Poe Dameron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poe Dameron
SérieStar Wars
První výskytSíla se probouzí (2015)
VytvořiliLawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt
ZtvárnilOscar Isaac
NamluviliOscar Isaac (Disney Infinity 3.0)
Filip Blažek (český dabing)
Informace o postavě
Rasačlověk
Pohlavímuž
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Poe Dameron je fiktivní postava ze Star Wars. Poprvé se představil v roce 2015 ve filmu Star Wars: Síla se probouzí, kde ho hrál Oscar Isaac. Poe je pilot X-wingu na straně Rebelů, který neúmyslně zatáhne stormtroopera Finna a hledačku šrotu z planety Jakku, Rey, do boje proti zlověstnému Prvnímu řádu. Objevuje se v díle Síla se probouzí a i v následujícím díle Star Wars: Epizoda VIII. Isaac a jeho postava byli pozitivně přijati a Poe byl srovnáván s postavou Hana Sola (Harrison Ford) v originální filmové trilogii Star Wars.

Koncept a vytvoření postavy[editovat | editovat zdroj]

Během přípravy Síla se probouzí byla postava označována jako "John Doe" a původně se zamýšlelo, že to bude Jedi a pak lovec odměn s Wookiee pomocníkem.[1]

Isaacovo obsazení ve filmu bylo ohlášeno 29. dubna 2014.[2] Jeho postavu bylo možné poprvé vidět v 88sekundovém teaser traileru k Síla se probouzí, který uvolnil Lucasfilm 28. listopadu 2014[3][4] a ve kterém řídil X-winga.[5][6][7] Jméno Poe Dameron odhalil Entertainment Weekly na návrhu výměnných kartiček od Lucasfilmu, v prosinci 2014.[8][9] Tato postava byla také zobrazena v květnu 2015 ve Vanity Fair v sérii fotek od Annie Leibovitz.[10] Byl pojmenován podle asistenta režiséra J. J. Abramse, Morgana Damerona.[11]

Film sklidil chválu pro rozmanité obsazení postav, včetně Guatemalce Isaaca.[12][13][14] Peter Travers z Rolling Stone napsal, že: "dát hlavní role černochovi, bělošce a Latinoameričanovi ... to se zapíše do historie".[15] TV spot mediální televizní sítě Univision, která je zaměřena na španělsky mluvící diváky, obsahoval velmi mnoho záběrů s Poem a sám Poe ho uváděl ve španělštině.[16] Po prvním vydání promo-plakátů hlavních postav, v listopadu 2015,[17] byl Poeův plakát vydán následující měsíc.[18]

Postava[editovat | editovat zdroj]

V díle Síla se probouzí je Poe zručným pilotem X-wingu na straně Rebelů.[10][19] Je synem rebelské pilotky a člena komanda, a zastává post velitele rebelské bojové letky a je "jedním z nejvíce důvěryhodných operativců Leiy Organy", který je umíněný a "umí létat s čímkoliv".[20] Isaac popsal Poea jako "zatraceně nejlepšího pilota v galaxii... Byl vyslán na misi jistou princeznou a přitom narazí na [Finna] a jejich osudy se navždy propletou."[19]

Natalie Zutter a Chris Lough z Tor.com napsali: "Poe je jedním z těch vzácných lidí, kteří přesně vědí co dělat se svým životem."[21] Isaac řekl o své postavě: "Poe je ten typ chlápka, kterého byste si vzali sebou do nepohody. Je přímočarý, upřímný, neuvěřitelně loajální a velmi sebevědomý."[22] Katy Waldman napsala pro Slate: "Tohle je Poe Dameron, hvězdný pilot, idol, který klidně půjčuje svou koženou bundu leteckého esa, Finnův kámoš. Když se zakření na [Kylo Rena], se vším tím šarmem odvážného hejska, víme, že film bude OK."[23]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Síla se probouzí (2015)[editovat | editovat zdroj]

Poe Dameron je metály ověnčený hvězdný pilot z rebelské flotily generálky Leii Organy[20] a robot BB-8 je jeho astromech droid.[24] Je poslán Leiou na misi na planetu Jakku, aby získal část mapy, která by vedla na místo, kde je její bratr, Luke Skywalker. Než stihne Poe odletět s mapou, První řád zaútočí a Poe je chycen. Ještě předtím ale Poe svěří mapu BB-8, který s ní uteče do pouště, zatímco Kylo Ren mučí Poe při hledání mapy.[22] Poe je zachráněn odpadlíkem stormtrooperů Finnem a spolu utečou ve stíhačce TIE fighter. Narazí na planetu Jakku; Finn se katapultuje z lodi, ale zdá se, že Poe zahynul, když se poničená loď potopí do tekutého písku. Poe se později znovu objeví, protože se z lodi zachránil ještě před nárazem, a teď už vede eskadru pilotů X-wingu při útoku na První řád u hradu Maz Kanaty. Později také vede svou eskadru při útoku na základnu Prvního řádu (Starkiller) a osobně vypálí střely, které způsobí, že celoplanetární ničivá zbraň exploduje.

Isaac řekl GQ v prosinci 2015, že když mu nabízeli roli, Abrams mu řekl, že Poe ve filmu zemře. Když pak později roli přijal, Abrams prohlásil, že si to rozmyslel: "Rozhodnul jsem se. Budeš v celém filmu."[25]

Další výskyty a reklamní prodej[editovat | editovat zdroj]

Poe se objevil taky v nových povídkách a komiksech, které měly propojit nový film s původními díly.[26] Poprvé je o něm zmínka v povídce Moving Target: A Princess Leia Adventure (2015) od Cecila Castellucciho a Jasona Frye, kde je ještě jako mladík a která se odehrává v době mezi Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (1980) a Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů  (1983).[27] Yavin 4, planeta na které je umístěna rebelská základna ve filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje, byla vybrána jako Poeův domovský svět v komiksové sérii Star Wars: Shattered Empire (2015) poté, co si Isaac, jako rodilý Guatemalec, uvědomil, že místo střelby na planetě Yavin 4 bude Tikal v Guatemale.[28] V sérii Shattered Empire vystupují i Poeovi rodiče, členové Aliance rebelů: jeho matkou je Shara Bey, pilotka A-wingu, která prožívá dobrodružství s Leiou, a jeho otec Kes Dameron, člen speciálních pozemních sil, známých jako Pátrači (Pathfinders) pod vedením Hana Sola.[22][27] Poe se objevuje v Star Wars: Before the Awakening (2015) od Grega Rucka, antologie pro mladé čtenáře, která se zabývá životy Poe, ReyFinna ještě před událostmi Síla se probouzí.[29] Poe je taky postavou v povídce z roku 2015 od Alana Deana Fostera.[30]

Poe je hratelná postava v přídavku videohry Disney Infinity 3.0  a je dostupný i samostatně jako Infinity postavička.[31][32][33][34] On a BB-8 vystupují v Lego Star Wars herním setu nazvaném Poeův X-wing Fighter,[35] a Poe je dostupný i jako postavička Lega.[36] Hasbro taky vydalo 3.75 palců velkou akčni figurku Poe Damerona[37][38] a 6 palcovou figurku ve své Černé edici.[39]

Epizoda VIII[editovat | editovat zdroj]

20. března 2015 Isaac prohlásil, že se objeví v Star Wars: Epizoda VIII, následujícím díle po Síla se probouzí.[40]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Michael Phillips z Chicago Tribune napsal: "Oscar Isaac je velkým přínosem ve své roli Poe Damerona ... Podobně jako Fordův Han Solo v originální trilogii, je to ten typ chlápka, kterého byste chtěli mít ve svém týmu".[41] Robbie Collin z The Telegraph nazval Poea "švihácký, chvastoun se suchým humorem, zkrátka je jako Han Solo před 40 lety".[42] Todd McCarthyThe Hollywood Reporter popsal tohoto špičkového pilota jako "muže z podobného těsta jako je Solo"[43] a Manohla Dargis z The New York Times napsala, že Poe "vypadá jako Han nové generace".[44] The Telegraph taky zařadil Poeovy scény mezi "14 věcí, které fanoušci Star Wars budou milovat v díle Síla se probouzí" a dále napsal, že "srší jiskrou" a že: "i když Han Solo bude vždy zaujímat místo jedničky, Poe Dameron Oscara Isaaca je určitě žhavý kandidát na titul Druhého nejvíce cool týpka v galaxii".[45] Peter Travers z Rolling Stone napsal, že "z Isaaca čiší chlapecký šarm".[15]

"Okamžitá chemie" mezi Poem a Finnem, intimita některých pozdějších scén a Isaacovy vlastní komentáře v průběhu rozhovoru s Ellen Degeneres, zavdaly příčiny ke spekulacím fanoušků a novinářů, že Poe může být gay a nebo že se tak jeho postava bude vyvíjet v budoucích filmech.[46][47][48][49] Fanoušci, kteří by rádi viděli Poe a Finna jako pár, už dokonce stvořili fanfictionfan art, který tomu odpovídá.[47][48][49]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Poe Dameron na anglické Wikipedii.

  1. SCIRETTA, Peter. How Force Awakens Changed During Development: Jedi Killers, Force Ghosts and The Doom Star [online]. December 28, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Star Wars: Episode VII Cast Announced [online]. StarWars.com, April 29, 2014 [cit. 2015-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Watch the Incredible Star Wars: The Force Awakens Trailer [online]. November 28, 2014 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. LEWIS, Andy. Trailer Report: Star Wars Teaser Beats Age of Ultron In Debut [online]. December 1, 2014 [cit. 2014-12-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. KAIN, Erik. 5 Reasons The New Star Wars Trailer Was The Perfect First Look At The Force Awakens [online]. November 29, 2014 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. AHMED, Tufayel. Star Wars The Force Awakens trailer: 5 things we've learned from the EPIC Episode VII trailer [online]. November 28, 2014 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. GILMAN, Greg. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens Trailer Unmasks a Stormtrooper, Teases Villain [online]. TheWrap, November 29, 2014 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. BREZNICAN, Anthony. Star Wars: The Force Awakens character names revealed (in coolest way possible) [online]. December 11, 2014 [cit. 2014-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Star Wars: The Force Awakens Digital Trading Cards [online]. StarWars.com [cit. 2015-12-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. a b ROBINSON, Joanna. Adam Driver and Lupita Nyong'o's Characters Revealed in Exclusive Star Wars: The Force Awakens Photos [online]. May 4, 2015 [cit. 2015-05-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. WHITE, James. J.J. Abrams' assistant reveals how Poe Dameron took her name [online]. December 3, 2015 [cit. 2015-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. RICO, Jack. Pop Latino: Oscar Isaac Gives Hispanics A Presence in Star Wars [online]. NBC News, April 24, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. KEEGAN, Rebecca. Star Wars: The Force Awakens reflects our diverse, modern world [online]. December 21, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. BASTIÉN, Angelica Jade. The Case Against Colorblind Casting [online]. December 26, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. a b TRAVERS, Peter. Star Wars: The Force Awakens [online]. December 16, 2015 [cit. 2015-12-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. VANDERBILT, Mike. Poe Dameron and dogfights make two new Force Awakens ads worth watching [online]. December 10, 2015 [cit. 2015-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. MOORE, Trent. See Han, Leia, and the new kids on the block in 5 new Star Wars: The Force Awakens posters [online]. Blastr, November 4, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-09. (anglicky) 
  18. CARON, Nathalie. Image of the Day: Poe Dameron finally gets his own Star Wars: The Force Awakens poster [online]. Blastr, December 7, 2015 [cit. 2015-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-09. (anglicky) 
  19. a b ABRAMS, Natalie. 10 things we learned from the Star Wars: The Force Awakens panel [online]. April 16, 2015 [cit. 2015-05-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. a b Databank: Poe Dameron [online]. StarWars.com [cit. 2015-12-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. ZUTTER, Natalie; LOUGH, Chris. What We Learned About the Star Wars Universe From The Force Awakens [online]. December 21, 2015 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. a b c TRUITT, Brian. Oscar Isaac hops in the cockpit for Star Wars [online]. December 20, 2015 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. WALDMAN, Katy. When did you first fall in love with Oscar Isaac? [online]. December 23, 2015 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  24. Databank: BB-8 [online]. StarWars.com [cit. 2015-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  25. MARTIN, Brett. Star Wars Actor Reveals Which Character Was Supposed to Die in The Force Awakens [online]. December 19, 2015 [cit. 2015-12-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  26. BREZNICAN, Anthony. Star Wars to release 20 books in journey to The Force Awakens [online]. March 10, 2015 [cit. 2015-03-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  27. a b SAAVEDRA, John. Star Wars: The Force Awakens Easter Eggs and Reference Guide (Poe Dameron) [online]. Den of Geek, December 17, 2015 [cit. 2015-12-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  28. LUSSIER, Germain. Here's How The Force Awakens Resistance Differs From the Rebellion [online]. io9, December 7, 2015 [cit. 2015-12-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  29. A Galaxy of Star Wars: The Force Awakens Books Coming December 18 [online]. StarWars.com, December 1, 2015 [cit. 2015-12-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  30. FOSTER, Alan Dean. The Force Awakens. [s.l.]: [s.n.], 2015. ISBN 9781101965504. Kapitola Chapter I. (anglicky) 
  31. ROBERTSON, Andy. Disney Infinity: The Force Awakens Dated, Adds Kylo Ren And Poe Dameron [online]. October 12, 2015 [cit. 2015-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  32. VALDES, Giancarlo. Disney Infinity’s Star Wars: The Force Awakens lets John Boyega play with himself [online]. VentureBeat, December 9, 2015 [cit. 2015-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  33. Star Wars: The Force Awakens Play Set for Disney Infinity 3.0 Edition Now Available [online]. StarWars.com, December 18, 2015 [cit. 2015-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  34. TRUITT, Brian. Infinity adds to Force Awakens experience [online]. December 16, 2015 [cit. 2015-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  35. 75102-1: Poe's X-wing Fighter [online]. Brickset.com, 2015 [cit. 2015-12-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  36. 75115-1: Poe Dameron [online]. Brickset.com, 2015 [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  37. SPRY, Jeff. Leaked peek at Hasbro's Kylo Ren, Captain Phasma and 10 more The Force Awakens action figures [online]. Blastr, August 14, 2015 [cit. 2016-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-04-02. (anglicky) 
  38. MYATT, D. Martin. Poe Dameron from Hasbro's The Force Awakens Collection [online]. Rebelscum.com [cit. 2016-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  39. MYATT, D. Martin. 07 Poe Dameron from Hasbro's The Black Series [online]. Rebelscum.com [cit. 2016-01-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  40. NICHOLSON, Max. Oscar Isaac Will be Back for Star Wars: Episode VIII, Lobbied for X-Men: Apocalypse Role [online]. IGN, March 20, 2015 [cit. 2015-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  41. PHILLIPS, Michael. Star Wars: The Force Awakens review: A return to the original, in all the right ways [online]. December 16, 2015 [cit. 2016-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  42. COLLIN, Robbie. Star Wars: The Force Awakens review: 'the magic is back' [online]. December 18, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  43. MCCARTHY, Todd. Star Wars: The Force Awakens: Review [online]. December 16, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  44. DARGIS, Manohla. Star Wars: The Force Awakens Delivers the Thrills, With a Touch of Humanity [online]. December 16, 2015 [cit. 2016-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  45. 14 things Star Wars fans will love about The Force Awakens [online]. December 17, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  46. FISHER, Natalie. Is Star Wars setting up Poe Dameron as its first queer protagonist? [online]. Hypable, December 24, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  47. a b ROTH, Madeline. This Is The Star Wars Couple Everyone’s Shipping (Hint: It’s Not Rey And Finn) [online]. MTV News, December 21, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  48. a b ROBINSON, Joanna. Watch Oscar Isaac Charm the Pants off Every Single Star Wars: The Force Awakens Cast Member [online]. December 25, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  49. a b CARR, Jack. After 7 Movies, Star Wars Quietly Sets Up Its First Gay Relationship (And The Internet is Loving It) [online]. Moviepilot, December 29, 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-12. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]