města, známé jako Staré Město) je z roku 1461. Třinec vyrostl jako průmyslové středisko, ve městě sídlí významný výrobce železa a oceli Třinecké železárny. Třinec nabízí celou řadu sportovního vyžití, například atletický mítink Beskydská laťka. Mezi nejúspěšnější sportovní kluby ve městě patří hokejisté HC Oceláři Třinec, florbalisté a florbalistky FBC Třinec a fotbalisté FK Třinec.
Správa města upravit
Části města

Dolní LíštnáGutyHorní LíštnáKanadaKarpentnáKojkoviceKonskáLyžbiceNeboryOldřichoviceOsůvky (Český Puncov) • Staré Město (samotný Třinec) • Tyra

Partnerská města
Žilina (Slovensko) • Bielsko-Biała (Polsko)

Třinec sportující upravit
Sportoviště

Werk ArenaSportovní hala STARS TřinecStadion Rudolfa LabajeMěstský stadion Třinec

Sportovní kluby

Závody
Beskydská laťka

O portálu upravit
Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Třinec}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, vizte návod.