Přeskočit na obsah

Genocida v Pásmu Gazy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento článek je překladem článku z anglické Wikipedie (Gaza genocide). Článek potřebuje ozdrojovat 500 citacemi. Chcete-li přispět k jeho ozdrojování prosím učiňte tak.

Škody po izraelském náletu na El-Remal ve městě Gaza 9. října 2023

Izrael byl obviněn odborníky, vládami, agenturami OSN a nevládními organizacemi z provádění genocidy proti palestinskému lidu během jeho invaze a bombardování pásma Gazy během probíhající války mezi Izraelem a Hamásem. [1] [2] Do března 2024, po pěti měsících útoků, vedly izraelské vojenské akce k úmrtí více než 31 500 Palestinců – což odpovídá jednomu ze 75 obyvatel v pásmu Gazy – s průměrem 195 úmrtí za den. ,[3] a do července je téměř 40 000 potvrzených úmrtí. Většina obětí jsou civilisté [4] [5] včetně více než 25 000 žen a dětí [6] a 103 novinářů .

Další tisíce mrtvých těl jsou pod troskami zničených budov.  Do června 2024 bylo v Gaze zabito přes 500 zdravotnických pracovníků.  Od května 2024 je funkčních pouze 12 ze 36 nemocnic v Gaze; 84 % zdravotních středisek v regionu bylo zničeno nebo utrpělo poškození.  Vynucená izraelská blokáda značně přispěla k hladovění a hrozbě hladomoru v pásmu Gazy, zatímco izraelské síly bránily humanitárním zásobám dostat se k palestinskému obyvatelstvu, blokovaly nebo útočily na humanitární konvoje. Na začátku konfliktu Izrael také přerušil dodávky vody a elektřiny do pásma Gazy. Izrael také zničil četné kulturně významné budovy, včetně 13 knihoven s tisíci knihami,  všech 12 univerzit v Gaze a 80 % jejích škol,  desítky mešit, tři kostely a dva muzea.

Různí pozorovatelé, včetně zvláštní zpravodajky OSN Francesca Albanese,  citovali prohlášení vysokých izraelských představitelů, která mohou naznačovat jejich „ záměr zničit “ ( zcela nebo částečně ) obyvatelstvo Gazy, což je nezbytnou podmínkou pro zákonný práh genocidy který byl splněn.  Většina středovýchodních učenců převážně z USA věří, že izraelské akce v Gaze mají za cíl učinit ji neobyvatelnou pro Palestince, a 75 % z nich tvrdí, že akce Izraele v Gaze představují buď „velké válečné zločiny podobné ke genocidě“ nebo „genocidu“.

Vláda Jižní Afriky zahájila řízení, Jižní Afrika versus Izrael , proti Izraeli u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), na základě obvinění z porušení Úmluvy o genocidě .  V prvním rozsudku ICJ rozhodl, že Jižní Afrika je oprávněna podat žalobu proti Izraeli, zatímco Palestincům bylo uznáno „pravděpodobné právo na ochranu před genocidou“ , protože čelí reálnému riziku nenapravitelných škod. Soud nařídil Izraeli, aby dodržoval své závazky vyplývající z Úmluvy o genocidě tím, že přijme veškerá opatření, která jsou v jeho moci, aby zabránil spáchání genocidy, aby zabránil a potrestal podněcování ke genocidě a umožnil vstup základních humanitárních služeb do Gazy.  Izraelská vláda odmítla tyto soudní příkazy a obvinila soud, že je antisemitský.

Dne 7. října 2023 vedl Hamas útok na Izrael z Gazy , který měl za následek nejméně 1 139  mrtvých, z nichž většinu tvořili civilisté.  Izraelská reakce byla rychlá a tvrdá a zahrnovala invazi do pásma Gazy od 29. října 2023.  Ačkoli několik vědců tvrdilo, že již před útoky ze 7. října docházelo na Palestincích ke genocidě , jde o tuto izraelskou vojenskou kampaň v Gaza, která byla Jihoafrickou republikou a dalšími zastánci argumentu o genocidě charakterizována jako genocidní.

Právní definice genocidy

[editovat | editovat zdroj]

Úmluva o genocidě z roku 1948 definuje genocidu jako jakýkoli z pěti „činů spáchaných s úmyslem zcela nebo částečně zničit národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu“.  Jedná se o zabíjení členů skupiny, jejich těžkému ublížení na zdraví nebo duševní újmě, nastolení životních podmínek s cílem zničit tuto skupinu, zabránění porodům a násilnému přemístění dětí ze skupiny.  Genocida je zločin zvláštního úmyslu ( dolus specialis ); je prováděna záměrně, přičemž oběti jsou zaměřeny na základě skutečného nebo domnělého členství v chráněné skupině.  Podle této právní definice z roku 1948 byly v historii uznány tři genocidy: kambodžská genocida , rwandská genocida a masakr ve Srebrenici .

Jiné definice genocidy

[editovat | editovat zdroj]
Zdravotníci transportují zraněné palestinské dítě do nemocnice Al-Shifa ve městě Gaza po izraelském náletu 11. října 2023

Původní definice genocidy od Raphaela Lemkina byla širší než později přijatá Spojenými národy; zaměřil se na genocidu jako „zničení základních základů života národních skupin“, včetně akcí, které vedly k „rozpadu politických a sociálních institucí, kultury , jazyka , národního cítění, náboženství a ekonomické existence národních skupiny".  Odborné definice se různí, ale existují tři společná témata: „násilí nebo jiné akce by měly být záměrné, organizované, trvalé a rozsáhlé“, zvěrstva jsou selektivní na odlišitelnou skupinu a „pachatel podnikne kroky aby bránil skupině v přežití nebo reprodukci na daném území“.  Hovorové chápání genocidy je silně ovlivněno holocaustem jako jeho archetypem a je pojímáno jako zaměření na nevinné oběti, které jsou terčem jejich etnické identity spíše než z jakéhokoli politického důvodu. Genocida je často považována za vrchol kriminality, horší než jiná zvěrstva, která vedou ke stejnému počtu civilních úmrtí a ničení.

Přímé oběti

[editovat | editovat zdroj]

Zpráva Euro-Mediterranean Human Rights Monitor zveřejněná 18. listopadu 2023, která označuje izraelské akce v Gaze za genocidu, uvádí, že v Gaze bylo zabito 15 271 Palestinců, 32 310 zraněno a odhadem je 41 500 nezvěstných.  Více zpráv a akademických zdrojů přineslo aktualizované údaje, přičemž do prosince 2023 bylo v Gaze zabito nejméně 20 000 Palestinců, z nichž odhadem 70 % byly ženy a děti.  Do 14. ledna 2024, 100 dní od začátku izraelského útoku na Gazu, bylo potvrzeno zabití přes 23 900 lidí.  Do 10. května počet mrtvých přesáhl 35 000, z toho třetina byla z neidentifikovaných těl, přičemž se odhaduje, že více než 10 000 dalších těl je pohřbeno pod troskami.  Během prvních tří týdnů izraelský útok zabil v Gaze více dětí, než bylo zabito na celém světě ve všech konfliktních zónách v kterémkoli roce od roku 2019.  Do prosince 2023 bylo zraněno přes 52 000 lidí,  a do května 2024 počet vzrostl na více než 77 700 lidí.

Podíl žen a dětí mezi mrtvými je kontroverzní.  K 7. květnu 2024 byl celkový počet úmrtí uváděných OSN 34 735, z nichž 24 686 bylo plně identifikováno. Mezi plně identifikovanými bylo 52 % žen a dětí, 8 % „starých“ blíže nespecifikovaného pohlaví a 40 % mužů.

Jak konflikt pokračoval, shromažďování údajů bylo pro ministerstvo zdravotnictví v Gaze (MZ) stále obtížnější kvůli zničení jeho infrastruktury.  Ministerstvo muselo své obvyklé hlášení založené na nemocničních mrtvých doplnit o další zdroje informací,  včetně zpráv z médií a od záchranářů, jakož i pozůstalých rodin a vdov, které musí úmrtí svých manželů formálně nahlásit pro nárok na státní pomoc.  Profesor ekonomie Michael Spagat analyzoval zprávy ministerstva a zjistil naléhavou potřebu transparentní metodiky, která by porovnala nejvyšší počty úmrtí – 34 535 k 30. dubnu – s podrobnými rozpisy, které ke stejnému datu činily 24 653.  Údaje ministerstva o celkovém počtu zabitých byly také zpochybněny izraelskými úřady, ale byly přijaty jako přesné izraelskými zpravodajskými službami, OSN a WHO .

Nepřímé oběti

[editovat | editovat zdroj]

Rasha Khatib , Martin McKee a Salim Yusuf zveřejnili v korespondenční sekci The Lancet odhad počtu úmrtí, která mohou být v nadcházejících měsících a letech nepřímo způsobena tímto konfliktem. Očekává se, že nepřímá palestinská úmrtí na nemoci budou mnohem vyšší kvůli intenzitě konfliktu, zničení infrastruktury zdravotní péče, nedostatku jídla, vody, přístřeší a bezpečných míst pro útěk civilistů a snížení financování UNRWA . S použitím jiných konfliktů jako referenčního bodu odhadli, že celkový počet úmrtí souvisejících s konflikty v Gaze bude pravděpodobně třikrát až 15krát vyšší než hlášený počet obětí. Vynásobením počtu nahlášených úmrtí pěti argumentovali, že podle konzervativního odhadu „současnému konfliktu v Gaze lze připsat 186 000 nebo dokonce více úmrtí“.  Spagat napsal, že jejich odhad „postrádá pevný základ a je nevěrohodný“.  I přesto Spagat připustil, že je „spravedlivé upozornit na skutečnost, že ne všechna úmrtí budou přímo násilná“ a označil počet obětí v Gaze za „překvapivě vysoký“.

Od začátku války mezi Izraelem a Hamásem byly v pásmu Gazy vysídleny téměř dva miliony lidí.  Evakuace z pásma Gazy byla kritizována jako klíčová součást genocidy ze strany Jižní Afriky a dalších.

Minimální počet obětí nutný k definici genocidy

[editovat | editovat zdroj]

Ani Úmluva o genocidě , ani judikatura Mezinárodního soudního dvora nepožaduje minimální počet obětí k definování genocidy, ale spíše, že genocida je stanovena, když jsou spáchány kvalifikované činy proti „přiměřeně významnému počtu“ nebo „významné části skupiny, jako je její vedení“ .  V případu genocidy Gambie vs. Myanmar týkající se Rohingů, potvrdili Francie a Spojené království (mimo jiné), že „počet zabitých obětí“ není „středem“ jejich hodnocení, protože „okolnosti mohou být takové, že pachatel nemůže nebo se rozhodne nevyužít nejrychlejších nebo nejpřímějších prostředků“ k ničení.

Údajný genocidní záměr a genocidní rétorika

[editovat | editovat zdroj]

Podle zprávy Univerzitní sítě pro lidská práva z května 2024 „akce přijaté izraelskou vládou a armádou v Gaze a týkající se Gazy po útocích Hamasu ze 7. října 2023 představují porušení zákazů mezinárodního práva týkající se páchání genocidy“.  Právnička pro lidská práva Susan Akram v komentáři ke zprávě a k odporu vůči označování izraelských akcí za genocidu řekla: „Opozice je politická, protože existuje konsensus mezi mezinárodní právnickou komunitou v oblasti lidských práv, mnoha dalšími právními a politickými experty , včetně mnoha učenců holocaustu, že Izrael páchá genocidu v Gaze“.

V rámci případu Obrana pro děti International-Palestine et al v. Biden et al svědčil historik holocaustu Barry Trachtenberg , že mezi historiky genocidy existuje shoda, že situace v Gaze je genocidou, a to především proto, že prohlášení izraelských představitelů to jasně uvádějí. . Řekl: "Sledujeme, jak se genocida vyvíjí, když mluvíme. Jsme v této neuvěřitelně jedinečné pozici, kde můžeme zasáhnout, abychom ji zastavili, s využitím mechanismů mezinárodního práva, které máme k dispozici."

V otevřeném dopise zveřejněném 15. října na Opinio Juris a na webových stránkách Third World Approaches to International Law Review vědci napsali, že prohlášení izraelských představitelů od 7. října naznačují jejich úmysl spáchat genocidu.  Zákon nevládní organizace pro Palestinu sestavil více než 500 prohlášení izraelských politických a vojenských představitelů, kteří údajně vyzývají ke genocidě.  Dne 11. června 2024 oficiální izraelský účet X (dříve Twitter ) tweetoval, že „civilisté Gazy se účastnili děsivých událostí 7. října“, později citoval prohlášení v klipu, v němž se uvádí, že „neexistují tam žádní nevinní civilisté."

7. října Netanjahu řekl, že obyvatelé Gazy zaplatí „obrovskou cenu“ a Izrael promění části Gazy „v trosky“.  Při diskusi o genocidních akcích a záměrech od 7. října si odborník na genocidu Mark Levene všiml sílící rétoriky genocidy a etnických čistek za předchozích Netanjahuových vlád.  To podpořila Tia Goldenberg v AP News , která vyzdvihla výroky ministra financí Bezalela Smotricha jako stále více genocidní rétoriku z Netanjahuovy vlády.  Izraelský historik Raz Segal a právní vědec Luigi Daniele také poukázali na rostoucí genocidní rétoriku před říjnem 2023,  zdůraznili článek z května 2023 v Times of Israel , který říkal, že jediný způsob, jak dosáhnout míru, je „vymazat“ Palestinu a že Existence Palestiny je „urážkou společnosti, morálky, lidskosti“.  Článek dále vyzývá k převýchově Palestinců a deklaruje, že mohou požívat práv pouze v případě, že již nebudou existovat jako národ. Segal a Daniele dávají paralely mezi rétorikou tohoto článku a vědeckými poznatky, které poukazují na ekvivalentní rétoriku ruských médií o ruské invazi na Ukrajinu jako genocidní .  Segal a Daniele také poukazují na předchozí komentáře ministra národní bezpečnosti Itamara Ben-Gvira , bývalé členky Knessetu Ayelet Shakedové a Smotricha, kteří v únoru 2023 vyzvali ke zničení palestinských vesnic na Západním břehu Jordánu.  Znalec genocidy Shmuel Lederman podrobně popsal, jak tyto Smotrichovy komentáře, spolu s jinými, kteří popírají palestinskou národnost a vyzývají k jejich zničení nebo odstranění z území nárokovaného Izraelem, byly v popředí politických diskusí vedení Hamasu v Gaze před událostmi v říjnu 2023. Zprávy v době Smotrichových komentářů také zdůrazňovaly jejich genocidní povahu.

Anatomy of a Genocide , zpráva  předložená UNHRC dne 26. března 2024 Francescou Albanese, zvláštní zpravodajkou pro situaci v oblasti lidských práv na palestinských územích okupovaných od roku 1967, dospěla k závěru, že Izrael se dopouští genocidy. Izrael tuto zprávu odmítl.

V případu genocidy Rohingů ICJ podpořilo několik států (včetně Spojeného království a Německa) volnější standard důkazů pro podporu genocidního záměru , než jaký ICJ použil v minulosti – což je často nejobtížnější část prokazování genocidy u soudu. Státy tvrdily, že ICJ by měl „přijmout vyvážený přístup, který uznává zvláštní závažnost zločinu genocidy, aniž by bylo tak obtížné splnit práh pro vyvození genocidního záměru, aby bylo zjištění genocidy téměř nemožné“.

ministři izraelského kabinetu

[editovat | editovat zdroj]

Podle učenců Marka Levenea a Abdelwahaba El-Affendiho se od 7. října 2023 různé oficiální a polooficiální zdroje a média zapojily do rétoriky naznačující genocidní záměry.  Izraelský právník v oblasti lidských práv Michael Sfard řekl listu The New Arab, že útoky ze 7. října , válečná krize rukojmích mezi Izraelem a Hamásem a válečné zločiny Hamasu „vytvářely hněv, který proměnil rétoriku marginalizovaných skupin v záplavu prohlášení, která nyní učinili politici, novináři a celebrity,  ... poskytující zadní vítr“, aby ostatní považovali takový projev za přijatelný. Dodal: "Zvykli jsme si na genocidní rétoriku, která pochází od Hamasu. Charta Hamasu má zjevné tvrdé antisemitské články a také některé, které by mohly být interpretovány jako vyjádření touhy odstranit Židy v Izraeli.  ... V minulosti to bylo v Izraeli vnímáno jako něco, co je za hranicí legitimity mluvit tímto způsobem o Palestincích  ... Ale 7. říjen tuto červenou čáru překročil."

Dne 9. října 2023 řekl izraelský ministr obrany Yoav Gallant:

Zavádíme úplné obležení Gazy. Nebude tam elektřina, jídlo, voda, palivo, všechno bude zavřené. Bojujeme proti lidským zvířatům a podle toho budeme jednat.

Toto prohlášení bylo charakterizováno jako příklad dehumanizace .  Podle Kennetha Rotha , zatímco někteří omlouvají tuto poznámku, že odkazuje pouze na Hamás, kontext jasně ukazuje, že „lidská zvířata“ se týkají každého v Gaze.  Tyto poznámky byly také spojeny s hladomorem v Gaze .  Dne 10. října Gallant řekl: "Gaza se nevrátí k tomu, co bylo předtím. Nebude žádný Hamás. Zničíme vše."

Izraelský ministr zemědělství Avi Dichter vyzval na kanálu 12 , aby byla válka „ Nakbou v Gaze“ .  Ariel Kallner , další člen Knessetu ze strany Likud , napsal na sociálních sítích, že existuje "jeden cíl: Nakba! ​​Nakba, která zastíní Nakbu z roku [1948]. Nakba v Gaze a Nakba každému, kdo se odváží připojit se“.  Izraelský ministr dědictví Amihai Eliyahu vyzval ke svržení atomové bomby na Gazu.  Dov Waxman , ředitel UCLA Y&S Nazarian Center for Israel Studies, řekl, že některé rétoriky pravicových ministrů mohou být vnímány jako „potenciálně genocidní“ při dehumanizaci palestinských civilistů. Dodal, že tato prohlášení mohou mít pouze omezený dopad na izraelskou politiku, protože byla učiněna ministry „ne ve válečném kabinetu“, ale tyto návrhy byly přesto znepokojivé.

Izraelský ministr energetiky Israel Katz řekl: "Veškeré civilní obyvatelstvo v Gaze dostalo rozkaz okamžitě odejít. Vyhrajeme. Dokud neopustí svět, nedostanou ani kapku vody ani jedinou baterii."

Dne 29. dubna 2024 ministr financí Bezalel Smotrich řekl: "Neexistují žádné poloviční pracovní místa... Rafah , Deir al-Balah , Nuseirat - totální zkáza. "Smažeš památku Amáleka z pod nebes." Pod nebem pro ně není místo." Izraelský list Haaretz označil jeho komentáře za výzvu ke genocidě.  V srpnu Smotrich řekl, že „by mohlo být oprávněné a morální“ „vyhladovět 2 miliony lidí“, a naříkal, že jim to svět nedovolí.

V červnu 2024 policie vyšetřující stížnost odložila případ rabína v Jaffě , který podněcoval studenty ve svém hesderu , aby zabili všechny obyvatele Gazy, včetně dětí a matek, které je chovají.

Izraelský prezident a členové izraelského parlamentu

[editovat | editovat zdroj]

Prezident Izraele Isaac Herzog obvinil z útoku ze 7. října „celý národ“ Palestiny.  Dodal: "Není to pravda, tato rétorika o tom, že si civilisté nejsou vědomi, že nejsou zapojeni. Absolutně to není pravda."

Jicchak Kroizer , který v Knesetu zastupuje krajně pravicovou stranu Otzma Yehudit , řekl v rozhlasovém rozhovoru, že „pásmo Gazy by mělo být srovnáno se zemí a pro všechny existuje pouze jeden rozsudek, a to smrt“.  Tally Gotliv ze strany Likud vyzvala k použití jaderných zbraní proti Gaze.

Vzývání Amáleka

[editovat | editovat zdroj]
Válečné škody v Gaze 2023

Opakované vzývání Amaleka během války od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua bylo mnohými kritiky považováno za důkaz genocidy  včetně Jižní Afriky.  V projevu z 28. října 2023 Netanjahu řekl (hebrejsky) „Musíte si pamatovat, co vám Amalek udělal, říká naše svatá Bible“, cituje z Deuteronomia 25:17 v Hebrejské Bibli .  Fráze „Pamatuj si, co ti udělal Amalek“  se používá v památnících holocaustu, včetně Jad Vašem a Haagského židovského památníku.  Netanjahu učinil další narážku na tento verš v dopise vojákům a důstojníkům IDF.

Kritici spojují Netanjahuovu narážku na Amáleka s 1. Samuelem 15:3: „Nyní jděte a pobijte Amáleka a úplně zničte vše, co mají, a nešetřete je; ale zabijte muže i ženu, nemluvně i kojence, vola a ovce, velblouda."  Noah Lanard z Mother Jones označil verše pojednávající o Amalekovi za nejnásilnější v Bibli a napsal, že mají dlouhou historii, kdy je používali Židé z krajní pravice, jako je vrah Baruch Goldstein, k ospravedlnění zabíjení Palestinců.  Amalek byl „nepřítel, kterého Bůh nařídil starověkým Izraelitům ke genocidě“,  a učenci tento verš nazvali příkladem ‚genocidy z Božího pověření‘.

Další izraelští představitelé

[editovat | editovat zdroj]

Generálmajor Ghassan Alian , koordinátor vládních aktivit v teritoriích , řekl: "V Gaze nebude žádná elektřina ani voda, bude tam jen zničení. Chtěli jste peklo, dostanete peklo."

Generálmajor IDF Giora Eiland napsal: "Gaza se stane místem, kde nemůže existovat žádná lidská bytost" a "Vytvoření vážné humanitární krize v Gaze je nezbytným prostředkem k dosažení tohoto cíle."  Izraelský historik a odborník na holocaust Omer Bartov poznamenal, že žádný izraelský politik ani nikdo z IDF toto prohlášení neodsoudil.

O izraelském bombardování Gazy mluvčí izraelské armády řekl, že „při vyvažování přesnosti s rozsahem škod se právě teď soustředíme na to, co způsobuje maximální škody“.  Právníci to interpretovali jako záměr zničit Gazu.

Krajně pravicový politik a bývalý člen Knessetu Moshe Feiglin řekl: "Existuje jediné řešení, a to úplně zničit Gazu před invazí do ní. Mám na mysli zničení, jaké se stalo v Drážďanech a Hirošimě, bez jaderných zbraní."  Ministr hospodářství Nir Barkat později řekl: "Nepamatuji si, že by Británie nebo Spojené státy, na konci druhé světové války když bombardovaly Drážďany, přemýšlely o obyvatelích."  Akademici, neizraelští politici a zpravodajské organizace se také dovolávali bombardování Drážďan , aby ospravedlnili izraelské bombardování Gazy.

Právník Nimer Sultany zdůrazňuje prohlášení různých velitelů izraelské armády vedoucích pozemní operace v severní Gaze, které vyzývají k vylidnění a přístupu „spálené země“.  Vojáci podobné pocity odráželi na sociálních sítích.  Historik Yoav Di-Capua také poukazuje na zvyšující se počet důstojníků a vojáků, kteří jsou součástí Hardal ,  které Di-Capua identifikuje jako následovníky genocidní ideologie.

Další důkazy o genocidním záměru

[editovat | editovat zdroj]

Maryam Jamshidi , profesorka na University of Colorado Law School , cituje deklarovaný cíl Izraele „zničit Hamás, včetně vyhlazení jeho politického a administrativního vedení a zničení jeho civilních policejních sil a vojenského křídla“, a jeho skutečným zaměřením na „Hamas“. intelektuální, kulturní a náboženské vedení Gazy“. S odvoláním na předchozí argumenty týkající se bosenské genocidy píše, že genocidní záměr lze prokázat „prostřednictvím důkazů, že civilní vedení chráněné skupiny, stejně jako její armáda a vymáhání práva, byly cílem eliminace“, když to činí zbytek skupina zranitelnější vůči různým nezákonným zneužívání, jako je nucená migrace. Útočení na civilní organizace kontrolované Hamasem je podle mezinárodního práva nezákonné.

Jinde Jamshidi tvrdí, že „dlouhodobý vzor izraelského chování vůči Palestincům obecně a v Gaze“ – jako je blokáda Gazy a ničení civilní infrastruktury během předchozích válek – vysoký počet civilních úmrtí během války , „masově vynucené vysídlení a etnické čistky“ pod rouškou humanitárních bezpečných zón , „praktiky IDF, které podkopávají tvrzení Izraele, že jeho ‚válka‘ je vedena pouze proti Hamasu a dalším palestinským ozbrojeným skupinám spíše než proti palestinským civilistům“, množství zvěrstev zaznamenaných chytrými telefony a zveřejněné přes Média a expertní zprávy OSN podporující zjištění genocidy zvyšují pravděpodobnost, že ICJ rozhodne ve prospěch Jižní Afriky.

Údajné genocidní akce

[editovat | editovat zdroj]

Od 7. října 2023 je IDF obviňována z nevybíravého hromadného zatýkání a zadržování;  mimosoudní zabíjení neozbrojených palestinských zadržených,  lékařů  a dělníků; vyhrožování zmrzačením,  smrtí, žhářstvím a znásilněním;  a mučení Palestinců zadržených bez právního obvinění.  Bylo také obviněno z použití nadměrné síly proti desítkám škol  a nemocnic;  krádeže;  kruté a zbytečné znesvěcení a mrzačení zesnulých Palestinců;  a nerozlišování mezi silami Hamásu a civilisty nebo je neadekvátní.  Cílení a ničení různých kulturních a vzdělávacích míst byly rovněž označeny za genocidní akce.  Použití nekonvenčních zbraní, jako je bílý fosfor  bylo zdůrazněno jako genocidní akt.  Během bojů kanál 14 vedl počet všech zabitých Palestinců a všechny palestinské oběti označil za teroristy  , zatímco Šimon Riklin , novinář a moderátor Channel 14, veřejně obhajoval, že Izrael páchal více válečných zločinů.

V listopadu 2023 Raz Segal podrobně popsal tři akce, do kterých se IDF zapojovaly a které byly svou povahou genocidní: činy zabíjení, způsobení těžkého ublížení na zdraví a provádění opatření strategicky navržených ke zničení palestinské existence. Jako důkaz obviňuje IDF, že se zapojila do totální války tím, že zničila masové oblasti Gazy a zavedla přísnou blokádu základního zboží.

Dne 26. února 2024 vydaly Human Rights Watch a Amnesty International prohlášení, že Izrael nevyhověl rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora z 26. ledna zabránit genocidě blokováním vstupu pomoci do Gazy.  Obě prohlášení odkazují na 16 let trvající blokádu Gazy  , která od 9. října zesílila.  Zpráva organizace Refugees International zjistila, že Izrael „důsledně a bezdůvodně bránil operacím pomoci v Gaze“.  Historička Melanie Tanielian tvrdí, že hladovění, hladomor a blokáda by měly být v popředí jako metody genocidy spolu s masovým bombardováním. Odkazuje na výzvu A. Dirka Mosese neignorovat méně okázalé formy násilí při ničení populací  a zdůrazňuje četné další genocidy, kde byly jako metody ničení použity hladomor a hladovění.  V dubnové zprávě B'Tselem nazval rozvíjející se hladomor „produktem promyšlené a vědomé izraelské politiky“.

V říjnu 2023 Světový potravinový program varoval před zmenšujícími se zásobami potravin v Gaze  a v prosinci spolu s Organizací spojených národů oznámil, že více než polovina obyvatel Gazy „hladoví“, více než devět z deseti nejí každý den. a 48 % trpělo „extrémním hladem“.  Palestinský ministr zahraničí Rijád al-Málikí , který je součástí palestinské samosprávy , řekl, že Izrael používá hladovění jako zbraň: „hladoví kvůli tomu, že Izrael záměrně používá hladovění jako válečnou zbraň. proti lidem, které okupoval“. Izraelský úředník označil obvinění za „krvavou urážku“ a „klam“.  V prosinci 2023 Human Rights Watch podobně zjistila, že Izrael používá hladovění jako válečnou zbraň, když záměrně odpírá přístup k potravinám a vodě.  Dne 16. ledna 2024 experti OSN obvinili Izrael ze „zničení potravinového systému Gazy a používání potravin jako zbraně proti palestinskému lidu“.

Profesor práva a zvláštní zpravodaj OSN pro právo na jídlo Michael Fakhri řekl, že Izrael je „vinen“ genocidou, protože „Izrael oznámil svůj záměr zničit palestinský lid, zcela nebo zčásti, jednoduše proto, že jsou Palestinci“. a protože Izrael odpíral jídlo Palestincům zastavením humanitární pomoci a „úmyslným“ ničením „malých rybářských plavidel, skleníků a sadů v Gaze […] Nikdy jsme neviděli civilní obyvatelstvo, které by tak rychle a úplně hladovělo, To je shoda mezi odborníky na hladovění, Izrael se nezaměřuje pouze na civilisty, ale snaží se zničit budoucnost palestinského lidu tím, že ubližuje jejich dětem."  Od rozsudku ICJ se počet pomocných nákladních vozidel, které Izrael povoluje do Gazy, snížil o 40 %.  V březnovém potvrzení prozatímních opatření ICJ soud zdůraznil „bezprecedentní úroveň potravinové nejistoty, kterou Palestinci v pásmu Gazy v posledních týdnech zažívali, a také rostoucí rizika epidemií“,  a uznal, že od lednového nařízení soudu došlo k „nedostatku dodržování izraelských předpisů“, což mělo za následek další zhoršení „katastrofických životních podmínek“.

Průzkum, který provedli ve druhém lednovém týdnu vědci z Tel Avivské univerzity, zjistil, že 51 % z 502 židovských izraelských respondentů věřilo, že IDF používá v Gaze přiměřené množství síly a 43 % věří, že nepoužívá dostatečnou sílu.  V průzkumu Israel Democracy Institute mezi 510 izraelskými občany na začátku února podpořilo 68 % respondentů zamezení vstupu veškeré mezinárodní pomoci do Gazy.

V rozhovoru pro Sveriges Television řekl izraelský novinář a autor Gideon Levy , který 35 let informoval o izraelské osidlovací politice pro noviny Haaretz, o své práci korespondenta v Palestině: „V Izraeli jsem hlasem ve tmě. Nikdo nechce poslouchat ani číst, ale na rozdíl od jiných Izraelců vidím na vlastní oči, co děláme, protože o okupaci pojednávám už téměř 35 let“ a „Všichni švédští televizní diváci, dokonce i nejsevernější vesnice ve Švédsku, viděli víc z Gazy než Izraelec v Tel Avivu. Je to jen o vojácích, jejich statečnosti, rukojmích a jejich rodinách, o padlých vojácích. Nic o utrpení Palestinců neexistuje a pokud se odvážíte projevit empatii k těm, kteří trpí v Gaze, jste považováni za zrádce."

Mark Levene a Elyse Semerdjian lokalizují masové ničení infrastruktury v rámci izraelské doktríny Dahiya , která je uplatňována proti Gaze od roku 2006, přičemž Levene to nazývá urbicidem a nástrojem genocidy.

V článcích publikovaných v listopadu v Lancet a v únoru 2024 v časopise BMJ Global Health mnoho lékařů podrobně popsalo, jak se podle jejich odborných názorů zaměření na zdravotnickou infrastrukturu v Gaze a lékařský personál ve spojení s otevřeně genocidní rétorikou různých izraelských politiků rovná genocidě.  Toto hodnocení podpořili i právní vědci.  Zdravotní systém Gazy čelil několika humanitárním krizím v důsledku izraelského útoku: nemocnice čelily nedostatku paliva  a začaly se zavírat do 23. října, protože jim došlo palivo.  Když nemocnice úplně ztratily proud, mnoho předčasně narozených dětí na JIP zemřelo.  Izraelské nálety zabily mnoho zdravotníků a byly zničeny sanitky, zdravotnická zařízení, lékařská ředitelství a nemocnice. Lékaři bez hranic oznámili, že bylo poškozeno nebo zničeno mnoho sanitek a zdravotnických zařízení  včetně úmrtí zaměstnanců Lékařů bez hranic .  Koncem října ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že systém zdravotní péče „totálně zkolaboval“.

Dne 11. března 2024 podepsalo 12 izraelských organizací pro lidská práva otevřený dopis, v němž obviňuje Izrael z nerespektování rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora s cílem zabránit genocidě tím, že usnadní dodávky humanitární pomoci.

Expertka OSN na lidská práva Francesca Albaneseová připravila pro OSN zprávu, v níž uvádí, že existují „rozumné důvody se domnívat“, že Izrael provádí genocidu v Gaze, a na tomto základě obhajovala globální zbrojní embargo.  Řekla, že genocidní akce zahrnovaly „zabíjení členů skupiny; způsobování vážného tělesného nebo duševního poškození členům skupin; a záměrné způsobování životních podmínek skupiny, jejichž cílem je způsobit její úplné nebo částečné fyzické zničení“.  a zdůraznila, že 70 % zabitých byly ženy a děti a že Izrael nedokázal prokázat, že 30 % dospělých mužů byli bojovníci Hamasu.

Koncem března bylo oznámeno, že Izrael si určil neoznačené „vražedné zóny“ v Gaze, kde budou civilisté při spatření ihned zastřeleni.

Sanitka provozovaná Palestinskou společností Červeného půlměsíce v Khan Yunis v Pásmu Gazy poté, co byla těžce poškozena izraelským vojenským náletem. Podle zprávy byla sanitka v době útoku před nemocnicí Násir a převážela tři zraněné osoby.

V dubnu zvláštní zpravodaj OSN pro právo na zdraví Tlaleng Mofokeng řekl: „Zničení zdravotnických zařízení pokračuje a katapultovalo do rozměrů, které dosud nebyly plně vyčísleny“. Mofokeng řekla, že Izrael nereagoval na obavy, které v souvislosti se situací vyjádřila, a že nemohla navštívit palestinské území nebo Izrael. Řekla však, že je zřejmé, že Izrael „zabíjí a svým bombardováním působí nenapravitelné škody palestinským civilistům“, dodala: „Také vědomě a záměrně nastolují hladomor , dlouhodobou podvýživu a dehydrataci“ a obviňují Izrael z „genocidy“. Současná situace v Gaze, řekl Mofokeng, „je zcela neslučitelná s právem na zdraví“.

V červnu 2024 vyšetřování agentury Associated Press zjistilo, že izraelská kampaň v Gaze zabíjela do „dosud nevídané míry“ celé pokrevní linie palestinských rodin.

Akademický a právní diskurs

[editovat | editovat zdroj]

Od poloviny roku 2024 se mezi právními vědci objevuje shoda, že Izrael páchá v Gaze genocidu.

Studie holocaustu a genocidy

[editovat | editovat zdroj]

Názory mnoha vědců zabývajících se studiem holocaustu a genocidy (HGS) vyjádřené koncem roku 2023 byly v rozporu s ostatními v této oblasti i s odborníky v jiných akademických oblastech: neodsoudili izraelské násilí navzdory mnohem větším ztrátám na palestinských životech ve válce.

Dne 13. října Raz Segal nazval zesílenou blokádu Gazy, která zahrnovala odepírání vody a potravin civilnímu obyvatelstvu, za „učebnicový případ genocidy“ a spojil ji s Nakbou , vyhnáním Palestinců při vzniku Izraele v r. 1948.  Jiní akademici také označili izraelské útoky na infrastrukturu, jídlo a vodu za genocidní.  Dne 19. října 2023 zaslalo 100 organizací občanské společnosti a šest vědců zabývajících se genocidou prokurátorovi Mezinárodního trestního soudu Karimu Khanovi dopis, v němž jej vyzvali, aby vydal zatykače na izraelské představitele pro případy, které již projednával prokurátor; vyšetřovat nové zločiny spáchané na palestinských územích , včetně podněcování ke genocidě , od 7. října; vydávat preventivní prohlášení proti válečným zločinům; a připomenout všem státům jejich závazky podle mezinárodního práva. List uvedl, že prohlášení izraelských představitelů prokázala „jasný úmysl spáchat válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a podněcování ke genocidě, přičemž k popisu Palestinců používají dehumanizující jazyk“. Učenci genocidy, kteří podepsali dokument, byli Raz Segal, Barry Trachtenberg , Robert McNeil, Damien Short , Taner Akçam a Victoria Sanford.  Segal označil válku za „učebnicový případ genocidy“.

V rozhovoru ze dne 3. listopadu 2023 na MSNBC Omer Bartov řekl: „možnost genocidy nám hledí do tváře“  a dne 10. listopadu 2023 napsal: „Nejvíc mě znepokojuje sledovat vývoj války mezi Izraelem a Gazou , existuje genocidní záměr, který může snadno vyústit v genocidní akci."  V reakci na Bartovův článek skupina pěti vědců o holocaustu, ačkoli uznala „opovrženíhodné výroky izraelských představitelů, které nelze ignorovat“,  uvedla, že taková prohlášení učinilo jen několik úředníků a odůvodnilo je poukazem na zločiny Hamásu.  Pět vědců tvrdilo, že dehumanizující jazyk „není důkazem genocidního záměru“.

Victoria Sanford, profesorka na City University of New York , přirovnala události v Gaze k zabití a zmizení 200 000 Mayů v Guatemale v letech 1960–1996 , známé jako guatemalská genocida .  Sanford a učenci holocaustu a genocidy Barry Trachtenberg a John Cox podrobně popsali podobnosti mezi prohlášeními izraelských vládních úředníků a ministrů a prohlášeními učiněnými během genocidy v Guatemale, Rwandě , Bosně , Dárfúru , severním Iráku a Myanmaru .

Shmuel Lederman nazval izraelské akce genocidním násilím, ale nepoužívá termín „genocida“, čímž kritizuje zjednodušení záměru v tomto termínu. Lokalizuje situaci v Gaze v rámci dlouhé a pokračující historie útlaku, včetně masového sledování, kolektivních trestů, omezení cestování a práce a kolonialismu osadníků .  Cituje diskuse socioložky Evy Illouzové o Gaze a rozhodnutí obhájce lidských práv Rabea Eghbariaha, že Izrael provádí genocidu, aby zdůraznil, že i specialisté používající stejný rámec analýzy (konvence OSN o genocidě) mohou nesouhlasit.  Lederman byl kritizován za to, že necitoval analýzu specializovaných učenců na genocidu, zda existuje neshoda ohledně toho, zda Izrael provádí genocidu.

Obvinění, že Izrael páchá genocidu, bylo popíráno obviněním z antisemitismu .  Antropolog a sociolog Didier Fassin zdůrazňuje tři rétorické formace, které se, jak se zdá, opakovaně objevují: 7. říjen 2023 prezentuje jako začátek událostí, ignoruje jakoukoli předchozí historii;  hyperbolická tvrzení, jako je označení událostí ze 7. října „novým holocaustem“;  a překrucování, kdy jsou akce podniknuté v Gaze zpochybňovány a často se opakuje tvrzení, že Izrael má „nejmorálnější armádu na světě“.

Znalec genocidy Mark Levene aplikoval analýzu A. Dirka Mosese, že „absolutní sekuritizace se hodí ke kolektivnímu zacílení na lidské skupiny, přesněji na civilisty, bez ohledu na etnos nebo genos“.  V lednu 2024 Levene podrobně popsal, jak jsou izraelské akce přinejmenším etnickými čistkami, v souladu s politickým dokumentem izraelského ministerstva zpravodajských služeb pro násilný a trvalý přesun všech Gazanů, podporovaný Netanjahuovou vládou.  Levene také tvrdí, že akce Izraele a prohlášení jeho politiků a úředníků ukazují, že se účastní genocidy.

Blízkovýchodní studia

[editovat | editovat zdroj]

V březnu 2024 vydala Asociace pro studium Blízkého východu prohlášení odsuzující „zrychlující se rozsah genocidního násilí páchaného na palestinském obyvatelstvu Gazy“ a zároveň uvedlo, že chování Izraele představuje kulturní genocidu.

Sociolog a odborník na genocidu Uğur Ümit Üngör považuje izraelský útok na Gazu v roce 2023 za pokračování historie „asymetrických mocenských vztahů a ničivých postojů vůči civilistům“.  Izraelské akce nazývá „neomylně kontragenocidní, pokud jde o kvantitu, kvalitu a dynamiku masového násilí“.  Norman Finkelstein tvrdil, že popis Palestinců jako „ Amaleka “ izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem byl výzvou ke genocidě;  obvinil Izrael ze zapojení do „genocidní války“.

Britsko-izraelský historik Ilan Pappé řekl: „To, co nyní vidíme, jsou masakry, které jsou součástí genocidního impulsu, jmenovitě zabíjet lidi, aby se snížil počet lidí žijících v Gaze.  Židovský historik holocaustu Amos Goldberg řekl, že akce Izraele v Gaze vykazují všechny prvky genocidy, přičemž citoval explicitní záměry vysokých úředníků, rozsáhlé podněcování a všudypřítomnou dehumanizaci Palestinců v izraelské společnosti. Řekl také: "Ano, je to genocida" o izraelských akcích v Gaze.  Historik Yoav Di-Capua mapuje historii rostoucí genocidní ideologie mezi Hardalem a identifikuje Smotricha a Ben-Gvira jako politiky, kteří usilují o přijetí této ideologie jako národní politiky a využívají válku mezi Izraelem a Hamásem k realizaci svých plán.

Průzkum Brookings od 23. května do 6. června 2024 se zeptal 758 blízkovýchodních vědců/expertů, kteří se touto problematikou zabývají, většinou ve Spojených státech, "Jak byste definovali současné vojenské akce Izraele v Gaze?" Odpovědi byly: „hlavní válečné zločiny podobné genocidě“, 41 %; "genocida", 34 %; „závažné válečné zločiny, které se však nepodobají genocidě“, 16 %; „neoprávněné činy, ale nikoli závažné válečné zločiny“, 4 %; „odůvodněné jednání v rámci práva na sebeobranu“, 4 %; "Nevím", 2 %.

Vědci mezinárodního práva

[editovat | editovat zdroj]

Právník William Schabas , jeden z předních světových odborníků na mezinárodní trestní právo ,  napsal v lednu 2024: „Je mi stále jasnější, že cílem Izraele není porazit Hamás, ale spíše vykořenit nebo vymazat obyvatelstvo Gazy. "  V červnu 2024 Schabas řekl, že ze všech nedávných případů genocidy u Mezinárodního soudního dvora byl případ předložený Jihoafrickou republikou nejsilnější, s odkazem na zničení infrastruktury Gazy a prohlášení politiků v Izraeli, že obyvatelé Gazy jsou nelidští resp. „lidská zvířata“ a že jim Izrael odepře elektřinu, vodu a lékařskou péči.

V rozhovoru z května 2024 bývalý ředitel ACLU a spoluzakladatel Human Rights Watch Aryeh Neier popsal, jak blokování pomoci Izraelem a následné hladovění obyvatel Gazy svědčí o genocidě.  Barry Trachtenberg , profesor na Wake Forest University , řekl: "To, co Izrael dělá od 7. října, je zjevně silným porušení mezinárodního práva - Úmluvy o genocidě a Ženevské úmluvy o válce."  Společná zpráva University Network for Human Rights a Boston University School of Law zjistila, že „Izrael se dopustil genocidních činů, jmenovitě zabíjení, vážného ubližování a způsobování životních podmínek, které byly vypočítány a zamýšleny k fyzickému zničení Palestinců v Gaze“.  V květnu právní vědec Nimer Sultany podrobně a podpořil hodnocení Forensic Architecture , že Izrael použil mezinárodní humanitární právo jako zbraň k „humanitárnímu násilí“.

V prosinci 2023 Luis Moreno Ocampo , bývalý hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu, řekl Al-Džazíře, že obléhání Gazy bylo formou genocidy kvůli impozantním podmínkám života Izraele v Gaze, které by vedly ke smrti Palestinců.  V lednu 2024 zaslala řada prominentních Izraelců, zastoupených právníkem pro lidská práva Michaelem Sfardem, izraelskému generálnímu prokurátorovi a státnímu zástupci otevřený dopis s podrobnostmi o příkladech „rozpravy o vyhlazení, vyhnání a pomstě“.  Signatáři tvrdili, že izraelské soudnictví ignorovalo podněcování ke genocidě v Gaze.

13. listopadu Jürgen Habermas , německý filozof a sociální teoretik , a tři jeho kolegové z Goethe University Frankfurt zveřejnili prohlášení, ve kterém uvedli, že připisování genocidního záměru izraelským akcím v Gaze bylo chybným úsudkem.  Toto prohlášení vyvolalo v Německu veřejnou diskusi.

V prosinci 2023 v korespondenci zveřejněné v The Lancet mnoho odborníků na mezinárodní medicínu a humanitární pomoc zopakovalo varování před rizikem genocidy a zároveň podrobně popsalo, jak izraelské blokování humanitární podpory a pomoci vedlo ke zbytečným úmrtím a jak by úmrtnost jen nadále zhoršovat. Vyzvali signatáře Úmluvy o genocidě, aby prosadili příměří proti Izraeli.

Bylo zveřejněno několik veřejných prohlášení z různých časopisů a akademických organizací, které varovaly před potenciální genocidou a deklarovaly opozici vůči probíhající genocidě.

Sociolog a učenec genocidy Martin Shaw argumentoval, že termín „genocida“ byl málo používán, protože si státy přejí „vyhnout se odpovědnosti za ‚předcházet a trestat‘“, kterou úmluva ukládá; navíc, tvrdil, existuje "zvláštní averze k vyšetřování jeho důsledků pro chování Izraele. Západní státy ho nadále chrání z nesprávného přesvědčení, že Židé, kteří byli hlavními historickými oběťmi genocidy, přece nemohou být také jejími pachateli."  Jiní, jako historici Michael Berenbaum a Polly Zavadivker, tvrdí, že diskuse o izraelském útoku na Gazu jako o potenciální genocidě je hrozbou pro budoucí úspěšné stíhání zločinu genocidy a hrozby holocaustu a genocidy a popis útoku jako „zapojeného do etnických čistek, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti nebo s genocidními úmysly“ aktivně brzdí schopnost tento konflikt vyřešit.

Právní řízení

[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní trestní soud

[editovat | editovat zdroj]
Zranění Palestinci čekají na ošetření na přeplněném pohotovostním oddělení nemocnice Al-Shifa ve městě Gaza po izraelském náletu 11. října 2023.

V roce 2021 předsoudní senát I Mezinárodního trestního soudu potvrdil, že soud má pravomoc při vyšetřování v Palestině .  Dne 12. října 2023 žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim Ahmad Khan potvrdil, že válečné zločiny spáchané izraelskými státními příslušníky v Gaze jsou v kompetenci vyšetřování.

května 2024 požádal Khan o zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta s tím, že má rozumné důvody se domnívat, že nesou trestní odpovědnost za následující válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v pásmu Gazy od minimálně 8. října 2023:

  • Hladovění civilistů jako způsob vedení války jako válečný zločin;
  • Úmyslné způsobení velkého utrpení nebo těžké újmy na těle nebo zdraví nebo kruté zacházení jako válečný zločin;
  • Úmyslné zabíjení nebo vražda jako válečný zločin;
  • Záměrné řízení útoků proti civilnímu obyvatelstvu jako válečný zločin;
  • Vyhlazování anebo vraždy, včetně v souvislosti s úmrtími způsobenými hladem, jako zločin proti lidskosti;
  • Pronásledování jako zločin proti lidskosti;
  • Jiné nelidské činy jako zločiny proti lidskosti.

Panel soudců ICC zvažuje, zda má vydat zatykače.

Reportéři bez hranic podali u Mezinárodního trestního soudu několik stížností za více než 100 palestinských novinářů a pracovníků médií zabitých během prvních osmi měsíců války. Dne 27. května 2024 podala třetí takovou stížnost a uvedla, že v období od 20. prosince 2023 do 20. května 2024 bylo v Gaze zabito dalších osm palestinských novinářů a jeden novinář byl zraněn. Organizace uvedla, že „má rozumné důvody myslet si, že někteří z těchto novinářů byli zabiti úmyslně a že ostatní byli obětí úmyslných útoků IDF proti civilistům“.

Žaloba amerického Centra pro ústavní práva

[editovat | editovat zdroj]

Dne 13. listopadu 2023 zažalovalo Centrum pro ústavní práva amerického prezidenta Joea Bidena , ministra zahraničí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina .  Žaloba tvrdí, že izraelské „masové zabíjení“, cílení na civilní infrastrukturu a nucené vyhošťování se rovná genocidě,  píše: „Jako nejbližší spojenec a nejsilnější stoupenec Izraele je jeho největším poskytovatelem vojenské pomoci s velkým náskokem a vzhledem k tomu, že Izrael je největším kumulativním příjemcem americké zahraniční pomoci od druhé světové války, mají Spojené státy k dispozici prostředky k tomu, aby měly odstrašující účinek na izraelské představitele, kteří nyní provádějí genocidní činy proti palestinskému lidu Gaza".  Expert na genocidu William Schabas žalobu podpořil a řekl, že věří, že existuje „vážné riziko genocidy“ a USA „porušily své závazky, jak podle Úmluvy o genocidě z roku 1948, které jsou smluvní stranou, tak podle obvyklého mezinárodního práva, aby využil své pozice vlivu na izraelskou vládu a přijal nejlepší opatření, která jsou v jejích silách, aby zabránil tomu, aby se stal tento zločin."  Dne 16. listopadu podali učenci Victoria Sanford, Barry Trachtenberg a John Cox prohlášení na podporu žaloby CCR.  Během soudního případu Trachtenberg svědčil, že USA musí jednat a neopakovat svou neschopnost zaujmout stanovisko proti násilí proti Židům v nacistickém Německu, které vedlo k holocaustu.

Federální soudce zamítl případ Obrana pro děti International-Palestine et al v. Biden et al dne 31. ledna 2024 s tím, že ústava brání jeho soudu určovat zahraniční politiku, která je vyhrazena politickým složkám vlády USA, ačkoli napsal že „jak zjistil ICJ, je pravděpodobné, že chování Izraele se rovná genocidě.“;  soudce také poznamenal, že by raději vydal soudní příkaz a vyzval Bidena, aby přehodnotil politiku USA, a napsal, že soud „vyzývá obžalované, aby prověřili výsledky své trvalé podpory vojenského obležení proti Palestincům v Gaze“. .

Řízení u Mezinárodního soudního dvora

[editovat | editovat zdroj]

Jižní Afrika zahájila řízení u Mezinárodního soudního dvora podle Úmluvy o genocidě , jejímž signatáři jsou jak Izrael, tak Jižní Afrika, a obvinila Izrael ze spáchání genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Palestincích v Gaze.  Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa přirovnal izraelské akce k apartheidu .  Žádost Jižní Afriky byla podána podle článku IX úmluvy.  Několik organizací pro lidská práva, mezinárodních organizací a dalších národů  podpořilo tuto žalobu Jižní Afriky.

V žádosti podané 29. prosince 2023 Jihoafrická republika tvrdila, že akce Izraele „mají genocidní charakter, protože mají způsobit zničení podstatné části palestinské národní, rasové a etnické skupiny“.  Jihoafrická republika požádala, aby ICJ vydal na prozatímním základě (tj. před vyslechnutím podstaty žádosti) právní příkaz požadující Izrael, aby „okamžitě pozastavil své vojenské operace v Gaze a proti Gaze“.  Rozhodnutí ve věci samé může trvat roky, ale takový příkaz by mohl být vydán během týdnů.  V prohlášení k ICJ během řízení jihoafrický velvyslanec v Nizozemsku argumentoval, že současný útok na Gazu není individuální událostí, ale eskalací „izraelského 25 letého apartheidu, 56 leté okupace a 16. - ročního obléhání pásma Gazy."

Balkees Jarrah, přidružený ředitel mezinárodní spravedlnosti v Human Rights Watch , poznamenává, že případ ICJ není stíháním jednotlivců a nezahrnuje Mezinárodní trestní soud , což je samostatný orgán.  Jarrah řekl, že případ představuje příležitost „poskytnout jasné, definitivní odpovědi na otázku, zda Izrael páchá genocidu na palestinském lidu“.

6. března 2024 požádala Jižní Afrika ICJ, aby nařídil dodatečná opatření proti Izraeli, protože obyvatelé Gazy čelí nadále masovému hladovění.

Izraelská odpověď

[editovat | editovat zdroj]

Mluvčí izraelské vlády Eylon Levy obvinění odmítl „s odporem“  a obvinil Jihoafrickou republiku ze spolupráce s Hamasem  , přičemž tvrzení Jihoafrické republiky nazval „krvavou urážkou “  , která podporuje „ moderní dědice nacistů “ .  Dne 2. ledna 2024 se Izrael rozhodl předstoupit před ICJ v reakci na případ Jihoafrické republiky, a to navzdory jeho minulosti ignorování mezinárodních tribunálů.  13. ledna Netanjahu řekl: "Nikdo nás nezastaví. Ani Haag, ani Osa zla, nikdo."  Izraelští představitelé označili soud za antisemitský.  Postoj Izraele je takový, že „i když je to nešťastné, masové zabíjení tisíců palestinských civilistů je nezbytná, nevyhnutelná a ospravedlnitelná sebeobrana“.

Akce Jižní Afriky našly podporu u některých izraelských politiků, včetně Ofera Cassifa .

Rozsudek ICJ

[editovat | editovat zdroj]

Dne 26. ledna 2024 vydal ICJ předběžné rozhodnutí, které zjistilo, že práva uplatňovaná v podání Jihoafrické republiky jsou „věrohodná“, a vydal Izraeli příkaz, aby přijal veškerá opatření, která jsou v jeho moci, aby zabránil genocidě, zabránil a potrestal podněcování ke genocidě a umožnil vstup základních humanitárních služeb do Gazy.

Mezinárodní spoluúčast

[editovat | editovat zdroj]

Někteří komentátoři obvinili západní média a vlády z podpory genocidy Palestinců, zejména těch ze Spojených států.  Mezi dalšími novináři a vědci  kanadský sociolog M. Muhannad Ayyash obvinil USA ze spoluúčasti na genocidě, v tomto případě uprostřed války mezi Izraelem a Hamásem, ve které USA poskytly Izrael významná pomoc .

V lednu 2024 bývalý mluvčí UNRWA Chris Gunness řekl, že USA a Spojené království jsou spoluviníky genocidy proti Gaze.  V březnu OXFAM vydala prohlášení, v němž podrobně popisuje svůj záměr spolu s několika dalšími nevládními organizacemi  žalovat Dánsko, aby zabránilo prodeji zbraní do Izraele, s varováním, že prodejem zbraní se Dánsko „spoluúčastí na porušování mezinárodního humanitárního práva […] a věrohodné genocidě."

Americká spoluúčast

[editovat | editovat zdroj]

Dne 13. října 2023 novinář Eric Levitz z The Intelligencer tvrdil, že americké administrativy, včetně Bidenovy administrativy , udělily souhlas s izraelskými válečnými zločiny proti Palestincům ve válce mezi Izraelem a Hamásem.  Dne 4. ledna 2024 americká vláda uznala, že formálně neposuzuje, zda Izrael porušuje mezinárodní humanitární právo.

V listopadu 2023 pro prezidenta Joea Bidena začali kritici používat přezdívku „Genocidní Joe“ za jeho podporu Izraeli.  Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby , kterého izraelské médium Ynet popsal jako „výjimečně zdatného izraelského obhájce“,  řekl: „Izrael se snaží bránit proti genocidní teroristické hrozbě. Takže pokud začneme pomocí toho slova, dobře, použijme ho správně."  Dne 13. listopadu 2023 zažalovalo Centrum pro ústavní práva (CCR) se sídlem v New Yorku Bidena za to, že údajně nesplnil svou povinnost, definovanou národními a mezinárodními zákony, zabránit Izraeli v páchání genocidy v Gaze ve válce mezi Izraelem a Hamásem. .

V únoru 2024 Lemkinův institut pro prevenci genocidy uvedl, že Bidenova administrativa se podílela na genocidě v Gaze: "Žádná z taktik Bidenovy administrativy popírat genocidu a vyhýbat se odpovědnosti neobstojí ve zkoušce času. Prezident Biden a klíčoví úředníci administrativy jsou na cestě, na které si je budeme pamatovat jako na hlavní činitele jedné z nejhorších genocid v 21. století“.  Ali Harb napsal: "Americké zbraně nadále proudí do Izraele, aby vyzbrojily armádu čelící podezření z genocidy v Gaze. Zároveň Biden tlačí na zajištění další dodatečné pomoci ve výši 14 miliard dolarů pro spojence USA."  V únoru 2024, poté, co USA vetovaly rezoluci OSN o příměří, kubánský prezident Miguel Diaz-Canel Bermudez řekl: „Jsou spolupachateli této genocidy Izraele proti Palestině“.  Karen Wells a kol. také poukazují na 14,3 miliardy dolarů ve svém článku v časopise Children's Geographies jako na důkaz americké spoluúčasti na izraelské „genocidní válce“.

Rétorika amerických politiků

[editovat | editovat zdroj]

Ve floridském zákonodárném sboru podpořila demokratická americká zástupkyně Angie Nixonová rezoluci požadující „deeskalaci“ a příměří, aby se ukončilo zabíjení Palestinců. Řekla: "Jsme na 10 000 mrtvých Palestinců. Kolik jich bude stačit?" Republikánská zástupkyně Michelle Salzmanová jí odpověděla: "Všichni," Nixon přerušila její projev a řekla: "Jeden z mých kolegů právě řekl "Všichni." Páni." Někteří komentátoři Salzmanovu poznámku označili za výzvu ke genocidě. Nixon a floridská kapitola Rady pro americko-islámské vztahy vyzvali k jejímu odsouzení nebo rezignaci.  Výkonný ředitel CAIR-Florida imám Abdullah Jaber v prohlášení uvedl: „Tato mrazivá výzva amerického zákonodárce ke genocidě je přímým důsledkem desetiletí dehumanizace palestinského lidu zastánci izraelského apartheidu a jejich dychtivými podporovateli ve vládě a médiích."  Výkonný ředitel kampaně USA za práva Palestinců (USPCR) Ahmad Abuznaid řekl: „Existuje snaha obou stran o dehumanizaci palestinského lidu“, zejména s odkazem na Bidena, který vyjádřil pochybnosti o přesnosti počtu palestinských obětí a útoků na Palestinsko. -Americkou kongresmanka Rashida Tlaib za její kritiku izraelské vojenské ofenzívy.

Republikánský představitel USA a bývalý poradce Donalda Trumpa Max Miller řekl, že Palestinu se „chystají vykuchat... aby se z ní udělalo parkoviště“. Předtím vyzval Bidenovu administrativu, aby „ustoupila Izraeli z cesty a nechala Izrael dělat to, co nejlépe potřebuje“ a řekl, že během izraelského bombardování Gazy by neměla platit „žádná pravidla omezení“.  Miller také zpochybnil přesnost tvrzení ministerstva zdravotnictví v Gaze, že v Gaze bylo zabito 10 000 lidí, a řekl, že se domnívá, že mnoho zabitých byli „teroristé Hamasu“, nikoli nevinní civilisté, a že USA ne "důvěřujte subjektu, který umisťuje munici do mešit, kostelů a nemocnic."

V prosinci bývalá republikánská zástupkyně USA Michele Bachmannová řekla v The Charlie Kirk Show : "Takže je čas, aby Gaza skončila. Dva miliony lidí, kteří tam žijí, jsou chytří vrazi. Je třeba je z té země odstranit. To ta země potřebuje. A protože jsou to dobrovolní žoldáci pro Írán, je třeba je vysadit na prahu Íránu. Od diváků sklidila potlesk. Kirk odpověděl: "Podívám se na Izrael a Izrael říká, že nikdy nechceme, aby do naší země přišel další člověk, který by nesdílel naše hodnoty. Řekl, že nechtějí uprchlíky. Nechtějí žádného z těchto lidí. Chci americkou imigraci." politika je taková."

Republikánský zástupce USA Brian Mast v listopadu na půdě Sněmovny přirovnal všechny Palestince k nacistům.  31. ledna 2024 Mast řekl, že palestinské děti nejsou nevinní civilisté, ale „teroristé“, kteří by měli být zabiti, že je třeba zničit více infrastruktury v Gaze, a „Bylo by lepší, kdybyste zabili všechny teroristy a zabít všechny, kdo jsou podporovatelé."

V rozhovoru pro Fox News dne 5. března 2024 bývalý prezident a předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump řekl, že Biden „zahodil Izrael“ kvůli přílišnému ovlivnění propalestinskými protesty, že „demokraté jsou pro Izrael velmi špatní“, že podporuje pokračující izraelskou ofenzívu v Gaze, že Izrael musí „dořešit problém“ a že Bidenova administrativa „změkčila“, což někteří komentátoři považovali za výzvu k pokračování a „zdvojnásobení“ genocidních činů. Trumpova kampaň také uvedla, že pokud bude zvolen, zakáže obyvatelům Gazy vstup do USA v rámci rozšířeného zákazu cestování.

Na schůzi radnice 25. března 2024 republikánský americký zástupce Tim Walberg řekl, že proti palestinským civilistům by měli použít jaderné zbraně, „jako Nagasaki a Hirošima“, aby „to měli rychle za sebou“.

Demokratická zástupkyně USA Rashida Tlaib obvinila Bidena z podpory „genocidy palestinského lidu“.  Zástupkyně Marjorie Taylor Greene sponzorovala rezoluci odsuzující Tlaiba.  Craig Mokhiber z Vysoké komise OSN pro lidská práva odstoupil a kritizoval organizaci za její reakci na válku mezi Izraelem a Hamásem.  Později řekl, že akce Izraele proti Gaze jsou „klasickým učebnicovým případem genocidy“.

Skupina osmi demokratických amerických senátorů v čele s Berniem Sandersem , Jeffem Merkleym a Chrisem Van Hollenem napsala Bidenovi oficiální dopis, v němž ho vyzvala, aby „prosadil federální zákon“ tím, že požaduje, aby premiér Netanjahu „přestal omezovat přístup humanitární pomoci do Gazy, resp. propadnou americkou vojenskou pomoc Izraeli“, protože „Těžká humanitární katastrofa, která se odehrává v Gaze, je v moderní historii téměř bezprecedentní“ a „Spojené státy by neměly poskytovat vojenskou pomoc žádné zemi, která zasahuje do americké humanitární pomoci“. Citovali zákon o zahraniční pomoci z roku 1961 , který uvádí, že podle tohoto zákona nebo zákona o kontrole vývozu zbraní nesmí být poskytována „žádná pomoc“ jakékoli zemi, která přímo či nepřímo omezuje přepravu nebo dodávky americké humanitární pomoci. "Zastavení americké humanitární pomoci je v rozporu se zákonem. To by mělo být jasné. Žádné další peníze Netanjahuově válečné mašinérii na zabíjení palestinských dětí," řekl Sanders.

Britská spoluúčast

[editovat | editovat zdroj]

Dne 12. prosince 2023 organizace Human Rights Watch uvedla, že prodejem zbraní Izraeli by se mohlo Spojené království podílet na válečných zločinech. Zákony Spojeného království říkají, že licence nelze udělit tam, kde existuje jasné riziko, že by položky mohly být použity ke spáchání nebo usnadnění vážného porušení mezinárodního humanitárního práva, například úplnému obléhání Gazy nebo bezohlednému ostřelování civilistů.  Lidskoprávní skupiny Al-Haq a Global Legal Action Network požádaly o soudní přezkum vládních vývozních licencí na prodej britských zbraní použitelných při izraelské akci v Gaze.  Navíc James Denselow , vedoucí konfliktu a humanitární organizace Save the Children UK , řekl: „Tím, že Rishi Sunak a jeho vláda nedokázali prosadit trvalé ukončení bojů nebo vystoupit proti zbrojení pomoci, jsou spoluviníky hrůza, která se odehrává."  V prosinci odsoudil skotský první ministr Humza Yousaf zdržení se Spojeného království v návrhu rezoluce OSN požadující příměří v Gaze s tím, že to vedlo ke smrti dalších dětí.

V dubnu 2024 Guy Goodwin-Gill řekl: "Existuje vážné riziko genocidy, jak zjistil Mezinárodní soudní dvůr. Pokud bude Spojené království s ohledem na tyto znalosti pokračovat ve vývozu zbraní do Izraele, existuje riziko, že tyto zbraně budou použity při provádění agresivních činností a při provádění genocidy."

Německá spoluúčast

[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 2023 politická analytička Lena Obermaierová tvrdila, že Německo je spoluviníkem izraelských válečných zločinů proti Gaze.  Popsala, jak většina nejvýznamnějších německých zpravodajských kanálů „v minulosti mlčela k izraelské genocidní politice“ a stále mlčí. Vyzdvihla také policejní potlačování propalestinských protestů v celém Německu  jako důkaz státní spoluúčasti.  Karen Wells a kol. zdůraznit, jak Německo zakořenilo svou spoluúčast na akcích Izraele tím, že kriminalizovalo použití slova „genocida“ ve vztahu k jakékoli izraelské akci.  V únoru 2024 bylo u německých soudů podáno trestní oznámení, které obvinilo různé vysoké politiky ze spoluúčasti na genocidě.  V březnu Nikaragua zažalovala Německo za spoluúčast u ICJ .

Rumunská spoluúčast

[editovat | editovat zdroj]

Dne 21. října 2023 uspořádalo Sdružení palestinského společenství Bukurešť propalestinské shromáždění, které obvinilo rumunský stát ze spoluúčasti na údajné genocidě v Gaze.

Progresivní nevládní organizace Iedera Social Centre zorganizovala 13. ledna 2024 protest v Temešváru .  Nevládní organizace obvinila Rumunsko ze spoluúčasti na údajné genocidě spáchané Izraelem v Gaze s argumentem, že Izrael je nejvýznamnějším odběratelem vojenských zbraní vyrobených v Rumunsku, se smlouvami v hodnotě přes 50 milionů eur v roce 2022, a že munice a zbraně vyrobené v Rumunsku byly použity při izraelském útoku na Gazu. Součásti dronu použité v Izraeli byly vyrobeny v Rumunsku.  Nevládní organizace také uvedla, že daně placené Rumuny financují údajnou genocidu a že viníci musí nést odpovědnost.

20. června 2024 byla na sit-in organizovaném na univerzitě v Bukurešti propalestinskými studenty odsouzena spoluúčast Rumunska na údajné genocidě. Protestu se zúčastnil i poslanec Evropského parlamentu za stranu Zelených/EFA Nicu Ștefănuță .

Kulturní diskurz

[editovat | editovat zdroj]

Různé veřejné osobnosti označily izraelskou ofenzívu v Gaze za genocidu, včetně Kid Cudi ,  Macklemore ,  a Summer Walker .  Melissa Barrera byla vyhozena z franšízy Scream za opětovné zveřejnění článku obviňujícího Izrael z genocidy na sociálních sítích.  Čas zmínil Barrerovu palbu v souvislosti s "rostoucím rozporem" uvnitř Hollywoodu ohledně války.  Verdikt Raz Segala o " učebnicové genocidě " byl pochvalně citován klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou  a fotbalovým moderátorem BBC Gary Linekerem .

V prosinci 2023 Olly Alexander , který zastupoval Spojené království na Eurovision Song Contest 2024 ,  podepsal dopis LGBT asociace Voices4London, který obviňuje Izrael z genocidy na Palestincích.  Izraelská vláda a Kampaň proti antisemitismu (CAA) odsoudily jeho názory a požádaly BBC , aby mu nedovolila vystoupit na soutěži. BBC odmítla žádost Izraele přerušit styky s Alexandrem kvůli jeho názorům.

Na otázku, zda to, co se děje v Gaze, je genocida, rusko-americká autorka Masha Gessenová odpověděla: „Myslím, že existují jemné rozdíly mezi genocidou a etnickými čistkami a myslím si, že existují pádné argumenty pro použití obou termínů“.  Když byli dále naléháni, řekli, "jsou to přinejmenším etnické čistky". Gessenovo přijetí ceny Hannah Arendtové provázely kontroverze kvůli poznámkám v článku New Yorker kritizujícím izraelské akce v Gaze, kde je Gessen přirovnával k nacistům likvidujícím východoevropské ghetto.

Na 96. udílení cen Akademie , poté, co Jonathan Glazer převzal cenu za nejlepší mezinárodní celovečerní film za Zónu zájmu , načrtl paralely mezi zobrazením holocaustu ve svém filmu a pokračujícím izraelským bombardováním a obléháním Gazy.  Novinářka Naomi Kleinová rozšířila paralely mezi Gazou a filmovým zobrazením holocaustu a zdůraznila normalizaci genocidních akcí.

Držitelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzajová řekla: "Když vidíme alarmující známky genocidy, nemůžeme se dočkat, až podnikneme rozhodné kroky. Musíme spolupracovat, abychom naléhali na naše vůdce, aby zastavili tyto válečné zločiny a pohnali pachatele k odpovědnosti."  Nositel Nobelovy ceny za mír Tawakkol Karman prohlásil: "Svět mlčí před genocidou a etnickými čistkami palestinského lidu v Gaze."

  1. Gaza: Experti OSN vyzývají mezinárodní společenství, aby zabránilo genocidě palestinského lidu. In: OHCHR . 16. listopadu 2023, archivováno z originálu 24. prosince 2023 ; zpřístupněno 22. prosince 2023 : „Závažné porušování, kterého se Izrael dopustil proti Palestincům po 7. říjnu, zejména v Gaze, ukazuje na připravovanou genocidu, uvedli dnes experti OSN. Ilustrovaly důkazy o narůstajícím podněcování ke genocidě, zjevném záměru „zničit palestinský lid pod okupací“, hlasitém volání po „druhé Nakbě“ v Gaze a na zbytku okupovaného palestinského území a použití silných zbraní s přirozeně nevybíravými dopady, což má za následek kolosální počet obětí a zničení infrastruktury udržující život.“
  2. John Quigley: Lancet a genocida „pomalou smrtí“ v Gaze. In: Arab Center Washington DC. 3. července 2024, archivováno z originálu 13. července 2024 ; zpřístupněno 13. července 2024 (americká angličtina).
  3. Nepřátelství v pásmu Gazy a Izrael – hlášené klíčové údaje o humanitárním dopadu – 163. den. In: UNISPAL . Organizace spojených národů , 18. března 2024, přístup 21. března 2024 .
  4. Yolanda Knell: Více než 30 000 zabitých v Gaze ,  ( Memento originálu z 29. února 2024 v internetovém archivu ) In:  , 29. února 2024
  5. Alan J. Kuperman: Civilní oběti konkurují těm z Dárfúru - což USA nazvaly "genocidou" ( Memento originálu z 16. dubna 2024 v internetovém archivu ) In: The  , 16. dubna 2024
  6. Více než 25 000 zabitých žen a dětí v Gaze: ministr obrany USA In: [1] , 1. března 2024. Získáno 21. března 2024