Imperiální zůstatek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Imperiální zůstatek
Imperial Remnant
12 ABY–44/127 ABY Felovo impérium 
První řád (Star Wars) 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Star Wars galaxie, kde se zůstatek nachází
Orinda (12 ABY–17 ABY)
Bastion (od 17 ABY)
Obyvatelstvo
Imperiální Basic
Nový řád
Státní útvar
oligarchická vojenská diktatura (12 ABY–44 ABY),
demokracie (od 44 ABY)
Vznik
12 ABY – sjednocení roztroušených frakcí zaniklého Impéria
Zánik
44–127 ABY – včlenění do Prvního řádu nebo přestavba na Felovo impérium
Státní útvary a území
Předcházející
Galaktické impérium Galaktické impérium
Pentastar Alignment Pentastar Alignment
Spojené válečné flotily Spojené válečné flotily
imperiální frakce Vnějšího okraje imperiální frakce Vnějšího okraje
Karmínové impérium Karmínové impérium
Eriadská autorita Eriadská autorita
Obnovené impérium Obnovené impérium
Impérium ruky Impérium ruky
Následující
Felovo impérium Felovo impérium
První řád (Star Wars) První řád (Star Wars)

Imperiální zůstatek (anglicky Imperial Remnant) je ve fiktivním světa Star Wars vojenský režim vzniklý po rozpadu Galaktického impéria. Tvořila ho větší část zaniklého Impéria, která byla odhodlána pokračovat v bojích po prohrané válce s Aliancí rebelů a bitvě o Endor, smrti císaře Palpatina (Darth Sidiouse) a vyhlášení Nové republiky. V legendách (nekanonických dílech) je znám také jako Pellaeonovo impérium (anglicky Pellaeon's Empire).

Dobytím Coruscantu povstalci nebylo Impérium zcela zničeno, ale rozpadlo se na několik imperiálních frakcí a menších impérií vedených bývalými imperiálními vůdci a důstojníky. Mnohé planetární soustavy byly připojeny k Nové republice, což všechny nástupnické imperiální frakce oslabilo.

Kánon vs. legendy[editovat | editovat zdroj]

Pellaeonovo impérium (legendy)[editovat | editovat zdroj]

Imperiální zůstatek (Imperial Remnant) vedený vrchním velitelem Giladem Pellaeonem je oligarchický vojenský režim vzniklý ze spojení několika imperiálních frakcí. Pellaeonovo impérium válčí s Novou republikou a ostatními frakcemi, ale postupně s Republikou uzavírá příměří a demokratizuje se, až se nakonec k moci dostává dynastie Felů a promění se v konstituční monarchii zvanou Felovo impérium. Centrum státu se nachází na Orindě a později na Bastionu.

Mezi kánonem (filmy) a světě Star Wars rozšířené o nekanonické legendy (beletristické příběhy navazujícími na původní filmovou trilogii) panuje odlišné pojetí Imperiálního zůstatku. Nekanonický zůstatek je starší a znám hlavně mezi čtenáři beletristických děl.

Předchůdce Prvního řádu (kánon)[editovat | editovat zdroj]

V novějším rozšířeném kánonu je Imperial remnant (s malým písmenem) vojenskou silou, která se stahuje daleko do Neznámých sektorů ve snaze se vyhnout pozornosti Nové republiky. O kanonickém Imperiálním zůstatku je známo jen velmi málo. Od nekanonického Pellaeonova impéria se liší tím, že se časem vyvine v První řád, který již oficiálně vystupuje ve filmové třetí trilogii Star Wars. Od původního Impéria se První řád v mnohém liší. Uvažuje se o něm jako o přímém nástupci Imperiálního zůstatku, který by vyplnil období jedenácti let mezi zánikem Galaktického impéria (zaniklo 4 ABY) a nástupem Prvního řádu (vznikl 15 ABY). Během jedenáctiletého období měl mít v Neznámém vesmíru dostatek času a prostředků ke své expanzi a obnově imperiální flotily.

Oba režimy mají společné, že oproti předchozím nepodléhají temné nadvládě Sithů a jsou vojenskými autoritářskými vládami. Sithové se v obou případech stáhli do ústraní s plánem budoucího návratu.

Dějiny Pellaeonova impéria[editovat | editovat zdroj]

Imperiální zůstatek neboli Pellaeonovo impérium měl vzniknout v roce 12 ABY, kdy měl admirál Gilad Pellaeon sjednotit vzájemně soupeřící frakce loajální někdejšímu Impériu a být zvolen na funkci „Nejvyššího velitele imperiální flotily“ (12 ABY–41 ABY), de facto se měl stát nejvyšším představitelem státu v Imperiálním zůstatku, později byla funkce přejmenována na „Hlavu státu“ (od 41 ABY). Pellaeon pokračoval v otevřeném boji proti Nové republice a ostatní imperiální konkurenci. Pellaeon nakonec uzavřel s Novou republikou příměří roku 19 ABY. Velkými protivníky se mu stali „zastánci tvrdé linie“ Ennixe Deviana, kteří dokonce oblehli domovskou planetu Orindu a Devian se svými stormtroopery obsadili velitelství. Poté došlo k obratu a Devian zemřel rukou císařského gardisty Kir Kanose.

Podle legend byl zůstatek přebudován na nové Felovo impérium, které se později rozštěpilo do dvou vzájemně soupeřících menších impérií, Druhé Galaktické impérium a Impérium v exilu.

Imperiální zůstatek tak hraje významnější roli v nekanonické beletristické literatuře světa Star Wars, tedy v knihách od různých autorů, nežli v kánonu filmové trilogie pozdějších let.

Dějiny předchůdce Prvního řádu[editovat | editovat zdroj]

Ve zfilmované třetí trilogii se Imperiální zůstatek nevyskytuje a není ani zmiňován, je plně nahrazen Prvním řádem, když ve filmu Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015 vystupuje jako jediný pokračovatel Impéria, na který navazuje s prodlevou jedenácti let. První řád se naopak nevyskytuje v legendách (literatuře).

Dle kánonu vznikl Imperiální zůstatek někdy po bitvě o Jakku. Režim byl po celou dobu silně militaristický a během období Nové republiky se považoval za opravdového nástupce Impéria. V Neznámých sektorech měli stoupenci Impéria volnou ruku k expanzi a rychlé obnově imperiální flotily, aniž by budili pozornost senátu Nové republiky. Později z něj vznikla nová vojenské organizace zvaná První řád, kterou vytvořili vysocí důstojníci bývalého Impéria.

Pokud by První řád vznikl z Imperiálního pozůstatku, znamenalo by to zkrácení doby jeho existence na jedenáct let, tedy doby kratší, než jak se uvádí před vznikem filmové trilogie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]