Josta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josta

Josta (Ribes x nidigrolaria) je kříženec černého rybízu a srstky angreštu, patří do čeledi meruzalkovité (Grosssulariaceae).

Tento kříženec pochází z roku 1977 z bývalé Německé demokratické republiky[1]. Vznikl tak, že květy černého rybízu byly opyleny pylemkvětů angreštu. V dnešní době existuje již řada kultivarů.

Vzhledově se jedná, stejně tak jako u obou výchozích druhů, o nízký opadavý netrnitý keř, který v příznivých podmínkách může dorůstat až do výšky 2 metrů. Kvete brzy z jara.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název Ribes × nidigrolaria pochází z názvů výchozích druhů:

Název 'Josta' vznikl spojením z německých názvů pro rybíz a srstku angrešt, Johannisbeere ("Jo") a Stachelbeere ("Sta").

Vyskytují se také pravděpodobně mylné domněnky, nebo memy, uvádějící, že název 'Josta' pochází ze jména šlechtitele Josefa Staňka, nebo dokonce ze jména Josif Stalin.

Pod názvem jostaberry je v USA šířen na pohled zcela stejný kříženec Ribes x culverwellii, kříženec černého rybízu (R. nigrum) a srstky (R. uva-crispa). Má velmi podobné vlastnosti i vzhled.[2]

Plody[editovat | editovat zdroj]

Plody mívají různou velikost, barvu i chuť, zde vždy záleží na původním kultivaru. Ve stádiu zralosti obvykle mívají velikost 1 až 3 centimetry a mívají fialovou barvu. Zvláštní chuť bobulí připomíná rybíz i angrešt, někdy i jiné druhy ovoce (např. kiwi nebo borůvky apod.). Stejně jako černý rybíz a angrešt mají plody vysoký obsah vitamínu C a hodí se ke kuchyňskému zpracování do koláčů, ovocných dortů, zavařenin, marmelád, kompotů apod.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Na zahradě se rozmnožuje téměř výhradně řízkováním, tedy vegetativním způsobem, pěstování ze semen není vhodné, neboť se jedná o mezidruhového křížence a nelze takto nijak spolehlivě zaručit dobrý výsledek rozmnožování.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ekozahrady.com [online]. [cit. 2009-06-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-07-24. 
  2. Jostaberry Bush

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]