Kamino

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamino
Vzdálenost od galaktického jádra70 000 světelných let[1]
OblastJižní okraj trpasličí galaxie Rishi Maze (jiným jménem Companion Aurek) v oblasti Divoký vesmír[2]
SystémKamino
Počet sluncí1
Oběžná doba463 standardních dní[2]
Počet měsíců3 (Korasa a dva menší měsíce)[2]
Průměr19 270 km [2]
Délka rotace27 standardních hodin [2]
Gravitacestandardní[2]
Podíl vody100 % [1]
Populacepřibližně 1 miliarda Kaminoanů[2]
Politická příslušnostKaminoani, Galaktické impérium, Nová Republika

Kamino je jméno fiktivní planety ve světě Star Wars, jež byla představena ve filmu Star Wars: Epizoda II – Klony útočí. Patří mezi nejodlehlejší planety ve známém vesmíru světa Star Wars a je domovem Kaminoanů, rasy klonovačů, kteří z této činnosti udělali svou hlavní činnost jejich hospodářství.

Popis planety[editovat | editovat zdroj]

Její povrch tvoří pouze moře, tudíž se dá tento svět považovat za typicky oceánickou planetu. Oceán je občas přerušován vrcholky hor, tvořící malé ostrůvky. Klima planety je hodně vlhké a dusné, povrch je bičován nekonečnými hustými dešti a je z vesmíru zakryt hustými bouřkovými mračny.

Celá soustava Kamino se nachází v odlehlých a zapomenutých končinách mimo hlavní Galaxii na jižním okraji trpasličí galaxie Rishi Maze, jež obíhá Galaxii podobně jako v reálném světě např. Velké Magellanovo mračno Mléčnou dráhu.

Historie planety[editovat | editovat zdroj]

Na původně zmrzlém světě kolem roku 19 000 BBY skončila poslední doba ledová, což mělo za následek zaplavení všech kontinentů až po vrcholky hor vodou a změnu klimatu do podoby, která se uchovala až do doby Klonových válek. Kaminoani tuto změnu přežili jen díky svým vyspělým znalostem genetiky. Planeta byla Republikou objevena někdy v pátém tisíciletí BBY a po zničení Ossusu sem Jediové ukryli několik artefaktů, zachráněných před Exarem Kunem. Přesto tato planeta nevešla do velké známosti.

Vše se změnilo v letech těsně před vypuknutím Klonových válek. V roce 32 BBY Kamino navštívil bez vědomí Rady Jediů mistr Sifo-Dyas, aby pro Republiku objednal armádu klonů. Hrabě Dooku pak mistra Sifo-Dyase zavraždil a najal Mandaloriana Jango Fetta, aby posloužil jako předloha pro klony. Tento lovec odměn si oblíbil kaminoanské šipky, které ho o deset let později prozradily při jeho pokusu o atentát na senátorku Amidalu. Přestože hrabě Dooku vymazal z jedijských archivů v chrámu všechny informace o Kaminu, dokázal mistr Obi-Wan Kenobi původ otrávené šipky vystopovat a přímo na planetě si prohlédl již téměř dokončenou armádu klonů.

Mistr Yoda pak před bitvou o Geonosis vyzvedl první část klonů a započaly tak Klonové války. Separatisté brzy objevili zdroj klonů a ještě v témže roce zaútočili na Kamino, avšak klonoví vojáci svůj "domov" ubránili ve všech případech. Na konci války po vzniku Impéria se Kamino stalo jeho součástí a z klonových vojáků se stali Stormtroopeři.

Ačkoliv to pro planetu znamenalo nadále nemalý příjem do planetární kasy, byli Kaminoané s nadvládou Impéria a jejím policejním státem nespokojeni. Proto tajně vytvořili skupinu klonů, navenek stejnou jako Jango Fett, ale nyní s myslí naprogramovanou nikoliv k věrnosti "Republice" (Impériu), ale ke Kaminu. Když byl za deset let jejích růst dokončen, měli tito noví kloni přepadnout stormtroopery a osvobodit Kamino z područí Impéria, ale spiknutí bylo prozrazeno. Darth Vader vyslal svou 501. legii a Bobu Fetta, aby vzpouru klonů potlačili. Přestože klonoví stormtroopeři si vedli proti sice silným, ale v reálném boji nezkušeným rebelským klonům nadmíru dobře, rozhodl po bitvě císař Palpatine o tom, že noví stormtroopeři budou tvořeni z klonů více různých lidí a doplnění o neklonové rekruty.

V roce 1 BBY se na planetě na nějakou dobu usadil Darth Vader, aby se pokusil o nemožné: naklonovat na Sílu citlivého Starkillera a vylepšit ho. Avšak první podařený výtvor klona Starkillera Vaderovi utekl a Vader opět najal Bobu Fetta, aby ho přilákal zpět na planetu. Vader mezitím dokončil klonování perfektní verze dalšího Starkillera, s nímž byl konečně spokojený. Uprchlý Starkiller se na Kamino nakonec vrátil, ale k překvapení Impéria spolu s několika fregatami Aliance rebelů, které obsadily hlavní město Kamina. Klon Starkillera pak v bitvě porazil Vadera a uvěznil ho. Aliance Rebelů se však i přes toto vítězství musela z Kamina stáhnout, neboť nebyla dost silná na odražení protiútoku Impéria.

Na konci Galaktické občanské války a po porážce Impéria se Kamino opět dostalo do izolace. S pádem Impéria zkolabovala i kaminoanská ekonomika, neboť neměl kdo odebírat další klony.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Fry J. , Wallace D., The Essential Atlas, Del Rey, 256 s., 2009, ISBN 978-0345477644
  • Luceno, J., Star Wars: Darth Plagueis, Del Rey, 379 s., 2012, ISBN 034551128X
  • Carey, R. C. a kol., Geonosis and the Outer Rim Worlds, Wizards of the Coast, 2004, ISBN 0786931337

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Star Wars: Complete Locations, DK Publishing, s. 176, 2005, ISBN 0756614198
  2. a b c d e f g Geonosis and the Outer Rim Worlds