Bryan Adams

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bryan Adams
Bryan Adams v roce 2022
Bryan Adams v roce 2022
Základní informace
Rodné jménoBryan Guy Adams
Narození5. listopadu 1959 (64 let)
Kanada Kingston, Ontario
Žánryrock
balade rock
soft rock, pop
Povolánípísničkář, muzikant, fotograf
Nástrojezpěv, baskytara, kytara, piano, harmonika
Hlasový obortenor
Aktivní rokyod 1977
VydavateléA&M, Badman/Polydor, Universal Music
OceněníJuno Award for Album of the Year (1984)
Juno Award for Songwriter of the Year (1984)
Jack Richardson Producer of the Year Award (1984)
Juno Award for Album of the Year (1985)
Juno Award for Songwriter of the Year (1985)
… více na Wikidatech
Partner(ka)Alicia Grimaldi
DětiMirabella Bunny Grimaldi Adams
Lula RosyLea Grimaldi Adams
SídloKingston
Webbryanadams.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bryan Guy Adams (* 5. listopadu 1959, Kingston, Kanada) je rockový zpěvák, kytarista, autor hudebních textů a fotograf. Mezi jeho nejznámější alba patří Reckless, 18 til I Die a Waking Up the Neighbours.

Adams byl oceněn Řádem Kanady (Order of Canada) a Řádem Britské Kolumbie (Order of British Columbia) za svůj příspěvek na poli populární hudby a za dobročinné akce. V dubnu roku 2006 byl uveden do hudební síně slávy při předávání kanadských hudebních cen Juno. Od roku 1998 má také svou hvězdu na Kanadském chodníku slávy. Byl nominován na tři Ceny akademie a pětkrát nominován na Zlatý glóbus (naposled za hudbu k filmu Bobby). Bryan Adams byl od roku 1987 vegetariánem, ale od roku 2007 je vegan.[1]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Bryan Adams se narodil anglickým rodičům v Kingstonu v provincii Ontario. Protože jeho rodiče Elizabeth Jane Adams a Conrad J. Adams byli diplomaté, strávil mládí v mnoha cizích zemích, například v Anglii, Izraeli, Portugalsku a Rakousku. Když se vrátili zpět do Kanady, žili krátce v Ottawě. Po rozvodu svých rodičů se s matkou a mladším bratrem Brucem přestěhovali natrvalo do Vancouveru. Adams v patnácti ukončil školu a začal se naplno věnovat hudební kariéře.

Sedmdesátá léta[editovat | editovat zdroj]

Začínal jako zpěvák v kapelách Shock a Sweeney Todd, se kterými vydal první album If Wishes Were Horses. Vydělával si mytím nádobí, jako prodavač ve zverimexu nebo v obchodu s hudbou. Zde se také jednoho dne potkal s bubeníkem Jimem Vallancem a začala tak zatím nepřerušená spolupráce. V roce 1978, ve věku osmnácti let, poslal Adams několik svých demo nahrávek do nahrávacího studia A&M Records v Torontu a zanedlouho poté dostal první smlouvu na jeden dolar. Od té doby zde vydal už více než čtrnáct alb.

Osmdesátá léta[editovat | editovat zdroj]

První album nazvané Bryan Adams vydal v únoru roku 1980. S výjimkou skladeb Remember a Wastin’ Time bylo celé album natočeno od 29. října do 29. listopadu 1979 v Manta Studios v Torontu a producenty byli sám Bryan Adams a James Douglas Vallance. Album se však stalo zlatým hitem až v roce 1986.

Na začátku osmdesátých let spolupracovali Adams a Vallance na řadě písní pro Vallencovu kapelu Prism. Mezi jinými napsali například píseň Don’t Let Him Know, která byla jediným hitem této kapely a dostala se do Top 40. Pro Adamse to však byla první z mnoha.

Adamsovo druhé album You Want It You Got It bylo natočeno v New Yorku během pouhých dvou týdnů a bylo prvním albem, na kterém spolupracoval s producentem Bobem Clearmountainem. Bylo vydáno v roce 1981 a obsahovalo rádiový hit Lonely Nights. Avšak až s třetím albem Cuts Like a Knife vydaným v únoru roku 1983 přišel dlouho očekávaný komerční úspěch. Toto album skončilo na osmém místě v žebříčku prodeje alb a v hitparádě se dostalo na přední příčky hned se čtyřmi skladbami, z nichž tou nejznámější je pilotní singl Cuts Like a Knife. Tato píseň zůstala jednou z nejoblíbenějších a nejznámějších Adamsových písní dodnes.

Album Reckless bylo vydáno v den Bryanových 25. narozenin, 5. listopadu 1984. Dostalo se na první místo v prodeji alb. Mezi největší hity patří Run to You, Summer of ’69 a první Adamsova píseň, která se vyhoupla v žebříčku až na samý vrchol – Heaven. Za toto album dostal Bryan v USA již pět platinových ocenění.

Ve stejném roce také natočil duet s Tinou Turnerovou It’s Only Love. Kromě toho, že se tato píseň stala hlavní znělkou mnoha rádií a MTV, byla také nominována na cenu Grammy za nejlepší rockový duet.

V roce 1987 vydává již páté album nazvané Into the Fire. Toto album dostalo také platinovou desku a bylo posledním albem, které kompletně celé napsala dvojice Adams a Vallance.

V roce 1989 vychází album Live! Live! Live!, které je nahrávkou koncertu ve Werchteru v Belgii z 3. července 1988. Koncert byl vysílán na CBS a MTV po celém světě.

Devadesátá léta[editovat | editovat zdroj]

Asi nejznámějším Adamsovým albem je Waking Up the Neighbours, které produkoval spolu s Robertem „Muttem“ Langem. Bylo vydáno v září roku 1991 a obsahovalo největší hit všech dob (Everything I Do) I Do It for You. Je to ústřední píseň z filmu Robin Hood – Král zbojníků s Kevinem Costnerem a Alanem Rickmanem. Vysloužila si i zápis do Guinnessovy knihy rekordů díky neuvěřitelným šestnácti týdnům stráveným na první příčce hitparády ve Velké Británii a sedmnácti týdnům v USA. Jak album tak singl se dostaly na první příčky v mnoha zemích světa. Jenom v USA se prodalo více než tři milióny kopií této písně.

Dalším albem vydaným v roce 1993 byl výběr největších Adamsových hitů So Far So Good. Objevila se zde i jedna nová píseň Please Forgive Me, která se ihned po vydání stala hitem. Album obdrželo jen v USA pět platinových desek.

Později téhož roku natočil Bryan společně se Stingem a Rodem Stewartem singl All for Love k filmu Tři mušketýři. Hit All for Love v roce 1994 zazpíval společně s Lucianem Pavarotti & Friends.

V roce 1995 vydal Bryan svou první knihu nazvanou Bryan Adams.

V letech 19961999 vydal Bryan Adams každý rok jedno album. V létě roku 1996 18 til I Die, kde se objevil hit Have You Ever Really Loved a Woman z filmu Don Juan DeMarco s Johnym Deppem a Marlonem Brando. Tato píseň mu vynesla již druhou nominaci na Oscara. Alba se prodalo jen v USA více než jeden milión kopií. Album Bryan Adams MTV Unplugged bylo vydáno v zimě 1997, album On a Day Like Today na podzim roku 1998 a již druhý výběr největších hitů The Best of Me v roce 1999. Během této doby natočil Bryan tři duety – Rock Steady s Bonnie Raittovou, I finally Found Someone s Barbrou Streisandovou (tato píseň mu přinesla již třetí nominaci na Oscara) a When You’re Gone s Melanii C, bývalou členkou dívčí skupiny Spice Girls.

2000–2007[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 nazpíval Adams vokály k písni Don’t Give Up od britského producenta Nicka Bracegirdlea alias Chicane. Tato píseň se dostala na první místo v hitparádě ve Velké Británii.

V roce 2001 vydal první DVD Live at Slane Castle ze živého koncertu z Irska. Později v témže roce vydal Live at Budokan, záznam koncertu z Tokia.

V květnu roku 2002 vydal soundtrack Spirit: Stallion of the Cimarron ke stejnojmennému kreslenému filmu, v němž se objevily pouze jeho písně, za které v USA získal zlatou desku. V České republice nebyl snímek uveden.

V roce 2004 vyšlo po šesti letech první studiové album Room Service. Album se dostalo na čtvrtou příčku ve Velké Británii a během prvního týdne se ho prodalo 440 000 kopií.

V roce 2005 vyšla již třetí kolekce největších hitů nazvaná Anthology. Album obsahuje dva disky a dokumentuje Adamsovu pětadvacetiletou kariéru se všemi velkými hity. Ve stejném roce vydal i třetí DVD Live in Lisbon.

Nejnovější a budoucí akce[editovat | editovat zdroj]

K filmu Záchranáři (2006) s Kevinem Costnerem a Ashtonem Kutcherem v hlavních rolích napsal a natočil píseň Never Let Go. Také se stal spoluautorem písně Never Gonna Break My Faith k filmu Bobby, kterou zpívají Aretha Franklin a Mary J Blige. Za tuto píseň dostal v roce 2007 nominaci na Zlatý glóbus. Vytvořil také hudbu k filmu Colour Me Kubrick.

V roce 2008 vyšlo album nazvané Bryan Adams 11, v roce 2010 album Bare Bones, v roce 2014 album Track Of My Years.

V České republice[editovat | editovat zdroj]

V České republice má Bryan Adams poměrně početnou skupinu příznivců a obdivovatelů. Vystoupil zde již osmkrát a pokaždé s velkým úspěchem. Poprvé v roce 1999 na festivalu v kempu Džbán, podruhé v roce 2003 v pražské T-mobile aréně, potřetí v roce 2006 v Sazka Aréně, počtvrté v O2 aréně v Praze 19. 6. 2011, popáté 27. 7. 2012 v rámci festivalu Benátská noc, dále 18. 6. 2014 v Brněnském Velodromu, v pražské O2 Aréně 5. 10. 2016, 19. 11. 2017 opět v Brně, tentokrát v DRFG Aréně a naposledy 29.11.2018 v Ostravě v Ostravar aréně.

Skupina[editovat | editovat zdroj]

Oproti jiným sólovým umělcům nestřídá Adams členy svého hudebního doprovodu. Má skupinku hudebníků, kteří s ním vystupují i nahrávají většinu jeho kariéry. Z tohoto důvodu je Bryan Adams často vnímán spíše jako kapela než sólový umělec.

Současná sestava

Scott a Curry spolupracují s Adamsem od začátku osmdesátých let, ale Fisher a Breit se ke kapele připojili teprve na začátku roku 2000. Do té doby hrál na klávesy Tommy Mandel a na basu Dave Taylor, oba působili v kapele už od začátku osmdesátých let.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Adams v roce 2006 přijímá ocenění LeadAward za fotografii, 15. března 2006, Hamburk, Německo

Adams také pracuje jako fotograf. Dne 16. září 2015 mu bylo uděleno čestné stipendium Královské fotografické společnosti v Londýně za jeho práci ve fotografii. Adams své snímky publikoval v Britském Vogue, L'uomo Vogue, Americkém Vanity Fair, Harper's Bazaar, Britském GQ, Esquire, Interview magazine a i-D,[2] a fotografoval reklamní a PR kampaně pro společnosti jako jsou například: Hugo Boss, Guess Jeans, Sand, Converse, Montblanc, John Richmond, Fred Perry, Escada, Gaastra, Zeiss, Joop, Zeiss AG, Schwarzkopf, Ermenegildo Zegna, boty AGL shoes, Windsor, automobilky Jaguar a OPEL.[3][4]

Za svou módní fotografii získal v Německu tři hlavní ceny, naposledy v říjnu 2015 za svůj příběh o Helmutu Bergerovi a předtím v červnu 2012 a poprvé v roce 2006.[5] Založil umělecký módní časopis Zoo Magazine se sídlem v Berlíně, pro který pravidelně fotografuje.[6]

Jeho první retrospektivní knihu fotografií vydala společnost Steidl v říjnu 2012 s názvem Exposed. Předchozí publikované spolupráce zahrnují American Women (2005), pro Calvina Kleina ve Spojených státech; výtěžek z této knihy putoval do Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku pro jejich výzkumné programy rakoviny prsu[2] a Made in Canada (1999) pro Flare Magazine v Kanadě; výtěžek putoval na konto Canadian Breast Cancer Foundation. Obě knihy byly věnovány jeho přítelkyni Donně, která na tuto nemoc zemřela.[2]

V roce 2002 byl Adams pozván, spolu s dalšími fotografy z Commonwealthu, aby fotografoval královnu Alžbětu II během jejího Zlatého jubilea; jedna z fotografií z této relace byla použita na kanadské poštovní známce v roce 2004 a znovu v roce 2005, další portrét královny Alžběty II a prince Philipa je nyní v National Portrait Gallery v Londýně.[7]

Adams jako fotograf podporuje iniciativu Hear the World s jejím cílem zvýšit celosvětové povědomí o tématu sluchu a ztráty sluchu.[8] Adams vydal fotografickou knihu s názvem Wounded – The Legacy of War (2013), aby upozornila na lidské důsledky války.[9]

V létě 2021 fotografoval 48. vydání kalendáře Pirelli během dvou pracovních dnů v červnu v Los Angeles, kde se sešla většina zúčastněných, a poté na konci července následoval pracovní den na Capri. Kalendář Pirelli 2022, který Adams fotografoval, se jmenuje Na cestě (On the road) a zobrazuje talenty ze světa hudby, které Adams spojil na cestě velmi odlišnými národnostmi, hudebními žánry, věky a profesními cestami. Na fotografiích se objevují: Iggy Pop, Rita Ora, Cher, Grimes, Normani, Kali Uchis, Jennifer Hudson, Saweetie, St. Vincent a Bohan Phoenix.[10][11]

Adams také fotografoval mnoho svých kolegů v hudební branži, včetně takových, jako jsou například: Tommy Lee, Amy Winehouse, Mick Jagger, Michael Jackson, Billy Idol, Lemmy Kilmister, Ron Wood, Robert Plant, Joni Mitchell, Peter Gabriel, Chickenfoot, Sting, The Who, Bryan Ferry, Tina Turner, Morrissey, Shania Twain, Joss Stone, Celine Dion, Ray Charles, Jared Leto, Arcade Fire, Take That, Sarah McLachlan, Bryan Ferry, Peter Gabriel, Victoria Beckham, Lenny Kravitz, Hurts, Annie Lenno Sheryl Crow, Moby, t. ATU, Rammstein, The Weeknd, Alanis Morissette, Alessia Cara, Nelly Furtado, Jake Bugg, Bill Kaulitz, Shawn Mendes, Avril Lavigne, Plácido Domingo, Elton John, Robbie Williams, Pink, Lana Del Rey, Laura Pausini, Bruce Springsteen, a Eros Ramazzotti, a to jsou vyjmenovaní pouze někteří. Mezi další obaly alb s dílem Adamse patří:

Mezi další významné osobnosti, se kterými Adams spolupracoval a které fotografoval, patří například: Hillary Clintonová, Ben Kingsley, Katie Couric, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Serena Williams, Venus Williamsová, Lindsay Lohan, L'Wren Scott, Julianne Moore, Jerry Hall, Heather Graham, Sean Penn, Wim Wenders, Danny Trejo, Christie Brinkley, Sarah Jessica Parker, Neve Campbell, Renée Zellweger, Monica Bellucciová, Eva RICCOBONO, Elisabetta Canalis, Caterina Murino, Elle Macpherson, Eartha Kitt, Ray Liotta, Cindy Crawford, Tereza Maxová, Alice Sebold, Amber Valletta, Katie Holmes, Kate Moss, Eve Ensler, Helena Bonham Carter, Daphne Guinness, Aline Weber, Lucy Liu, Laetitia Casta, Tilda Swinton, Lauren Hutton, Muhammad Ali, Dustin Hoffman, Ben Kingsley, Lukas Podolski, Natalia Vodianova, Naomi Campbell, Louise Bourgeois, Kate Moss, Nadja Auermann, Michael J. Fox, Mickey Rourke, Judi Dench, Justin Trudeau, Margaret Atwood, Lind Evangelista, Amanda Murphy, Mads Mikkelsen a mnoho dalších.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Diskografie Bryana Adamse.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bryan Adams na anglické Wikipedii.

  1. http://soucitne.cz/osobnosti/zpevaci-hudebnici/bryan-adams
  2. a b c JENKINS, David. The charmed life of Bryan Adams. The Daily Telegraph. London: 30 March 2008. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2 April 2008. (anglicky) 
  3. Bryan Adams [online]. Izzy Gallery [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Seduced by the Lens: Bryan Adams [online]. [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Singer Bryan Adams smiles during the LEAD Awards 2006 at the... [online]. [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. DRIER, Melissa. Bryan Adams Talks Zoo Magazine [online]. 2014-11-03 [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Bryan Adams attends the official unveiling of the new Queen stamp [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Interview with Bryan Adams [online]. Hear the World, 17 July 2009 [cit. 2011-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 1 January 2011. (anglicky) 
  9. Blackall, Luke. Bryan Adams' book 'Wounded: The Legacy of War' shows the silent legacy of conflict. The Independent. London: 14 November 2013. Dostupné online [cit. 15 December 2013]. (anglicky) 
  10. Pirelli Calendar makes comeback for 2022 as it goes On The Road with Iggy Pop, Rita Ora, Cher and Grimes. cardealermagazine.co.uk. Car Dealer. 8 August 2021. Dostupné online [cit. 27 August 2021]. (anglicky) 
  11. Pirelli: Creative Powerhouse Bryan Adams takes on the 48th Pirelli Calendar [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. LEVINE, Nick. Annie Lennox to release first hits album [online]. 7 August 2008 [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Bryan Adams Shot Amy Winehouse's Album Cover [online]. 1 November 2011 [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. LING, Dave. World Exclusive: Status Quo Stripped Bare [online]. 31 August 2014 [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Status Quo strip down for album [online]. 1 September 2014 [cit. 2020-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Bryan Adams – Fine Art Photography [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Bryan Adams -- June 5, 2005 [online]. 7 January 2006 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. American Women [online]. 5 January 2005 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. HYMAN, Dan. Inside Bryan Adams' New Photography Book, 'Exposed' [online]. 28 November 2012 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. GRAFF, Gary. Bryan Adams on New Music, Working with a Topless P!nk [online]. 10 February 2012 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. Wounded – The Legacy of War by Bryan Adams [online]. Steidl [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. KOMBERCOVA, Katerina. An Interview: Bryan Adams! Wounded: The Legacy of War [online]. 20 November 2014 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. Untitled by Bryan Adams [online]. Steidl [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  24. Untitled, by Bryan Adams – John Pawson [online]. John Pawson, August 2016 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  25. Canadians by Bryan Adams [online]. Steidl [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  26. Bryan Adams Features Notable Canadians in Photography Exhibit and Book [online]. Zoomer, 15 July 2017 [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  27. Homeless by Bryan Adams [online]. Steidl [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  28. Photography Books – 'Homeless' by Brian Adams [online]. [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  29. Bryan Adams – with a portrait from his photography exhibition, Made in Canada (paragraph – 13) [online]. rom.on.ca [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  30. Art Gallery President denies infighting [online]. cbc.ca, 4 April 2000 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  31. Portfolio – Bryan Adams (28/11/2006 do 07/01/2007) [online]. galerijafotografija.si [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  32. HUTCHINSON, Charles. Bryan Adams, Portfolio, A Major Exhibition of Photographs, Nunnington Hall, near Helmsley, until June 10 [online]. The Press [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  33. MEREDITH, Bryan. Summer of 35 mm! Bryan Adams, Other Rock Stars, Enjoy Photographing…Each Other [online]. observer.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  34. Modern Muses by Bryan Adams [online]. Národní portrétní galerie (Londýn) [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  35. VON URSULA, Ernst. Der Rockstar und die Fußball-Models [online]. augsburger-allgemeine.de [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  36. Bryan Adams Unveils Hear the World Ambassadors Photo Exhibit [online]. artdaily.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  37. Exhibition ambassador portraits in London [online]. hear-the-world.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  38. CASADEI, Marta. American Women 2010 [online]. 23 November 2010 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  39. Bryan Adams – Exposed. Exhibitions. Multimedia Art Museum, Moscow. Dostupné online [cit. 22 February 2013]. (anglicky) 
  40. The Goss-Michael Foundation presents Bryan Adams 'Exposed' Photography Exhibition [online]. dallas.culturemap.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  41. Bryan Adams – Exposed [online]. oklahomacontemporary.org [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  42. MCLACHLAN, Sean. Bryan Adams Opens Photography Exhibition in Düsseldorf [online]. Gadling.com, 5 February 2013 [cit. 2014-01-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  43. Rocker Bryan Adams Opens with Photography Show at Marfa Contemporary [online]. marfapublicradio.org [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  44. Bryan Adams OstLicht Galerie fur Fotografie Wien [online]. 1995-2015.undo.net [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  45. Bryan Adams Exposed – Akira Ikeda Gallery/Berlín [online]. akiraikedagallery.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  46. Glenbow Museum, Bryan Adams "Exposed" [online]. gallerieswest.ca [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  47. derStandard.at. "Exposed": Fotos von Bryan Adams: Rund 60 fotografische Arbeiten des kanadischen Rock-Stars sind bis 22. September in der Wiener Galerie Ostlicht zu sehen " Kultur. derstandard.at. Derstandard.at, 20 June 2013. Dostupné online [cit. 15 December 2013]. (anglicky) 
  48. events.at [online]. [cit. 2021-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 24 April 2013. (anglicky) 
  49. Gesichter des Krieges [online]. Stadthaus Ulm [cit. 2021-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 18 April 2014. (anglicky) 
  50. Bryan Adams s'expose [online]. Musée national des beaux-arts du Québec [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  51. Bryan Adams' heartstopping images of wounded British [online]. [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  52. Bryan Adams expõe fotografia no Centro Cultural de Cascais [online]. cascais.pt [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  53. Young Gallery, Brussels, Belgium Bryan Adams Exposed [online]. artlimited.net, 23 September 2015 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  54. Bryan Adams – Exposed [online]. en.csw.torun.pl [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  55. events.at [online]. [cit. 2021-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 14 August 2016. (anglicky) 
  56. Bryan Adams, Opening – 11. října, 2016, Vivacom Art Hall, Sofia [online]. musizfoundation.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  57. Werkhallen in Oberwinter – Fotografien des Multi-Künstlers Bryan Adams [online]. 15 February 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  58. Bryan Adams' Canadians Returns to the ROM for Canada 150 Festival Weekend [online]. Royal Ontario Museum, 12 June 2017 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  59. Canadians by Bryan Adams [online]. international.gc.ca, 13 October 2017 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  60. Bryan Adams — THE PHOTOGALLERY [online]. thephotogallery.se [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  61. Photography Exhibition Bryan Adams: Exposed [online]. loeildelaphotographie.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  62. Izzy Gallery, Bryan Adams Exposed [online]. Izzy Gallery [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  63. Bryan Adams-Exposed [online]. Fotografiska [cit. 2021-12-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-21. (anglicky) 
  64. Exhibitions Bryan Adams Gericke + Paffrath Gallery [online]. gerickepaffrath.de [cit. 2020-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  65. EXPOSED Bryan Adams [online]. us.leica-camera.com [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  66. Bryan Adams: Homeless [online]. atlasgallery.com [cit. 2021-06-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  67. Adrian Lobb. Bryan Adams' photography will change how you think about homelessness [online]. bigissue.com, 3 June 2021 [cit. 2021-06-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  68. BRYAN ADAMS EXPOSED 18.11.21-06.02.22 [online]. ipfo.ch [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  69. House of Photography [online]. myswitzerland.com [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  70. IPFO House of Photography presents «Exposed» by Bryan Adams [online]. archyworldys.com, 15 November 2021 [cit. 2021-12-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]