Jake Bugg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jake Bugg
Bugg v listopadu 2012
Bugg v listopadu 2012
Základní informace
Rodné jménoJake Edwin Charles Kennedy Bugg
Narození28. února 1994 (30 let)
Clifton, Nottingham, Anglie
Žánryindie rock, indie folk, country, folk rock
Povoláníhudebník, zpěvák, skladatel
Nástrojezpěv, kytara, baskytara, klavír, slide guitar, bicí, harmonika
Aktivní roky2011–současnost
VydavatelMercury
WebJakeBugg.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jake Bugg, celým jménem Jake Edwin Charles Kennedy Bugg (* 28. února 1994 Nottingham) je anglický zpěvák, hudebník a skladatel. Jeho hudbu je výrazně ovlivněna umělci jako Bob Dylan, Don McLean, Donovan, The Beatles, Jimi Hendrix, Johnny Cash, Oasis, Nick Drake či The Everly Brothers. V rozhovoru pro rádio Absolute, uskutečněném v roce 2014, se mimo jiné zmínil o tom, že velký vliv na tom, že ve 12 letech poprvé vzal do rukou kytaru, měla skupina Metallica.

Jeho stejnojmenné debutové album Jake Bugg, bylo vydáno v říjnu 2012 a po prvním týdnu dosáhlo na 1. místo žebříčku UK Albums Chart. V pořadí druhé řadové album Shangri La bylo vydáno v listopadu 2013, a jeho v současnosti nejnovější album, On My One, z převážné míry produkované jím samým, v červnu 2016.

Jeho singl „Trouble Town“ se stal titulní písní seriálu Happy Valley, produkovaného BBC a vysílaného v letech 2014 a 2016

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstal v Nottinghamu v části Clifton. Jako dvanáctiletý začal hrát na kytaru, a když mu bylo sedmnáct, stanice BBC jej vybrala na uvítací pódium festivalu v Glastonbury. Díky tomu získal kontrakt s vydavatelstvím Mercury Records. Jeho písně zaznamenaly i komerční úspěch (píseň „Country Song“ byla vybrána do reklamy), singly se však v žebříčcích vysoko nedostaly.

Dne 22. května 2010 vystupoval v pořadu Later... with Jools Holland a 1. října toho roku vystupoval v rádiu BBC 6 v programu Live at Maida Vale. Jeho debutové album Jake Bugg vyšlo 15. října 2012 a po prvním týdnu v žebříčku dosáhlo prvního místa.

Po vydání alba byl v USA na turné spolu s Noelem Gallagherem a jeho skupinou High Flying Birds.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Jake Bugg na slovenské Wikipedii a Jake Bugg na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]