Konfederace nezávislých systémů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konfederace nezávislých systémů
Confederacy of Independent Systems
24 BBY–19 BBY Galaktické impérium 
Separatistické državy 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Vláda nad galaxií během Klonových válek:
Konfederace (červená), Republika (modrá) a Huttové (zelená).
Geonosis (do roku 22 BBY)
Raxus Secundus (21 BBY–19 BBY)
Obyvatelstvo
Basic (písmo Aurebesh)
Státní útvar
konfederace a vojenská aliance
konfedrační kredity
Vznik
24 BBY – počátek politické krize
Zánik
19 BBY – bitva o Coruscant, masakr separatistických vůdců na planetě Mustafar, vyhlášení Impéria a zánik Separatistického státu a jeho připojení k Impériu
Státní útvary a území
Předcházející
vzniklo z organizací:
Komerční cech Komerční cech
Korporátní aliance Korporátní aliance
Republika (Okrajová frakce) Republika (Okrajová frakce)
InterGalactiktický bankovní klan InterGalactiktický bankovní klan
Maloobchodní klub Maloobchodní klub
Techno unie Techno unie
Obchodní federace Obchodní federace
Následující
Galaktické impérium Galaktické impérium
Separatistické državy Separatistické državy

Konfederace nezávislých systémů (anglicky Confederacy of Independent Systems, zkratka CIS), zkráceně Konfederace, též Separatistická aliance (anglicky Separatist Alliance), Separatistický stát (Separatist State) nebo jen Separatisté (Separatists) je krátkodobě existující vesmírná aliance separatistů ve fiktivním světě Star Wars, které tvoří tisíce planet a souhvězdí známé Galaxie. Byla založeno separatistickým hnutím vedeném hrabětem Dooku a cílem separatistů bylo definitivně se odtrhnout od Republiky kvůli rostoucí korupci v Galaktickém senátu, nepřiměřenému zdanění a nefunkčnosti jeho centrální vlády.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Konfederace se zformovala oddělením mnoha tisíců planetárních a sektorových vlád od Republiky včetně velkých mega-korporací jako byly Korporátní aliance, Komerční cech, Techno unie, Obchodní federace, InterGalactiktický bankovní klan a Maloobchodní klub, které zformováním vlastního Separatistického senátu vyvolaly politickou krizi Republiky. Ve skutečnosti jsou Separatisté a jejich konflikt s Republikou pouhými nástroji šedých eminencí působících v pozadí. Pravých cílem těchto tajemných osob je oslabit Republiku a uchvátit veškerou moc v galaxii pro sebe.

Válečný prapor CIS

Politická krize dle očekávaného scénáře vygradovala v otevřenou občanskou válku mezi Separatisty a Republikou nazývanou Klonové války, za jejíž počátek se považuje (první) bitva o Geonosis. Název je odvozen od klonových vojáků, kteří byli poprvé nasazeny do boje Republikou, proti armádám droidů Separatistů. Obě strany byly ve válce střídavě úspěšné. Po sérii mnoha bitev se stále dominantní Republikou se konečné vítězství Separatistům vzdalovalo. Nakonec, navzdory svým úspěchům, byli Separatisté poraženi. Zbylí separatističtí vůdcové, mezi nimiž byl i místokrál Obchodní federace, byli v podstatě popraveni. Spolu s nimi zaniká roku 19 BBY Konfederace jako celek.

Některé přeživší izolované skupinky pokračovaly v odporu i po Klonových válkách, a později, po reorganizaci Republiky v Impérium, přispěly svým dílem ke zformování Aliance rebelů. Klonové války nicméně zapříčinily dle očekávání pád Republiky, když v Senátu zvolený kancléř Sheev Palpatine skrze politický tlak a korupci obdržel od senátu „zvláštní pravomoci“, které poté využil k jeho rozpuštění a vyhlášení Impéria roku 19 BBY, sám se pak prohlásil za prvního císaře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]