Al-Džazíra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Al-Džazíra
anglicky Al-Jazeera
Zahájení vysílání1996
ProvozovatelSheikh Hamad bin Thamer al-Thani
ŘeditelSheikh Hamad bin Thamer al-Thani
ZeměKatarKatar Katar
Jazykarabština
Oblast vysílánícelý svět
Vysílací čas24 hodin
Webhttp://aljazeera.net
Al Jazeera English (anglická verze)

Al-Džazíra (arabsky الجزيرة‎, anglicky Al-Jazeera) je arabská televizní stanice, sídlící v Kataru. Byla založena v roce 1996, mezi její první pracovníky patřila řada bývalých zaměstnanců v témže roce zrušeného arabskojazyčného televizního kanálu BBC.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 15. listopadu 2006 zahájila stanice anglické vysílání pod názvem Al Jazeera English. Původní název Al Jazeera International byl změněn den před zahájením vysílání.

V současné době vysílá v několika jazykových mutacích, vč. Al-Jazeera Balkans pro Bosnu a Hercegovinu. Od roku 2013 je její vysílání dostupné také v USA pod značkou Al-Jazeera America. V americké kabelové síti se objevila zejména díky akvizici Current TV, jejímž původním majitelem byl bývalý americký viceprezident a držitel Nobelovy ceny míru Al Gore.

Jméno stanice pochází z arabského slova džazíra pro „ostrov“, „poloostrov“, popřípadě džezíra, což je označení obecně pro „meziříčí“ nebo konkrétně oblast mezi řekami Eufrat a Tigris, tedy Mezopotámii.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Al-Džazíra bývá často některými pravicovými kruhy v USA kritizována za podporu terorismu, hlavně proto, že vysílá nahrávky, které pořizují přímo teroristé a ostatní militantní organizace. Právě ty ale televizi zajistily její sledovanost a popularitu.

Stanice však bývá kritizována v arabském světě, hlavně za svůj nezávislý postoj k světové politice. Někteří diváci těchto zemí jí vytýkají také to, že dává příliš mnoho prostoru izraelským představitelům a že straní Izraeli.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČT24. Šéf zpravodajství Al-Džazíry: Média dávají příliš prostoru Islámskému státu [online]. Česká televize, 2014-11-12 [cit. 2014-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]