Portál:Pivo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pivní portál


Vítejte na českém pivním portálu.

Úvod

Pivo je nejstarším a nejpopulárnějším alkoholickým nápojem na světě, prodá se jej každoročně více než 133 miliard litrů. Převážně se vyrábí z obilného sladu, vody a chmele za přispění přírodních nebo pivovarských kvasinek. Obsahuje také sacharidy, bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolové sloučeniny, oxid uhličitý, vitaminy a minerální látky.

Kombinace těchto složek dává fyziologicky vyrovnaný roztok. Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde je draslík a sodík, které jsou v příznivém poměru, také chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík. Z vitaminů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B – thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a kyselina listová. Vitaminy skupiny B jsou důležité pro řadu metabolických procesů (metabolismus sacharidů, lipidů aminokyselin), funkci nervového systému a další.

ZAJÍMAVOSTI

  • V souvislosti s plánovanou fúzí pivovarů Anheuser-Busch InBev a SABMiller bude patrně na prodej Plzeňský Prazdroj vlastnící značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast či Velkopopovický Kozel. Důvodem je, že údajně pouze po odprodeji aktiv ve střední a východní Evropě schválí tuto fúzi i Evropská komise.
  • Od července 2016 by mohla platit nová vyhláška Ministerstva zemědělství, díky které by se dosavadní jedenácti a dvanáctistupňová piva označovaná jako ležáky nově označovala jako "plná piva" a dosavadní piva speciální jako "silná piva". Tím by se odstranily nepřesnosti ve značení piva, kdy jsou jako ležáky nuceně označována i například piva svrchně kvašená apod. Změna by se měla dotknout i piva vyhláškou označovaného jako porter. Tento návrh má širokou podporu ze strany pivovarů a minipivovarů[1].
  • Nespornou zajímavostí v počtech pivovarů v České republice je vedoucí příčka Jihomoravského kraje svědčící o tom, že se na jižní Moravě daří nejen vínu. Ostatně o tom, že se obecně v České republice pivu a pivovarnictví daří svědčí i fakt, že již na jaře roku 2015 obsadila Česká republika první příčku v poměru počtu pivovarů na milion obyvatel. S poměrem 27,5 pivovaru na milion obyvatel nechala za sebou země s bohatou pivní tradicí jako Německo či Rakousko, ale i například statisticky "zákeřné" Monako, kde je sice pivovar jen jeden, ale s počtem cca 37 000 obyvatel vychází průměr na úctyhodných 27[2].
  • Parní Sentinel 1924
    Parní Sentinel 1924
    V roce 1927 byl pro vyškovský pivovar pořízen jako první v Československu automobil, parní Sentinel, zakoupený v Anglii krátce po 1. světové válce. Obyvatelé regionu si stěžovali na úřadech na velkou spotřebu vody (450 l na 100 km), kterou Sentinel odebíral z místních zdrojů, což bylo proti tehdejším předpisům. I z důvodu velké váhy byl prodán do Prostějova, protože většina místních mostků nevydržela jeho váhu. Více informací naleznete v článku Pivovar Vyškov.
  • Budějovický Budvar
    Budějovický Budvar
    Od počátku 20. století trvá spor mezi pivovarem Budějovický Budvar a americkým pivovarem Anheuser-Busch o vlastnictví ochranných známek. V současné době probíhá více než 40 soudních pří a 70 správních řízení před patentovými úřady. Více informací naleznete v článku Budějovický Budvar.


  1. Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení. In: Novinky.cz: Ekonomika [online]. 2015 [cit. 2016-01-11]. Dostupné z: http://www.novinky.cz/ekonomika/391382-z-lezaku-mohou-byt-plna-piva-ministerstvo-zvazuje-zmenu-oznaceni.html
  2. MATERNA, Kryštof. Přepište dějiny, Česká republika má nejvíce pivovarů na obyvatele na světě!. Pividky.cz: První české půlliterární stránky [online]. 2015 [cit. 2016-01-07]. Dostupné z: http://www.pividky.cz/povidky/duben2015/hustota_pivovaru.php

Druhy piva

Výroba piva

Požadované články

Značky českých piv

Avar, Bazal, Baronka, Bizon, Berounský Medvěd, Blanický rytíř, Braun, Březnice, Car, Černý Drak, Diplomat, Doktor, Dérer, Harrach, Chebské hradní, Kácov, Kern, Konrád, Kristián, Královar, Lašský Vulkán, Lipan,Lev (pivo), Louny, Měšťan, Maestro, Medlešice, Modrá hvězda, Novoměstský ležák, Olivětínský Novic, Opat, Otakar, Pegas, Pernštejn, Pivrnec,Podlužan, Purkmistr, Rambousek,Richard, Rohozec, Sedm kulí, Staročech, Skalák, Suchdolský Jeník, Svitavák, Švihák, Valdštejn, Velichovský Forman, Vratislav, Xaver, Záviš, Žatec.

Pivovary

Chebský pivovar, Minipivovar Běleč nad Orlicí, Minipivovar Blučina,Minipivovar U Richarda, Minipivovar Bzenec, Minipivovar Dobřany, Minipivovar Dražič, Minipivovar Frýdek-Místek, Minipivovar Harrachov, Minipivovar Hlučín, Minipivovar Hodonín, Minipivovar Hostivice - Chýně, Minipivovar Rambousek, Minipivovar U antéňáka, Minipivovar Cheb, Minipivovar Vorel, Mikropivovar Kolín, Minipivovar Kopřivnice, Pivovar Kostelec nad Černými Lesy, Pivovar Kout na Šumavě, Mikropivovar Krušovice, Minipivovar Leskovec, Minipivovar Vendelín Krkoška, Minipivovar Lipník nad Bečvou, Minipivovar Loket, Pivovar Malý Rohozec, Minipivovar Miletín, Minipivovar Biovar, Minipivovar U rytíře Lochoty, Pivovar Plzeň Pivovarský dvůr, Minipivovar Pivovarský dům, Minipivovar Richter, Minipivovar SPŠPT, Minipivovar Strahov, Pivovar Suchdol, Minipivovar U Zlatého anděla, Minipivovar Prostějov, Minipivovar Průhonice, Minipivovar Příbor, Pivovar Roztoky u Křivoklátu, Minipivovar Sentice, Minipivovar Sezemice, Minipivovar Sokolov, Minipivovar Stříbro, Minipivovar Štramberk, Minipivovar Velichov, Minipivovar Velké Meziříčí, Minipivovar Velký Rybník, Minipivovar Vojkovice, Minipivovar Valášek, Minipivovar Vyšší Brod, Minipivovar Zašová, Minipivovar Zvíkovské Podhradí, Minipivovar Železná Ruda.

Nové články

Značky piv a pivovary

Více informací naleznete v článcích:

Výběr tuzemských pivovarů

Zahraniční pivo a pivovary

Více informací naleznete v článku:

Seznam značek piva

KATEGORIE