Diskuse s wikipedistou:Chmee2/Archiv07

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Phoenix CZE v tématu „Žádost o recenzi článku sopka


Proč jsi mi smazal stránku?[editovat zdroj]

Ahoj. Umístil jsem na Wiki stránku informující o mé knize "Why The Holocaust" v angličtině. Do druhého dne zmizela a jako člověk, který ji smazal jsi uveden Ty. Mohu znat důvod? Předem díky za vysvětlení. jan Horník

Ahoj, stránku jsem smazal ze dvou důvodů a) byla psána anglicky, tudíž do české Wikipedie se nehodila, zde tvoříme v češtině b) za další se jednalo o propagační obsah a ten zde taktéž není vítán. S pozdravem --Chmee2 30. 6. 2011, 11:22 (UTC)

Hodně opožděné poděkování[editovat zdroj]

Ahoj. Velmi děkuji za pomoc a přidání fotografií k článku Zlatá stoka především tobě i dalším uživatelům. Ahoj Děkuji za připomínky, informace i uznání ohledně Zlaté stoky. Důvodem, proč jsem na tvé příspěvky dosud nereagoval bylo, že jsem si nebyl jistý správným postupem odpovědi. Píši odpovědi na náměty ke Zlaté stoce do diskuze, protože většina následujících informací pochází z vlastního vyprávění popř. z ústního sdělění.

1. K délce stoky se pokusím ještě něco napsat

2. Povodně 2002 se v podstatě Zlaté stoky na rozdíl od většiny toků v této oblasti prakticky nedotkly. Ani výrazně nestoupla hladina vody. Důvodem byla manipulace s rybníky tak, aby nedocházelo ke škodám na rybách.

možná by bylo zajímavé tam toto zmínit, že pohybem vody se dá předejít poničení vlivem povodní.

3. Nevím jestli existují studie jak se zanáší bahnem. Je, ale známo, že většina rybníků je bahnem silně zanesena. Na tohle téma existuje studie, jejímž autorem je asi p. Gergl. Závěrem této studie je, že rybník, kde je vrstva sedimentu větší než 45 cm by měl být neodkladně odbahněn. K zanášení Zlaté stoky bahnem z rybníků dochází zejména během výlovů. Při vypouštění silný proud vody strhává i velké vrstvy bahna. Čištění se určitě provádělo po dokončení Zlaté stoky. O tom jsem již našel zdroj. Každá obec měla svůj úsek Zlaté stoky, kterou musela čistit. Postupem času ruční čistění zaniklo. Prováděla se pouze občasná údržba těžkou mechanizací. Někdy docházelo k prokopnutí dna a následnému strácení vody pod zem. Při větším prouhloubení docházelo k odvodnění okolních pozemků.

opět, doporučoval bych tuto informaci do článku zakomponovat. Jak o tom, že každá obec zodpovídala za část stoky, kterou musela čistit, tak i o problematice zanášení.

4. Vyčistit by se určitě dala. Ale asi jediným vhodným řešením by bylo ruční vyčištění. Negativní vlivy při použití mechanizace jsou popsány výše. Určitě, alespoň ruční čištění se provádělo při tekoucí vodě. Určitě nevím jestli by šlo Zlatou stoku vysušit, ale určitě by to nebylo vhodné z důvodů ohrožení života ve stoce. Navíc by měl podle zákona o vodách ve vodních tocích zůstávat minimální průtok zajišťující život ve vodě. Dalším důvodem, proč by to asi nešlo je přiváděná voda z Lužnice i z rybníků. Většinou během celého roku je malá část vody z rybníků vypouštěna.

Jasné, zcela vysušit chápu. Myslel jsem to spíš tak, jako když se dělají výpusti rybníků, jestli by nešlo snížit hladinu vody na kritickou úroveň, která by umožnila vysychání bahna a následné čištění. Jinak moc díky za odpovědi a přeji hodně zdaru. Pokusím se sehnat obrázek znázorňující povodí respektive pozici stoky vůči povodí Lužnice. --Chmee2 16. 2. 2010, 20:29 (UTC)

Jinak jsem sehnal další zajímavé informace o Zlaté stoce, tak se je pokusím co nejdříve do článku přidat (Jan Si 14. 2. 2010, 11:27 (UTC))

Ahoj Měl bych dyžtak vyfocené schéma Zlaté stoky ve vztahu k rybníkům a Lužnici. Také mám nějaké fotky Zlaté stoky. Chtěl bych se zeptat jak by se daly do článku přidat. Díky(Jan Si 19. 2. 2010, 08:03 (UTC))

Ahoj, fotky přidáš tak, že je nahraješ na Commons přes jednoduchý formulář viz zde. Tam už se pak snad úspěšně proklikáš. Jediné co, buď si prosím jist, že jsou to tvé fotky či že máš povolení od jejich autora je použít a nahrát pod jednou ze svobodných licencí. Když je pak budeš nahrávat, dodej k nim do popisku [[Category:Zlatá stoka]]. Automaticky je to zařadí do kategorie, jak je tam ta jedna fotografie. Do článku se pak vkládají tak, že se napíše [[File:Název_fotografie_na_COmmons.jpg|thumb|Popisek_obrázku]]. --Chmee2 19. 2. 2010, 08:34 (UTC)

Jitrocel kopinatý[editovat zdroj]

Srdečně zdravím a s potěšením oznamuji, že pro týden od 15. do 21. února 2010 byla na hlavní stranu vybrána zajímavost z hesla Jitrocel kopinatý, jehož jsi hlavním autorem. Na stránce WP Article Statistics se můžeš podívat na jeho návštěvnost. Pokud víš o nějaké další zajímavosti vhodné pro uvedení na hlavní straně, opět ji prosím navrhni. Jan.Kamenicek 15. 2. 2010, 21:48 (UTC)

Z vědeckého hlediska těžko průkazné, ale budiž.--Juan de Vojníkov 15. 2. 2010, 23:54 (UTC)
nechápu --Chmee2 16. 2. 2010, 20:29 (UTC)

@Jan.Kamenicek - ahoj, nevadí mi vkládání této šablony ke mne do diskuse, ale jestli chceš, můžeš si se mnou ušetřit práci. O sekci zajímavostí vím a dívám se do přípravky, tak si všimnu, když tam něco bude. Taktéž když na něco narazím, tak přidávám, tak ať tě to vkládání zbytečně neunavuje :) Jinak ale díky --Chmee2 16. 2. 2010, 20:29 (UTC)

OK. Takže už jen naposledy: za chvíli tam jde Kraken Mare :-) A díky za všechny předchozí a dopředu děkuji i za všechny další návrhy, které ještě určitě dodáš. To je opravdu radost spolupracovat :-) Jan.Kamenicek 21. 2. 2010, 23:40 (UTC)

Ahoj. Co dělat když chci citovat periodikum a to nemá ISSN? Aby ten kod dával smysl při použití v šabloně?--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 18. 2. 2010, 20:39 (UTC)

Nevím co je za problém? Prostě se ten kód neuvede.--Juan de Vojníkov 18. 2. 2010, 20:54 (UTC)

Kytička za gejzír[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Milý Chmee2, chrlíš kvalitní články s obdivuhodnou rychlostí. Ten gejzír se Ti povedl, dokonce i já jsem z toho pochopil, jak gejzíry fungují. :-) Možná by stálo za to ho přihlásit do NNČ.--Ioannes Pragensis 26. 2. 2010, 09:41 (UTC)

Ahoj, velice děkuji za ocenění. Jednoho dne si otevřu malé zahrádkářství a budu kytičky rozdávat kolemjdoucím :) Jsem rád, že se z toho dá jeho funkce pochopit, samotného mne to zajímalo, když jsem to loni viděl na Islandu. Přeci jen vidět soptit pravý Gejzír se moc lidem nepoštěstí. O kandidatuře popřemýšlím, furt mi tady leží ladem diplomky a termín se blíží...--Chmee2 26. 2. 2010, 10:34 (UTC)

New York[editovat zdroj]

Ahoj, před chvílí jsem se dozvěděl, že nám zadali na historii rozsáhlou proseminární práci. Takže tak jako tak bych na zamodření neměl čas, takže by to stejně nikam nevedlo. Přijde mi, že pokud bychom se hádali jenom kvůli principu a s článkem se nic nedělo, je to jenom ztráta času nás všech. Takže se omlouvám tobě i Janovi za (z pohledu současné situace) trochu zbytečnou prudu a případně New York z recenze stáhnu, pokud nebudete oba proti. Celkově je stylisticky, co se týče referencí i obsahově na úrovni dč, takže ho nechám na pokoji. :-) Měj se a přeju ti pěknou neděli ;-) --Mozzan 28. 2. 2010, 13:19 (UTC)

Ahoj, já to neberu jako pruzení, prostě máme každý jiný názor na DČ, to je mezi lidmi normální. On nám ten článek nikam neuteče, můžeš ho dát do recenzí třeba za pár měsíců, pak s tím zabojujeme a třeba se do té doby i sníží to procento rudochů :) Jinak zlom vaz se seminárkou, já se tu plácám s podobným a taky to žere moc času :) --Chmee2 28. 2. 2010, 13:22 (UTC)


díky za upravy v mých článcích.--K123456 28. 2. 2010, 14:29 (UTC)

Ahoj, nemáš zač. Jinak když budeš mít chuť, podívej se, jaké úpravy jsem udělal. Třeba je příště nebudu muset dělat já, ale budeš je dělat ty :) Obecně ale je dobré vědět, že za každou čárkou a tečkou se dělá mezera. Zbytek dovedností přijde s časem :) Takže ať se ti v psaní článku daří a případně, kdybys potřeboval(a) pomoci, tak klidně napiš. Zkusím poradit, případně vyřešit. S pozdravem --Chmee2 28. 2. 2010, 14:31 (UTC)

šablony[editovat zdroj]

Promiňte, že Vás otravuji, ale potřebovala bych poradit.Když do nějakého článku vložím šablonu Urgentně upravit nebo Významnost tak se mi objeví, že je neplatný čas.Nemá se tam dávat to datum, kdy to tam bylo vloženo?MOCKRÁT DÍKY ZA ODPOVĚĎ --K123456 4. 3. 2010, 08:37 (UTC)

ahoj, není potřeba vykat, tykej mi. Jinak se to dělá pomocí parametru subst: který se dává před název té šablony, viz ukázka. {{subst:urgentně ověřit}} --Chmee2 4. 3. 2010, 09:01 (UTC)

Hvězda děda Vševěda[editovat zdroj]

Hvězda děda Vševěda
Hvězda děda Vševěda

Srdečně zdravím a s opravdu velkým potěšením Ti uděluji tuto železnou Hvězdu děda Vševěda, neboť Modlitba pro Martu, která byla pro sekci Zajímavosti vybrána na tento týden, je již 7. heslem, kterým jsi od začátku roku do sekce přispěl. Moc díky. Jan.Kamenicek 8. 3. 2010, 00:25 (UTC)

ahoj, moc děkuji. Budu se i nadále ti tam šoupat další zajímavosti, ale mám teďka dlouhodobou časovou tíseň, tak to tady trošku omezuji. --Chmee2 8. 3. 2010, 09:40 (UTC)

Ganymed (měsíc)[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Ahoj, tak jsem zařadil Ganymeda mezi DČ a přicházím s dalším květem do tvé obdivuhodné kytice. A až jej kolega Kameníček dočte, tak mu, myslím, bude do NČ chybět jen malinko (stylistika). --Jann 15. 3. 2010, 12:04 (UTC)

Ahoj, moc děkuji. Já na tom budu ve chvilkách volna pracovat, připomínky, co tam jsou ještě nedořešené či se objeví postupně zapracuji, ale budu teďka pár týdnů docela dost mimo, takže omluv(te) případně mé tempo reakcí. Ale moc děkuji za kytičku, přidám jí do sbírky :) --Chmee2 15. 3. 2010, 20:09 (UTC)

Fotky her[editovat zdroj]

Zdravim, jen k naší odpolední debatě o hrách: mám tu 3650 fotografií z různých akcí okolo her. Rozhodně né vše bude použitelné, ale něco snad;-)

Jak jsem říkal, je s hrama problém, že detaily jsou mazány z commons jako odvozená díla a je nutné fotit celek, tedy včetně hráčů (v Německu jsem jednou vyfotil dítě u hry a když jsem viděl výraz v očích matky, koukal jsem se hodně rychle ztratit v davu;-D). Tedy u her s grafikou, u abstraktních toto naštěstí neplatí. Mimo jiné hodlám teď pobočkovým foťákem nafotit právě něco z abstraktních her které vlastním + na Palubě. A přefotit nepříliš dobře vyfocené kostky (File:kostky.jpg). A hejrupáky (Ježiš, to by mě vážně zajímalo, kdo to bude všechno upravovat a nahrávat;-D

Když budeš chtít k nějaké konkrétní hře fotky, dej vědět a já s tím něco provedu;-)

Jedudědek 16. 3. 2010, 18:26 (UTC)

Okey :) Napadá mne toto. --Chmee2 16. 3. 2010, 20:15 (UTC)
Jako například co a jak? Něco bych taky nafotil, např. v Brně existuje klub deskovek, kde mám i nějaký kamarády (z nichž jeden se zajímal i o psaní článků a soutěž o netbook) a právě ten je tam dost vysoko, tak by to snad taky šlo.--frettie.net 16. 3. 2010, 23:40 (UTC)
Tož až tam půjdeš, tak pozdravuj od Dědka ;-) Jedudědek 19. 3. 2010, 18:48 (UTC)
Tak jsem zpracoval fotky z jedné akce a uploadnul na Commons.
Dobrá zpráva je, že zatím nikdo nekřičel, že by se to mělo smazat jako odvozená díla (jak jsem říkal, když jsou okolo lidi, tak to nechávaj)
Špatná zpráva je, že tentokrát někdo křičí, jestli mám souhlas všech zobrazených osob se zveřejněním :-( No u téhle akce asi problém nebude, byl jsem defacto jediným oficiálním fotografem, navíc jsem jejím spolupořadatelem, ale to chtěj jako nově mazat všechny fotky, kde je rozlišitelný alespoň jeden člověk, který nedal souhlas se zveřejněním?? To jim tam teda moc fotek nezůstane. No zkusím do toho chvíli nešťourat a uvidíme co to udělá, stejně se s nikým anglicky nedomluvím (leda bych mu napsal česky;-)
Jedudědek 19. 3. 2010, 18:48 (UTC)
PS.: Ještě mě tak napadá, fotky z pekárny jsi páchal pobočkovým foťákem ??
Esli jo, stálo by za to olepit šablonou {{WMCZ Camera grant}}

Zbraslav[editovat zdroj]

Děkuju moc za pomoc.:) Takhle to stačí nebo ještě něco? Dnes velmi blonďatá--Acoma 16. 3. 2010, 20:10 (UTC)

Já myslím, že takto stačí, když ne, on to po nás někdo opraví, je to Wikipedie :) Hodně štěstí se článkem v kandidatuře a pevné nervy v korekturách :) --Chmee2 16. 3. 2010, 20:15 (UTC)
Snad ty korektury nezačnou už dneska. To by s nervama bylo špatný. Ještě jednou díky. Jestli ještě někdy v budoucnu něco podobného splichtím, tak Vás budu zase otravovat.:) Přeju príma večer a držím pěsti s gejzírem.--Acoma 16. 3. 2010, 20:19 (UTC)
gejzír nějak dopadne, spíš s diplomkou bych potřeboval, za 3 týdny odevzdávám... :) --Chmee2 16. 3. 2010, 20:22 (UTC)

Tak s čímkoliv.:)--Acoma 16. 3. 2010, 20:24 (UTC)

Logo Adidas[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, já myslím, že to logo podmínku: „This image, or text depicted in it, only consists of simple geometric shapes and text.“ splňuje, ale hádat se o tom nehodlám... S pozdravem --Gothic2 17. 3. 2010, 07:22 (UTC)

Splňovat jí sice může, ale je to jen umělý pokus někoho, jak obejít politiku nekradení na Commons. Na toto logo svobodnou licenci mít nebudeme a pevně věřím, že se to logo velice rychle smaže podobně jako jiná logo odvolávající se na "jednoduchou geometrii". --Chmee2 17. 3. 2010, 07:25 (UTC)
Ahoj Chmee2, podle tvé metodiky bys měl tedy smazat např. i logo z příslušného článku. S pozdravem --Gothic2 17. 3. 2010, 08:57 (UTC)
To si nemyslím, tohle je jen font a tamto už je tvar.--frettie.net 17. 3. 2010, 22:17 (UTC)

Ahoj, mně tohle [1] připadá jako být papežštější než papež. Proč požaduješ zdroje na 1+1=2? Zdrojovat řádkovými citacemi se mají věci nezjevné a kromě toho by dobrý článek měl na konci mít literaturu k tématu. Ale zdrojovat _všechno_ znamená citátomanii, ve které se pak ztrácí to podstatné.--Ioannes Pragensis 22. 3. 2010, 13:14 (UTC)

Ahoj, tak jak to tam bylo teďka to na mne působilo, že se nemusí celé odstavce citovat a že stačí na konci prostě jen napsat seznam použitách knih/stránek, což je ale stav, který nechceme. Pokud tě napadne nějaká lepší formulace, směle do toho. Mne ta předchozí nepřišla dobrá, tak jsem pokusil jí zlepšit. Je možné, že se to nepovedlo a tak EsO :) --Chmee2 22. 3. 2010, 13:19 (UTC)
Ale snad se nemusí celé odstavce citovat? Nevybavuji se, že bych to někde viděl předepsané. Citovat se musejí nezjevné informace, i kdyby to bylo třeba jenom slovo, ale samozřejmosti ne, i když jich je celá kapitola. Když se podíváš třeba do en:Chess, což je FA, tak tam jsou celé kapitoly bez citace - pravidla šachu jsou tak obecně známá, že citace není potřeba. Samozřejmě na konci článku nechybí odkaz na oficiální pravidla šachu, ale proč refovat, že střelec chodí šikmo a věž rovně?--Ioannes Pragensis 22. 3. 2010, 13:35 (UTC)

Běhounkova medaile za gejzír[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o geografii („Běhounkova medaile“)

Mílý Chmee2, děkuji Ti za článek o gejzíru, díky němuž jsem aspoň trochu pochopil, proč gejzíry stříkají. Držím Ti palce, ať s gejzírem vyhraješ soutěž.--Ioannes Pragensis 25. 3. 2010, 09:56 (UTC)

Ahoj, jak to tak bývá i dnes ti velice děkuji za vyznamenání. Snad se bude dařit i nadále a bude čas na další zajímavá hesla. A díky za přání, uvidíme, jak to dopadne, ale aspoň budeme mít nějaké výsledky, které se budou moci do budoucna publikovat jako důkaz, že soutěž smysl má :) --Chmee2 25. 3. 2010, 14:39 (UTC)

Prosba o smazání fotky[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, mohl bys prosím smazat fotku mojí osoby na commons (viz má uživatelská stránka)? Děkuji moc, měj krásný den. --Krvesaj 31. 3. 2010, 00:37 (UTC)

Ahoj, rád bych ti pomohl, ale na toto nemám oprávnění. Na Commons nejsem správce a ani mazat tam nemůžu. Musíš se obrátit na Podzemnika, Zirlanda či potenciálně asi i Mercyho jakožto stewarda. S pozdravem --Chmee2 31. 3. 2010, 07:17 (UTC)
Jsem to smáznul. --Podzemnik 31. 3. 2010, 08:53 (UTC)
Děkuji. --Krvesaj 31. 3. 2010, 10:57 (UTC)

Přemysl Otakar I.[editovat zdroj]

Zdravím. To byla rychlost. :-) Byl bych nerad, kdyby vznikaly nějaké problémy nebo nedorozumění. Ta Vaše verze je možná logičtější, ale přesto mne při změně překvapilo to Vaše zaštítění hlasováním. A já prostě mám rád přesnost. Možná by nebylo od věci upravit doporučení, ale předpokládám, že do toho se nikomu nebude chtít... Takže doufám, že jste můj příspěvek nepochopil špatně a přeji hodně úspěchů (nejen) na wikipedii. P.S. Ta první fotka na Vaší stránce je moc hezká. :-) --Saltzmann 31. 3. 2010, 23:14 (UTC)

Nepochopil, prostě jsem si myslel, že to má být jinak, nebylo, tak jsem to upravil zpět tak, jak to autor původně měl (což je zas výsledek jiné diskuse, že se má respektovat to, jak si to původní autor udělal). Nebral jsem to špatně, je to Wikipedie a editujeme každý v dobré vůli tomu článku pomoci ve svém volném čase. Projedu všechny NČ a přehodím reference. Pak snad už usnu :) A doporučení se jen tak nezmění, není k tomu „politická vůle“ komunity. --Chmee2 31. 3. 2010, 23:19 (UTC)
To jsem rád. Hezké velikonoce přeje. --Saltzmann 31. 3. 2010, 23:21 (UTC)

Jen bych chtěl upozornit, že se nevede spor o podobu stránky, ale o vložení šablony Zpochybnění NPOV. --Silesianus 2. 4. 2010, 22:01 (UTC)

Jistě, jsem si toho vědom, jenže takovou šablonu, pokud vím, nemáme, takže znouze.... S pozdravem --Chmee2 2. 4. 2010, 22:02 (UTC)

Geosouřadnice[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Za chvíli půjde na HS Makúrie a všiml jsem si, že nemá geosouřadnice. Z nějakého důvodu je nemá ani na jiných Wiki, možná proto, že už neexistuje. Myslím si ale, že i zaniklé útvary by tyto souřadnice mohly mít uvedeny, aby si člověk mohl na mapě najít, kde to bylo. Chtěl bych se proto zeptat, jak se vlastně určují souřadnice pro státy? Souřadnice hlavního města? Nebo libovolného bodu někde uprostřed?

Zatím jsem tam dal souřadnice hlavního města. Pokud je to blbě, dej prosím vědět, případně oprav. A pokud se to k zaniklým státům dávat nemá, tak prosím taky. Díky. Jan.Kamenicek 18. 4. 2010, 20:50 (UTC)

Ahoj, já bych to dával i zaniklým státům, taky si myslím, že je hezké, když si to člověk může vyhledat. A jak se dává GPS státům nějak netuším, ale já bych buď taky volil hlavní město, či bych prostě píchnul GPS do prostředka státu/říše. --Chmee2 19. 4. 2010, 05:34 (UTC)

Uživatelé[editovat zdroj]

Ahoj byrokrate (jako hodnost správce, byrokrat aby sis nemyslel, že tě chci štvát), mám podezření, že uživatel wikipedista:PetrS. ovládá stínový účet wikipedista:Uacs495 a to z toho důvodu, že Uasc495 mne oslovil názvem účtu (mým původním Hapesoft), který byl přejmenován dříve, než si Uasc495 založil účet (asi 1-2 měsíce čas. posloupnosti). Tedy je nelogické, aby toto znal. PetrS. teké někdy v diskusi používá oslovení W.Rebel alias Hapesoft což ukazuje na tuto skutečnost. I když nerad, nemohu vyloučit i to, že Uasc495 je taktéž ovládán správcem wikipedista:Postrach případně tento účet ovládají společně. Předpokládám, že by toto bylo možno zjistit z IP adresy, ze které je účet ovládán a jestli se shoduje s IP ostatních jmenovaných PetrS. a Postrach, případně střídavého logování na tento účet. Nikde jsem nenašel, že by všichni provedli editaci současně. Je ve tvých silách toto prověřit nebo kdo může? Díky --W.Rebel 24. 4. 2010, 11:36 (UTC)

Toto je záležitost pro checkusera, viz Wikipedie:Žádost o ověření uživatele, byrokrat není schopen ověřovat IP adresy. Pokud budete o ověření žádat, doporučuji přinést lepší zdůvodnění, neb jak známo, loutky jsou povoleny. --Podzemnik 24. 4. 2010, 11:41 (UTC)
díky za info, jedná se o 3 a 4 bod, kdy je maňásek mimo povolenou normu použití. --W.Rebel 24. 4. 2010, 11:46 (UTC)
Je to prosté, milý Watsone, zkuste kliknout na tohle: Wikipedista:Hapesoft Pobavil jste mě! --Uacs495 7. 5. 2010, 15:28 (UTC)

Medaile děda Vševěda[editovat zdroj]

Medaile děda Vševěda za 15 hesel v sekci Zajímavosti
Medaile děda Vševěda za 15 hesel v sekci Zajímavosti

Přeji hezký den. Na tento týden byla na Hlavní stranu vybrána zajímavost z hesla Sinuous rilles, jehož jsi autorem, a tímto jsi splnil podmínky pro udělení Medaile děda Vševěda za 15 hesel v sekci Zajímavosti. Co víc dodat – radost s tebou spolupracovat. Zachovej přízeň! :-) Jan.Kamenicek 2. 5. 2010, 22:27 (UTC)

Ahoj, díky ti, přízeň zachovám, to se neboj :) Jen doválčím s tím časem a pak se tu tomu zas budu věnovat více. A tobě díky, že to děláš. --Chmee2 7. 5. 2010, 16:56 (UTC)

Dovolená[editovat zdroj]

Ale no tak, souhlasím, že spálit by zasloužil spíš "vandal", ale takhle to řešit?--frettie.net 8. 5. 2010, 09:55 (UTC)

--Milda 9. 5. 2010, 15:23 (UTC)

To víš že jo. Jako uživatel si můžu myslet co chci o komkoliv, ale jako správce mám být objektivní. Ty jsi ukázal krásný příklad trolingu na hraně dobrých mravů, který projektu přinese jen to, že se snažíš naštvat jiného uživatele a tím narušit fungování projektu. Pokud máš problém s jiným wikipedistou, na Wikipedii není místo, aby sis to řešil a své nálady vyléval. Doporučuji si založit blog či deníček a tam podobné záležitosti směřovat. --Chmee2 9. 5. 2010, 16:26 (UTC)
Nemám problém s žádným wikipedistou ani nemám nálady, které si potřebuji jinde vylévat. Nemám ani potřebu ventilovat své frustrace na blogu.
Nejednalo se o osobní útok ani o trolling, pouze o netradiční (dle některých docela vtipnou, ale vynášet informace z IRC se prý nesmí) formu zhodnocení chování uživatele, které vadí dost lidem a v minulosti na jeho závadnost poukázal i arbitrážní výbor, umístěnou ke stolu Pod lípou, u kterého se živé diskuse na jiskřivá témata předpokládají. Ale chápu, že jsi v těchto dnech lehce přecitlivělý (v této souvislosti se ti zároveň omlouvám za obvinění z pokrytectví, protože předchozí svůj post jsem do tvé diskuse napsal v době, kdy jsem ještě nevěděl, že i ty už provozuješ demonstrativní odchody, byť dočasné). Doufám, že v rámci hyperwikikorektnosti nebude zrušena i příslušná sekce ve Wikipedie:Žádost o komentář, když zde nesmíme hodnotit už ani činnost. Jinak vše dobré. --Milda 9. 5. 2010, 19:38 (UTC)

Rozvoj české Wikipedie[editovat zdroj]

Nezbývá než gratulovat k zaslouženému vítězství. Člověk by skoro řekl, že v kategorii, jíž ses účastnil, už ostatní museli předem tušit, že soutěží jen o druhé místo :-) Jan.Kamenicek 16. 5. 2010, 19:22 (UTC)

Svatá pravda, ale stejně je to blahopřání i ode mne upřímné--Zákupák 16. 5. 2010, 19:28 (UTC)
Rád se připojuji s gratulací... --Saltzmann 16. 5. 2010, 21:30 (UTC)
Přijmi prosím omluvu, že jsem ti nepopřál osobně, když už jsem k tomu měl příležitost, navíc, když jsi seděl přede mnou, ale přiznávám se, já jsem moc neposlouchal co se říká a tvé jméno jsem přeslechl (mrzí mě to hlavně z toho důvodu, že jsem ti mohl při té příležitosti poděkovat za pomoc s bitvou u Slavkova)... Malý důvod mé nepozornosti si asi domyslíš :-) Takže opožděně, o to více upřímně, gratuluji. --Atilla 17. 5. 2010, 12:21 (UTC)
Ahoj, nemáš se zač omlouvat. Bylo to dost hektické, jak to na předávání cen bývá. Jinak někdy se sejdem u srazu a bude příležitostí dost :) Já pro změnu gratuluji i tobě k úspěchu v soutěži :) --Chmee2 17. 5. 2010, 12:30 (UTC)

Ahoj, všem vám děkuji za gratulace. Já se přiznám, že jsem doufal, že vyburcuji druhým článkem ostatní soutěžící k tomu, aby se pustili do závodů ve „zbrojení“, ale nestalo se tak. Je to škoda, ale aspoň jsem prvně v životě něco vyhrál, takže jsem rád. Věřím, že až se dostanu z těžké časové tísně, budu se opět rozepisovat a tvořit další články, tentokrát už jen nesoutěžně :) --Chmee2 16. 5. 2010, 23:53 (UTC)

Katyňský masakr[editovat zdroj]

Ahoj. Według Mečislava Boráka wśród ofiar było kilku Czechów z Wołynia. Czy coś więcej wiadomo na ten temat? Warto uzupełnić Katyňský masakr o Czechów. Bocianski 24. 5. 2010, 20:11 (UTC)

metrák NČ[editovat zdroj]

Měl bych jeden tip pro FB. Jan.Kamenicek 26. 5. 2010, 20:39 (UTC)

Ahoj, díky za info, jak projde říše Ming, připíšu tam k tomu, že se jedná o jubilejní stý článek :) --Chmee2 27. 5. 2010, 08:05 (UTC)
Zvláštní je, že článků ve výčtu je jen 97, stejně tak v kategorii, přesto se v NČ zobrazuje 98. --Silesianus 27. 5. 2010, 08:08 (UTC)

@Jan.Kamenicek - tak to vypadá, že výroční stý článek bude muset ještě počkat, IP zrovna upravil vzoreček a je jich 97 :( Na druhou stranu, nebude takto Jann nositelem stého výročního NČ a je příležitost pro soutěž, kdo tuhle metu bude chtít získat :)) Že bych navrhl Jupiter? :)) A pokusil se to urvat pro sebe (pokud nemáš něco v zásobě i ty :)) --Chmee2 27. 5. 2010, 08:38 (UTC)

Shodou okolností jsem tam už chtěl poslat Kuiperův pás :-) Nebo je můžem nominovat současně :-)
Na druhou stranu, Jupiter už je DČ a byl by asi i reprezentativnější a pro propagaci vhodnější. Takže klidně ho tam pošli. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 09:34 (UTC)
Dobrý článek je, ale má ještě svoje nedodělky jakožto chybí sekce ohlas v literatuře a má i anglické citační šablony. Já už zde vyhrál kdejaké jubileum :) takže budu rád, když připadne tobě. Případně jak jsi psal, můžeme oba dva a uvidíme, komu to půjde rychleji :) --Chmee2 27. 5. 2010, 16:12 (UTC)

OK, pošlu ho tam. Můžeme to taky vzít obráceně, tj. jako dva žárliví soupeři, a navzájem si házet klacky pod nohy a pořádně si navzájem hesla zkritizovat. Něco jako každá rána dovolena, nemusí být pořád vzrůšo jenom kolem článků s homo tematikou :-)))) Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 16:21 (UTC)

:) jen si myslím, že takovejhle mač bych jasně prohrál. Nejsem hádavý typ a vím, že ve článcích, co já vyrobím bývají často chyby. A soupeřit s perfekcionistou mám strach ;)) --Chmee2 27. 5. 2010, 16:23 (UTC)

Callisto[editovat zdroj]

V rozporu s tím, co jsem psal včera, tak mi zvědavost nedala, a trošku jsem se do toho pustil. Ale bude to opravdu jen po troškách, takže prosím o trpělivost. Jan.Kamenicek 27. 5. 2010, 08:04 (UTC)

Díky ti :) Není kam spěchat, ono to tam odpočívá už dost dlouho tak to klidně další čas počká. --Chmee2 27. 5. 2010, 08:05 (UTC)

Křižík[editovat zdroj]

Ahoj. Především díky, že jsi tak bryskně zareagoval na diskusi, kterou jsem vedl s kolegou Kyknosem ohledně nedostatku některých témat v Zajímavostech. Ohledně Františka Křižíka, nový zdroj je určitě lepší, ale chtělo by to celkově vyměnit ty ne moc odborně působící weby Quido.cz (asi nějaký školní projekt) a Converter.cz (který sám jako jeden ze dvou zdrojů použil opět Quido.cz). Pokud by ses na to chtěl ještě mrknout, bylo by to fajn, ale nechci tě zas tak zneužívat. Něco tam teďka mám, takže to nespěchá, a já se na to sám taky určitě ještě podívám. Díky. Jan.Kamenicek 29. 5. 2010, 23:22 (UTC)

Ahoj (doufám, že můžu tykat) chtěl jsem se zeptat, Pod lípou si psal, že je málo aktivních správců. Uznávám já (editačně) moc aktivní nejsem ale na wiki chodím a hlídám ji několikrát denně, tak jsem se chtěl zeptat, jestli bych to podle tebe mohl zkusit nebo jestli ještě počkat (protože přesně na letní slunovrat mi bude teprve 14 správcovství by byl dobrý dárek ale jestli budeš mít nějaké výhrady, ještě to odložím) díky--El Barto 3. 6. 2010, 15:57 (UTC)

Ahoj, rozhodně to zkusit můžeš. To není na mém posouzení :) Objektivně ti ale můžu říci, po zkušenostech s jinými hlasováními, že ti pravděpodobně bude vytýkán nízký věk a současně nepříliš jasná znalost pravidel Wikipedie. Když se současně podívám na historii tvojich příspěvků a diskusí o článkách (aka DČ atd.) tak mám pocit, že budeš neprůchozí kandidát. Samozřejmě, je to můj subjektivní názor a nemluvím za komunitu, to ani nejde. Být ale tebou, tak ještě nějakou dobu počkám, ušetříš si pravděpodobně zklamání z neúspěšné kandidatury. Ale jak jsem psal, je to můj názor a pokud to zkusit chtít budeš, je zcela na tobě. --Chmee2 3. 6. 2010, 16:01 (UTC)

Ahoj, koukám, že jsi včera při focení zasáhl do mého rajónu:) Já jsem náhodou taky dneska vyrazil, ale trochu víc k Šumavě, tak snad se nebudem překrývat. Ani by mě nenapadlo, že se sem někdo z wikipedistů bude trmácet kvůli focení:)--Nissαn 9. 6. 2010, 12:01 (UTC)

Ahoj, nafotil jsem toho dost, jestli chceš, můžu sem vypsat, co jsem nafotil. --Chmee2 9. 6. 2010, 12:07 (UTC)
Chci si taky vykolíkovat svůj rajón, kde je ten správnej ouřad?--Zákupák 9. 6. 2010, 12:12 (UTC)
Ahoj i tobě, rajóny se nekolíkují, pokud někdo jede fotit, tak projde články na wiki, jestli už jsou nafocené, když nejsou, jede a fotí :) Měl by pak co nejdříve nahrát fotky na Commons, aby ostatní věděli, že už tam byl (já tak nahrávám druhý den většinou, co jsem někam jel). V případě, že na to chce čerpat grant, musí cestu taktéž zapsat do tabulky, aby ostatní věděli, že tam už byl fotit a nejeli tam --Chmee2 9. 6. 2010, 12:16 (UTC)
Tak bude asi snazší, když to vyjmenuju já: Strašín, Nezdice na Šumavě a pak Sedlo a okolní vesničky. Všiml jsem si, že jsi nedávno dal do článku Strašín odkaz na Strašínskou jeskyni, tak mě právě napadlo, jestli jsi nejel až tam:) Ale zase nic by se nestalo--Nissαn 9. 6. 2010, 12:39 (UTC)
Ahoj, přesně tak, dojel jsem až tam :) Jak jsem tam dával odkaz, tak jsem si zrovna v turistické mapě hledal, co je po cestě zajímavé. Já jsem jel a mám fotky z Frymburk - Damětice - Soběšice - PP Na Volešku - Strašín (kostel, kašna, kaple) - Strašínská jeskyně - v lese jsem pak hledal a našel Mrazové srázy u Lazan - Nahořánky - Maleč (Strašín) a zrovna ho nahrávám - Vacov - Rohanov (Vacov) - Javorník - Rozhledna Javorník :) Ale ono se nic neděje, aspoň budeme mít více fotek a třeba jeden z nás bude mít hezčí počasí ;) Já měl včera ve Strašíně chvilku zataženo, když jsem byl fotit ten kostel. --Chmee2 9. 6. 2010, 12:43 (UTC)
Tak to jsi mimochodem vyfotil i přímo mojí vesnici:) Aspoň už tu nebudu muset běhat s foťákem. Překryli jsme se teda ve Strašíně, já mam ještě roubenou chalupu, tak nahraj, co máš, a já kouknu, co bych moh přidat. A to jezdíš na kole nebo autem?--Nissαn 9. 6. 2010, 12:51 (UTC)
Jezdím autem v rámci grantu, ale jezdil jsem i před tím, než grant vůbec byl. Na kole bych toho tolik nestihl, ono zabere dost času hledat ty přírodní památky, takže aby to mělo smysl, tak to beru takto :) Třeba běhat budeš muset, je dost možné, že jsem v tvé vesnici nenašel to hlavní či nejlepší záběr :) --Chmee2 9. 6. 2010, 12:54 (UTC)
No uvidíme:)--Nissαn 9. 6. 2010, 12:57 (UTC)
PS: Jinak, kdybys chtěl jezdit v rámci grantu, určitě to nebude problém. Proplácí se 4 Kč na km a budeme rádi, když bude jezdit více lidí :) --Chmee2 9. 6. 2010, 13:00 (UTC)
Já právě jezdim hlavně na kole, a z těch informací u grantu chápu, že tohle se neproplácí. Ale mně to nevadí, rád si někam vyjedu a fotim, abych tomu dal hlubší smysl:)--Nissαn 9. 6. 2010, 13:05 (UTC)

Já jsem na kole jezdil okres Písek, ale ten už mám nafocen, takže teďka se musím vydávat na lov do vzdálenějších destinací a tam pohodlná varianta je auto. Ale závidím ti, jak jsem tam včera byl, tak je to moc hezký kraj :) --Chmee2 9. 6. 2010, 13:07 (UTC)

Jo, příroda a atmosféra je tu pěkná:)--Nissαn 9. 6. 2010, 13:11 (UTC)
Ale pěkně ses na tom kole flákal ☺ Vždyť tam nemáš ani Semice, ani Selibov. Ale neboj, chystám se to vzít za Tebe a vezmu k tomu ještě pár vesnic ze Strakonicka. A kdoví, bude-li o dovolené čas, přidám i další. Tak se měj.--Feťour 13. 6. 2010, 21:40 (UTC)
Tssss :))) To je ale jasné, tyhle dvě vesnice leží na hlavní, kde je provoz jak blázen, pač všichni si to sviští směrem na Budějky... Takže té je lepší se na kole vyhejbat ;) --Chmee2 14. 6. 2010, 07:04 (UTC)
Jen neříkej, že by ses do Selibova přes Hůrky v klidu nedostal. A do Semic po starý podle hřebčína. To neukecáš ☺--Feťour 14. 6. 2010, 21:46 (UTC)

Heumannova metoda (t.č. Metody řešení průjezdu obloukem)[editovat zdroj]

Ahoj, to bych dovedl taky, ale chtěl jsem obrázky větší, aby si na to člověk při čtení textu nemusel brát lupu. Pokud ovládáš jiný, efektivnější způsob, jak umístit dva obrázky vedle sebe, aby zaujaly celou šíři stránky, pak to, prosím tě, uprav. Takhle je to na draka.--PetrS. 13. 6. 2010, 21:21 (UTC)

Díky, nevšiml jsem si, že to tam už je. Díval jsem se jen do dolní části, kde jsem to očekával. U ostatních stránek bývají nejnovější dole, máš nějaký jiný plán, jak tohle řadit? Osobně je mi to jedno, jen by to chtělo mít nějaký systém, ať již běžný či obrácený. --Dezidor 16. 6. 2010, 15:43 (UTC)

Ahoj, systém nemám, prostě jsem tam přidal nejaktuálnější věc na první místo :) Jak se to bude řadit, je mi docela jedno, při vkládání jsem nad tím nepřemýšlel. Klidně tam systém zařiď, jestli chceš, jen mi přišlo zbytečné tam mít 2x tu samou informaci. Jinak doufám, že tam nějaký Brňák zajde, než to odklidí nafotit. S pozdravem --Chmee2 16. 6. 2010, 15:48 (UTC)

Vyhodnocení hlasování[editovat zdroj]

Ahoj, ne že by na tom v celkovém výsledku hlasování záleželo, ale při vyřazování neplatných hlasů jsi přehlédl dva "Pro", které rovněž (jako můj) postrádaly zdůvodnění :( Nenapsal jsem ho, protože jsem asi nepozorně četl pravidla o hlasování, ale o neplatnosti hlasu pouze z důvodu nezdůvodnění nic nenašel. Navedeš mne prosím na ten text? A pro upřesnění: stačil by jako zdůvodnění text ne, nezkoušejme to popř. ano, zkusme to? Díky za odpověď --Jirka62 16. 6. 2010, 19:25 (UTC)

Ahoj, jj určitě. Obecně se doporučuje doprovázet hlasy krátkým zdůvodněním, převážně hlasy proti a zdržuji se. Je to popsáno v části pojednávající o hlasování pro správce viz odkaz. Chápu to jako rozšíření obecného pravidla o hlasování, na které se tady odvoláváš. Z diskusí, které se k uznávání či neuznávání nezdůvodněných hlasů dříve vyplynulo, že lidé považují nezdůvodněný hlas v sekci pro jako v pořádku, jelikož se podpisem člověk ztotožňuje s tím, co píše ve své kandidatuře kandidát, případně mu tak vyjadřují podporu. Pokud se někdo jen podepíše do sekce proti, těžko se z toho kandidát může něco odnést a poučit. Z této diskuse pak v sekci „pro“ nezdůvodněné hlasy uznávám, i když bych i tam rád viděl hlasy zdůvodněné. Škrtání nezdůvodněných hlasů je podobné, jako škrtání hlasů proti, které by byly zcela mimo, či přímo natruc hlas pro správce, kde by bylo shrnutí "Jsem proti, jelikož dbá na autorská práva" "Jsem proti, jelikož blokuje vandaly" Takovéto důvody hlasů bych taktéž neuznal. Přínosem pro chod Wikipedie je její ochrana a může se snadno stát, že v hlasování si budou lidé vyřizovat osobní spory a nikoliv řešit zájmy projektu, které jsou nad jakýmikoliv pravidly, jenž jsme si tu sepsaly.
V případě vypjatého a těsného hlasování (což nebyl tento případ a zatím ani žádný jiný, který jsem uzavíral a kde jsem hlasy neuznával) bych pravděpodobně nezdůvodněné hlasy bral v potaz taktéž, ale během hodnocení bych jim přiřadil menší váhu, podobně jako to dělali moji předchůdci na pozici byrokrata. Tím, že prosazuji zdůvodňování hlasů v těchto hlasování, kde v podstatě o nic nejde, věřím, že vedu ostatní k tomu, aby se naučili své hlasy zdůvodňovat. Jednoho dne se nám tato praxe královsky vrátí a bude stát méně zlé krve takové vyhrocené hlasování, než by ten případ měl jinak. Osobně se mi jinak moc líbí první věta z Hlasování, která praví: „Wikipedie není demokracie. Obecně platí, že na Wikipedii se rozhoduje konsensuálně a nikoli prostým rozhodnutím většiny.“ - kde není zdůvodnění, není možné vytvářet konsensus. Ty bys chtěl pouhé prosté sečtení hlasů, které může udělat bot? V takovém případě nepotřebujeme byrokraty (a já byl bych osobně velice rád :), jelikož bych se mohl věnovat lepším věcem než procházení toho, jestli uživatel je aktivní, či se jedná jen o oživlou loutku ve snaze naklonit hlasování nějakým směrěm).
Jinak těch diskusí proběhlo celá řada, namátkou jsem našel toto, další vsuvku pod Lípou. Jen se mi nedaří najít hlavní diskusi, kde se vedla. Kdys tu s námi býval Beren, ten si všechny tyto diskuse pamatoval či uměl najít... budou doufat, že případný další čtenář jí objeví Sluší se taktéž zmínit, že jsme navázali na předchůdce na pozici byrokratů. Taktéž se na nezdůvodněné hlasy nebral takový zřetel (hned první koment Mormegila), jen nikdo neměl srdce napsat, že v podstatě takový hlas se nebere v potaz. Osobně mi přijde férovější napsat do shrnutí/uzavření hlasování, který hlas jsem neuznal a proč, abychom se z toho mohli všichni poučit. Mohl bych pokoutně si v duchu je škrtat=„říkat si, že nemají takovou váhu“... ale nepřišlo by mi to vůči komunitě (tedy vám i mne) férové. Takto všichni víme, na čem jsme a pokud se proti tomu komunita vyhraní a bude chtít změnu, rád půjdu této změně z cesty=od koryta :)
A co stačí jako důvod pro uznání? Obecná formule, kterou bych ti poradil, neexistuje. Dle mého by to měl být názor, proč si myslíš, že ten člověk nemá být správce/cokoliv a aby si z toho mohl něco odnést a poučit se do budoucna. Je v našem zájmu se tady vzájemně kultivovat a snažit se si vzájemně pomáhat. Wikipedie není bojiště. --Chmee2 16. 6. 2010, 20:45 (UTC)
Uff, nečekal jsem takhle detailní odpověď - tím víc za ni díky. Bylo by ode mne nezdvořilé to aspoň trochu nekomentovat, ale neber to prosím jako výzvu k dalekosáhlé diskuzi, která by Ti zabrala čas, jenž jistě využiješ lépe (třeba dělíčka :D)
-já osobně preferuju dodržovat pravidla, jež jste si tu sepsali. Až v případě jejich absence vidím jako logické pokračování využití vlastního úsudku, tzn. jestli je psáno Hlas lze dále vysvětlit či komentovat, nevidím důvod brát ho jako neplatný. Že je to tu funguje jako zvykové právo? Proč pak nedoplnit obecně uznávaná kriteria do pravidel? Odkaz na diskuzi je sice hezký, ale jak vidím, k žádnému konsenzu nedošli a pouze to ukazuje, že tu tuhle drobnost dosud nevyřešili :(
-celý můj dotaz byl pouze o (imho) nestandardním způsobu určování neplatného hlasu o výsledném hodnocení hlasování jsem se nezmiňoval a už vůbec ne, že bych chtěl "prosté sčítání hlasů". A naprosto respektuji závěrečné rozhodnutí byrokrata.
-že se byrokrat chová nestandardně, tj. občas hlasy bez zdůvodnění uzná a pohrozí "počkejte chásko příště" a jindy je vyřadí mne sice zaráží, ale jak píšeš, je v tomto kraji taký zvyk.. každopádně není chyba byrokrata, když tolik let diskutovaná věc nebyla dosud jednoznačně ukončena, tak prosím neházej flintu do pole ;)
-zdůvodnění .. polemizoval bych s názorem, že prostý hlas Pro automaticky souhlasí se vším, co o sobě kandidát napsal a prosté Proti musí být odůvodněno. Vrátím-li se k tomu konkrétnímu hlasování, osobně jsem 100% souhlasil s Kacirem a neznaje letitou historii předchozích hlasování, neviděl jsem důvod cokoliv přidávat. Inu, přeji Ti klidnou noc --Jirka62 16. 6. 2010, 22:39 (UTC)

Jan Boháč - VfD?[editovat zdroj]

Ahoj, mrknul bys prosím na tenhle článek? Autor od jeho založení nepřidal další informace ani zdroje a jediný uvedený (Kinobox) nepotvrzuje nic z textu. Jestliže je J.Boháč zakladatelem divadla Sklep, pak to uniklo i autorům článku o divadle. Jediný odkaz - na Černošice přidal stejný autor. Kdysi jsi článek komentoval jako "zralý na VfD", tak možná už uzrál.. ? --Jirka62 20. 6. 2010, 06:15 (UTC)

Myslím že to je na WP:AfD... Založíte ho nebo ho mám vytvořit já --Wikipedista:BobM d|p 20. 6. 2010, 06:50 (UTC)
Nechal bych to na Vás, díky --Jirka62 20. 6. 2010, 06:53 (UTC)

Významnost osoby[editovat zdroj]

Ahoj, omlouvám se, že zase otravuju, ale chtěl bych znát Tvůj názor (imho pravděpodobně mírnější než můj) při posuzování významnosti článku Ivo Rubík, který by měl můj hlas pro WP:AfD. Nemyslím, že vystudování VŠ, pozice starosty popř. členství ve straně je dostatečný důvod být ve wiki (viděl jsem dost starostů významnějších měst o kterých tu článek není). Třeba se ale mýlím (nezkušenost na wiki) a tak prosím o radu. Díky za odpověď --Jirka62 25. 6. 2010, 16:21 (UTC)

Ahoj, koukal jsem se na něj a pak na něco na Google. Osobně bych ho (asi) nechal, přece jen starostou ve městě s 15 tisíci lidmi a zdá se, že byl do funkce zvolen podruhé, tudíž to lokálně úplný nikdo nebude a bude tam znám. Ale přiznám se, že patřím mezi inkluzionisty a tudíž má měřítka jsou mnohem méně mírná než dalších editorů. Takže jsem moc nepomohl :) sorry --Chmee2 25. 6. 2010, 16:59 (UTC)
Právě naopak, velice užitečné (.. vlastně jsem to trochu předpokládal). Pokusím se "překalibrovat" si moje hodnocení. Díky --Jirka62 25. 6. 2010, 17:55 (UTC)

Hello,

my sul-username User:° is blocked in the cs-wikipedia. I use this name in all other projects without problem. can you please unblock my name?

62.226.139.205 28. 6. 2010, 15:21 (UTC)

Pravidla fotograntu[editovat zdroj]

Ahoj, koukni se prosím na návrh nových pravidel – jsou na mém packovišti. Díky --Packa 28. 6. 2010, 17:40 (UTC)

Žralok mako[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, ty jsi takovej pečlivej a všímavej, pročetl by sis prosímtě novotu Žralok mako ? Je to překladem z en. wiki, ale jak jsem se patlal a ověřoval s referencemi, možná mi unikl nějaký překlep, nebo anakolut. Díky, byl bys hodnej :) Měj pěkný večer. --Krvesaj 7. 7. 2010, 20:23 (UTC)

Ahoj kolego. Dovolil bych si opět otravovat s prosbou. Založil jsem dle en. wiki dalšího žraloka. Přestože tě v poslední době fascinují spíše mávnutí motýlích křídel, mohl bys zavzpomínat a z nostalgie na své akvárko ten článek projet? ;) Díky moc. --Krvesaj 17. 9. 2010, 09:26 (UTC)

Mohl by jsi mě poradit jsem wikipedistka K123456 a změnila jsem si heslo a teď mi nejde přihlásit se. Děkuji moc 193.165.147.174 8. 7. 2010, 08:16 (UTC)

Už je to dobré nemusíš pomáhat. K123456 8. 7. 2010, 08:19 (UTC)
Ahoj, pokud nebudeš mít vyplněný email a zapomeneš heslo, neexistuje způsob, jak tvůj účet znova aktivovat. Dej si na to prosím pozor a případně si vyplň funkční email, jinak bys na to mohla někdy dojet. S pozdravem --Chmee2 8. 7. 2010, 08:21 (UTC)

Rename request[editovat zdroj]

Could you please rename User:MWBot to User:Diego Grez Bot? I'm renaming the bot through all the wikis it has edited. Thanks in advance! Diego Grez 11. 7. 2010, 23:01 (UTC)

OK. Done it --Chmee2 12. 7. 2010, 19:13 (UTC)

Zpráva pro FČO[editovat zdroj]

Čau, tak jsem teď dělal hodinu zprávu pro FČO a vzpomněl jsem si na tebe, že to máš za 20 minut hotové. Můžeš mi prozradit svojí metodiku?--Juan de Vojníkov 8. 8. 2010, 07:01 (UTC)

Asi ti to přijde absurdní a nepochopitelné, tak popíšu svojí metodiku. Hovořím zde o čase na zapsání počtu fotografií a odkázání na Commons z tabulky a vypracovaní cestovní zprávy:
  • dle uploadu Commonistu spočítám počet fotek v dané kategorii (řádka v tabulce se u mě rovná skupině nahraných fotografií Commonistem)
  • při tom musím kliknout na jednu z fotografií a vybrat správnou kategorii, tu pak kopíruju do tabulky a musím to uvést do správného krásného tvaru
  • stává se, že musím do tabulky doplnit další objekty, proto hledám na wikipedii vhodný článek, při tom si musím nakopírovat řádky tabulky
  • následně lovím ukázkovou tabulku, abych ji byl schopen opsat do e-mailu
  • otevřu si mapu a vyndám si účtenky za dopravu (upload totiž nemusí odpovídat cestě, protože jsou obce co jsem projel bez focení)
  • postupně to zapisuju do mailu koukaje na wp (nejezdím často, nemám tu formu naučenou na zpaměť
  • pak hledám nápovědu k tabulce (která bohužel není u tabulky), abych pochopil co to je objekt hlavní vedlejší apod.

Celý tento proces mi vskutku třeba při počtu 15-20 objektů vydá na hodinu.--Juan de Vojníkov 10. 8. 2010, 07:49 (UTC)

Juane, moje dnešní ukliknutí mi dalo možnost, jak ti trochu názorně odpovědět. Takže moje "metodika" na celkových 20-25 minut:
1. První část při zápisu cesty do tabulky:
  • Do tabulky si zkopíruju jednu řádku nějaké minulé cesty, aktualizuju datum a tuto řádku rozkopíruju podle odhadovaného počtu vyfocených objektů. Stav po tomto kopírování je v tomto ukliknutí.
  • Pak si vedle otevřu mapu a odkazy v prvním sloupci (v tomto případě Habrkovice) nahrazuji skutečně vyfocenými vesnicemi.
  • Současně tyto vesnice kopíruji do cestovní zprávy do informace o trase.
  • Nakonec musím ještě v tabulce upřesnit odkazy na ty vesnice, které vedou na rozcestníky (ve vector.js mám PopUps, takže jen najedu na odkaz a vidím, co je rozcestník).
2. Druhá část při doplnění počtů nahraných fotek a zápisu cesty do tabulky a dodělání zprávy:
  • Počet fotek a kategorie na Commons zjišťuju ve své galerii podobně jako ty v prvních dvou krocích.
  • Nejdřív si ale do tabulky na Commons do třetího sloupce každého řádku nakopíruju zase z nějaké minulé cesty tu konstrtukci [[:commons:Category:Vesnice|Vesnice]]
  • Slovo vesnice pak samozřejmě nahradím skutečnou kategorií.
  • Pak už jen aktualizuji ukázkový email podle skutečnosti – počty fotek a kilometry nebo koruny za jízdenky.
Opravdu celkem těch 20-25 min. při 12-15 objektech.
Moc nechápu, co myslíš tím" abych pochopil co to je objekt hlavní vedlejší". Zkusím to napsat stručně: objekt je všechno, co má nebo by mělo mít článek, co ještě nebylo (dostatečně) vyfoceno a od čeho jsi vyfotil víc fotek. Ostatní – co nemá nárok na článek, od čeho jsi udělal jen 1 fotku nebo od čeho udělal pár fotek už někdo dřív a ty jsi jen dofocoval – patří do dalších fotek.
--Packa 11. 8. 2010, 21:50 (UTC)

Soutěž - prosba o info[editovat zdroj]

Dobrý den, jmenuji se Jindřich Barabáš, Wikipedii používám a sporadicky edituji od roku 2004. Koncem minulého roku jsem zaregistroval sponzorovanou soutěž. Částka od sponzorů se mi zdá velmi nízká, nabídl jsem tedy spolusponzoring. Na mé dotazy jsem však nedostal žádnou odpověď. Prosím o velmi stručné info: Kdo a jak rozhoduje o konání, podmínkách a sponzorech soutěže ? Kam je možné se obrátit s nabídkou sponzoringu ? Nebo mě prosím přesměrujte na někoho, kdo mi odpoví. Předem děkuji za odpověď. 90.176.53.96 9. 8. 2010, 15:30 (UTC)

Dobrý den, nevím, proč konkrétně Vaše nabídka nebyla využita, ale doporučuji kontaktovat českou pobočku, tedy zaslat email na adresu uvedenou zde či případně se obrátit na uživatele user:Che (Petr Novák), který je v současnosti hlavou pobočky a měl by mít nejvíce informací. Kdyby bylo ticho po pěšině i po těchto výzvách napište, zkusím urgovat oficiální cestou přes mailing list pobočky. S pozdravem --Chmee2 9. 8. 2010, 15:42 (UTC)
Dobrý den, děkuji za odpověď. Omlouvám se, právě jsem zjistil, že odpověď jsem již dostal od pana Nováka [2]. 90.176.53.96 10. 8. 2010, 11:37 (UTC)

Hořeček drsný[editovat zdroj]

Dobrý den, posílám odkaz na kvetení hořečka drsného http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/208562210700048-zive-srdce-evropy/ chce to trochu trpělivosti, S pozdravem 62.245.111.140 18. 8. 2010, 22:27 (UTC)

Díky moc za odkaz. Tím se všechno vysvětluje. Jdu si poznamenat do diáře, že v září bych měl zkusit tam zajet a jdu teďka shánět makroobjektiv :) Kdyby byl další typ na to, co teďka kvete a nemá fotky, směle do toho :) --Chmee2 19. 8. 2010, 08:18 (UTC)

Foto ne/copyvio[editovat zdroj]

Ahoj, prosím o radu: když tohle není copyvio, je potom možné sem nahrávat fotky např. veřejně vylepených plakátů k filmům, osobám, hrám.. - pochopitelně, když tam nebude copyright? Případně mne odkaž na někoho, kdo tuhle problematiku posuzuje. Děkuju --Jirka62 23. 8. 2010, 16:22 (UTC)

To není možné, šlo by o porušení autorských práv. Přečtěte si prosím Wikipedie:Nefoťte obálky, stejné je to i s plakátem. Nejen, že pak nelze použít výjimku do práva autorského nezasahuje ten, kdo náhodně užije dílo v souvislosti se zamýšleným hlavním užitím jiného díla nebo prvku, ale u plakátu také nepůjde o dílo trvale umístěné na veřejném prostranství. Prostě pokud nejste držitelem práv k plakátu, není možní ho bez svolení držitelů práv dál šířit. --Tlusťa 24. 8. 2010, 10:29 (UTC) Podle mě je na smazání i Spejbl a Hurvínek, minimálně by ale měl být uveden autor. --Tlusťa 24. 8. 2010, 10:32 (UTC)
Pokud lze fasádu se S+H uznat jako dílo umístěné na veřejném prostranství, pak by neměl být problém (když autora fasády nedohledáme, známe aspoň autory návrhu loutek). Pokud není, pak jako výřez z Soubor:Spejbl and Hurvinek Theatre Dejvicka Str Prague CZ 469.jpg to už porušením práv je, viz též commons:Commons:De minimis#Crops of de minimis images. --Milda 24. 8. 2010, 11:07 (UTC)
Díky za rady a názory. Omlouvám se za neznalost, ale ještě mi prosím napište, kdo konkrétně může být arbitrem (v případě uvedeného výřezu S+H), zda se jedná o copyvio. --Jirka62 26. 8. 2010, 07:01 (UTC)

hořečky[editovat zdroj]

Ahoj, náhodou jsem navštívil jednu lokalitu u Protivanova na Drahanské vrchovině a hořečky tam teprve začínají. Ale už jsem něco nafotil. Je tam teda jiný druh, Gentianella praecox subsp. bohemica, ale ten je také pozdní a měl by kvést přibližně stejně. Tahle lokalita je ale cca 600 m n. m. Stavoval jsem se i na katedře botaniky v Brně a i doc. Grulich si myslí, že nejlepší na tyhle hořečky bude navštívit lokalitu cca za 10 dní. Tak jsem zvědavý jestli uspěješ.--Don Pedro 27. 8. 2010, 08:39 (UTC)

Díky moc za super informace. Jsem taky zvědavý a jdu si tedy aktualizovat poznámku v kalendáři na +-10 dní. --Chmee2 27. 8. 2010, 08:49 (UTC)

Čau, ale to cos zrevertoval osobní útok nebyl 1. nebyl nikdo menovanej 2. néni to ani jeden z z techto případů 3. bylo to enem subjektivní zhodnocení jistýho stereotypu, kterýho sem si na tym našim pucloglobusu všiml, Možná tys v tym oú viděl, mohl bys mě vysvětlit v čem to bylo?--El Barto 27. 8. 2010, 13:16 (UTC)

Osočování skupin editorů, ať už nejmenovaných či jmenovaných, je osobní útok, i když ty si budeš myslet, že není, aby ses mohl přít. Možný by stálo zato, než tady nadávat lidem a dělat uraženého, dojít do knihovny, půjčit si pár knih o meteorologii a jít studovat, aby se ten oblak mohl někdy DČ stát. Kopáním kolem sebe nedocílíš toho, aby se ten článek jako DČ označil a odradíš případně i lidi, kteří mají chuť ti s tím pomoci. Měj se --Chmee2 27. 8. 2010, 13:20 (UTC)

Odpověď na to, cos napsal v mojí diskusi, píšu radši sem, tak mám jistotu že si teho všimneš: Tak 1) už rok čekam na mafiu 2 a už za hodinu si pro ňu pojedu, takže su strašně netrpělivej 2) jaká chvilka, celý velký prázdniny? to podle mě (v tomhle) chvilka není. 3. tohle není odchod, v tym rámečku s lebků je doslova napsaný chodit sem budu, abych zkontroloval moje sledované stránky ale to je všechno takže toto není odchod ani wikidovolená jenom jsem zanevřel na editování článků možný podmínky odzanevření sú v tym samym rámečku mám pro to dost dobrej důvod jestli chceš, tak ti ho řeknu ale nejdřív musim vědět že ty vo to stojíš protože já bych to možná nedokázal správně podat, tak bys z teho nebyl múdrej ale pokud budu vědět že tě to zajímá tak ňa to na 100% nakopne abych ti to podal slohově srozumitelnym způsobem.--El Barto 27. 8. 2010, 13:25 (UTC)

Přiznám se ti, že je mi úplně jedno, proč tady boucháš dveřmi a děláš větry. Je mi jasné, že poraněné ego umí divy, ale pokud chceš psát na Wikipedii kvalitní hesla, musíš se smířit s tim, že ti do toho budou "kecat" další lidi a že ty budeš muset dost věcí přepisovat a furt předělávat. A že si diktuješ podmínky návratu? Já vím, že to bude bolet, ale všichni jsme nahraditelní, je blbé si myslet, že to na "mne" stojí a padá. Takový člověk na Wikipedii není. Zkus se nad tím zamyslet a až budeš chtít s tím oblakem někam pohnout, tak napiš. Pročtu si to podrobněji. --Chmee2 27. 8. 2010, 13:32 (UTC)
Víš co stejně ti to řeknu je to proto že stejně jako jsem já udělal z oblaku jeden z cca 5-ti tisíc nejkvalitnějších článků na wp (i když jsem ho nezaložil já) tak bych byl rád kdyby si taky někdo vzal jeden z mých článků a dotáhl ho ještě dál než to udělal já s mrakem. Jo a myslim že (bez urážky) Podzemnik doslova řekl: raději to nech na nějakém zkušenějším wikipedistovi tak se teho držim, myslim že pro vás zkušenější wikipedisty to bude daleko lehčí než pro měnevyzrálýho nedůležitýho kvartána z nejakýho jihomoravskýho zapadákova co píše články kvality psího lejna--El Barto 27. 8. 2010, 13:39 (UTC)
Podzemnik napsal, že máš nechat udělení statusu DČ na někom jiném než na sobě. Jako autor článku nemáš (často) od něho takový odstup, aby si byl schopen ho objektivně zkritizovat. Máš prostě pocit, žes to co napsal je to nejlepší, znám to, taky to občas mívám. Je prostě lepší pak nechat ohodnocení na někom dalším a nikoliv na sobě. Nepsal nic o tom, že bys neměl na článku pracovat a rozšiřovat ho. Zde dochází k překrucování jeho slov.
Jinak ti povím z vlastní zkušenosti. Je mnohem snazší napsat kvalitní článek téměř od nuly, než po někom předělávat založený článek. Kdybych já například teďka šel celý článek oblak po tobě rozšiřovat a tlačit na DČ, tak bych musel projít každou tebou uvedenou referenci (okopírovanou z sk), prověřit každé číslo, které jsi tam odněkud napsal (pravděpodobně z sk wiki) a každou jinou informaci. Snazší pak je celý text raději smazat a napsat to znova dle zdrojů, co si doma najdeš + taktéž překontrolovat každý tebou přeložený termín. Přehazovat tedy svoje rozdělané články na někoho jiného je silně nevděčná záležitost, a proto to tady málokdo dělá, že by dopracovával něčí rozdělané články. Těžko čekat, že se někdo tedy ujme tebou rozpracované práce. Pokud tak hážeš flintu do žita proto, že nejsi ochoten číst a tolerovat cizí kritiku, ten článek s největší pravděpodobností zůstane takto dost dlouho. --Chmee2 27. 8. 2010, 13:48 (UTC)

Hořeček drsný Sturmův[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Díval jsem se na heslo Kocelovické pastviny, a nepodařilo se mi v uvedených zdrojích najít informaci, že mimo ně se Hořeček drsný Sturmův už v jižních Čechách nikde nevyskytuje. Bylo by možné to ověřit? Díky. Jan.Kamenicek 28. 8. 2010, 19:41 (UTC)

Ahoj, byl to boj, ale už vim, kde jsem tu informaci vzal. Má být obsažena na informační tabuli v místě rezervace. Viz tenhle odkaz, kde to někdo popisuje. Pojedu tam fotit za ca 8-9 dní a snad nafotim i jak kvete, je to takovej můj osobní úkol, takže mám v plánu se po té tabuli lépe podívat a informaci ověřit. Když jsem tam byl na jaře, tak jsem si jí nevšiml (respektive ji nemám v archivu na fotkách). Vzhledem ale k tomu, že roste na 3-5 lokalitách v ČR, nemyslím si, že by i ten link lhal. S pozdravem --Chmee2 28. 8. 2010, 20:10 (UTC)
Díky za vysvětlení. Nebudu na tom bazírovat, je docela pravděpodobné, že to tak je, i když správně bychom měli používat pouze informace zcela jisté a ověřené (i v případě, že si to dotyčný nespletl a opravdu to na té ceduli je, tak ta cedule může být 20 let stará). Nechám to na tobě. Jan.Kamenicek 28. 8. 2010, 20:28 (UTC)
Jsou ještě lokality v západních Čechách. Květena ČR (rok 2000) ještě polemizuje, že by mohl růst na svazích vrchu Stírka u Nehodivi. Jak však vypadá stav v roce 2010 a jestli tam ještě vůbec je, tak nevím.--Don Pedro 29. 8. 2010, 08:48 (UTC)
@ Don Pedro - chápu to tedy tak, že Květena ČR potvrzuje, že na jihu Čech jinde neroste? Můžu tě případně poprosit o stránku, dal bych to tam jako referenci, pokud to tam tak je. Díky ti (a nakonec jsem se rozhodl, že na lokalitu sjedu radši 2x, ať to neprošvihnu. Takže tam pojedu 2.9. a pak 6.9. tak snad jedno vyjde :)) --Chmee2 29. 8. 2010, 08:50 (UTC)
Květena ČR udává jen 5-6 existujících lokalit, stav z roku 1997: Pila a Bražec na Karlovarsku, Volfštejn u Černošína, Kocelovické pastviny na Blatensku a možná Nehodiv a Hnačov na Klatovsku. Takže kromě Kocelovických pastvin vše západní Čechy. Historicky je známo z ČR přes 100 lokalit, ale všude už vyhynul. Citace je: Kirschner J. et Kirschnerová L. (2000): Gentianella Moench. In Slavík B. (ed.): Květena České republiky, vol. 6, Academia, Praha, p. 82-98. Jinak mimochodem, ještě horší situace je s Gentianella praecox subsp. praecox, bavil jsem se o tom s doc. Grulichem. A prý to vypadá, že je to celosvětově vyhynulý poddruh--Don Pedro 29. 8. 2010, 09:52 (UTC)
Moc díky za pomoc. Dodal jsem to jako zdroj do hesla. --Chmee2 29. 8. 2010, 09:54 (UTC)

Ahoj, vzhledem k novým žops se tě radši ptám, jak jsi na tom s časem v době vyhodnocování - já totiž 8-20 září nebudu v dosahu internetu. JAn 30. 8. 2010, 09:51 (UTC)

Ahoj, měl bych tu být, takže to případně uzavřu. --Chmee2 30. 8. 2010, 10:10 (UTC)

Dobrý den, zajímalo by mě, proč jste zrušili heslo Solen - vydavatelství lékařských časopisů pro nevýznamnost. Vydavatelství Grada a spousta dalších tady jsou. Solen je největší vydavatelství lékařských časopisů v České i Slovenské republice. Rovněž pořádá významný počet lékařských kongresů. Vítězslav Šrámek sramek@solen.cz --194.213.42.149 6. 9. 2010, 19:25 (UTC)

Dobrý den, článek jsem smazal na základě žádosti uživatele Kuvaly, který správně upozornil, že článek má prošlou dobu významnosti, tedy vypršela doba, kdy kdokoliv mohl dodat zdroje na doložení významnosti tohoto subjektu. Doporučuji ke čtení Wikipedie:Významnost, kde se problematika významnosti na Wikipedii projednává. V případě, že po přečtení budete mít pocit, že článek bude možno ozdrojovat minimálně dvojicí netriviálních a nezávislých zdrojů, rád ho obnovím pro dozdrojování a k dalšímu životu na Wikipedii. S pozdravem --Chmee2 6. 9. 2010, 19:31 (UTC)

Soutěž[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako jeden z mála se snažím kvalitně zpracovat tématiku hesla "Višňový sad" od A.P.Čechova.

Pokouším se pojmout věc nezávisle a po svém, umístil jsem k článku tedy obsáhlý text, který problematiku prohlubuje a z níž si čtenář vezme to podstatné (obsah hry Višňový sad je již umístěn v hesle A.P.Čechov). Je to jakési pojednání nejen o této hře, ale zejména o popudech, s kterými autor při psaní pracoval.

Jde o můj pohled, ale nevím, jak to doložit. Čerpám ze svého textu umístěného na internetu (odkaz na konci článku), avšak byl bych rád, aby nedošlo k nedorozumění a aby text shodný s uvedeným odkazem byl připsán mě jako autorovi. Jak se to při hodnocení prokáže a doloží? Nerad bych, abych byl brán jako přepisovatel nebo plagiátor.

Zároveň bych zde rád uvedl, že čerpám sice z vlastních zdrojů, ale po úmorných studiích antické i novodobé literatury na DAMU, tudíž mám své náhledy na věc podložené již ověřenou literaturou.

Pozná se, že jsem Matteo Difumato, nikoli jen uživatel Uniroma?

PS: Rád bych také věděl, zda rozvětvení členitých odkazů s novými hesly vycházejícími z práce (během editace jsem jich našel spoustu) má také vliv na eventuální vítězství v soutěži. Děkuji.

BcA. Matteo Difumato

--Uniroma 7. 9. 2010, 18:14 (UTC)

Dobrý den, nemohu Vám radit, jak správně napsat heslo, mohl bych být nařknut z nezaujatosti, ale pakliže máte někde na internetu svůj text, který sem následně přepisujete, doporučuji to vyřešit přes Wikipedie:OTRS, tam zaslat email pro ověření a tím je celá věc vyřízena. Nicméně, pokud budete chtít citovat svůj text, silně doporučuji jít ke kořenům k primárním zdrojům a zdrojovat tvrzení primárními zdroji, nikoliv Vašim přepisem. Je to objektivnější a více férové vůči původním autorům, kteří tu kterou myšlenku sepsali a Vy jste jí následně převzal. S pozdravem --Chmee2 9. 9. 2010, 15:12 (UTC)

Revertační válka[editovat zdroj]

a jak by jste vysvětil moje předchozí blokování u stejného článku a zdůvodnění revertační válkou, když na válku jsou potřeba 2? --W.Rebel 9. 9. 2010, 16:41 (UTC)

děkuji za odpověď, ono to podle pravidel asi zdůvodnit nejde, nebo ano? --W.Rebel 9. 9. 2010, 17:11 (UTC)

Hořečky[editovat zdroj]

Tak jsem doma a konečně jsem ne mrknul na ty hořečky. Inspiroval jsem se a taky jsem nějaké nafotil: [3]. U toho "Tvého" druhu je nomenklatorický problém jmen Gentianella obtusifololia versus Gentianella aspera. Trochu jsem se podíval, o co jde: [4], nicméně na commons a i jinde to často vedou pod jménem Gentianella aspera a já jsem problém natolik nenastudoval, abych si troufl jim to tam měnit. V zimě se na to podívám víc a pak se to dořeší. Tak jsem to zatím provizorně nechal a tu Tvou hodil pod G. aspera: [5], a Gentianella obtusifolia subsp. sturmiana hodil jako subkategorii ke kategorii Gentianella aspera. Jako provizor to snad je OK. Jinak já nejsem zrovna nadšený, když nám vznikají články o poddruzích, aniž by existovaly články o druhu, viz nyní také oměj tuhý moravský. Samozřejmě, nemám právo to kritizovat, protože wiki je dílo kolektivní a když se mi to nelíbí, měl bych si to napsat. Takže to je jedno, třeba napíšu, třeba ne. Jenom k těm poddruhům u hořečků. Projevují se zde výrazné sezónní rozdíly, existují populace kvetoucí v létě a populace kvetoucí na podzim a to u různých druhů hořečků, ne jen u G. obtusifolia. Ty populace se trochu liší i morfologicky a je zde samozřejmě genetická bariéra, když kvetou jindy, těžko se kříží a tak dochází odlišování. Třeba G. obtusifolia subsp. obtusifolia je letní a vysokohorský (Alpy), G. obtusifolia subsp. sturmiana je podzimní. Problém je, že ne každý zahraniční botanik tyhle subspecie uznává, někde je vůbec nevedou. Takže hodně úspěchů. Zítra jedu do Beskyd a tam bych mohl ulovit Gentianella lutescens subsp. carpatica, i když to by bylo štěstí, protože je fakt vzácný.--Don Pedro 12. 9. 2010, 19:26 (UTC)

PP či PR[editovat zdroj]

Zdravím. Možná byste mi mohl poradit. Vytvářím stránky s geomorfologickými jednotkami, na jejichž území se vyskytují buď přírodní památky nebo přírodní rezervace apod. Na mapě je ovšen jen hranice a název. Rád bych jim zřídil preventivní wikilinky, ale rád bych to udělal správně. Nevíte, kde bych mohl zjistit, o co se přesně jedná a v jakém vzoru by podle Vás tento wikilink měl být? Předem děkuji.--Railfort 15. 9. 2010, 12:48 (UTC)

Ahoj, ověřit se to dá bezpečně na stránce AOPK, kde se dá vyhledávat podle okresu, dle jména, čeho to je atd. Jinak tvar je tu u přírodních památek sjednocen následovně, budu moc rád, když to budeš dodržovat a případně to uděláš tak i u přírodních rezervací.
Název např. Zelendárky, pokud to s ničím nikdy kolidovat nebude, či je to nepravděpodobné
Název (přírodní památka) např. Bachmač (přírodní památka), pokud existuje něco s tím názvem a je potřeba dát rozlišovač.
Název (přírodní památka, okres XXX) např. Kopaniny (přírodní památka, okres Písek), pokud je taková přírodní památky/rezervace ve více okresech
Jsou takto přetahané všechny PP, u PR jsem to dělal takle zatím jen namátkou. Ještě podotknu, mám v plánu vytvořit něco podobného jako je Seznam chráněných území v okrese Písek pro všechny okresy u nás, takže ty sjednocené názvy budou i tam. Teďka by se mělo pracovat na provázání Wikipedie s tou databází viz odkaz výše a pak by to měl zvládnout z části udělat automatický bot. Jak to dopadne se ale uvidí. S pozdravem --Chmee2 15. 9. 2010, 12:56 (UTC)
To je vono. Díky.--Railfort 15. 9. 2010, 14:56 (UTC)
IMHO velmi dobrá myšlenka. Zdravím a držím palce. MiroslavJosef 15. 9. 2010, 14:57 (UTC)

Evoluce koně[editovat zdroj]

Ahoj, jak může evoluce koně sloužit jako důkaz evoluce? Není mi to nějak jasné... dík, s pozdravem --Vojtech.dostal 16. 9. 2010, 18:18 (UTC)

Ahoj, pochopil jsem to tak, že paleontologické důkazy ukázaly, že se koni a jeho předchůdců vyvíjelo kopyto z pětiprsté končetiny vlastní všem savcům až do té podoby toho, co má dneska. Jinak hezky je to popsaný i zde, škoda že to nemáme u nás přeloženo a že článek evoluce je taková troska :/ Jestli se ti moje editace ale nelíbí, klidně edituj s odvahou --Chmee2 16. 9. 2010, 18:28 (UTC)
Ano, článek evoluce je chudáček. Snad se k němu někdy (brzy) dostanu. Ty koně už chápu, trochu jsem to vyjasnil. Nejprve jsem myslel že narážíš na postupné zvětšování velikosti koní během evoluce, to je často citované ale jako důkaz evoluce to sloužit asi nemůže.--Vojtech.dostal 16. 9. 2010, 18:36 (UTC)

Středozemí x Středozemní moře[editovat zdroj]

Vaší úpravu v článku Včela medonosná jsem ještě více zkorigoval. Odkaz na Středozemí se mi jeví logočtější, než na Středozemní moře. Včela je suchozemský živočich. (Kenad 18. 9. 2010, 10:22 (UTC))

Šablona[editovat zdroj]

Neměla by se vyrobit šablona {{Third year of the Czech Municipalities Photographs grant}}? --Juan de Vojníkov 26. 9. 2010, 08:23 (UTC)

Ahoj, vzhledem k nejasnostem ohledně financování a tedy spuštění třetího ročníku jsem jí zatím nedělal. Oficiálně není ani třetí ročník spuštěn, skončilo to druhým. Čekám na nějaké jasné zprávy, jak se věci ohledně slíbených financí budou mít. --Chmee2 26. 9. 2010, 08:30 (UTC)

Budu s tím hrozná práce potom hledat co má šablonu Second a není to second. Ta snad nějaké kompromistní řešení že by to projel robot? Jako s názvem, kde nebude Third, ale něco, takže se to pak bude případně moci roboticky nahradit.--Juan de Vojníkov 26. 9. 2010, 08:53 (UTC)

Zdravím a vzhledem k šabloně..stopnul jsem tedy ,,dohrání,, obce Horní Rozmyšl. Už tak tam mám nahrané obce ze 4.9.10 s bývalou šablonou. Teď už to neuteče že.--Biodedek 26. 9. 2010, 20:47 (UTC)

Blyštivá hvězda[editovat zdroj]

Srdečně Tě zdravím a uděluji ti tuto blyštivou hvězdu za výjimečný úspěch, kterého dosáhlo tvé heslo Brána do pekla, když se mu jako prvnímu za dobu mého obhospodařování sekce Zajímavosti podařilo v době svého uvedení na Hlavní straně překonat hranici 1000 návštěv během jednoho dne. Gratuluji a budu se těšit na další stejně zajímavé návrhy.

Jan.Kamenicek 5. 10. 2010, 20:09 (UTC)

Ahoj, to jsou mi věci :) Díky ti moc, bych nikdy neřekl, že geologie bude takle moc lidi někdy táhnout :) Je jen škoda, že to ten prezident chce zasypat, budu muste někde zkusit dohledat, jestli k tomu nakonec došlo/dojde a nebo jestli to byl jen výrok do větru. Nicméně vždy rád pomůžu a jak zas něco zajímavého zjistím/vyčtu/napíšu, tak to určitě dám do návrhů na zajímavost týdne. S pozdravem --Chmee2 6. 10. 2010, 17:13 (UTC)

Díky za chráněný území[editovat zdroj]

Dík, za článek o chráněných územích v okr. Třebíč. Mrknu na to, aspoň ty články bych napsat mohl. --frettie.net 14. 10. 2010, 14:29 (UTC)

„Řád pilné včelky“

S dovolením bych to zevšeobecnil. Přestože podobně jako Frettie mám zájem o chráněná území v určité lokalitě - konkrétně okres Kolín (kterýžto si tvrdohlavě necháváš nejspíš až na samý konec) - dovol, abych ti za systematickou práci udělil Řád pilné včelky. Sleduji, jak pokračuješ ve tvorbě... a přináší mi to radost. :) --Krvesaj 14. 10. 2010, 17:00 (UTC)

Ahoj, moc díky za včeličku. Já jedu většinou okresy zcela nahodile, případně píšu dle toho, co si kdo objednal. Až tedy napíšu Žďár nad Sázavou, tak vyrobím okres Kolín, ať můžeš začít psát články a případně jezdit i pro fotky. Mám v plánu z tohohle rozjet pak megaprojekt, tak budu jen rád, když se podaří k tomuto cíli soustředit větší wikipedistické masy. Ještě jednou moc díky --Chmee2 14. 10. 2010, 17:04 (UTC)
To zní slibně, založ tomu projekt (regulérně se stránkou, podstránkami). Jsem notorický bordelář, takže jsem sice (a tys mě tím, co děláš, k tomu nakopnul) založil pár NPP atp., ale systematicky se tomu věnovat, to bych asi opravdu potřeboval projekt. Ať nemusím pořád lézt na podstránky tvé uživatelské stránky. To si pak připadám jako špion ;) PS. Fotky z okresu Kolín + přidružených (Nymburk atp.) budou, ale nechal bych to asi až na jaro. --Krvesaj 14. 10. 2010, 17:11 (UTC)
Neboj, mám to v plánu udělat, ale nejprve to musím dostat do nějaké podoby, se kterou se bude dát pracovat. Proto začínám na podstránkách. Sepsat všechny nápady, co mám v hlavě a co a jak s tím bude chvilku trvat. Ale doufám, že se to pak rozjede ve velkém stylu, něco jako když vznikal projekt Focení či Fotografování obcí Česka. Takový projekt do třetice všeho dobrého a zlého ;) --Chmee2 14. 10. 2010, 17:26 (UTC)
Moc a moc děkuji za Seznam chráněných území Českolipska. --Zákupák 26. 10. 2010, 02:32 (UTC)

Dear Chmee2, I'm Striker, sysop on Portuguese Wiktionary and editor on many other wikimedia's project. I'm usurping this name to be able to use it in every wiki and the existing account in this wiki has no edits. Could you please change its name to another one and reassign it? I'm editing as an IP because it doesn't let me use my name.

Thank you and sorry for not being able to speak your language! 187.71.91.10 2. 11. 2010, 13:25 (UTC)

Done it. Regards --Chmee2 4. 11. 2010, 21:37 (UTC)

Automatičtí strážci[editovat zdroj]

Ahoj a díky za přeřazení do této skupiny. Ale - co to vlastně znamená? Díky. Hustoles 21. 11. 2010, 20:21 (UTC)

Ahoj, pro tebe jako editora to neznamená v podstatě nic. Je to pomoc pro lidi, co hlídají poslední změny, že jsi editor, který dlouhodobě bezproblémově edituje a že tedy nemusí tvojim editacím tolik nedůvěřovat. Podrobněji je to popsáno na stránce automatičtí správci. S pozdravem --Chmee2 21. 11. 2010, 20:24 (UTC)
Tak fajn :-) Hustoles 21. 11. 2010, 20:26 (UTC)

Ahoj, upravil jsem tvůj článek, a původně jsem myslel, že jej psal nováček. Ale přeložit it has a diameter of 118.36 km jako Rozkládá se na území 118,36 km, tak já nevím co jsi mám myslet. Nebudu jmenovat, ale myslel jsem, že článek psal úplně někdo jiný, ne autor všech nejlepších článků o planetách Sluneční soustavy. Článek jsem upravil, děkuji za pochopení. --Mirek256 28. 11. 2010, 17:48 (UTC)

Pakliže má něco průměr, tak se to současně na stejném území i rozkládá. Nevidím v tom problém. Jinak upravuj dle libosti, díky ti zato, od toho jsme Wikipedie. S pozdravem --Chmee2 28. 11. 2010, 20:33 (UTC)

Mapka k chráněným územím[editovat zdroj]

Ahoj. Na Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území najdeš mapku s procentuálním zpracovním hesel (nutno zdůraznit, že jde o hrubý odhad). Mapka je nicméně v malém rozlišení a není pěkná, určená pro prezentaci. Promiň, že ti přidělávám práci, ale nejspíš si ji budeš muset překreslit s využitím čísel, která na ní jsou. Pěkný večer. --Krvesaj 28. 11. 2010, 18:04 (UTC)

Díky ti. Budeš dodělávat i ty ostatní kraje? Šiklo by se to. Zkusím s tím barvením něco vymyslet. --Chmee2 28. 11. 2010, 20:32 (UTC)
je mi to jasné. Teď jsem si dal Bruntál, ale tam toho chybí víc, kdybychom ale do konce týdne dotáhli seznamy u Ústeckého, Libereckého a MSK kraje, tak by ta mapka pak byla zase o něco průkaznější. To bychom mohli dát. Co takhle, že udělám 2 zbývající okresy u Ústeckého kraje, ty 2 zbývající u Libereckého a nějak se podělíme o MSK kraj? To do konce týdne zvládneme. :) A holt na prezentaci bude mapka bez 3 krajů - Olomouc, Královéhradecký, Pardubický. --Krvesaj 28. 11. 2010, 20:38 (UTC)
Rád bych ti to slíbil, ale musím do soboty udělat prezentaci na konferenci, do pondělí hodinovou prezentaci do práce a mám týden dost namlácený, takže to asi nedám. Napadá mne, ale jak to udělat rychleji. Můžeme si nechat vyjet na AOPK ČR chráněná území celého kraje, tím budeme vědět absolutní číslo, pak se podíváme do našich kategorií dle kraje, sečteme to všechno dohromady a získáme dobrou představu +/- pár procent o všech krajích bez nutnosti složitě počítat a rychle zakládat seznamy. Co myslíš? Chceš to sečíst, nebo mám ty čísla vygenerovat? --Chmee2 28. 11. 2010, 20:41 (UTC)
Good idea, to mě nenapadlo. Prosím, vygeneruj 3 kraje (Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký). Zbývající seznamy (2 okresy Ústecký, 2 okresy Liberecký, 3 okresy MSK) zkusím dodělat, resp. co nestihnu dejme tomu do čtvrtka, to si spočítám podle AOPK vs. články v kategoriích na wiki. Abys měl data a návrh mapky hotovou včas. Do soboty si ji pak jistě stihneš předělat na konferenci. Souhlas? --Krvesaj 28. 11. 2010, 20:45 (UTC)
Kraj Celkem My články Procenta
článků
My fotky Procenta
fotek
Praha 91 56 61,5 % %
Středočeský 233 197 84,5 % 100 43 %
Jihočeský 316 130 41 % 82 26 %
Plzeňský 189 74 39 % 32 17 %
Karlovarský 72 22 30,5 % 9 12,5 %
Ústecký 148 42 28,4 % %
Liberecký 130 66 50,8 % %
Královohradecký 130 35 27 % %
Pardubický 103 30 29 % %
Vysočina 178 63 35,4 % 33 18,5 %
Jihomoravský 293 141 48,1 % 64 21,8 %
Olomoucký 142 38 26,8 % %
Zlínský 176 37 21 % 20 11,4 %
Moravskoslezský 152 45 29,6 % %

Aha, ono to lze takhle jednoduše vyčíst z kategorií, že? A já se s tím mrcasil a ta čísla mi pak neseděla, jako tobě :( --Krvesaj 28. 11. 2010, 21:39 (UTC)

Jj, ale z toho si nic nedělej. Zas jsi přišel s geniální myšlenkou na dva slidy :) Díky ti za ní --Chmee2 28. 11. 2010, 21:45 (UTC)

Kategorie Malba[editovat zdroj]

Můžu se tě zeptat proč byla navržena na smazání? Byla skutečně úplně prázdná?--Wikipedista:BobM d|p 1. 12. 2010, 15:29 (UTC)

beru zpět, je tam zřejmě chyba v interwiki. --Wikipedista:BobM d|p 1. 12. 2010, 15:35 (UTC)
(ukázat/skrýt) (rozdíl) 26. 5. 2007, 20:19 . . Honza Záruba (diskuse | příspěvky | zablokovat) (85 bajtů) ({{Smazat|Prázdná kategorie}}) --Chmee2 1. 12. 2010, 15:48 (UTC)
Thanks... Chyba byla na mé straně... --Wikipedista:BobM d|p 1. 12. 2010, 15:50 (UTC)

infobox a jeho generování[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem s tím pokročil, už jsem schopen zjistit v kterým to je okresu a naházet do infoboxu, taky vypsat obce. zde je okres Třebíč. Pro nový články to už bude zachvilku ready. PAk by se jich dala spousta vygenerovat.--frettie.net 7. 12. 2010, 00:52 (UTC)

Tak jsem vygeneroval zbytek článků o ch. úzmích na okrese Třebíč, ještě mám decentní chyby v kódování, takže článek Špilberk (přírodní památka) to decentně zkur.ilo. Ale to nevadí. Mrkni na to. Pokud by se pokračovalo po okresech, tak by to mohlo být za chvilu hotový.--frettie.net 8. 12. 2010, 23:59 (UTC)

help on English wikipedia[editovat zdroj]

Remember, you said you'd help clean out some of the garbage from the article on Paroubek. Thank you. DragonflySixtyseven 10. 12. 2010, 15:49 (UTC)

Hády, hády --Vrba 21. 12. 2010, 15:40 (UTC)

42 (?) --Chmee2 21. 12. 2010, 15:55 (UTC)

Ref name=Co???[editovat zdroj]

Ahoj, prosímtě, mrkni se mi sem. Hází mi to tam nějakou hlášku, že Chybná citace Chyba v tagu <ref>; prázdné citace musí obsahovat název. Mohl bys to opravit? Dík --Kmenicka 22. 12. 2010, 14:10 (UTC)

Ahoj, nejsem sice Chmee2, ale máš to opraveny.--frettie.net 22. 12. 2010, 14:36 (UTC)

Veterán III.stupně[editovat zdroj]

„Medaile Veterán III.stupně“

Dovolte mi přidat Vám pod stromeček virtuální malý dárek, zasloužený editacemi i dobou zde strávenou, uživatelské vyznamenání Veterána III. stupně. Hezký večer přeje--Zákupák 24. 12. 2010, 16:15 (UTC)

Ahoj, děkuji za dárek :) --Chmee2 25. 12. 2010, 07:10 (UTC)

Další Medaile děda Vševěda[editovat zdroj]

Medaile děda Vševěda za 25 hesel uvedených v sekci Zajímavosti
Medaile děda Vševěda za 25 hesel uvedených v sekci Zajímavosti

Milý Chmee2, se zpožděním a omluvou ti uděluji již dávno zaslouženou Medaili děda Vševěda za 25 hesel uvedených v sekci Zajímavosti, kteréžto mety jsi dosáhl již 11. října, a to svým heslem Drsnokřídlec březový. Velice ti děkuji za spolupráci a těším se, že spolu brzy oslavíme padesátku :-) Jan.Kamenicek 27. 12. 2010, 21:31 (UTC)

Ahoj, děkuji ti, ale hlavně děkuji zato, že ses sekce zajímavosti ujmul a že jí vedeš. Pod tvojí patronací opět zkvétá, daří se jí a probouzí se zájem dalších a dalších editorů. Jen tak dále, skvělá práce! S pozdravem --Chmee2 27. 12. 2010, 21:49 (UTC)
Blyštivá hvězda děda Vševěda
Blyštivá hvězda děda Vševěda

Opět tě zdravím, Chmee2. Právě jsem zjistil, že jsi v krátké době již podruhé svým heslem velmi výrazně překonal hranici 1000 návštěv během jednoho dne, tentokrát heslem Absint první den po jeho uvedení v rubrice Zajímavosti. 1,2k se opravdu hned tak nevidí! Evidentně máš talent vystihnout, co lidi zajímá. Již podruhé ti tedy po zásluze uděluji tuto Blyštivou hvězdu děda Vševěda.

BTW: nechceš to heslo dát i na naši stránku na FB? Jan.Kamenicek 28. 12. 2010, 01:19 (UTC)

Zhoř (okres Písek)<-->Zbislav[editovat zdroj]

Ahoj v novém roce ☺ Vyhodil jsem jsem fotku Zbislavi ze Zhoře a nasunul ji do iboxu ve Zbislavi. Tahle úprava mi připadala zavádějící, když fotka vsi není na vlastní stránce, ale skví se ve výkladní skříni "nadřízeného". Zhoř se holt bude někdy nějak muset dofotit. Stejně se na to asi, soudě podle odkazu na commons, chystáš. Tak zdar Tvému dílu. A jestli jseš zrovna v Písku, nechtěl bys mi nafotit židovský hřbitov, co je za tratí? Chystám o něm totiž pahejlek. Měj se a zas někdy dáme pivo.--Feťour 2. 1. 2011, 09:58 (UTC)

Čau, s odstraněním nesouhlasím, jelikož podřazené obec je prostě součást obce nadřazené, ať se nám to líbí či nelíbí :) Je to podobné, jako kdybys u článku o Česku tvrdil, že tam může být jen satelitní snímek celé republiky a všechno ostatní už pak ne. Je lepší vzít to, co zatím máme, než tam nemít nic. Až se ta obec dofotí konkrétně, tak se to přehodí, v tom žádný problém není. Jinak když mi dáš GPS, tak se tam můžu dojít podívat, ale já vím jen o jednom židovském hřbitově u Písku a ten je směrem na Oldřichov. To má být on? --Chmee2 2. 1. 2011, 10:04 (UTC)
PS: Když už tam sjedu, nepotřebuješ ještě něco po cestě vyfotit? Ať tam nemusim pak zas někdy znova :) --Chmee2 2. 1. 2011, 10:05 (UTC)
Jo, je to ten hřbitov za tratí směrem k Oldřichovu. No zrovna mě nenapadá, kam bych Tě měl hnát, zvlášť teď v zimě ☺. Hřbitov v Protivíně a v Pražáku si časem nafotím sám - myslím, že znám cestu k nim líp než Ty ☺ a mám to při cestě. A pokud jde o tu vesnici, zasluhovala by si vlastní fotku ne? Proč se chlubit jen částí, když tam může být skutečná Zhoř. No a na commons to pak dělám tak, že části obce šoupu do ní jako subkategorie. Připadá mi to tak přehlednější, když je to všechno pěkně v houfu u sebe.--Feťour 2. 1. 2011, 10:16 (UTC)
Já s tebou souhlasím, že by svojí vlastní fotku zasluhovala, ale dokud není, je tam lepší mít fotku, která ilustruje část té obce, než tam nemít nic. Však nikdo netvrdí a neříká, že jak jí nafotíme, že se tam nedá fotka lepší. To je vývoj ve Wikipedii :) Prostě brát to, co je v současnosti k dispozici a jak je něco lepšího, tak to přehrazovat a dávat lepší. Bohužel ale zatím lepší fotku než Zbislavi pro to heslo nemáme, z toho důvodu by tam měla být fotka Zbislavi. Na Commons to tak děláme všichni, nicméně když se koukneš na datum pořízení fotky a to, že je ta fotka jen jedna, tak v té době se to dělalo jinak. Současný stav se taky docílil vývojem :) O správnosti odstranění si mne nepřesvědčil.
Zajdu se na ten hřbitov kouknout, ale jestli se nepletu, bývá zamčený. Tak uvidím, jak pořídím. --Chmee2 2. 1. 2011, 10:20 (UTC)
OK, vrátil jsem tam tedy zatím tu fotku ☺. Hodně zdaru při lezení přes zídku ;-) --Feťour 2. 1. 2011, 12:00 (UTC)

Cydonia Mensae[editovat zdroj]

Reakce na editaci Cydonia Mensae z 2.1.2011 cca 17hod. Ahoj nemám nic proti tomu, když se někdo snaží vyházet wiki blbosti, ale sestřelit mi celý blok textu, který referuje o tiskvé konferenci jen proto, že jsem její video táhl z youtube (potažmo UFOTV) považuji za přehnaný. Není podstatné, kdo to zveřejnil, ale CO je zveřejněno a hlavně kdo mluví na záznamu. Ti lidé jsou bývalí zaměstnanci NASA (astronaut) a JPL (šéf), tedy myslím si dostatečně důvěryhodní lidé. --Sueneé 2. 1. 2011, 16:28 (UTC)

Ahoj, vypadá to, že si tady spolu nyní tedy projdeme kolečko na téma důvěryhodný zdroj. Bohužel to vidoe z Youtube, které tam vložila UFOtv není. Když se podíváš na ta videa, do důvěryhodnosti mají dost daleko, nehledě k tomu, že celé je to založené na spekulacích a popírání vědeckých objevů z poslední doby. Když si dáš tu práci a dohledáš si fotky té oblasti, můžeš se sám přesvědčit, že to žádný umělý výtvor není (bohužel) a že to je prostě jen skála, která vlivem větrné a gravitační eroze vznikla do tvaru, kdy při vhodném osvětlení vznikne stín připomínající lidský obličej. Jako příklad uvádím video od německého úřadu pro letectví a vesmír (DLR) z jejich sondy Mars Express, kde je vidět celý slavný kopec ze všech stran. Příroda je hold mrška a dokáže vytvořit tak divné tvary, až se nám to ani nezdá. Viz například Happy Face na Marsu, či srdcový kráter. Mohl bych hledat a goolit dále, ale je to zbytečné. Na Marsu se zatím nepovedlo život najít, i když je dost možné, že tam nějaký nízký bude (přinejmenším ten, který jsme tam dovezli my na sondách omylem). Nicméně pokud chceš, nasdílím ti kterýkoliv snímek z povrchu Marsu a uvidíš, že na každém jsou jen šutry, prach a případně led. Žádné senzační stromy, budovy či tváře... Je to škoda, ale je to bohužel realita. S pozdravem --Chmee2 2. 1. 2011, 16:37 (UTC)
PS: Tady jsou odkazy na syrové fotky té oblasti z kamery CTX (rozlišení 5 metrů na pixel) a HiRISE (rozlišení 25 cm na pixel). Můžeš se na ně podívat sám a uvidíš, že tam vlastně nic umělého nevidíš. V podstatě kdokoliv sám si může ověřit, jak moc to vytvořili inteligentní Marťani či příroda. Jestli chceš, dohledám ti i ta ostatní místa, uvidíš zas jen šutry a prach...--Chmee2 2. 1. 2011, 16:53 (UTC)
Je fajn, že píšeš o HiRISE. Shodou okolností čtu celý den analýzy www.marsanomalyresearch.com k fotkám právě uveřejněných od HiRISE a [www.msss.com MSSS]. Je to poučné. Člověk se dozví mnohé o tom, jak různé oficiální zdroje manipulují s tzv. oficiálními fotografiemi a co nanich i přes retuše lze najít.

Na tvoje video od DLR ti najdu 5, které budou trefně oponovat. Stačí googlit, jak píšeš. Např. na tebou nechtěném videu je zmíněna další tvář (MSSS). A tohle asi budou dle tebe skály akorát, že to vypadá jako větve stromu. Prostě není všechno jen černobílé jak se to snažíš nalakovat... --Sueneé 2. 1. 2011, 18:06 (UTC)

I když to vypadá jako větve od stromu, stromy to asi nebudou...to je docela blbost, ne? A myslím, že o Marsu mám představu docela dobrou. Stromy na Marsu nevymysleli ani autoři sci-fi, a to se na něj docela rád dívám. --Mirek256 2. 1. 2011, 18:20 (UTC)

Problém je, že mnou uváděné video pochází z autoritativního zdroje, jelikož se jedná o primární subjekt, který sondu Mars Express provozuje a řídí. Marsovské "stromy" jsou na pohled pěkná věc, škoda, že to stromy nejsou ve smyslu toho, jak je známe zde na Zemi. Mluví proto několik důvodů od neexistence dostatečně silné atmosféry v boreálních oblastech, kde jsou tyto útvary pozorovány, extrémně nízké teploty, nedostatek světla, jelikož podobně jako na Zemi i na Marsu existuje období polárního dne a noci a to, že tyto produkty vytváří geologické pochody. Vodní cyklus, který na Marsu je, je taktéž nedostatečný pro zásobování potenciálních živých struktur i s přihlédnutím k perchloristanu atd., dále to, že trojný bod vody na Marsu umožňuje teoretickou existenci kapalné vody jen v impaktní oblasti Hellas a mnohé další... Ono nestačí v geologii interpretovat to, co je na obrázku, jen na základě toho, co vidím a jaký tvar mi to připomíná, ale musí se informace spojovat dohromady. Stačí, když se na tebou uváděné struktury podíváš nikoliv jen ve 2D, ale například si vykreslíš profily z Mars Orbiter Laser Altimeter a zjistíš, že jsou v podstatě ploché... A jinak je fajn, že popíráš video z DLR, které tam má sondu nezávislou na USA (které dle tvojich videí stojí za konspirací), ale argumentuješ videi, které někdo dodatečně zpracoval či tam chce vidět něco, co tam není a jsou založená na videích z NASA :)

Nic není černé a bílé, to máš pravdu, nicméně kde život není, těžko ho spekulacemi vytvoříš. Pokud chceš najít na Marsu život, podívej se spíš pod povrch do půdy, případně hledej v podzemních aquiferech, prostě tam, kde může existovat kapalná voda. Tam ho možný jako lidstvo najdeme, jak napovídá meteorit ALH 84001. --Chmee2 2. 1. 2011, 21:05 (UTC)

@ Mirek256 - ano, jako stromy to zdánlivě vypadá, ale stromy to (bohužel) nejsou. Je to výsledek geologického pochodu, jako vše ostatní, co na povrchu Marsu pozorujeme. Vzniká to v podstatě tak, že bazaltový prach se ukládá na suchý led, který během marsovského léta sublimuje do atmosféry vlivem nárůstu tepla. Jak je prach někde akumulován, následně je vyvrhován do okolí erupcemi vzniklého plynu CO2, čímž vzniknou tyto kruhové struktury s radiální stavbou. Existují i další tělesa podobná "stromům", viz například odkaz, nicméně i oni vznikají podobným procesem. --Chmee2 2. 1. 2011, 21:13 (UTC)

Smazání[editovat zdroj]

Ahoj, prosímtě nevím už kam napsat, aby smazali mno vytvořenou a zbytečnou stránku, tak pokud můžeš smaž Seznam GPU NVIDIE, existuje už v jiném jméně a to mě zmátlo. --Paxan 6. 1. 2011, 16:14 (UTC)

Ahoj Chmee2, nespěchá to, ale byl bych rád, kdybys se v gejzíru podíval na referenci http://www.wyojones.com/how__geysers_form.htm - jednak jí chybí citační šablona a jednak vypadá, že to není věrohodný zdroj. Nevím, jak se to tam dostalo. Nešlo by to odstranit nebo nahradit? Zdravím,--Ioannes Pragensis 6. 1. 2011, 20:35 (UTC)

Ahoj, zdroj jsem dal do šablony. Stránky jsou napsány očividně dlouholetým fanouškem gejzírů, který vytvořil obsáhlé a souborné dílo. Koukal jsem se, co reference 6 refuje, je použita 4x, z toho 2x ve spojení s jinou referencí a 2x stojí osamoceně, kdy refuje v podstatě (pro geology) očividné znalosti. (Že jsou gejzíry často vázány na zlomy a na oblasti sopečné činnosti). Má smysl investovat energii dohledáváním odborné literatury, která bude říkat to samé a bude pravděpodobně pro většinu čtenářů nedostupná?
Samozřejmě by se to dalo nahradit případně Encyclopedia of Volcanoes, kde se na straně 851 píše: Geysers require fractured rocks filled with hot water at boiling temperature at shallow depth., ale skutečně mi to přijde zbytečné to přerefovávat. Nicméně pokud nesouhlasíš, vyrobim citační šablonu pro tuto knihu a přesadím to tímto. S pozdravem --Chmee2 7. 1. 2011, 09:32 (UTC)
Udělej to, jak myslíš, já gejzírům nerozumím. Zdravím,--Ioannes Pragensis 7. 1. 2011, 09:41 (UTC)

Jak to je správně česky?[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, prosím tě, jak správně do češtiny přeložit následující pojmy (je to odtud):

  • Series: Forms a series with clinozoisite = Minerální řada: Tvoří řadu s klinozoisitem
  • Mineral Group: Epidote group = Minerální skupina: Skupina epidotu

Neměl bys obrázek nitronatritu? S pozdravem --MiF 8. 1. 2011, 00:38 (UTC)

Ahoj, udělal bych to přesně tak, jak píšeš. Jinak obrázek nemám, zkusím se po něm ale poptat, případně nafotit, kdybych k němu někde sehnal přístup. S pozdravem --Chmee2 9. 1. 2011, 18:07 (UTC)

Za motýlí příspěvky motýlí hvězda[editovat zdroj]

Za motýlí příspěvky a hlavně přásteníka medvědího. Měj se pěkně, --Podzemnik 15. 1. 2011, 16:01 (UTC)

Ahoj, moc děkuji za vyznamenání! Jak budu mít čas, ještě tam vyřeším ten poslední koment Vojtecha.Dostala, ať je to zcela zaslouženě :) Díky ti moc --Chmee2 16. 1. 2011, 13:01 (UTC)

Šablona časopisu[editovat zdroj]

Všiml jsem si v hesle Panská skála vámi opakovaně vložené reference do celého hesla (verze ze dne 31.1.2009) na nějaký Českopis. Ta šablonka je neúplná, není mi jasné zda jde o knihu, časopis, web. Zkuste prosím tu šablonku doplnit. Kdyby to nešlo, mohu to postupně ozdrojovat odjinud. Díky --Zákupák 18. 1. 2011, 09:51 (UTC)

Asi to bude (jak to znova čtu dole) časopis, rád bych si ho někde půjčil, ale ta neúplnost šablonky mi to neusnadňuje--Zákupák 18. 1. 2011, 10:01 (UTC)
Co tohle--frettie.net 18. 1. 2011, 14:11 (UTC)
Už nic nechci, sehnal jsem přesně to samé číslo (a celé ročníky) v knihovně.--Zákupák 24. 1. 2011, 18:32 (UTC)

Machu Picchu[editovat zdroj]

Nazdar Chmee, tak mapy k tomu články jsou konečně hotový... že mi to ale trvalo, sry ;) Akorát u tý druhý nemůžu dát měřítko, jak jsi chtěl, protože okolí citadely je v jinym měřítku než zbytek mapy :-/

hele koukal jsem, že jsou v článku v sekci citadela i jinde anglické názvy oblastí a náměstí... nešlo by s tím ještě něco udělat? Měj se --Mozzan 2. 2. 2011, 09:50 (UTC)

Ahoj, díky za upozornění, že mazat obsah neaktuálního, ani jediným zdrojem nepodpořeného (již s nějakou dobou šablonou na toto upozorňující), stylem pro wikipedii zcela nevhodně psaného a mimo jiné následující šperky obsahujícího článku "se vždycky mohla pyšnit skvělými středními obránci; padla na mladého a talentovaného; už od útlého věku toužil; Ten na něj byl velice naštvaný; hrubým a nadto úplně nesmyslným zákrokem; ještě velmi mladého obránce a nabídek bylo opravdu hodně; vše nasvědčovalo odchodu do Manchesteru United; stále se nevědělo, zda na San Siro přijde on, nebo jeho blízký kamarád; Rossoneri pod vedením Italské hvězdy" je vandalismus. 84.42.196.103 7. 2. 2011, 14:47 (UTC)

Ahoj, omlouvám se, v tomto případě jsem se unáhlil a pochybil jsem. Budu rád, když na mne a Wikipedii kvůli tomuto nezanevřete, ale na mne Vaše editace působila jako typický vandalismus, nikoliv jako snaha heslo vylepšit. Přijměte prosím mojí omluvu a případně se dejte do proklešťování toho hesla ještě jednou. Tentokrát z mé strany k pochybení nedojde :) S pozdravem --Chmee2 7. 2. 2011, 15:17 (UTC)

Callisto2[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Ahoj, narazil jsem na článek Callisto, který jsi překládal před více než půl rokem. Zdá se mi velmi pěkný a věřím, že by lehce mohl získat alespoň stříbrný puzzlík. (Všiml jsem si, že byl označen jako pahýl, což mě docela rozesmálo.) Vrhl jsem se do oprav, snad jimi nic nezkazím :). Narazil jsem ale na malý problém, a to je skloňování. Já bych ho skloňoval podle mužského rodu (když je to ten měsíc), ale jistý si nejsem. Nevíš? --Adam Zábranský 9. 2. 2011, 12:02 (UTC)

Ahoj, jak to skloňovat netušim, pač je to ta Callisto, nicméně ten měsíc :) Je to tedy např. na tobě, jak to vyskloňuješ, jen je dobré, ať je to v celém článku stejné, když už jsem to neudělal já ;)

Uděluji ti kytičku za tento článek, který jsem po nějakých úpravách označil za dobrý. --Adam Zábranský 10. 2. 2011, 14:27 (UTC)

Mockrát ti děkuji, vážím si téhle kytičky o to více, že to je snad poprvé, co někdo sám od sebe ocenil článek, který jsem psal a který jsem nemusel někam nominovat. Jsem ti taktéž moc vděčný, že ses teďka článku ujal a dopracováváš ho. Díky ti --Chmee2 11. 2. 2011, 16:18 (UTC)

Drobná poznámka, snad nevadí, že zasahuji do diskuze. Podle mne je Callisto nesklonné (respektive ve všech pádech stejné), tedy o Callisto, s Callisto atd. --Silesianus 11. 2. 2011, 17:37 (UTC)

O skloňování je založena kapitolka na diskuzní stránce článku. --Adam Zábranský 11. 2. 2011, 17:53 (UTC)

Integrace účtů[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych integroval své dva staré uživatelské účty na české Wikipedie. Podobné akce jsem už provedl na cizojazyčných projektech. Sdělte prosím vás zda je to možné i na české wiki. Děkuji --Kujavan 13. 2. 2011, 15:15 (UTC)

Chápu správně, že chcete přejmenovat svůj účet na "Kujawianin"? S pozdravem --Mercy 15. 2. 2011, 09:54 (UTC)
Ne, rád bych integroval (sloučil, spojil) své dva staré uživatelské účty na české Wikipedie: Krasnik a Kujavan. Nick "Kujawianin" mi nepatří na české Wikipedie. S pozdravem --Kujavan 16. 2. 2011, 19:51 (UTC)
AHoj, pokud se nepletu, tak já jako byrokrat nemám možnost ti sloučit dva účty do jednoho. Můžu tě přejmenovat jeden na jiný, ale sloučit nelze. Pokud se pletu, snad mě některý jiný kolega vyvede z omylu. S pozdravem --Chmee2 20. 2. 2011, 08:19 (UTC)

Seznam středních škol v Česku[editovat zdroj]

Zdravím, můžeš, prosím, uvést v platnost verzi 6556207 článku Seznam středních škol v Česku? Předem za to díky.--Jan Polák 22. 2. 2011, 11:27 (UTC)

Údolí Jizery[editovat zdroj]

Zdar, prosím můžeš mi zrecenzovat článek Údolí Jizery u Semil a Bítouchova? Podle mého mínění se v této oblasti pohybuješ. Předem dík --Coosadello 23. 2. 2011, 09:11 (UTC)

Ahoj, časem na to kouknu. S pozdravem --Chmee2 24. 2. 2011, 19:22 (UTC)

60tunová houba[editovat zdroj]

Čau, narazil jsem na zajímavé heslo, které nám chybí: en:Hoba meteorite. Téma jako stvořené pro tebe. :-) --egg 28. 2. 2011, 15:55 (UTC)

Krakonošův řád[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích a fotografiích pojednávající o chráněných územích na území Česka („Krakonošův řád“)

Za založení WikiProjektu Chráněná území a za tu fůru práce, kterou jsi odvedl, a pevně doufám, ještě odvedeš :-) --Podzemnik 3. 5. 2011, 20:56 (UTC)

Ahoj, děkuji ti. Už se to naštěstí řítí do finále, co se týká základních úprav těch článků. Už dokonce i věřím, že to dorazim v blízké budoucnosti a zbaběle od toho neuteču tak, jako jsem už utekl od celé řady jiných věcí :) Nicméně hlavně se těším, že ve velice brzké době oslavím 100 navštívených a nafocených chráněných území, přeci jen už mi chybí jen 2! :) Ještě jednou moc díky a měj se. --Chmee2 3. 5. 2011, 21:02 (UTC)
100 CHÚ už je moc pěkné, gratuluju. Jen tak btw - já bych chtěl letos dofotit okresy Brno, Karviná a Ostrava. --Podzemnik 4. 5. 2011, 15:55 (UTC)

Gratuluju ke stovce![editovat zdroj]

Dobrá práce!--frettie.net 7. 5. 2011, 11:01 (UTC)

Díky ti. Doufám, že se mi podaří během dvou týdnů dofotit okres Strakonice, ať máme už tři okresy hotové zcela :) Jinak sto je super, ale furt je to jen ca 1/24 celého počtu :)) --Chmee2 7. 5. 2011, 11:25 (UTC)

České geo[editovat zdroj]

Ahoj, vložil jsem Ti do monobooku tlačítko pro české geo. Je úplně vpravo v panelu nástrojů. Zkus se na to podívat, normálně tam zkopíruj kód z mapy.cz typu 49°14'29.06"N, 16°34'2.841"E a vyhodí to ten kód v šabloně. Jestli se nelíbí, tak rv :-) --Podzemnik 9. 5. 2011, 21:58 (UTC)

Poděkování za Sudslavickou lípu[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Za fotodokumentaci Sudslavické lípy, jednoho z nejcennějších živých stromů naší republiky (se kterým to bohužel vypadá rok od roku hůř) posílám kytičku :-) --Xth-Floor 10. 5. 2011, 15:19 (UTC)

Ahoj, vůbec nemáš za co děkovat, rádo se stalo. Byl to hezký zážitek po dlouhé době vidět zas pěkně vzrostlý strom. Přeci jen to, co roste v našich "lesech" je dost k pláči a najít někde skutečně LES dá práci. Osobně doporučuji navštívit PR Skočický hrad, nádherné místo se starým porostem :) kdybys i ty někdy zatoužil navštívit a vidět krásně vzrostlé stromy. Doufám, že i do budoucna se mi bude dařit fotit pro projekt chráněné stromy. Tudíž větvím zdar :))

PS: Kdybys chtěl nafotit některé chráněné stromy v Praze, nebude problém, přes týden jsem tady a rád si udělám někam výlet. --Chmee2 10. 5. 2011, 21:35 (UTC)

Původně jsem do Sudslavic plánoval vyrazit sám. Letošní jaro mělo proběhnout ošetření lípy, měl jsem slíbeno od paní Tumové z města Vimperk, že mi dá vědět, až bude stanoveno datum. Chtěl jsem lípu nafotit před, při zásahu i po. Jenže paní Tumová se na mě asi zapomněla, vědět nedala, takže jsem se jen dočetl na webu, že už je po všem :-) Jsem hlavně zvědavej, jestli to ošetření bude co platný, koruna začala odumírat už asi před pěti lety a řešit se to začalo až teď, kdy už je půlka stromu pryč.
Je to už dost periferie, ale kdyby ses tam náhodou dostal, hodily by se fotky těhle dvou: Dub u Vonoklas a Švehlova lípa (Černošice). U lípy teda v případě, pokud ještě existuje. --Xth-Floor 12. 5. 2011, 11:25 (UTC)

Ahoj. Četl jsem článek Jupiter a jsou mě tam některé věci nejasné. Jsem laik, takže se mohu mýlit, ale poslední dobou se o to dost zajímám, četl jsem oba díly Vzdálených světů aj.

V kapitole hmotnost se píše: "Teoretické modely naznačují, že Jupiter měl dříve mnohem větší hmotnost než má dnes a že se planeta zmenšuje." Já jsem četl, že Jupiter byl dřív objemnější a žhavější, proto před miliardami let na jeho měsících mohly být i otevřené oceány, než to pak zamrzlo a oceány zůstaly jen uvnitř. Tak se ptám, jestli tam nemá být místo hmotnost objem.

A pak tam je kousek pod tím věta: "Nejmenší známí červení obři jsou pouze o 30 % větší než Jupiter." Já jsem si myslel, že červený obr je tedy o dost větší, nemá tym být něco jiného, třeba hnědý trpaslík, červený trpaslík nebo tak? Díky za vysvětlení--Don Pedro 20. 5. 2011, 06:08 (UTC)

Ahoj, s trpaslíkem máš pravdu, chyba, opraveno. To druhé je z en wiki, kde se píše "Theoretical models indicate that if Jupiter had much more mass than it does at present, the planet would shrink.[25] For small changes in mass, the radius would not change appreciably, and above about 500 M⊕ (1.6 Jupiter masses)[25] the interior would become so much more compressed under the increased gravitation force that the planet's volume would decrease despite the increasing amount of matter..." Dle mého chápání tedy hmotnost. S pozdravem a díky za echo. PS: Jinak na Jupiter jsem taky jen amatér :) --Chmee2 20. 5. 2011, 07:54 (UTC)

Je to divné s tou hmotností. Přece aby se snížila hmotnost, muselo by část hmoty někam zmizet. Já se na to podívám a zkusím to v těch Vzdálených světech najít. Co jsem četl, tak s Jupiterm to je tak, že i kdyby byl o mnoho těžší, tak objem by se moc nezměnil, nebo by se zmenšil, protože by došlo k většímu stlačení. Saturn je daleko víc nafouklý, má v porovnání s Jupiterem mnohem menší hustotu, takže je jen o málo menší, ale o daleko více lehčí.--Don Pedro 20. 5. 2011, 08:08 (UTC)

Chtělo by to nějakého profíka na Jupiter, v těch Vzálených světech to je: http://www.exoplanety.cz/2009/06/recenze-vzdalene-svety-i/ Že se byl větší objem a byl žhavější, ale byl jen nafouklejší, neměl větší hmotnost. Nejsem astronom, takže k tomu víc neřeknu.--Don Pedro 20. 5. 2011, 18:09 (UTC)

...že jste se s Tlusťou nezachovali stejně i u Obrázku týdne, ač jsem to navrhoval... Možná se od vás jednou dozvím, v čem je rozdíl a proč měříte dvojím metrem...

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 13. 6. 2011, 21:38 (UTC)

Použití díla na wiki[editovat zdroj]

Ahoj, možná, že mi pomoct nedokážeš, ale za zeptání nic nedám. Na hlavní diskuzi jsem viděl problém se získáním práv na obrázky. Já mám podobný problém. Jedná se o loga sportovních klubů. Nedokázal by si mi poradit, co s tím? Jak dostat povolení od majitelů a jak je použít při načítání? Předem ti děkuji Jenis 15. 6. 2011, 13:16 (UTC)

Ahoj, u log je to dost problematické. Věc se má tak, že Wikipedie, respektive uložiště obrázků Commons přijímá pouze takový materiál, který je zcela svobodný, tudíž si s ním může kdokoliv dělat cokoliv. Většina firem ale takovouto licenci na své logo dát nechce, jelikož by si pak například každý mohl tisknout fanouškovské pohledy, dělat šály atd. a klub by z toho nic neměl. Proto si myslím, že loga pod svobodnou licencí nezískáš. Nicméně jak na to. Základem je se spojit s dotyčným klubem a zeptat se ho, jestli by nechtěl uvolnit logo pod zcela svobodnou licencí (seznam licencí se dá najít na Commons, respektive jsou to ty licence, které jsou na výběr při nahrávání). V takovém případě, když bude klub souhlasit, je potřeba si získat písemné potvrzení o poskytnutí loga (například zaslaný emailem tobě). Ty pak musíš takovýto email přeposlat na email Wikipedie:OTRS, kde jsou zkušení wikipedisté co se autorského práva týče a ti zkontrolují, jestli je skutečně logo svobodné. Ty mezitím to logo nahraješ na Commons a někdo z OTRS pak k němu nalepí šablonu, že to bylo ověřeno. Tím se cyklus uzavře.
Jinak některé Wikipedie, například anglická, používá jinou právní ochranu a ti tudíž loga používat mohou v rámci něčeho, co se nazývá Fair Use, které dovoluje používat obrázky v dobré víře. Nicméně tohle nemá oporu v českých zákonech a česká Wikipedie se kdysi zakázala obrázky pod licencí Fair Use používat a od té doby se to tady drží. Tudíž u nás je šance získat logo velice malá a objektivně řečeno žádná. Je lepší investovat energii asi do jiných věcí, než do tohoto, nicméně pokud máš chuť, určitě to zkus! S pozdravem --Chmee2 15. 6. 2011, 13:22 (UTC)

Pozvánka na sraz[editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

2. (snad) pravidelný sraz wikipedistů s workshopem se uskuteční
v pondělí 20. června 2011 od 18.30 hodin v Zulu baru, Na bojišti 8, Praha 2, nedaleko stanice metra I. P. Pavlova.
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.


--Limojoe 19. 6. 2011, 14:05 (UTC)

santorum[editovat zdroj]

Čau, po tom, co jsme se dneska bavili, možná by tě mohl zaujmout ten příběh očima někoho jiného. Už si toho en: sporu všimla média a jsme zvěčněni - [6]. Zdravím Reo + | 20. 6. 2011, 22:53 (UTC)

Ahoj, díky za echo, rád na to později kouknu. S pozdravem --Chmee2 21. 6. 2011, 12:44 (UTC)

Chráněná území[editovat zdroj]

Ahoj, díky za zájem o moje příspěvky. Nevím, kolik lidí moje fotky zajímají ( mimochodem, zobrazuje se někde návštěvnost stránek wikipedie a zobrazení fotek ?), ale mou původní snahou bylo, aby se u každého hesla zobrazila aspoň jedna fotka. Nyní vidím, že na Commons se shromažďují spousty fotek a dávám tam toho víc. Původně jsem dával jen obce a města, v poslední době jsem přidal i něco z přírody. Jsem ve všem (focení, počítač, vědní obory) naprostý amatér a pomalý v učení nových věcí. Věnuju tomu už teď docela dost času a nemíním ho moc zvyšovat.

Teď konkrétně k přírodním památkám a rezervacím. Kromě opravdu krásných a atraktivních míst je mezi nimi i dost takových, kde si přijdou na své jen odborníci. U nás na Uherskohradišťsku je takových většina. Hezká místa jsou hlavně v Bílých Karpatech a nějaké sklaní útvary v Chřibech. Včera jsem přidal rezervaci Kolébky, ale musím říct - Kolébky nikdy více ( kopřivy, komáři, rozblácené cesty). Upřímně řečeno, nevím, co bych tam kromě svých dvou fotek měl ještě fotit. Samozřejmě jsem pro ochranu všech přírodních památek, ale rekreační potenciál některých z nich je nulový. Chápu, že někam je třeba se vydat třeba v době květu chráněných rostlin, ale to nevím, jestli trefím. Takže - několik "pěkných mokřadů" mám ještě v plánu a na tvou radu těch fotek bude víc, bude-li co.

Geolocator znám a používám, ale až dodatečně, postupně. Hromadné nahrávání by se mi kvůli tomu asi hodilo, zkusím se na to podívat. Jsem ale trošku natvrdlý a pomalý, co se týká počítačových dovedností. Možná využiju tvé nabídky na pomoc.

Závěrem ještě jednou díky za tvůj zájem, je to velmi povzbuzující.

palickap -- Tento příspěvek přidal(a) Palickap (diskuse) 7. 7. 2011, 07:54 (CE(S)T)

Wikipedia Stories Project[editovat zdroj]

My name is Victor Grigas and I'm a Storyteller at the Wikimedia Foundation. We're exploring new ways to explain why Wikipedia is so special and we’ve started a Wikipedia Stories Project, where we’re chronicling the inspiring stories of the Wikipedia community, especially editors and active contributors in the movement like you. I'll be traveling to Wikimania next month to collect stories for our 2011 Fundraiser. While there I'd love the chance to meet with you and hear your thoughts about Wikipedia. We’ll have a schedule of available times for you to sign up if you’re interested, but right now, we’d like to make the initial contact to gauge your interest. Please let me know by emailing me at vgrigas@wikimedia.org or responding on my talk page.

thank you,

216.38.130.161 19. 7. 2011, 21:17 (UTC)

Chmee, prosím podívej se na tenhle článek. Mně se tam to tvrzení o převráceném jezeru moc nezdá (v en je "exploding lake" a link vede na Limnic eruption) nejsem ale geolog a tak nechci udělat nějakou chybu. Díky--Feťour 21. 7. 2011, 23:01 (UTC)

Upravil jsem nějakým způsobem, ten termín se mi taky nepovedlo najít, takže jsem to přepsal takto. --Chmee2 22. 7. 2011, 09:11 (UTC)

Spor o Václava Klause[editovat zdroj]

Dobrý den, obracím se na Tebe jako na správce. Protože nechci, abys mne "pokousal", tak tedy tykání od začátku. Prostě you = you. V pondělí vyprší zamčení stránky o VK, které jsi poprávu provedl. Podotýkám, že já nemám absolutně sklony k vandalství, ale byl jsem velmi nešťastný z toho, co tam bylo "předtím" už napsáno a co se teď chystá. Např. že byla Klausovi pod pláštíkem kritiky na wiki:cz vytýkána "neschopnost" bez dalšího upřesnění! Nestačila už "ješitnost" a "sebestřednost", které tam někdo dal a proti kterým jsem delší dobu neprotestoval (měl jsem to udělat hned). Mají např. Poláci něco takového o (hraběti) Komorowském? Co vlastně mají nekvalifikované pokusy o popisování charakterových vlastností politika co dělat na Wikipedii? O kterém úřadujícím "vysokém" evropském nebo třeba americkém politikovi je na "jeho" Wikipedii psáno takovým stylem? Že to nějaká "známá" osobnost řekla, to je důvod? Dovol, abych se zasmál, na takovouhle licoměrnost ze strany politických protivníků té jisté osoby (a Klaus jich má hodně) nemohu s mými životními zkušenostmi naletět.

A teď má být z kapitoly "Kritika" už úplně a úmyslně udělán bojový instrument proti VK, což je pro pána krále úřadující prezident republiky. WP:5P - to zde asi nebude platit ani trochu. Mým oponentům to ovšem nebude vadit, viz "Diskuze". Klidně použijí jednostranných výroků Tomáše Halíka a textů z blogu jakési paní Tydlitátové. Takže nakonec bude mít Česká republika prezidenta, proti kterému vystupuje dokonce i česká Wikipedie. Všichni okolní státníci se budou divit.

Doufám tedy, že u Tebe jako u správce, který se této věci ujal, naleznu pochopení. Přinejmenším očekávám, že se podíváš na to, co tam po otevření stránky o VK někdo dá. Já budu nějakou dobu na cestách, a nikdo jiný se neukazuje, který by pro určitou dobu zabránil nejhoršímu, a to by znamenalo bohužel poškození dobré pověsti wiki:cz. -- Zbrnajsem 22. 7. 2011, 06:15 (UTC)

Zcela drobna poznamka Chmee, neni tam zadny blog, ten dlouhy clanek "Bahnicti rytiry" vysel v Respektu a tak je i citovan a to, ze pani Tydlitatova to ma se svolenim Respektu na svem blogu, jsem pouzil jenom jako "dostupne online". Franp9am 22. 7. 2011, 06:22 (UTC)

Franp9am nechápe vůbec nic. On tady naprosto úmyslně a celkem dovedně již zneužil Wikipedii k politickému tažení proti prezidentu republiky. Přitom je nutno, po něm opravovat pravopisné chyby. Co je moc, to je moc. Proto jsem v souladu s tím, co napsal Zdenekk2, aspoň vymazal ten strašlivý poslední odstavec, který on vložil. Nemylte se nikdo, kdybych skutečně byl nucen kvůli tomu jít až k soudu, tak by to byl problém, ale ne pro mne. Mně na mé kariéře wikipedisty až tolik nezáleží, abych se neozval proti prvním náznakům rozvracení tohoto demokratického státu pomocí citátů z naprosto nezodpovědných blogů. Časopis Respekt mne rovněž jako zdroj vůbec nezajímá atd. Copak nevíte, že Wikipedii čtou mladí lidé, kteří hned na všechno naskočí a začnou to ještě masově roznášet? Před tím zapojením soudu bych se ovšem obrátil na vyšší sféry české Wikipedie, zda jim to je milé, když se na ní objevují takové neuvěřitelné zlomyslnosti, jaké sem vložil Franp9am. Doufám, že to pro dnešek stačí. Podepsán Zbrnajsem.

Tímto podepisuji znova předchozí příspěvek jako svůj. Mezitím se něco ohledně inkriminovaného článku vyjasnilo, ale ne všechno. Už tam není ten "neonacizmus", aspoň teď ne. Ale stále se mi mnohé formulace nelíbí, obzvláště nálepka "krajní pravice" v souvislosti s VK. Popsal jsem to v diskuzi článku, ale myslím ne úplně dobře a dostatečně. Buď tak laskav a na článek se podívej. -- Zbrnajsem 2. 8. 2011, 16:07 (UTC)

Havlíčkův Brod[editovat zdroj]

Zdar, pořád se tady objevuje nějaká systémová chyba robota, která hází jihomoravské lokality pod AOPK Havlíčkův Brod, např. Stupava (přírodní rezervace). Opravil bych to, ale raději by se na to měl někdo mrknout, kdo to dělal, jestli to není i jinde. Myslím, že tento problém se už řešil.--Don Pedro 22. 7. 2011, 07:27 (UTC)

Fixnut celý okres Hodonín --Chmee2 22. 7. 2011, 09:00 (UTC)

Commonist[editovat zdroj]

Ahoj! Všiml jsem si, že propaguješ Commonista. Já ho zkusil a moc se mi to líbí. Mám jen jeden dotaz: Pod windowsovským oknem mi běží ještě okno DOSovské. To je správně? Nebo něco dělám chybně? (Program přitom funguje správně.) Dík za radu! --Gampe 26. 7. 2011, 10:56 (UTC)

Ahoj, já když spustím Commonist, tak se mi otevře jen ta aplikace jako okno v Javě. Spouštíš tuto verzi a nebo máš jinou? Případně, máš nainstalovanou funkční verzi Javy? --Chmee2 26. 7. 2011, 11:02 (UTC)

Mám nainstalováno toto: Commonist 0.4.28 --Gampe 26. 7. 2011, 11:03 (UTC)

Zkus toho, co jsem sem dal odkaz. Stačí kliknout a dát otevřít. Tím to začne u mne běžet naprosto v pohodě bez jakékoliv instalace. S tou verzí z odkazu nemám zkušenost, takže bohužel asi nepomůžu. Já šel cestou nejmenšího odporu a tohle byla nejsnazší varianta, jak ho začít používat :) --Chmee2 26. 7. 2011, 11:12 (UTC)
PS: Jinak když dám start té verze z odkazu, tak běží taky normálně bez DOSovského okna --Chmee2 26. 7. 2011, 11:13 (UTC)

O.k. Dík! --Gampe 26. 7. 2011, 11:19 (UTC)

Ocenění[editovat zdroj]

„Řád Commons“

Milý Chmee2, s velkou radostí ti uděluji "Řád Commons" a to za lví podíl na propagaci Mediagrantu. Zároveň jsem tě přidal na seznam oceněných. Díky, že ses vrátil do sdružení. :) --Krvesaj 26. 7. 2011, 13:52 (UTC)

Ahoj, děkuji, uvidíme, jestli propagace k něčemu bude --Chmee2 28. 7. 2011, 06:09 (UTC)

Prosím o pomoc[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych tě poprosit o pomoc jako správce. Jde o tuhle záležitost. Ačkoli jsem obsah i zdroje článku doplnil, ŠJů stále změny revertuje, promazává, přidává tam na hlavu postavené subjektivní formulace a snaží se prosadit smazání článku citováním zdrojů, které o daném subjektu nemluví. Řada wikipedistů ho (v diskusi ke článku i pod lípou) upozornila, že je jeho postup špatný a proti pravidlům wikipedie, nicméně on si stále pokračuje ve svém a článek se snaží bez ohledu na názory ostatních zlikvidovat. Pod lípou mi bylo řečeno, že by tohle měl řešit správce, tak se chci zeptat, jestli můžeš nějak zasáhnout nebo mám podat nějakou formálnější žádost. Díky předem --Xth-Floor 28. 7. 2011, 13:34 (UTC)

Ahoj, už to bude potřeba řešit na jiném místě, jelikož byla založena diskuse o smazání. Doporučuji tam do komentářů dopsat to, jak bylo s článkem ŠJůem nakládáno (v podstatě to, co je pod lípou) i s odkazy. Není vhodné, aby nyní správce zasahoval do něčeho, o čem bude rozhodovat komunita. S pozdravem --Chmee2 28. 7. 2011, 13:57 (UTC)

Fotky chráněných území v okrese Kolín[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, právě jsem se vrátil z focení dalších dvou lokalit (neznám lepší nedělní ráno, než se prosekávat mokrými kopřivami v dešti a zpocený se přiblbe usmívat, protože práce v terénu je na tomhle ta nejlepší část :)). Jestli chceš, mrkni na Stébelnatá rula a Lůmek u Bečvár. Koukal jsem pak na seznam chráněných území v okrese Kolín a je jich tam 21. V inventuře projektu ale v tabulce fotek eviduješ těch území 22. Není to jen tvůj překlep? Kazí mi to statistiku okresu ;-) Podívej se na to, prosím, popř. mi tu písni odpověď. Dík. Rád bych časem okres Kolín dofotil na 100%, tak mě to trochu trápí. :) Díky a měj pěkný den. --Krvesaj 31. 7. 2011, 11:11 (UTC)

Ahoj, dle AOPK ČR je jich 21 s tím, že 22 je zaniklá. Takže jsem to fixnul. Díky za echo a bude super, až to bude nafoceno ;) --Chmee2 31. 7. 2011, 11:15 (UTC)

Dobrý článek Boubínský prales[editovat zdroj]

Tak je to tam :) Díky za významné rozšíření hesla a za DČ. :) --Krvesaj 4. 8. 2011, 11:01 (UTC)

Ahoj, díky za echo a žes to dopracoval na DČ :) A napadá mi, tys mne normálně ošidil o kytičku do sbírky! :) --Chmee2 19. 8. 2011, 11:20 (UTC)

Astronomycontest in sweden[editovat zdroj]

w:sv:Wikipedia:Astronomitävling will take you there. /Haxpett 5. 8. 2011, 13:47 (UTC)


Chráněná území v Google Earth[editovat zdroj]

Vytvořil jsem špendlíky do mapy Google Earth KML - jsou to ty, které namají v seznamech žádný obrázek ani odkaz na commons. Vyrobil jsem současně s tím i kompletní seznam všech chráněných území ale ten sem zatím nedávám, neboť jsem na pochybách, zda publikací takové velmi přehledné mapy s uvedením popisu těm chráněným oblastem spíš neublížíme. Až do okamžiku, kdy jsem to viděl, jsem netušil, kolik zajímavých míst je v mém bezprostředním okolí. --Pastorius 27. 8. 2011, 21:26 (UTC)

Ahoj, je to super! :) Díky ti za to. Podobné morální dilema jsem řešil už v dobách, kdy jsem začal o těch územích psát a zakládat ty seznamy, že tak dáváme do ruky snadnou zbraň lidem, co by ta území chtěla poškodit. Na druhou stranu jen informace sama o sobě není zničující, a člověk co bude chtít, tak si to dohledá snadno jinde... Nicméně na tom KLM souboru od tebe je vtipný, jak je v jižních Čechách ta obrovská mezera a podobně i na severu Čech menší mezera v okrese Česká Lípa ;) Jak je hezky vidět, kde už ruka wikipedistova řádila ;) S pozdravem a moc díky. --Chmee2 28. 8. 2011, 09:57 (UTC)

Portál Křesťanství[editovat zdroj]

Ahoj Petře, děkuji za tvůj nový článek kostel Božího Těla (Oreb), který jsem přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžeš:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud tě k tomuto tématu napadne něco jiného, můžeš napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes 24. 9. 2011, 01:05 (UTC)

Ahoj, děkuju ti za upozornění. Přiznám se ale, že jsem ten článek založil více méně néhodně (a že o portálu křesťanství vím), nicméně věnuji se teďka primárně jiným svým projektům (Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území), takže pozvání odmítnu. Necítím se být tou pravou osobou, která by tam mohla s něčím významněji pomoci. Snad jen, ale to už dělám dlouhodobě, snažím se fotografovat různě velké a významné sakrální stavby všude tam, kam se dostanu :) Takže má pomoc je a bude spíše takto skrytá ;) --Chmee2 24. 9. 2011, 06:48 (UTC)
Díky za zprávu. Vůbec nešlo o nějaké „pozvání k významné pomoci“, každý příspěvek je vítaný. Každopádně mě zaujalo to fotografování – pokud bys přidával nějaké fotky s touto tematikou a doplnil je do příslušných článků, bylo by to určitě přínosem. Jestliže bys například získal nějaké fotky kostela, o němž by nebyl článek, prosím napiš do mé nebo portálové diskuse a já bych se v rámci možností pokusil takový článek vytvořit (občas mě taky přiměje k založení nějakého článku skutečnost, že se mi podaří pořídit fotografie dotyčného objektu). Hezký den přeje Fagnes 24. 9. 2011, 09:56 (UTC)
Omlouvám se za vměšování, fotek českých kostelů, o nichž není dosud heslo, je na Commons obrovské množství a stále vkládáme další. Já hlavně pod kategorií Churches in Česká Lípa District.--Zákupák 3. 10. 2011, 12:37 (UTC)

Chráněná uzemí[editovat zdroj]

Chmee2, jsem sklerotický a roztržitý. Nemohu si vzpomenout, kam jsem vlastně ten seznam chráněných území pro google earth nahrál. Můžež mi osvěžit paměť? Rád bych to dal do stejného článku. Díky. --Pastorius 3. 10. 2011, 11:14 (UTC)

Ahoj, viz tvoje podstránka. Díky ti moc --Chmee2 3. 10. 2011, 11:20 (UTC)
Díky. To bych nenašel :) --Pastorius 3. 10. 2011, 17:52 (UTC)
Hotovo. Aktualizace provedena. Překvapilo mě, že se soubor zmenšil téměř o 1/10. Naznačuje to, že se wikipedisté intenzivně věnují focení. Je tak dál. --Pastorius 3. 10. 2011, 21:43 (UTC)
Super, díky ti moc. Ještě mne napadlo pro něco jako statistiku, nešlo by udělat ještě jedno kml, kde by byl pouze rozdíl těch dvou verzí? Že bychom tak mohli získat i mapu nově nafocených území? Budu někdy zase aktualizovat stránku a obrázky s počtem nafocených a tohle by mohl být zajímavý výstup pro lidi a pro případné konference :) --Chmee2 7. 10. 2011, 11:50 (UTC)

Např. Branžovy[editovat zdroj]

Proč tam nikde není Commonscat?--Juandev 3. 10. 2011, 20:30 (UTC)

Vůbec tě nechápu. --Chmee2 4. 10. 2011, 06:29 (UTC)

Už se to vysvětlilo. Nevšiml jsem si odkazu z infoboxu.--Juandev 4. 10. 2011, 18:43 (UTC)

sluneční x Sluneční[editovat zdroj]

Ahoj. Já vím, že psaní výrazu s(S)luneční soustava není úplně jednotné, ale na Wikipedii bychom se asi nějak sjednotit měli. Ačkoliv podle citu i logiky bych volil písmeno velké, Ústav pro jazyk český udává písmeno malé, takže myslím, že toho bychom se měli přidržet. Jan.Kamenicek 11. 10. 2011, 12:17 (UTC)

Ahoj, osobně s tím nesouhlasím a držel bych se vědecké snahy psát Sluneční soustava s velkým S. To, že to ústav pro jazyk definuje bez ohledu na další sluneční soustavy, jelikož mu to ještě nedošlo, je jeho špatná vizitka :) --Chmee2 11. 10. 2011, 15:31 (UTC)

změna místa wikisrazu[editovat zdroj]

Ahoj, jak jsem již avizoval došlo k změně plánovaného místa příštího wikisrazu. Nově to bude v baru roura. Díky za pochopení a těším se na shledání. --Limojoe 14. 10. 2011, 09:45 (UTC)


Pomůžeš mi s Nymburskem?[editovat zdroj]

Ahoj. Po naší debatě ohledně puzzlíků po jednotlivých krajích (v pozdější fázi okresech? ;)) jsem rozšířil heslo Pod Benáteckým vrchem. Má ještě daleko k DČ, proto tě chci poprosit o tvoji kontrolu, rozšíření, typos, popř. poznatky, než to pošlu vůbec k nominaci. Díky, měj pěkný den. --Krvesaj 20. 10. 2011, 17:34 (UTC)

Ahoj, máš nějaké své pískoviště, kam bys to dal a kde bychom na tom mohli pracovat? Napadá mne docela dost možností, jak a co tam ještě změnit. Ale v článku bych na tom nepracoval. --Chmee2 20. 10. 2011, 21:44 (UTC)
Ahoj, překlopil jsem to (i s Utarovými úpravami) na Wikipedista:Krvesaj/Projekty2. Nevšímej si prosím pod článkem těch rostlin, ty tam byly a ještě budou. Dík. --Krvesaj 21. 10. 2011, 06:09 (UTC)

Ahoj. Díky za snahu, ale dovolil jsem si zrušit Tvoji editaci. Jde o všechny herce. Takto by se z textu odkaz na ně vytratil. Jakub Havelka 28. 10. 2011, 21:57 (UTC)

Ahoj. Ta věta po další opravě nedává smysl. Pro vysvětlení, tento odstavec není o encyklopedické informaci o filmu Učitel tance. Jde o informaci o odborném a mediálním působení SUTAP. Uvažuji že doplním do kapitoly Studijní odkazy podnadpisy - mediální propagace, znalost hudby, odborné publikace. Pak bude tento odstavec součástí "mediální propagace". Jakub Havelka 29. 10. 2011, 08:28 (UTC)
Ahoj, věc se má tak, že bys neměl v textu používat hodnotící slova jako excelentní a výborný, pokud nemáš věrohodný zdroj, který toto dokládá. Pokud to děláš, dopouštíš se subjektivního hodnocení, které nemá v encyklopedii místo. Z toho důvodu je opětovně přidané slovo výborný potřeba odstranit a nahradit ho jiným, pokud věta pak nedává smysl. S pozdravem --Chmee2 29. 10. 2011, 08:46 (UTC)

Vyznamenání - Akce 1 + 1[editovat zdroj]

Gratuluji!
Gratuluji!

Ahoj, v rámci skvělé podzimní akce Ti za DČ Řežabinec a Řežabinecké tůně‎ tímto uděluji Wikikytičku. To ovšem není všechno. Jako náš stálý zákazník k tomu navíc (a zcela zdarma) získáváš další uživatelské vyznamenání v hodnotě jedné Wikikytičky. A jediné, co si pro tento úžasný bonus musel udělat, bylo dotáhnout Rovná (národní přírodní památka)‎‎ na stupeň DČ. Přeji mnoho dalších úspěšných editací a těším se na další spolupráci. --1. 11. 2011, 22:52 (UTC), Utar

Ahoj, díky ti moc! Musím říci, že způsob udělení mne vysloveně pobavil a byl vtipný ;) Věřím, že až se přežene bouře pracovních povinností, tak se zas vrátím s dalším heslem a to Chýnovskou jeskyní :) Díky za čas, co jsi věnoval opravám a revizím, článku to hodně pomohlo a prospělo. --Chmee2 2. 11. 2011, 18:09 (UTC)
Jsem rád, že to mělo úspěch. --2. 11. 2011, 18:37 (UTC), Utar

Pozn.: Já jsem ta vyznamenání udělil, ne udělik. --10. 11. 2011, 18:15 (UTC), Utar

Ahoj Chmee, zdravím z Valašska. Dneska jsem jel fotit a vyfotil jsem jednu přírodní památku a dva památné stromy. A hned se chci zeptat na pár věcí:

  1. Kde najdu ten Tracker? (jestli je to někde napsané, tak se omlouvám, ale nemůžu to najít)
  2. Přírodní památka Zubří se nachází na soukromém pozemku i s domem, takže fotografie jsem pořídil jen zvenku a ještě jsem se ptal místních, zda v tom nebude problém. Naštěstí je to jen malá zahrada. Budou takové fotografie postačující? Mám to nahrát nebo smazat?

Památné stromy vapadají celkem dobře, k těm dotaz nemám a pomalu se pustím do nahrávání. --Midi7 30. 11. 2011, 17:49 (UTC)

Ahoj,
odkaz na Tracker je zde. Jak postupovat je ve zkratce popsáno pro změnu zde.
Do dneška jsem se domníval, že všechny chráněný území musí být volně dostupné :) Nicméně u nás panuje svoboda panoramatu, takže bych se focení takto nebál. A určitě je lepší takové fotografie nahrát, než je mazat, jelikož nikdy nevíme, kdo je na co použije. To, jestli budou pro potřeby grantu dostatečné či nikoliv nicméně posuzuje Tlusťa, nikoliv já, takže ti nemohu takto říci, jestli budou či nebudou. Nicméně napiš Tlusťovi do zprávy v Trackeru, jaká byla situace a on určitě k tomu přihlédne v hodnocení. To je prostě život, že se takovéto situace stávají. Jinak díky za zapojení do grantu o chráněných území, budu se moc a moc těšit na další fotografie území a památných stromů (což určitě hodně ocení i kolega Xth-floor :)).
S pozdravem --Chmee2 30. 11. 2011, 21:35 (UTC)
Díky za rady, už je to všechno nahrané, zažádané v Trackeru, doplněné v článcích. :) --Midi7 30. 11. 2011, 23:50 (UTC)

Ahoj, promiň, že zase otravuju, ale ještě se potřebuju na něco zeptat, abych měl jasno:

  1. Když jsem při cestě za památným územím nafotil i nějaké jiné věci v obci, mám to označit šablonou Mediagrant? Přijde mi to jako blbost, označil jsem jen objekty důležité pro projekt.
  2. Když nafotím něco, co mám v dosahu pěšky a nevynaložím na to tedy žádné náklady, mám takové fotky označit šablonou Mediagrant? Do Trackeru, předpokládám, to uvádět nemám.

Díky --Midi7 2. 12. 2011, 06:10 (UTC)

10 vteřin mám za sebou (a to 2x) a ? zní: proč máš uveden v profilu e-mail, když na mejlíky neodpovídáš? --BíláVrána 6. 12. 2011, 21:37 (UTC)

Ahoj, to je docela divné, jelikož mám uveden email, který je funkční a na který normálně reaguji, jak můžou potvrdit lidi např. z české pobočky. A když se dívám, ani ve spam listu nejsi, tudíž nedokážu odpovědět, proč mi od tebe emaily nedochází. Přepošli případně svůj dotaz na zdejší můj nickname + @seznam.cz. Díky a jsem s pozdravem. --Chmee2 6. 12. 2011, 23:56 (UTC)
PS: Teďka jsem udělal test a poslal jsem si email skrze Wikipedii sám sobě a naprosto bez problému došel. Závada tedy asi nebude na mojim přijímači :) --Chmee2 7. 12. 2011, 00:00 (UTC)
Závada může být i na síti. Normálně dojde mail do minuty, ale při přetížení serverů to může trvat hodiny, někdy i dny. Ze zkušenosti vyplývá, že dost závisí odkud-kam mail jde. --7. 12. 2011, 00:09 (UTC), Utar

@ BíláVrána - Ještě mne napadá, nepsal si ty na chmee2@jabber.cz? Jelikož to je primárně něco jako ICQ, nástroj pro online komunikaci, nikoliv email (i když by emaily to umělo taky převádět. Nicméně po testu se zdá, že to jako email nefunguje). Možný by to vysvětlilo to, že na email nereaguji, jelikož nedošel. Zkus prosím poslat tedy email na chmee2(uzenáč)seznam.cz případně použít funkci poslat email skrze Wikipedii. S pozdravem --Chmee2 7. 12. 2011, 08:42 (UTC)

Chýnovská jeskyně[editovat zdroj]

Nezkaž si zuby!

Ahoj, za dobré články se tu běžně dávají kytičky, tys žádnou nedostal. Tak abys nebyl smutnej, za Chýnovskou jeskyni sladká odměna. --Tlusťa 10. 12. 2011, 14:54 (UTC)

Moc ti děkuji. Chvilku jsem se už začínal bát, že to bude další DČ ode mne, který by byl bez kytičky :) A to víš, musím přece rozšiřovat svojí sbírků frček ;)) S pozdravem a s díky --Chmee2 10. 12. 2011, 15:04 (UTC)

Čau, máš kontakt na ty lidi z Wikipedista:Afris. Mohl by jsi je požádat o zpracování jejich zkušeností?--Juandev 12. 12. 2011, 20:20 (UTC)

Ahoj, nemám. Všechny mé kontakty s nimi probíhali přes diskusní stránku toho účtu. --Chmee2 12. 12. 2011, 20:39 (UTC)

Aha. Tak až budeš ty vyhodnocovat, zkus tam napsat něco za sebe.--Juandev 12. 12. 2011, 21:06 (UTC)

Zdravím, upozorňuji, že ŽOK/Geografické šablony pahýlů byl nahrazen obecným ŽOKem/Šablony pahýlů. Jako jednoho z účastníků prvního ŽOKu prosím o přenesení nebo doplnění vyjádření do nově založené žádosti. Děkuji.--Kacir 14. 12. 2011, 20:57 (UTC)

Pexeso - překlad[editovat zdroj]

Zdravím, žádal jste jsi o překlad textu Wikipedie:WikiProjekt_Chráněná_území/Pexeso/en. Když dovolíte, budu Vám ho sem psát po kouskách, když budu mít čas. Je mně jedno, jestli část té práce (na tomto místě) udělá někdo jiný, ale pokud ano, tak tento systém zabrání tomu, abychom dělali zbytečně totéž (kromě nepravděpodobného případu ed. konfliktu). --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 14. 12. 2011, 06:44 (UTC)

Nechtělo by to ten vzorový text rozdělit do více odstavců kvůli čitelnosti? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 14. 12. 2011, 06:54 (UTC)

Opětuji pozdrav :) Díky moc za pomoc, jen tento překlad přenesu na stránku pexesa. Myslím si, že je lepší, ať se pracuje na jednom místě tam a ať klidně i více lidí současně, že se tak může vznikající verze více opravovat. Jinak s rozčleněním nemám problém, případně můžeme text i více pokrátit. Budeme v PDF limitování docela místem, takže čím kratší to bude, tim lépe. --Chmee2 14. 12. 2011, 07:50 (UTC)
Více méně jsem překlad dokončil, teď prosím o odpověď na Wikipedie:WikiProjekt_Chráněná_území/Pexeso/en#Stav_překladu. --Pavel Jelínek (diskuse) 18. 12. 2011, 06:23 (UTC)
Ahoj, díky ti moc, jakmile budu mít delší chvilku volna, tak se na to vrhnu. --Chmee2 18. 12. 2011, 07:52 (UTC)

Na pexesu si odvedl velký kus práce a stále bez vyznamenání?! Musím to napravit. --Tlusťa 21. 12. 2011, 08:34 (UTC)

Ahoj Tlusťo, moc ti díky za uznání a za vyznamenání. Jsem rád, že se nám to povedlo dokončit a vyrobit hezké pexeso. --Chmee2 21. 12. 2011, 10:44 (UTC)

Pravopis[editovat zdroj]

Ano, bylo prijato velmi pozitivne. Moc dekuju za pomoc! Zgrzewa 22. 12. 2011, 20:42 (UTC)

Rádo se stalo. S pozdravem --Chmee2 23. 12. 2011, 11:54 (UTC)
:)))) --Chmee2 24. 12. 2011, 12:22 (UTC)

Zdravím vás, máte e-mail. S pozdravem ♥ K123456  29. 12. 2011, 11:54 (UTC)

Ahoj, tykáme si a klidně to zkus poslat. Můžu se na to podívat a uvidíme, co se bude dát dělat. S pozdravem --Chmee2 29. 12. 2011, 12:01 (UTC)
Jo, já jsem si to hned myslela, že si tykáme. Tak já to do zítřka dodělám a zítra ti to pošlu (nebo možná až v sobotu, uvidím, jestli se k tomu dostanu, snad to nevadí). Chceš to ve wordu nebo v openoffice? Jo, a díky moc. Zdraví ♥ K123456  29. 12. 2011, 12:35 (UTC)

Ahoj, jelikož jsi mi nedal sebemenší příležitost vyjádřit se na IRC, tak se vyjádřím zde. Máme Nový rok, tak učiním i vstřícné gesto. Omlouvám se za zveřejnění jednoho tvého vzkazu, který jsi mi na IRC veřejně napsal a kde mě označuješ za idiota. Nějak jsem reagovat musel a přišlo mi toto rýpnutí mnohem kultivovanější než ti opáčit stejnou mincí. Myslím, že i na IRC se k sobě můžeme chovat slušně. Ano, můžeme se tam mít různé názory, třeba se i pohádat, v žádném případě bychom však neměli sklouzávat ke vzájemným urážkám. Věřím, že i ty uděláš v tom novém roce nějaké vstřícné gesto v této záležitosti. --Jowe 1. 1. 2012, 17:26 (UTC)

Porušovat pravidla IRC kanálu nemá s kultivovaností nic společného. Jedním z jeho hlavních významů je právě funkce virtuálního „posezení u piva“, kde člověk nemusí přemýšlet nad každým slovem, protože počítá s tím, že ho za jednotlivá slova nebude někdo chytat, natož je někde citovat bez kontextu, protože se jedná o pokec neformální a soukromý. A já jsem rád, že si tam mohu od druhých vyslechnout bezprostřední názory, bez nějaké přehnané autocenzury na úkor pravdivosti.--Tchoř 1. 1. 2012, 18:53 (UTC)
Tchoři díky za názor, ale kanál #wikipedia-cs je kanál pro českou Wikipedii. Není to kanál soukromý a nemá ani funkci „posezení u piva“. Tento kanál slouží k dorozumívání mezi online wikipedisty a může tam kdokoliv přijít. Zde si myslím nemají vzájemné urážky své místo. Přesto se za svůj prohřešek proti zvyklostem omlouvám --Jowe 1. 1. 2012, 19:18 (UTC)
Komunikace je soukromá právě tak, jako ta v té diskusi u piva, když je to v rámci podniku, kde si může kdokoliv přisednout. Mluví se s ohledem na to, kdo všechno si zrovna přisedl, a neřeší se, jak špatně by ten či onen útržek hovoru mohl pochopit někdo úplně jiný, kdo tam v tu dobu nebyl a nepřisedl si. --Tchoř 1. 1. 2012, 22:36 (UTC)
Tchoři, napadlo vás někdy, že přestože vy sám se podobných výlevů nedopouštíte (alespoň mi to není známo), tak svým anticenzurním postojem také nepřímo podporujete ty, kteří se osobních útoků, jedovatostí a vandalismů dopouštějí? V takové atmosféře se některým slušným wikipedistům vážně pracovat nechce. Pokud mi na to řeknete, že mě tu nic nedrží, dobrá, gratuluji ke ztrátě dalšího editora. A pokud spoléháte na to, že co se schová na IRC, to oči nevidí a srdce nebolí, tak se dopouštíte velmi hlubokého omylu. O to horší to je, když to potom vyplave na povrch. Uvědomte si, že by se tu vše mělo podřizovat tvorbě encyklopedie a nikoliv transparentnosti za každou cenu, která nahrává tomu, aby tu panovala podobná nálada, jako na diskusích na Novinkách.cz. Když už i tam pochopili, že ty nejhorší výlevy prostě je nutné odstranit a že cenzuře se prostě občas vyhnout nejde. Zdraví Vás raději anonymní --Novoroční Kája 1. 1. 2012, 19:32 (UTC)
Není mi jasné, co mi vytýkáte. Já špinění veřejných wikipedických diskusí kopírováním urážlivých úryvků z IRC komunikace nepodporuji. V čem je to anticenzurní postoj? Odpověď prosím případně do mé diskuse, ať to tu Chmee2mu neplevelíme. --Tchoř 1. 1. 2012, 22:36 (UTC)

Ahoj Jowe. Je mi popravdě jedno, že si zveřejňuješ část mého textu z IRC bez kontextu s následným účelovým zkreslením výroku zde na Wikipedii. Pokud by ses mě zeptal na souhlas s jeho zveřejněním, bez ničeho bych ti toto svolení rád udělil. Nestydím se za své názory a za svou upřímnost.

Nicméně, na IRC jsou pravidla, která jsem já nevymyslel a která jsem ani nesepsal. Když jsem na IRC chtěl začít chodit, musel jsem tato pravidla začít respektovat a podřídit se jim. Dle těchto pravidel uživatelé chtějí, aby se z IRC nevynášelo ven a také, aby se tato pravidla dodržovala a na ostatních vynucovalo. Ty jsi toto pravidlo vědomě a schválně porušil. Nezávisle na tom, že jsi ho porušil zrovna ve spojení se mnou, jsem tě z tohoto kanálu vykázal za porušení tohoto pravidla (stejně by udělal jakýkoliv další OP kanálu). Tudíž záleží na všech uživatelých českého IRC, jestli tě na kanále chtějí zpět, protože si vynášením zradil jejich důvěru v závazek, že budeš respektovat pravidla kanálu. Za sebe ti mohu říci, že mi nevadí, pokud tam opět budeš. Nic osobního proti tobě nemám. Nicméně zrušení banu není na mne, ale na místní komunitě. Pokusím se získat názor ostatních, co si o tvém porušení pravidel myslí a dám brzy (snad) vědět. I když se mi zdá, že se zde na Wikipedii snažíš prezentovat něco jiného jako důvod zablokování, že pochopíš oprávněnost tohoto kroku, co jsi dostal za porušení pravidel komunity IRC. Je obvyklé, že komunity mají svá pravidla a za jejich porušení hrozí tresty. Jsem s pozdravem. --Chmee2 1. 1. 2012, 19:50 (UTC)

Nevím o nějakých sepsaných pravidlech pro IRC, pokud by nějaká existovala snažil bych se o to, aby do nich bylo zaneseno alespoň doporučení používat základní lidskou slušnost a zákaz urážek. Ano, je psáno zde na Wikipedii, že porušení zákazu vynášení může vést až k odepření přístupu. Nikde však není psáno, že následuje okamžitý ban. Chtěl bych tě v této souvislosti i upozornit, že používání informací získaných na IRC k argumentaci zde na wiki se též dá považovat za vynášení. Můj ban mi nevadí z důvodu, že by mi scházelo číst vykecávání na IRC. Jde mi spíš o to, aby se IRC kanál stal místem kde občas člověk pomoc a jsou zde třeba operativně řešeny problémy s Wikipedií. Na plané vykecávání je určen jiný kanál. #wikipedia-cs by se mohl stát i místem, kde by i začínající wikipedisté mohli získat pomoc. Na kanál, který bude sloužit k rozvoji a dobrému chodu Wikipedie bych se vrátil rád, o kanál, kde bude člověk urážen za své názory, zájem už nemám. --Jowe 1. 1. 2012, 20:23 (UTC)

Omlovám se, že jsem Ti přemázl Tvou editaci, v editačním konfliktu jsem pouze překopíroval svou připravenou verzi s referencí a nevšiml se, že předchozí editace se týkala stejné odrážky. Přiznávám se i k laxnímu přístupu k formálním otázkám (nečeské uvozovky) a děkuji za opravu. Ještě jednou pardon. Petr Karel 5. 1. 2012, 10:09 (UTC)

Ahoj, v pohodě, vůbec nic se neděje. Díky za dodání reference, večer se zkusím podívat ještě do knih o motýlech, co mám, ať je tam i nějaká literatura. S pozdravem --Chmee2 5. 1. 2012, 10:16 (UTC)

Czech_WikiProject_Protected_areas_-_concentration_game[editovat zdroj]

Thanks to you, it is a beautiful job. How I can make in order to have a confection? --Archenzo 4. 1. 2012, 21:59 (UTC) P.S.: Please answer me on my it-discussion- page.

Hi!I have already downloded the pdf english version.
I suppose that the Czech version is made with pieces like memory, inside a box it. If yes, please inform me about the price and shipping costs. Thanks. --Archenzo 6. 1. 2012, 15:49 (UTC)

Ahoj, nechtěl bys aspoň trochu rozšířit tento článek, když ses asi nejvíc zasloužil o tento? S pozdravem--Zdenekk2 6. 1. 2012, 06:00 (UTC)

Ahoj, zkusím se na to heslo podívat v bližší budoucnosti, ale musím nyní dodělat report kvůli spolupráci s PřF UK pro Wiki a napsat článek do en.wiki novin s chráněnými územími. Ale dávám si ho do TO DO listu :) Snad se brzy zas začnu věnovat psaní encyklopedického obsahu. S pozdravem --Chmee2 6. 1. 2012, 18:11 (UTC)

Ocenění studentů za CHÚ[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, už jsi uvažoval, jakým způsobem tu oceňovat studenty za práci na CHÚ? :) --Krvesaj 11. 1. 2012, 16:01 (UTC)

Ahoj, přemýšlel a na konci jim pravděpodobně napíši pozitivní komentář s kytičkou do diskuse. Nicméně jako poděkování dostali od Wikimedia ČR pexeso, které jsme v WP:Chráněná území připravili a největší odměnou by mělo být to, že získají zápočet :) S pozdravem --Chmee2 11. 1. 2012, 16:06 (UTC)

změny v organizaci AOPK[editovat zdroj]

Od 1.1.2012 došlo ke sloučení pěti pracovišť krajských správ AOPK se správami CHKO (viz [7]) . Než jsem to zaregistroval, opravoval jsem v některých článcích údaje o orgánech správy (botem původně vložené AOPK Havlíčkův Brod) a buch, už se to jmenuje jinak. Celý název například v JmK je Správa CHKO Pálava a krajské středisko Brno. Takže dotaz - pokud je již v článku uveden orgán správy, opravit ho do nového tvaru či jej raději odstranit? --BíláVrána 16. 1. 2012, 18:46 (UTC)

Ahoj, jj, budeme to muset opravit. Chtělo by to promyslet, jestli by ty náhrady nešly udělat nějak automaticky, například botem. Takže bychom s tím nemuseli trávit náš čas. Jinak já jsem spíše pro nahrazení než pro odstranění. Třeba je to informace, která může někoho zajímat. S pozdravem --Chmee2 17. 1. 2012, 12:07 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

za zapojení studentů do tvorby článků

Zkoumal jsem, jaké vyznamenání ještě nemáš a přišel jsem na tohle. Snad se hodí, zapojení studentů je vlastně propagace wikipedie mimo wiki. Tak Ti přeji, aby se Ti (nejen) v tom projektu chráněná území dařilo. Jinak ty Jizerskohorské bučiny se doladí, já se budu snažit najít další zdroje a zkusím dohledat na katedře ten zdroj, ze kterého hlavně čerpala ta studentka a mrknu se, jak by to šlo citovat. Buď jako monografii nebo sborník (pokud mají jedlotlivé kapitoly uvedené autory). Pokud se to podaří, tak snad by to šlo zařadit mezi dobré články po nějakých menších úpravách. Postupně se pak můžeme pokusit udělat dobré články i u dalších--Don Pedro 17. 1. 2012, 10:58 (UTC)

Ahoj, moc ti děkuji za vyznamenání! Doufám, že to nebyla první a současně poslední spolupráce, které jsem měl možnost se účastnit! Snad budou brzy následovat další s podobným pozitivním výsledkem. S pozdravem --Chmee2 17. 1. 2012, 12:08 (UTC)
Připojuji se s gratulací - výborný příklad. I když je to hodně pracné, pro Wiki veliký přínos. Zdraví --Sokoljan 20. 1. 2012, 12:16 (UTC)
Taktéž moc díky! Věřím, že se nám podaří podobný formát rozšířit i dále. --Chmee2 20. 1. 2012, 20:11 (UTC)

Tak odpověděli ohledně těch Jizerskohorských bučin. Ale nechci to psát veřejně sem. Jestli máš mail, tak napiš na butomus77@seznam.cz a já Ti to přepošlu. Stručně, je to patrně mylné bude to nutné umazat.--Don Pedro 17. 1. 2012, 12:38 (UTC)

Jasné, edituj s odvahou. --Chmee2 20. 1. 2012, 20:11 (UTC)

Páteční rejpání[editovat zdroj]

Se omlouvám za to dnešní rejpání.--Juandev 27. 1. 2012, 14:14 (UTC)

Ahoj, trošku jsem ti fušoval do řemesla, založil jeden pahýl, a dovolil si jej bez zeptání sloučit s heslem Světlík (rybník), je to skoro totéž, snad to nebude až tak vadit. Nevím co by v článku o rybníce bylo jiného, a větrný mlýn klidně může mít vlastní článek. Jinak se budu článek trošku rozšířit, udělat víc fotek, uvidíme, snad to nebude taková hrůza.--Mirek256 5. 2. 2012, 18:45 (UTC)

Co se děčínska týká, připojím jednu maličkost, Babylon a Ponova louka byly zrušené, ale důvod není, že by byla zničené, ale že se nachází 1. zóně národního parku České Švýcarsko, kde přírodní rezervace a 1.zóna národního parku dohromady přestávali dávat smysl. Sice nemám ref, ale chtělo by to do seznamu nějak napsat.--Mirek256 5. 2. 2012, 19:01 (UTC)

Ahoj, moc díky, že ses do toho pustil, budu se těšit na výsledek. Tu dvojici PR jsem do seznamu poznamenal, díky za echo. S pozdravem --Chmee2 6. 2. 2012, 19:13 (UTC)

Portál:Astronomie --Krvesaj 10. 2. 2012, 19:48 (UTC)

Negativní. S grafikou neumím. Kdyby jo, vypadal by WikiProjekt Chráněné území mnohem lépe. Myslím, že grafiku tehdy dělal Jann pro kosmonauty. Zkus jeho --Chmee2 10. 2. 2012, 20:55 (UTC)

Vyznamenání - bonus[editovat zdroj]

Gratuluji!

Ahoj, za dlouholetý odběr našich slunečnic Ti tímto uděluji bonus v podobě Omáčky uznání v hodnotě jedné wikikytičky. Dobrou chuť! --18. 2. 2012, 11:11 (UTC), Utar

Ahoj, moc díky za neotřelé wikivyznamenání. Zařadím ho hrdě vedle Hubičky od Tlusti. Díky moc a snad se mi podaří brzy dopsat další chráněné území. Stále mi jich hodně chybí... --Chmee2 20. 2. 2012, 21:01 (UTC)

Ahoj, zapomněl jsi v inventuře na tento dobrý článek, i když nevím, když jsi řezník dobrých článků, jestli splňuje kritéria na dobrý článek a chystá se vyhlášení této rezervace, Hazmburk a Vrch Hazmburk. Tam je trošku zmatek, dobrý článek je sice o hradu, ale taky dnes nic moc na dobrý článek.(jen tři reference)-:))). Studenti napsali lepší články. --Mirek256 19. 2. 2012, 15:06 (UTC)

Díky, zapomněl jsem na ní. V blízké době udělám aktualizaci mapy a nahraju to tam. Moc díky za upozornění! --Chmee2 20. 2. 2012, 21:01 (UTC)

Wikisraz 20. 2. 2012[editovat zdroj]

Díky za skvělou přednášku na wikisrazu! --Gampe 20. 2. 2012, 20:52 (UTC)

Díky ti. Snad nám to do budoucna pomůže. Jinak PDF s přednáškou jsem ti nahrál na Commons. Používej dle libosti. S pozdravem a díky za Q :) --Chmee2 20. 2. 2012, 21:01 (UTC)

Geology.cz[editovat zdroj]

Ahoj, napadlo někoho spolupracovat s Českou geologickou službou, já jen že má velice hezké popisy geologických chráněných území, další PŘ, která je v mém okolí, je geologická a oni mají velice hezké popisy, viz např. [8]. Jiné kromě geologických nemají.-:)))--Mirek256 21. 2. 2012, 16:01 (UTC)

Ahoj, napadlo. Potkal jsem kdys někoho od nich na jednom veletrhu a nedavno i na jedné přednášce a trošku jsem je oťukával, ale nezdálo se, že by ty konkrétní lidi zatím byli spolupráci nakloněni. Nicméně, třeba je to jen otázkou poslání emailu na správnou adresu. Já jsem zatím na takovou nenarazil, bohužel. S pozdravem --Chmee2 21. 2. 2012, 16:10 (UTC)

Ostřico-rákosová slatina[editovat zdroj]

Ahoj, chce se po vědecký název pro ostřico-rákosovou slatinu. Což asi není možné. Na cs.wiki je toto slovo přesměrováno na mokřad, definice v geologické encyklopedii je Slatina je organický sediment vznikající při zarůstání jezer a říčních ramen a obsahující 50 až 95 % organického materiálu, pocházejícího především z travin. Ostřice a rákos hesla máme. V tomto nejsem schopen vyhovět, podle mě nesmysl.--Mirek256 26. 2. 2012, 13:43 (UTC)

Ahoj, zkus se obrátit na Dona Pedra, jestli nezná pro to nějaký odborný termín. Já bohužel vůbec ne, jsem v tom také naprostý amatér. Snad poradí on. S pozdravem --Chmee2 28. 2. 2012, 16:46 (UTC)

Dobročkovské hadce[editovat zdroj]

Za Dobročkovské hadce uděluji do kolekce.--Juandev 29. 2. 2012, 18:00 (UTC)

Ahoj, moc díky za kytičku a i za recenzi. Tím si mi sebral vítr z plachet a budu muset zas něco napsat, abych měl další želízko v ohni! Nicméně zas to vypadá o trošku plnějc. S pozdravem --Chmee2 29. 2. 2012, 18:05 (UTC)

Nemáš za co. Váhal jsem kvůli těm rostlinným formacím, ale když se do toho kluci pustili, tak to vypadá, že tu časem budou k tomu hesla a dohodnem se jak to v budoucnu řešit.--Juandev 29. 2. 2012, 18:09 (UTC)

Muzeum vidlí[editovat zdroj]

Tak nevím. Píšeš, že "Na Wikipedii jsem přišel rozšiřovat články, šířit informace." A čerstvě přidanou informaci o nové neziskové instituci Muzeum vidlí jsi bez vteřiny přemýšlení smazal, ačkoliv se nijak zásadně nelišila třeba od Národní muzeum. Takže spíš "Na Wikipedii se cítím jako všemohoucí"?
Pěkný večer přeje tápající Vidlák

Zdravím. Muzeum vidlí jsem smazal na základě vložené šablony smazat, kterou tam dal uživatel Miraceti:
(ukázat/skrýt) (rozdíl) 8. 3. 2012, 21:18 . . Miraceti (diskuse | příspěvky | zablokovat) (246 bajtů) ({smazat|reklama})

S jeho závěrem jsem se ztotožnil, jelikož v heslu vyjma adresy a internetového odkazu nebyl žádný encyklopedický obsah. Jestli ale chcete na hesle pracovat a rozšířit ho do encyklopedické podoby s doložením významnosti, rád heslo obnovím a případně Vám pomůžu s upravováním hesla, aby tady mohlo zůstat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 8. 3. 2012, 20:39 (UTC)

Mozzanpivo[editovat zdroj]

Zasloužená odměna

Milý Chmee2, jako obchodní zástupce poraženého v závodě „šup s nim mezi DČ“ mezi dvěma favority mokřiny u Vomáčků vs. vakovlk tasmánský ti (se zpožděním) uděluji právem vybojované, tvé historicky první, Mozzanpivo (pravidlo: 0,5 l pod 30 Kč), tak se při příštím setkání připomeň. Příští bitva se odehraje, až si předem budu jistý svým vítězstvím! :)) --Adam Zábranský (diskuse) 5. 3. 2012, 23:16 (UTC)

Špendlíky[editovat zdroj]

Ahoj. Na stránce Wikipedista:Pastorius/Špendíky Google Earth najdeš odkazy na nové aktualizované špendlíky Google Earth. --Pastorius (diskuse) 17. 3. 2012, 17:28 (UTC)

Moc ti díky! --Chmee2 (diskuse) 24. 3. 2012, 12:01 (UTC)

Náletová dřevina[editovat zdroj]

Ahoj kolego, rád bych se vyjádřil k tvé změně na heslu ,,Náletová dřevina" - v první řadě děkuji za úpravy. Pak jsem se chtěl zeptat, jestli opravdu je vhodné dávat tam tu latinu, navíc jenom to jedno jméno. Nepůsobí to na mě dobře...díky za odpověď, D. Foramen.cranialis (diskuse) 10. 4. 2012, 15:39 (UTC)

Ahoj, dávat tam latinu smysl určitě má, jelikož pokud se nepletu, tak je to botanický úzus, že druhy a rody mají mít v textech latinské názvy. Jsou totiž autoři, kteří se dle latinských jmen orientují lépe, než dle těch českých. A jinak nedal jsem tam to jméno jen v jednom případě, ale v několika, co jsem během čtení našel. Jestli byly všechny či nebyly, to nevím, heslo jsem až do konce nedočetl, jelikož jsem musel jít dělat jiné povinnosti. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 10. 4. 2012, 16:36 (UTC)

Prosba o identifikaci stromů[editovat zdroj]

Zdravím, chtěl bych přispět fotografiemi ze svých cyklistických toulek. Nalezl jsem dva památné stromy. Zde je jejch přibližná poloha. Jeden v centru Plavnice a druhý cca 800 m JV (odhad dle stránky Mapy.cz). Než ale fotografie nauploaduji, potřebuji pomoci s jejich identifikací. Seznam památných stromů v okrese České Budějovice uvádí:

Dub u Kamenného Újezda 2 Kamenný Újezd dub letní &0000000000000470.000000470 103163 26 m vysoký dub letní u pravé strany místní komunikace, před špýcharem dvora Plavnice.
Dub u Kamenného Újezda Kamenný Újezd dub letní &0000000000000495.000000495 103164 22 m vysoký dub letní v údolnici potoka nad rybníkem, cca 500 m JV od centra osady Plavnice.
Dub v Kamenném Újezdě Kamenný Újezd dub letní &0000000000000445.000000445 103162 20 m vysoký dub letní napravo od komunikace Plavnice Plav, asi 200 m SV od centra osady.
Duby u dvora Plavnice Kamenný Újezd dub letní &0000000000000430.000000430 103165 Skupina dvou dubů letních u místní komunikace Plavnice−Kamenný Újezd, asi 150 m ZSZ od dvora Plavnice. Obvody 430 a 365 cm.

Dle seznamu jsem jich polovinu nenašel, ještě se tam někdy vrátím, světelné podmínky také nebyly dnes ideální. Zajímavostí je tu v okolí hodně. Asi jsem vyfotil ten první a druhý, ale jistý si tím vůbec nejsem. Bohužel seznam neuvádí souřadnice GPS. Děkuji. --Jednorožec (diskuse) 22. 4. 2012, 15:49 (UTC)

Ahoj, přizvu do této diskuse kolegu Xth-floora, který je zde na české Wikipedii expertem na památné stromy :) Snad poradí a brzo se podaří najít, které stromy to jsou. Jinak moc díky za fotografie a do zapojení v této oblasti české Wikipedie. --Chmee2 (diskuse) 22. 4. 2012, 19:24 (UTC)
Ahoj. Strom v mapě označený písmenem A je Dub u Kamenného Újezda 2 (číslo 103163). Strom B je Dub u Kamenného Újezda (číslo 103164). Jde tedy o stromy označené zeleným a fialovým puntíkem. Zbývající (pokud ještě existují, poslední záznam, co jsem našel, je 15 let starý) jsem zvýraznil červeným a modrým puntíkem. Pokud by bylo cokoli nejasné, klidně se ptej :-) V seznamu jejich názvy výhledově opravím, správnější by pro 103163 bylo Dub u špýcharu a pro 103164 Dub za Plavnicí. --Xth-Floor (diskuse) 22. 4. 2012, 21:02 (UTC)
Děkuji vám oběma. Takže dle příslušných informací pojmenováno a vloženo. Pokračování příště. Ta mapa je skvělá, díky ní snadno dohledám i ty zbývající stromy, aniž bych musel pátrat. Je tam plno vzrostlých stromů a ta cedule „památný strom“ se snadno přehlédne. Té u toho dubu u špýcharu jsem si všiml jen proto, že začaly padat kroupy, a tak jsem se skryl pod nějaký návěs a díky tomu jsem si toho všiml. Měl jsem ten strom celou dobu na očích. :-) Kde se prosím tyto mapy dají sehnat? --Jednorožec (diskuse) 22. 4. 2012, 23:04 (UTC)
Tady vpravo otevřít mapový projekt, nazoomovat na příslušnou oblast, odškrtnout „chráněná území“ a místo nich zaškrtnout „památné stromy“ plus položku „rastrové podklady“. Myslím, že tam stále nejsou všechny, ale přibývá to :-) --Xth-Floor (diskuse) 23. 4. 2012, 07:35 (UTC)
Výborně, ještě jednou vřelý dík. :-) Odkaz si uložím a příště už půjdu najisto. --Jednorožec (diskuse) 23. 4. 2012, 11:22 (UTC)

RFC Danny B.[editovat zdroj]

Nazdar, jelikož si se také účastnil diskusí ohledně odebrání práv importéra, vizuj, že to uvádím ve svém ŽOKu k Dannymu B.--Juandev (diskuse) 22. 4. 2012, 18:33 (UTC)

Odpověď na diskusi[editovat zdroj]

Ahoj, nechtěl bys odpovědět (pokud víš nebo přesměruj na někoho vhodnějšího) kolegovi zde (zabýváš se výrobou reklamních prostředků)? S pozdravem--Zdenekk2 (diskuse) 24. 4. 2012, 12:06 (UTC)

Ahoj, reklamním záležitostem se nevěnuji a reklamní prostředek vyrábím jen ve spojitosti s WikiProjektem Chráněná území, ale kolegovi jsem tam odpověděl dle svého nejlepšího vědomí. Snad mu to pomůže. Díky za upozornění a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 24. 4. 2012, 12:34 (UTC)

Cedule v přírodních parcích[editovat zdroj]

Ahoj, musel jsem si všimnout, že jsi je odmazal z článků, jako soubory porušující autorská práva. Při jejich pořizování jsem se řídil diskusí zde. Pokud máš jiný názor, přispěj do diskuse, ať nežijeme v omylu.--Dendrofil (diskuse) 30. 4. 2012, 10:42 (UTC)

Ahoj, díky za odkaz. Já chápu argument, že můžeš vyfotit celou desku, pokud je někde trvale umístěna. Co ale moc nechápu, že bys mohl udělat snímek pouze mapy (kterou nakreslila nějaká kartografická společnost) a pak jí někdo dokreslil. Nějak se vnitřně nedokážu přenést přes to, že by ta kartografická společnost souhlasila s tím, že takto uvolnila své dílo pod svobodnou licencí. A přiznám se, že bych byl nerad, kdyby pak byla Wikipedie, spojována s podobnou soudní tahanicí. Osobně se tedy domnívám, že zveřejňování map z tabulí je již za hranou toho, co se v tom konkrétním zákoně myslelo. Ale nejsem právník a ani nemám hluboké vzdělání v tomto směru, takže pokud jiné zdejší autority řeknou, že to je OK (včetně výřezů), pak OK a v tom případě se ti omlouvám za odstranění. Z mého pohledu bych tam ale podobné snímky do článku nedával, pač to je dle mne už porušení autorského zákonu. Jako lepší varianta by mi přišlo nějakou mapu k CHU nakreslit, případně využít nějaký open-source mapy. Takže pokud se mnou nebudeš souhlasit, klidně snímky navrať... Asi až případná první právní bitva rozsoudí, který pohled je ten správný :) S pozdravem a díky za napsání --Chmee2 (diskuse) 30. 4. 2012, 19:02 (UTC)
Dík za reakci. Na těch fotkách samože nebazíruju. (Doufám, že dodám lepší.), alespoň u PP Bobrava - mám to na dohled. A jurista taky nejsem, takže to vracet nebudu, pokud je pochybnost. --Dendrofil (diskuse) 30. 4. 2012, 19:23 (UTC)

Lípa v Kozlovicích[editovat zdroj]

Ahoj, rád by Tě upozornil na fotografie lípy v Kozlovicích se žádostí o Tvé vyjádření k jejich kvalitě v příslušném ticketu, za což Ti předem děkuji.--Jan Polák (diskuse) 3. 5. 2012, 00:03 (UTC)

Díky za provedenou kontrolu. --Jan Polák (diskuse) 3. 5. 2012, 19:44 (UTC)
Ahoj, tvé díky musím odmítnout :) Jelikož já jsem se k tomu ještě ani nedostal a je to vyřešeno. Předpokládám tedy, že to udělal Tlusťa, který je garantem toho projektu :) Takže takto virtuálně tvé díky přesměruji na něj. Jsem ale rád, že už je to vyřešeno a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 5. 2012, 19:49 (UTC)

Vápenka (přírodní rezervace)[editovat zdroj]

Ahoj, až budeš mít čas, koukni, prosím, na (nejen :D ) geologickou sekci článku Vápenka (přírodní rezervace). Článek se snaží získat DČ. Díky --9. 5. 2012, 18:17 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, přečetl jsem to, opravil pár překlepů, ale celkově to dává smysl. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 5. 2012, 12:42 (UTC)
Dobře, díky. --11. 5. 2012, 13:25 (UTC), Utar (diskuse)

Jeden pytel[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Snad se tě ta věta příliš nedotkla, mohl jsem být politicky korektnější a napsat "řada správců". Jan.Kamenicek (diskuse) 10. 5. 2012, 13:13 (UTC)

Šlo mi o výsledek AfD. Vzhledem k námitce na Diskuse s wikipedistou:BobM mě klidně revertuj a vyhodnot sám. Díky. --Wikipedista:BobM d|p 11. 5. 2012, 12:38 (UTC)

Ahoj, díky za zprávu. Já jsem to pak zkoumal a všiml jsem si, žes to mazal s tím ohledem. Uvidíme, jak se to nakonec vyvine a co z toho zbyde. Nicméně to doporučuji pak řešit v celku a ne takto po jednom. Bude to rychlejší a přehlednější. S pozdravem a pěkný víkend --Chmee2 (diskuse) 11. 5. 2012, 12:39 (UTC)

Vidím, že edituješ. Měl by jsi chvíli čas mi zodpovědět pár dotazů na IRC?--Juandev (diskuse) 3. 6. 2012, 17:51 (UTC)

Ahoj, v době tvého příspěvku jsem již nebyl u PC, nicméně k IRC se dostanu špatně, použij případně email či diskusi tady v závislosti na tom, jak moc se chceš ptát veřejně. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 5. 6. 2012, 07:31 (UTC)

Na Plachtě 3[editovat zdroj]

Dobrý den, upozorňuji na nově vzniklé chráněné území. S pozdravem --Martin Kotačka (diskuse) 4. 6. 2012, 13:49 (UTC)

Dobrý den (co takle raději ahoj? :) ) díky za upozornění, zanesu ho do tabulky, pokud mne někdo nepředběhne :) --Chmee2 (diskuse) 5. 6. 2012, 07:30 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Ahoj. Již delší dobu zvažuji přejmenování svého účtu na prostější Mates (protože mi tam ta čísla už trochu štvou :-)). Při prohledání veškerých editací z účtu takového jména mi to na commons vyhodilo tebe s přesměrováním + jednu jedinou editaci na en (ale ta nevím jestli je tvoje). Nicméně toto mi zas ukazuje nula globálních účtů. Tak nevím, jestli žádat o uzurpaci, nebo ne. Tedy uzurpaci, také se chci zeptat jestli ten nick ještě někdy používáš. Zdraví --Mates245 (diskuse) 25. 6. 2012, 20:57 (UTC)

Lze editovat více projektů pod stejným jménem bez globálního účtu. Jen ty účty nebudou propojené, což ale navíc při Pamatovat si mne 30 dnů ani nepoznáš. --25. 6. 2012, 21:24 (UTC), Utar (diskuse)
Ahoj Mates245, nejsem majitelem toho účtu a není to můj účet. Znám osobně člověka, komu ten účet patří, můžu se té dotyčné osoby optat, jestli ti nechce účet uvolnit. Nicméně já sám o tom rozhodovat nemůžu. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 25. 6. 2012, 21:25 (UTC)
@Chmee2:To bys byl hodný, ale stejně, to se musím nechat přejmenovat na všech projektech zvlášť? navíc podle toho jednoho nástroje ten účet ani neexistuje (jde to nějak jednodušše vysvětlit?). A jak říká Utar, mně na tom propojení zas tak nezáleží, protože se na jiných projektech téměř nevyskytuji. Každopádně díky za ochotu. --Mates245 (diskuse) 25. 6. 2012, 21:32 (UTC)
To je tím, že účet Mates byl založen ještě v době, kdy jednotný účet neexistoval. A když se jednotný účet zavedl, tak si majitel účtu nepožádal o rozšíření svého účtu celosvětově. A žádat o přejmenování bys všude nemusel, pokud to dobře chápu. Přejmenoval by ses na české Wikipedii a pak udělal SUL (globální účet) a všude tam, kde by to nijak nekolidovalo, bys v ten moment měl ten účet. Na místech, kde by to kolidovalo, tam bys musel asi žádat o usurpaci účtu ručně, pokud se to nějak za poslední dobu nezměnilo. Jak už nejsem byrokrat, tak to zas tak moc do detailu nesleduji, protože to není pro mne priorita :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 25. 6. 2012, 21:55 (UTC)
Ok. Asi si to zítra zařídím. Mně na tom stávajícím nejvíc štve jeho nesklonnost v čj :-), jinak by mi to bylo dosti jedno. S pozdravem --Mates245 (diskuse) 25. 6. 2012, 22:16 (UTC) A teď jsem ještě našel [9] a [10]. Tak s tím asi počkám, zda-li se nějak vyjádří původní majitel účtu (jak jsi říkal, že ho znáš) a pak asi budu muset stejně žádat o tu uzurpaci. Zdraví --Mates245 (diskuse) 25. 6. 2012, 22:22 (UTC)
Ahoj, s Mates jsem si psal a proti změně názvu nic nemá, prosí o přejmenování na user:Marchetka. Takže až budeš prosit byrokraty, tak ať ten účet přehodí na toto. Jinak z toho výpisu si myslím, že má účet jen na Commons a na cs.wiki, na zbytku budeš muset žádat zvlášť pravděpodobně. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 27. 6. 2012, 10:31 (UTC)

Commonist – funguje?[editovat zdroj]

Ahoj, funguje Ti nástroj Commonist, nebo je chyba jen „na mém přijímači“? --Jan Polák (diskuse) 2. 7. 2012, 11:20 (UTC)

Ahoj, včera mi fungoval (úspěšně jsem nahrával) a i dnes se tváří v pohodě (načte se). Zkus si ho případně uložit na disk a běžet z počítače, případně z netu (prostě opačně, než tak děláš obvykle). Snad to pomůže. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 7. 2012, 13:05 (UTC)
Díky za tip, večer – až budu doma – to zkusím. --Jan Polák (diskuse) 2. 7. 2012, 13:10 (UTC)
Ahoj, zkoušel jsem obě možnosti, leč ani jedna nevedla ke zdárnému cíli. Vždy se jen zobrazila tato hláška:

--Jan Polák (diskuse) 2. 7. 2012, 23:19 (UTC)

Hm, zajímavé, zkoušel jsem nyní opět adresu a běží to v pohodě. Problém se tedy zdá spíše u tebe. Doporučil bych zkusit odinstalovat a nainstalovat Javu na počítač, jestli náhodou není problém v tom. Případně zkus napsat na Commons na stránku s Commonistem, třeba tam někdo kvalifikovaný poradí. Mé technické znalosti jsou bohužel na to moc nízké. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 7. 2012, 08:00 (UTC)

Diskuse o smazání[editovat zdroj]

Wikipedie:Diskuse o smazání/Kategorie:Rekordy a kuriozity. --Elm (diskuse) 15. 7. 2012, 22:17 (UTC)

Ahoj. Prosímtě, nevěděl bys, co to bylo za text, o kterém na konci hesla Mars (planeta) mluví šablona astro.pef:

Tento článek obsahuje text (GFDL) ze stránky z webu http://astro.pef.zcu.cz/.

Žádný z odkazů v šabloně totiž nefunguje. Díky. Jan.Kamenicek (diskuse) 17. 7. 2012, 21:50 (UTC)

Chmee2 tady není a mě nutí (ani se neptej jak) odpovídat za něj. Bývaly to stránky Západočeské univerzity, jejichž autoři dovolili přebírání obsahu. Původní obsah je ve web archivu a to včetně povolení. Trochu jsem zapátral a zjistil jsem, že to přesunuli na jinou adresu, povolení však zůstalo. Dále přebírat jen pod licencí GFDL bohužel nepůjde, přebírání obsahu dostupného jen pod GFDL není přípustné.--Tlusťa 18. 7. 2012, 07:46 (UTC)
Moc díky! Jan.Kamenicek (diskuse) 19. 7. 2012, 22:06 (UTC)

Historie světa[editovat zdroj]

V roce 2009 jsi smazal redirect Historie světa -> Historie lidstva (-> Dějiny lidstva).

Smím ho znovu založit? Domnívám se totiž, že právě tam může někdo hledat celkový přehled dějin. Z téhož důvodu jsem ještě předtím založil redirect z Dějiny světa. --Pavel Jelínek (diskuse) 25. 7. 2012, 10:27 (UTC)

V souladu s úvodem této diskuse odpovídám za Chmee2 (musím). Jasně že ho klidně založ, pokud máš pocit, že je přínosný. Tak to tady přece funguje. Podle historie smazaného mi není jasný důvod jeho smazání, uvidíme. --Tlusťa 25. 7. 2012, 10:58 (UTC)

Kontakty na média[editovat zdroj]

Obdivuji představu, že současná česká média otisknou nějakou reklamu zdarma! Znám nějaké novináře, i když asi ne z těch správných médií (elektrotechnické časopisy) a risknu to se jich zeptat. Ale netuším, proč by někdo otiskoval reklamu zdarma, když ho ta reklama živí. Z toho, co zaplatí předplatitelé a kupující někde u novinového stánku se stěží zaplatí vytištění a distribuce. Články se musí zaplatit odjinud. Sám jsem si naběhnul, když jsem na svých známých (!) loudil, aby to, co už prodali do několika časopisů lehce přepsali a dali na Wikipedii. Jednoznačné odmítnutí a dost ošklivé pohledy. Přesto přeji akci s chráněnými územími úspěch. Leotard (diskuse) 3. 8. 2012, 15:11 (UTC)

Ahoj, předem moc díky za pokus se jich zeptat. Vůbec nevadí, že by to jsou lidé i z elektronických periodik. Našim cílem je dostat reklamu na různá místa a mít tak možnost oslovit různé skupiny. Ano souhlasím, že představa, že se nám povede získat prostor v komerčních tištěných periodikách je nízká, ale zkusit se to musí :) Jsem optimista a uvědomuji si, že Wikipedii používá ke svému životu dneska už každý. Většina lidí si taktéž uvědomuje, že je zdarma a co jsem se setkal, spousta z nich se pak jako „revanž“ snaží různě pomoci, když je potřeba. Takže dle mého zde malá šance existuje, že by se nám mohlo povést do médií proniknout... Když už nic, za pokus to určitě stojí :) --Chmee2 (diskuse) 4. 8. 2012, 05:12 (UTC)
Zkuste na oplátku nabídnout pexesa :D . --4. 8. 2012, 07:30 (UTC), Utar (diskuse)
Doufám, že si rozumíme. Elektrotechnické časopisy jsou takové, které se zabývají elektrotechnikou a píší o elektrárnách, elektromobilech, kabelech, zásuvkách, vypínačích …. Jen některé z nich existují v elektronické podobě na netu. Některé kupodivu existují stále jen v papírové tištěné podobě. Chtěl jsem tím doložit, že existuje větší než velké množství médií (lhostejno zda tištěných nebo elektronických), jejichž záběr je daleko od tématu chráněných území. Přestože nějaké novináře píšící do těchto tiskovin znám a zeptám se, je mi jasné, že úspěch moc nehrozí. Leotard (diskuse) 4. 8. 2012, 08:49 (UTC)

Metamorfní facie[editovat zdroj]

Ahoj, článek byl zařazen jako ČT, neškodilo by ho ale provést ještě pár úprav. Obrázek jsem předělal do svg, ladím detaily. Mohl bys něco málo doplnit k té sekci Facie epidotických amfibolitů? A napsat, kde na tom obrázku by se měla nacházet, abych ji tam mohl vyznačit? Jednotlivé facie jsou očíslované, aby se lépe dělaly překlady obrázku. Ještě mne napadlo, zda pro přehlednost nevyčlenit ze všech těch částí ty indexní minerály, podobně jako je uveden ten tlak a teplota; uvidíme. Mohl bys na ten článek ještě kouknout, přece jenom se tam dva roky nic moc nedělo? Díky --1. 9. 2012, 13:43 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, díky za důvěru. Osobně bych byl mnohem radši, kdyby případně byl článek odsunut někam dále do zadu, například na říjen. V září nebudu mít vůbec čas se tomu věnovat, mám moc práce s jinou aktivitou tady na Wikipedii i v reálném životě. Nemůžu ti tedy nyní slíbit žádnou pomoc. V říjnu by to mělo být u mne volnější a pak bych se na to zkusil případně podívat. S pozdravem a sorry --Chmee2 (diskuse) 2. 9. 2012, 19:36 (UTC)
Obrázek nahrán a přidán do článku, ještě to zvážím, ale dal bych ho i do toho výcucu pro ČT. Dobře, MF jsem vrátil do návrhů, zastoupí je Romantismus. Když by se to povedlo, mohl bys zkusit udělat z MF nejdříve DČ. --3. 9. 2012, 09:17 (UTC), Utar (diskuse)
Díky. Jen DČ z toho určitě dělat nebudu :) Bylo by to dost práce a dneska se věnuji už jiným věcem a času je málo. Takže k tomuto se fakt nedostanu. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 9. 2012, 11:10 (UTC)

ad "Zajímavý nápad", jak přitáhnout lidi na menší projekty[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem tu tvou nabídku probíral s několika stálými uživateli Wikislovníku. Ač v principu nejsme proti nějaké propagační akci (já sám jsem už dřív uvažoval o akci pro wikipedisty bez hmotných cen), při navrhovaném principu, který podporuje kvantitu se obáváme především toho, že by mohlo docházet k zakládání velkého množství hesel minimální informační kvality, popřípadě k vytěžování slovníků, čímž by hrozilo i porušení autorského práva. Na slovníku chybí hodnocení kvality jednotlivých hesel a stanovení minimálního přijatelného rozsahu také není vzhledem k jazykovým nuancím jednoduché. V principu pokud by se měla na slovníku konat nějaká akce s fyzickými odměnami, muselo by se to celé velmi dobře promyslet a nastavit a to jak s ohledem na potřeby slovníku, tak i z hlediska požadavků pořadatele.

Z trochu jiného soudku, v prosinci anglický Wikislovník (a tedy celý Wikislovník jako projekt) oslaví desáté výročí založení, k této příležitosti by mohla pobočka v rámci svých propagačních aktivit trošku seznámit veřejnost s Wikislovníkem (a případně i ostatními sesterskými projekty), alespoň v podobě nějaké hezké tiskové zprávy. Já sám s tvorbou takových věcí nemám zkušenosti. --Reaperman (diskuse) 2. 9. 2012, 18:16 (UTC)

Ahoj Reapermane, díky ti za odpověď. Předně bych chtěl zmínit, že můj příspěvek nebyl žádný konkrétní návrh, spíše jen postřeh, co zkusili jinde a co jim dost fungovalo. Chápu vaše obavy a souhlasím, že by se případně muselo něco takového skutečně dobře vymyslet a nastavit. Osobně neznám Wikislovník natolik, abych tam podobnou věc pasíroval, to by muselo přijít od místní komunity. Nicméně, zdá se, že tady bude prostě možnost využít část prostředků v řádově pár tisících k čemukoliv. Takže kdyby vás něco napadlo, rád to zkusim v pobočce podpořit.
Osobně taktéž se psaním tiskových zpráv žádné zkušenosti nemám. Můžu se ale pokusit pak s tvou/vaší pomocí nějakou připravit a jménem sdružení to rozeslat na patřičná místa (kam to poslat, to ve sdružení je známo). Jaký je pak ohlas je ale vždy věštění z křišťálové koule. Bylo by velice užitečné, kdybys někde v bodech napsal to, co chceš v tiskové zprávě mít. Např. 5 bodů, co je důležité, proč atd. a s tou omáčkou okolo ti pak rád(i) pomůžeme a zkusíme zajistit její poslání do světa.
S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 9. 2012, 19:33 (UTC)
Zajímavé.--Juandev (diskuse) 2. 9. 2012, 19:34 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Ahoj. Hranice 10k souborů na Commons je úctyhodná a já jsem rád, žes ji překonal. Udělalo mi to velikou radost, že se aktivně rozjeli i lidé, kteří dbají na kvalitu spíš než kvantitu. Doufám, že při tom natáčení editujcích divočáků na nás i nadále nezapomeneš a budeme moct sledovat další tvoje přírůstky pro encyklopedii. Příjmi tedy mé upřímné poděkování (vyznemanání ti neudělím, už si všechna od ostatních dostal ;-) a dalšímu focení zdar :-) --Aktron (|) 4. 9. 2012, 12:53 (UTC)

Ahoj, díky ti za poděkování. Určitě budu pokračovat ve fotografování i nadále. Pravděpodobně i více, než samotnému psaní. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 4. 9. 2012, 12:55 (UTC)

Přednáška pana Kance a spol.[editovat zdroj]

Ahoj, díky za zveřejnění nahrávek. U toho pana Kance je ale na začátku a asi na 17. vteřině nějaký pisklavý zvuk, který v těch zbylých dvou není. To je nějaká porucha nebo to tam má být? --8. 9. 2012, 13:58 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, je to i v surových datech, které jsem konvertoval do ogg souboru. Tudíž s tímto zvukem to bylo již produkováno, respektive dodáno. Nevím, jestli to je porucha či to tam má být. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 9. 9. 2012, 09:51 (UTC)

Kontrola[editovat zdroj]

Ahoj, když Tě vidím, pls skoukni Nuvvuagittuq greenstone belt po odb. stránce/terminologie/název atd. Dík--Horst (diskuse) 3. 10. 2012, 18:44 (UTC)

Ahoj, koukal jsem na to dneska a ptal jsem se kolegy, jak tomu říkat česky a našel ten mnou uvedeny termín v jedné odborné knize. Tak bych se držel asi toho. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 4. 10. 2012, 19:58 (UTC)

Ahoj, opravila jsem provizorně jednu špatně udělanou referenci u Marsu ("Vzdálenost od Země se v průběhu oběžné doby mění v rozmezí mezi 56 milióny až 400 milióny kilometrů v pravidelném cyklu 17 let ..."), která dělala v textu ošklivou červenou hlášku, zkoukni si to a kdyžtak to oprav, jak to má být správně :) --sandwort (diskuse) 8. 10. 2012, 22:59 (UTC)

Náhled − zrušení editace[editovat zdroj]

Ahoj, co prosím na tomto vadilo? --Marek Koudelka (diskuse) 11. 10. 2012, 17:33 (UTC)

Ahoj, vůbec nic. Já jsem se uklikl, když jsem přehazoval okna (nevýhoda rychlého správcovského revertu). Pak jsem tu editaci po sobě nesprávcovským revertem vracel, ale koukám, že tam se to pro mne z neznámého důvodu neuložilo :( Myslel jsem si, že jsem to tedy napravil a ono ne. Omlouvám se ti za to, nebyl to zlý úmysl. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 10. 2012, 17:45 (UTC)

Narazil jsem na heslo Klášter Jablonné v Podještědí, kde nedávno kdosi vložil bakalářskou práci. Nevím zda to prošlo OTRS a mazat to jen tak nechci. Prosím o kontrolu. Dík--Zákupák (diskuse) 28. 10. 2012, 10:42 (UTC)

Díky za echo, nicméně já nemám přístup do OTRS, takže to nemohu tam zkontrolovat, jestli to tak je či není. Napíšu ale někomu, kdo ten přístup má, ať se na to podívá. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 28. 10. 2012, 11:06 (UTC)
Vyhledávání "Jablonné" ani "Slabý" v OTRS neodhalilo žádnou stopu, takže to je copyvio. --Zirland (diskuse) 29. 10. 2012, 06:33 (UTC)

Ahoj ☺, reaguju na Tvoji poznámku "už nikdy psát článek ve Wodu". Klidně můžeš, ale musíš si být vědom toho, že některé znaky buď musíš zkopírovat z wikikódu, nebo se naučit jejich psaní v ASCII kódu. Pro uvozovky Ti Alt+34 dá tohle: ". ☺ Měj se--Feťour (diskuse) 4. 11. 2012, 11:58 (UTC)

Díky za zprávu :) Radši se ale budu držet toho, co jsem psal a Word nepoužívat :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 4. 11. 2012, 12:31 (UTC)

Slíbený email[editovat zdroj]

Jaks sdělil pod lípou, pošli mi ho na email matej.box@seznam.cz, hned jak budu mít zítra čas, podívám se na něj. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 1. 11. 2012, 18:24 (UTC)

Díky, máš ho tam. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 11. 2012, 18:26 (UTC)
Tak ověřen, ale nikde na internetu výskyt, takže můžeš článek Dishonored obnovit. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 3. 11. 2012, 15:40 (UTC)
Obnovil jsem. S pozdravem a díky za kontrolu --Chmee2 (diskuse) 4. 11. 2012, 12:31 (UTC)
Díky za Portál počítačových her. Na článek se podívám a napojím ho. --4. 11. 2012, 19:35 (UTC), Utar (diskuse)

Články k recenzi - Hostivické rybníky[editovat zdroj]

Stránka Hostivické rybníky je podle úvodní šablony stále ve výstavbě. To jí (aspoň prozatím) z recenzního procesu diskvalifikuje. Aspoň tedy pokud jsem správně četl pravidla? --Vachovec1 (diskuse) 4. 11. 2012, 21:08 (UTC)

Ahoj, můžu se zeptat jaká pravidla a proč by to mělo stránku diskvalifikovat? Dobrý článek je označení pro kvalitní článek, které může udělit kdokoliv jakémukoliv článku (a kdokoliv ho může zase jakémukoliv článku sundat). V obou případech platí, že by proto měl mít člověk dobrý důvod a já ten důvod mám, to heslo je pěkně napsané a kvalitní. A že je stále ve výstavbě? Však to nevadí, právě proto je dobré napsat připomínky k heslu do diskuse, jelikož aspoň na nich bude moci autor zapracovat. Heslo jsem četl a větší výhrady nepředpokládám, že tam někdo objeví. A ty drobnosti, co tam budou, se opraví tak jako tak a bude jen dobře, když se na ně upozorní.
A té šablony Studenti píší Wikipedii bych se tolik dogmaticky nedržel. Je to stále Wikipedie a studenti budou spíše rádi, když jim pomůžeme a budeme opravovat chyby v kódu, vést je k dobrému heslu a můžu garantovat, že na jejich hodnocení to nebude mít vliv, když jim s tímto pomůžeme. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 4. 11. 2012, 21:14 (UTC)
Tady se píše - neobsahuje dlouhodobě neřešené údržbové šablony (Stabilita). No, dejme tomu. Článek je to v každém případě pěkný, nějaké ocenění by si skutečně zasloužil. --Vachovec1 (diskuse) 4. 11. 2012, 21:34 (UTC)
Údržbové šablony jsou šablony z Kategorie:Šablony pro údržbu Wikipedie, tedy šablony typu Neověřeno, Kategorizovat, Vyhýbavá slova… --4. 11. 2012, 23:21 (UTC), Utar (diskuse)

Skočický hrad[editovat zdroj]

Řád České republiky
Řád České republiky

Milý Chmee2, chtěl bych Ti tímto ještě jednou poděkovat za moc pěkný článek Skočický hrad, kterému jsem udělil stříbrný puzzlík. České místopisné články, tím spíše o chráněných územích, mne jako geografa velmi těší. Zároveň bych Ti rád, za Tvůj dlouhodobý přínos v oblasti článků o chráněných území, ale i za práci na souvisejícím wikiprojektu a spolupráci s PřF UK, díky níž jsou další spousty článků vylepšovány, udělil Řád České republiky. Jak čas dovolí, tak kouknu i na Hostivické rybníky a budu se těšit na další články k recenzi :) --Faigl.ladislav slovačiny 11. 11. 2012, 09:21 (UTC)

Ahoj, díky ti moc za povýšení Skočického hradu mezi dobré články a současně moc díky za řád. Velice mne potěšil. Taktéž doufám, že brzy bude jako dobrý článek další chráněné území, ať už ode mne či od studentů. Já jen ale musím prve dopsat na DČ motýlka, co zrovna píšu :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 11. 2012, 09:29 (UTC)

Jak přilákat nové editory na Wikipedii[editovat zdroj]

K Tvému příspěvku na konferenci (bohužel budu mít v sobotu práci a nepřijdu). Pro mne je zásadnější otázka jak některé editory udržet. Moje zaujetí prací na nesporně úchvatném díle se postupně vytratilo po několika diskusích (například http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_k_Wikipedii:V%C4%9Brohodn%C3%A9_zdroje#Odstra.C5.88ov.C3.A1n.C3.AD_neozdrojovan.C3.BDch_informac.C3.AD ). Pokud se bude demokracie wikipedie vyžívat v rovnicích Uživatel student IT = Uživatel profesionál v odboru ANEBO Odkaz na novinový článek = Odkaz na odborný zdroj, pak se mezi editory odborníci dlouho neudrží. Jistě můžu vylepšit i založit spoustu článků mimo svůj obor, ale po několika revertech odborných článků už nemám motivaci sdělovat cokoliv, čemu OPRAVDU rozumím. Jestliže novinář chybně přepíše tvrzení odborníka, je to ověřitelný zdroj. Pokud odborník totéž napíše přímo, je to vlastní výzkum. Pokud mám svou odbornost dokazovat hledáním relevantních zdrojů - tož si budete muset připlatit :))))) --DRobert (diskuse) 13. 11. 2012, 13:07 (UTC)

Ahoj, díky ti za podnět. Určitě bude dobré tam podobnou věc zmínit. A jinak máš pravdu, občas je to skutečně složité dokazovat něco, u čeho novinář či nějaký autor knihy udělá chybu. V takovém případě je skutečně nejlepší se odkazovat na odbornou literaturu v impaktovaných časopisech (a to i přes to, že jsou placené, takže pro většinu lidí nedostupné), jelikož to je mnohem více autoritativní zdroj než pak ten, kdo to přebírá (a zanáší případně chyby). Na druhou stranu, existuje ještě jedno řešení, pokud se zdroje rozcházejí a to napsat: "Ponožka má modrou barvu dle zdroje A, kdežto zdroj B tvrdí, že má barvu fialovou". Chápu, že se tím neodstraní ta chyba, co některý jiný autor zanesl, ale aspoň se dává čtenáři možnost na tu chybu upozornit a umožnit mu se rozhodnout, kterému zdroji bude více věřit, dát mu tedy možnost volby.
A jinak neztrácej s námi trpělivost a hlavu :) Bývá to tady někdy těžké a silně demotivující, ale je potřeba se nad to zkoušet nadnést a pokračovat v práci. On jí totiž neocení tolik kolega wikipedista, jako náš čtenář. A u něho je bohužel blbé to, že jeho díky je většinou naprosto anonymní, takže člověk má pocit, že to dělá jen tak pro nic za nic. Ale tak tomu není! Takže vydrž a díky za úsilí, co zdarma Wikipedii dáváš! :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 13. 11. 2012, 13:43 (UTC)
Díky za vstřícnost, ale bohužel to nelze přejít. Pokud opravím chybu a ta je opět revertována anonymem ... Strýček lékař, záchranářská praxe - jak se s nimi mám dohadovat - pokud se zaštítím svým titulem a praxí, nic to neznamená. Nejde o novináře, jde o to, že berete editory jednoho jako druhého, anonyma stejně jako profesionála v oboru. --DRobert (diskuse) 13. 11. 2012, 14:40 (UTC)
To je „bohužel“ úděl Wikipedie, že zde dosažený stupeň vzdělání nic neznamená a stejně tak zkušenosti v oboru. Zde si je skutečně každý roven. Na druhou stranu, pro tebe, jako experta, je mnohem snazší dohledat správné zdroje, které budou potvrzovat tvé závěry. V takovém případě se je neboj k tebou přidávané informaci doplnit. V takovém případě totiž informace nikdo odstraňovat nebude. Je to nejlepší cesta, jak postupovat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 13. 11. 2012, 18:19 (UTC)

Klíněnka jírovcová[editovat zdroj]

Wikikytka
Wikikytka

Ahoj Chmee2. Uděluji ti tuto Wikikytičku za článek o Klíněnce jírovcové, aneb proč některé stromy opadávají už v srpnu. Za zvlášť přínosnou editaci v budování DČ považuji tuto (ano, i já mám rád když nám články rostou především objemově do délky), ačkoliv víc práce je určitě v tom upravit dlouhý článek tak, aby měl smysl, než napsat dlouhý text. Mimochodem... tak přemýšlím, jestli bych si nepřeložil něco z oblasti, odkud se k nám klíněnka nastěhovala :-) --Aktron (|) 21. 11. 2012, 11:25 (UTC)

Buď zdráv. Vzhledem k tomu, že už nejsou žádné další připomínky, ale především hlavně kvůli tomu, že se jedná o vydařený článek, jsem klíněnce připíchl stříbrný puzzlík. Jen houšť! :) --Faigl.ladislav slovačiny 21. 11. 2012, 12:03 (UTC)

Ahoj vám oběma, moc díky za kytičku, jsem moc rád, že klíněnka se stala dobrým článkem. Dalším motýlem, co tento titul má. Snad se brzy zas dostanu k tomu, abych napsal další dobré heslo :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 11. 2012, 19:41 (UTC)

Nový přehrávač[editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si před pár dny, že jsi Pod lípou psal zmínku o novém multimediálním přehrávači na Wikipedii a dnes jsem na The Jerusalem Post zjistil, že celé to běží na izraelské technologii :-) --Faigl.ladislav slovačiny 24. 11. 2012, 21:36 (UTC)

Až budete mít náladu, reagujte prosím v diskuzi hesla Geopark, které jste založil vyčleněním odjinud. Původního autora neumím najít.--Zákupák (diskuse) 27. 11. 2012, 17:33 (UTC)

Buď zdráv. Kdybys měl chvíli čas, tak jsem konečně po dvou a půl měsíční práci dokončil článek a velice nadané židovské dívce, jejíž životní příběh je v pravdě fascinující. Rád bych jej dostal mezi NČ, tak přivítám každý námět na zlepšení. Díky a přeji pěkný zbytek víkendu --Faigl.ladislav slovačiny 2. 12. 2012, 17:56 (UTC)

Topi Pigula[editovat zdroj]

Srdečně Vám oznamuji,

že jste se přihlásil na fotografickou dílnu, která začíná v sobotu 15.12.2012 od 10:00 před restaurací U Lišků. Pokud došlo z Vaší strany k nějaké změně, nebo máte případné dotazy, neváhejte se, prosím, na mne obrátit.

S přátelským pozdravem, --Svajcr (diskuse) 8. 12. 2012, 21:01 (UTC)

Cameraria ohridella[editovat zdroj]

Ahoj, mohl bys mi odpovědět - Diskuse s wikipedistou:Utar#Mapka ke klíněnce jírovcové? Díky --7. 12. 2012, 13:34 (UTC), Utar (diskuse)

Hotovo jest. --16. 12. 2012, 19:17 (UTC), Utar (diskuse)
Díky ti moc! --Chmee2 (diskuse) 16. 12. 2012, 20:07 (UTC)

Články týdne[editovat zdroj]

Ahoj, mohl by ses podívat na tuhle žádost a popostrčit to? Díky --18. 2. 2013, 22:47 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, konečně jsem našel chvilku času, viz editace. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 23. 2. 2013, 18:28 (UTC)
Díky moc, od března se budou postupně objevovat. S pozdravem --24. 2. 2013, 11:33 (UTC), Utar (diskuse)

Redirect[editovat zdroj]

Zdravím, mám jen jednu technickou... Opravil jsem redirect na stránce PřP Písecké hory, který kvůli mezeře mezi hashem a R nefungoval. S mezerou to bere jako seznam :) Přeji hezký den, --DobyvatelCZ (diskuse) 14. 3. 2013, 23:55 (UTC)

Ahoj, moc díky za opravu. Jak mám vyplé některé funkce editování a zkoušel jsem to napsat po paměti, tušil jsem, že se mi to zcela nepovede :) S pozdravem Chmee2 (diskuse) 15. 3. 2013, 07:56 (UTC)

Odkazy k článku Závěs[editovat zdroj]

Ahoj Petře, jestli se nemýlím, založil jsi (před 7 lety) článek Závěs. Chtěl jsem na něj právě v jiném článku poukázat, ale vidím, že tam schází jakékoliv údaje o zdrojích. Bylo by snad dobře, kdybys se pokusil nějaký pramen sehnat, nebo s tím nechceš mít nic společného? (Já bych k tomu měl jen jednu větu z jednoho německého lexikonu). Zdraví --Ryj (diskuse) 23. 3. 2013, 12:57 (UTC)

Ahoj, uff 7 let je dost dlouhá doba :) Před sedmi lety se na české Wikipedie na zdroje moc nehledělo a šlo hlavně o množství textů. Nejsem schopen ti zpětně říci, z čeho ten článek vznikl, jestli z hlavy a nebo dle něčeho, co jsem si kde vyčetl. Přiznám se ti, že se mi moc nechce k tomuto článku vracet a dohledávat k němu zpětně zdroje. Věřím, že další generace wikipedistů ho vylepší na principech Wikipedie, že každý článek se časem vylepšuje prací dalších editorů. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 23. 3. 2013, 16:25 (UTC)

Dehetník[editovat zdroj]

Jarní kvítí
Jarní kvítí

Buď zdráv, Chmee2. Přijmi toto jarní kvítí za Dehetník, který se stal právem DČ. Díky za moc pěkné články o přírodě. --Faigl.ladislav slovačiny 23. 3. 2013, 20:07 (UTC)

Ahoj, moc ti díky za kvítí a hlavně za recenzi a čas (a i ostatním recenzentům!), co jsi heslu daroval. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 23. 3. 2013, 20:19 (UTC)

Most Písek, Regensburg[editovat zdroj]

Zdravím, 1. 6. 2012 jsi smazal můj příspěvek ohledně statusu nejstaršího kameného mostu v Evropě severně od Alp v článku o mostu v Regensburgu. To samé jsi provedl u cizího příspěvku v článku o Píseckém mostě. Rád bych požádal o návrat těchto informací. O status nejstaršího a druhého nejstaršího dochovalého kameného mostu severně od Alp se přít snad nemusíme. To je známý fakt. O problému, zda lze kompletně nově postavený most v Regensburgu za nejstar3í považovat je věc názoru a pohledu na věc a tato skutečnost zde byla uveřejněna. Není problém tyto informace opět doplnit, ale nerad aby jsi to pět smazal. Zadruhé asi není správné, doplňovat cizí příspěvky. Nemám ani řádné povědomí, jak by se to správně mělo dělat. Moje činnost zde je buď založení nějakého článku nebo napatrné doplňění údajů. Děkuji Jivo (diskuse) 2. 4. 2013, 01:22 (UTC)

Dobrý den, viz odpověď u konkrétního článku. Pokud možno, mohli bychom zkusit udržet diskusi tam, ať je případně i později snadno dohledatelná pro další čtenáře. Jinak Wikipedie je právě založena na tom, aby kdokoliv další doplňoval a upravoval předchozí příspěvky :) Toho se není potřeba nijak bát. S pozdravem a díky za připomínku --Chmee2 (diskuse) 2. 4. 2013, 10:39 (UTC)

Výří skály u Oslova[editovat zdroj]

Květina do sbírky
Květina do sbírky

Tedy ty se činíš :) S radostí ti přidávám další květinu do sbírky za pěkný DČ o přírodní rezervaci Výří skály u Oslova. Kdyby ses náhodou nudil, dokončil jsem dnes nový článek, který bych rád dotáhl mezi NČ – zatím čeká na recenzi. Měj se a doufám, že připravuješ další článek o přírodě --Faigl.ladislav slovačiny 2. 4. 2013, 10:36 (UTC)

Ahoj, opět ti moc děkuji za kolo recenzí a za čas, který jsi tomu věnoval. Společně s druhým a třetím recenzentem jste pomohli heslo velmi zkvalitnit. A ano, mám v záloze další článek připraven a chystám se psát další :) Tak budu rád, když se pak třeba zas na to koukneš a dáš vědět, co je potřeba tam opravit. S pozdravem a držím palce na proces NČ --Chmee2 (diskuse) 2. 4. 2013, 10:56 (UTC)
I já se přidávám ke gratulantům. A současně se Tě pozeptám na Přírodní park Peklo. Chtěl jsem mu doplnit infobox jako máš u Výří skály, leč k řadě požadovaných položek jsem nenašel vhodné naplnění (například žádná zmínka na AOPK, nebo jsem jen špatně hledal? --Jan Polák (diskuse) 2. 4. 2013, 11:36 (UTC)
Ahoj, i tobě moc děkuji za gratulace a taktéž ještě jednou za recenzi. U přírodních parků je skutečně problém, v AOPK ČR není centrální databáze, která by obsahovala všechny údaje jako u ostatních chráněných území. Řeším to tak, že tam dávám infobox, který zcela nevyplním a doufám, že se časem prostě najde někdo, kdo ty údaje vědět bude a doplní je :) Ne zcela vyplněný infobox jsem přidal i tam :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 4. 2013, 13:18 (UTC)
Všiml jsem si Tvého přidání infoboxu (já jsem právě nevěděl, zda ty přírodní parky nejsou třeba v nějaké jiné databázi atp.) a děkuji Ti za něj. --Jan Polák (diskuse) 2. 4. 2013, 13:59 (UTC)

Prosba o správcovské oko[editovat zdroj]

Ahoj, mám už léta na starost portál Estonsko, na kterém sice jen s velmi malou periodou střídám novinky, ale dbám na to, aby byl v pořádku (tedy zda ho nenavštěvují vandalové, zda něco nezastaralo atd.). Je možné tvrdit, že je neaktivní, ale rozhodně to není neudržovaný portál, na němž "mohou být zastaralé informace", jak stojí v šabloně neudržovaného portálu. Pro tu malou četnost aktualizací mi tam tu šablonu už párkrát v minulosti někdo hodil, ale když jsem pak udělal nějakou drobnou aktualizaci na znamení toho, že na portál koukám, a šablonu vyndal, nikdo neprotestoval. Jenže tentokrát se do portálu pustil G3ron1mo, který na mě v minulosti osobně vícekrát útočil a má na mě dlouhodobě spadeno, a rozjel nyní na portálu editační válku, bohužel bez náznaků konstruktivní diskuse.

Mám teď hlavně prosbu, zda bys na to mohl jako nezaujatý správce koukat, protože právě kvůli G3ron1movi a H11 jsem už několikrát na několik měsíců nechodil na Wikipedii (nemám prostě na takovéhle jednání nervy). Ohledně portálu zkusím víc dbát na cyklování zajímavostí nebo tak něco, pokud by pak vypadal lépe (ale holt jsem převzal strukturu, která tehdy byla k dispozici a běžná, byť není tak moc portálová, jak bych si představoval, ovšem netroufám si do úplné předělávky). --Mmh (diskuse) 10. 4. 2013, 16:50 (UTC)

Ahoj, díky za zprávu, viz mou editaci na diskusní stránce portálu. Nemyslím si, že bych měl ve „sporu“ jakkoliv vystupovat jako správce, jelikož ani jeden z vás jste se nijak neprovinili proti pravidlům Wikipedie. Nicméně připsal jsem tam svůj soukromý názor na věc. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 11:41 (UTC)

Prosím Tě Chmee2, já se potřebuji dostat k tomu svému původnímu textu, abych ho mohl upravit. S pozdravem --Vavrik.vit.martin (diskuse) 12. 4. 2013, 17:59 (UTC)

Ahoj, prosím viz email. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 4. 2013, 18:01 (UTC)

Ahoj, gratuluji k pěkným článkům. Jedna věc: když něco označuješ jako copyvio, nedávej před {{copyvio}} subst:, dělá to na stránce neplechu. Díky :) Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 14. 4. 2013, 12:56 (UTC)

Martin FAJNER[editovat zdroj]

Zdravím, chtěl bych založit na wiki stránku o Martinovi Fajnerovi, který se proslavil v Japonsku jako zpěvák, když byl malý. V součastnosti žije v ČR v Mostě(Severní čechy) jeho poslední a snad úplnou tečkou za hudební karierou byla hymna, kteoru složil pro Střední školu Diplomacie a Veřejné správy (SŠDVS) Diplomus. Momentálně podniká v investorské společnosti, kterou vlastní MF group. Děkuju moc! 77.237.129.105 17. 4. 2013, 15:47 (UTC)

CHU na Ukrajině[editovat zdroj]

Ukrajinci rozjíždí fotografování CHU formou Wiki Loves Earth.--Juandev (diskuse) 5. 5. 2013, 22:00 (UTC)

Ahoj Juane, díky za echo, už jsem o tom slyšel. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 7. 5. 2013, 09:23 (UTC)

ŽoPS Jana Poláka[editovat zdroj]

Mohu se zeptat, co na zdůvodnění mého hlasu shledáváš neférovým? Předem díky. --Tchoř (diskuse) 7. 6. 2013, 15:51 (UTC)

Ahoj, viz již řečené. S pozdravem

Kopyto článků na chráněné území[editovat zdroj]

Ahoj, zpracovávám, resp. rozšiřuji stávající článek, o přírodní památce Bílá skála. Chci se pozeptat, zda existuje nějaké „kopyto“ na články o chráněných územích, abych hned věděl, co v nich má být, o čem se především zmínit atp. Díky. --Jan Polák (diskuse) 11. 6. 2013, 11:44 (UTC)

Ahoj, ideální je obšlehnout dělení sekcí dle Wikipedie:Dobré_články, kde je sekce chráněná území. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 6. 2013, 12:36 (UTC)
Jasně, to mne napadlo. Ale nějaký vzor (něco podobné tomu, co existuje pro České obce) zkrátka není. --Jan Polák (diskuse) 11. 6. 2013, 12:44 (UTC)
Není, všechno ručně upravuji na vzhled dobrých článků :) které všechny vypadají stejně. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 6. 2013, 12:55 (UTC)
Ahoj, tak jsem článek – Bílá skála (Libeň) – dokončil, takže budeš-li mít chuť, mrkni, prosím, na něj. Předem díky. --Jan Polák (diskuse) 12. 6. 2013, 17:24 (UTC)
Ahoj, díky za zprávu. Nicméně budu teď pár dní bez internetu, takže se na to kouknu až po 20. červnu nejdříve. Kdybych na to pak zapomněl, prosím, šťouchni do mne ještě jednou tady v diskusi (a nebo v diskusi tam u hesla, vše sleduji) a já se pak aktivuji. Ale na první pohled to vypadá fakt moc pěkně. Skvělá práce. Akorát by se to chtělo ještě podívat do knížky Chráněná území ČR - Praha, jestli tam není něco více k rostlinám a zvířatům. Mám tu knížku doma (bohužel v jiném státě, než jsem nyní), ale zkusil bych případně získat nějak její obsah a porovnat to, pokud se k ní nedostaneš jinudy. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 6. 2013, 19:31 (UTC)
V tomhle ohledu mohu pomoci, mám knihu taky. Článek je jen na jednu stránku, takže pokud se mi kdokoli ozvete na email, snadno to vyřešíme... :-) --Xth-Floor (diskuse) 12. 6. 2013, 20:04 (UTC)

Bílá skála (Libeň)[editovat zdroj]

Ahoj, jinak v článku neshledáváš dalších problémů nebo se mu budeš ještě věnovat? --Jan Polák (diskuse) 22. 6. 2013, 20:52 (UTC)

Ahoj, proběhl jsem ho zatím jen letmo a myslím si, že jsou tam kritické tři věci
  1. sekce s energetickými vortexy - nyní je to napsané tak, že je to něco, co je tam "na tuty", nicméně pokud se nepletu, vědecký svět energetické vertexy moc neuznává. Takže by to chtělo asi přepsat ve smyslu "dle spirituálně založených lidí se zde nachází bla bla bla bla" nebo tak něco
  2. sekce flora mi přijde tak trochu "chudá". Osobně bych čekal, že se tam bude nacházet více druhů. Zkusím se podívat po netu, jestli se někde nedá vyšťourat ještě něco navíc.
  3. Absence té knihy, co jsem zmiňoval výše. To je v podstatě základ o chráněných územích v ČR, za kterou stojí AOPK ČR. Využil si nabídku Xth-floora? Jestli ne, já mu napíšu, či napíši někomu domu do ČR, ať mi udělá scen té stránky z knihy, co mi tam leží na stole.

Určitě to celé pročtu :) ale popravdě se zatím jen tak rozkoukávám, v první řadě musím nahrát pár stovek fotografií, co jsem slíbil udělat před mým odjezdem (a taktéž dříve, než zapomenu, kde jsem je vlastně nafotil). Dám tomu tedy větší prioritu a zítra to zkusím pročíst celé. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 22. 6. 2013, 21:30 (UTC)

V klidu, já jen, že to tady nějakou dobu leželo (byť vím, že jsi byl v Anglii), tak jen jestli ten článek mám odmáznout jako vyřešený nebo ne… Nechtěl jsem Tě nějak uhánět. A k Tvým poznámkám:
  1. Upraveno. Díky za tip. Osobně jsem teď v pátek ten inkriminovaný strom možná našel a nic to se mnou nedělá…
  2. Je to dost malé území. Možná ale budeš v hledání úspěšnější; přeci jen víš, kam sáhnout.
  3. Zmíněná kniha je v článku využita. Viz reference číslo 19. Na spolupráci s kolegou Xth-floor si nemůžu stěžovat. Přislíbil, že zašle oskenovanou stránku a v momentě i přišla.
Toť vše. --Jan Polák (diskuse) 22. 6. 2013, 21:58 (UTC)
Aaah, tak za bod tři se omlouvám. To jsem přehlédl, jak jsem to jen tak prolétával. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 22. 6. 2013, 22:27 (UTC)

Tak co s tou Bílou skálou uděláme? :-) --Jan Polák (diskuse) 13. 7. 2013, 11:17 (UTC)

Ahoj, stále si myslím, že to má nedostatky v sekci flora a fauna. Dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych se podíval po netu po více informacích (omlouvám se za zpoždění) a když si otevřu například již tam odkazovaný plán péče, a tam se podívám na strany 41 až 56, tak tam vidím celý soupis rostlin i zvířat. Dle mého by to chtělo projít a dle této části výrazně vylepšit. Netvrdím, že je potřeba to všechno opsat, ale určitě bych tam zmínil mnohem více druhů a udělal podčlenění u zvířat (jako je to např. u Řežabinec a Řežabinecké tůně) na obratlovce/bezobratlé a ty dále rozdělil. Zdroj na to je, tak proč uvádět jen takto málo zvířat? Podobně bych to vzal i u rostlin, vypsal například všechny ty, co jsou u nás nějakým způsobem chráněné a pak dopsat, že tam bylo celkově popsáno XX druhů rostlin. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 15. 7. 2013, 18:53 (UTC)
Upraveno, souhlasíš? --Jan Polák (diskuse) 26. 7. 2013, 22:49 (UTC)
Ahoj, nyní je to mnohem lepší. Myslím, že nyní už to další dobrý článek o chráněném území být může. Moc ti za něj díky a za všechnu práci, cos tomu dal. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 8. 2013, 18:18 (UTC)
Dobrá, děkuji za spolupráci (to je mimochodem snad první pražský článek z CHÚ, ne?). A Tobě gratuluji k uvedení článku Mokřiny u Vomáčků na titulní stránce české Wikipedie. Kolega Utar, co Články týdne standardně vybírá, nějak nemohl či co, tak jsem místo něj vybral ten Tvůj. :-) --Jan Polák (diskuse) 3. 8. 2013, 07:59 (UTC)

Baltský jantar[editovat zdroj]

Ahoj, mrkni prosím na heslo a projeď případné nesmysly. Článek jsem přeložil pro obrázek týdne, jinak bych se do toho nepouštěl. Díky, měj se.--Kacir 24. 6. 2013, 01:19 (UTC)

193.86.182.222[editovat zdroj]

193.86.182.222. Atila M. Rof (diskuse) 24. 6. 2013, 08:54 (UTC)

Že by nějaké rafinované pokračování reklamní kampaně projektu ChÚ [11]? :) --pan BMP (napište mi) 28. 6. 2013, 21:17 (UTC)

Ahoj, díky ti moc za zprávu. Koukám, že někdo využil mojí fotku pro koláž bez uvedení autorství :/ Nicméně fotka vtipná a možný je škoda, že to není součástí té reklamy na chráněná území :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 7. 2013, 09:03 (UTC)

Ahoj, opět se na tebe obracím s prosbou k WP:OT. V připraveném obrázku jsem použil termín vulkanická trhlina (fissure vent), nejsem si ovšem zcela jistý terminologickou správností. Díky za případné upřesnění.--Kacir 20. 7. 2013, 01:57 (UTC)

Ahoj, s termínem fissure vent je v češtině problém, jelikož mám obavu, že proto není ustálený termín. Fissure se opováží málokdo přeložit a bývá problém to vysvětlovat, většinou se to nějak opisuje s tím, že se použije slovo trhlina v tom opisu. Zkusil jsem popisek toho obrázku upravit. Kdyby se ti to nelíbilo, tak to zas navrať do jiné podoby. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 20. 7. 2013, 07:44 (UTC)
Díky, upravil jsi to pěkně. Dvě drobnosti: a) konkretizoval bych rok na měsíc --> březen 2010, nebo je úzus/důvod uvádět "v roce xxx."?; b) v úvodu bych zkrátil: Sopečná erupce sopky... , "sopečná/sopky" za sebou, na "Erupce sopky" nebo např. "Sopečná erupce vulkánu". Co myslíš?--Kacir 20. 7. 2013, 12:45 (UTC)

Thank you ...[editovat zdroj]

...very much for the correction.

It was blank google babelfish. Seeing what it does translating cs --> en --> de, I can only imagine: it did not the best to the language. Seeing your changes, it must have been very bad.

So, thank you, --PigeonIP (diskuse) 26. 7. 2013, 18:57 (UTC)


Štětconoš trnkový[editovat zdroj]

Technická otázka, důvod otázky: Osvětlete mi prosím Vás, problematiku wikipedistického stylu, respektive obsah sekcí nebo řazení odkazu. Problém: Upravila jste moji editaci u hesla, odstranila jste značku umožňující aby reference - literatura - zobrazila v sekci literatura. Máte nějak více jasno v následujících doporučeních wikipedie?

  • (Reference)Tištěné – v článku se označují jako Literatura a jedná se nejčastěji o materiály, které jsou dostupné v tištěné podobě ve formě knih a časopisů. Pro přehlednost se pro jejich citaci doporučuje využívat již existující šablony,....http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Reference
  • Literatura[editovat] Tato sekce by měla odkazovat na doporučené neinternetové informační zdroje (tedy na tištěné zdroje nebo zdroje na digitálních nosičích, jako je CD, DVD apod.), ať už tyto při tvorbě článku byly použity, nebo jen mohou čtenáři posloužit jako další zdroj informací. http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Vzhled_a_styl#Literatura

Přesný obsah dotazu: Ve wikipedii záleží na tom, aby se literatura zobrazovala v sekci literatura, nebo je lhostejné kde se odkaz zdroje z papíru, knihy nebo třeba i časopisu (nedostupného na netu) zobrazí? K čemu tedy slouží sekce Literatura, pokud ne pro odkazy na literaturu? Jde o sekci výhradně pro nepoužitou ale vztahující se literaturu?

Velice děkuji za vysvětlení. Poznámka: Tento text neobsahuje ironii nebo skryté urážky a je skutečnou žádostí o vysvětlení se snahou o jasnou formulaci. Nevyžaduji aby jste Vaši úpravu měnila, nicméně bych byl rád za vysvětlení. Přeji hezký den. --I.Sáček, senior (diskuse) 22. 8. 2013, 11:14 (UTC)

Zdrávím Vás.
Vysvětlení je tak, jak píšete. Sekce literatura má sloužit jako místo, kde čtenářům doporučujeme knihy k dalšímu čtivu, pokud je problém zajímá. V takovém místě tak například uvádíme knížky, které někdo z wikipedistů četl a které pomáhají porozumět lépe předmětu článku či širším souvislostem. Můžete tam dát například knihy, které nejsou ve článku odkazovány, ale které by případně čtenáři pomohli. Jedná se tak vlastně o katalog knih, dle kterých není článek napsán. Nicméně někdy se stává (ale nemusí to být pravidlem), že kniha je použita jak reference (a tedy odkazována šablonami do sekce referencí) a následně je pak ještě znovu dopsáno do sekce literatury (nicméně v takovém případě se to nedělá šablonou z těla samotného článku, ale napíše se přímo do sekce Literatura).
Oproti tomu sekce reference obsahuje odkazy na weby/knihy/časopisy/články/atd., na které se přímo odvolává článek a dle kterých je článek napsán. V takovém případě je na Wikipedii praxe, že se knihy/weby/články/časopisy/atd. mísí v této sekci bez jednotlivého rozlišení (podívejte se prosím schválně na sekci reference v tom článku a uvidíte, že jsou tam společně knihy a internetové odkazy), akorát se k tomu využívají rozdílné citační šablony. Smysl je ten, že dle sekce reference má čtenář možnost si ověřit snadno, rychle a na jednom místě jednotlivé tvrzení v článku uvedené.
Jelikož Vaše editace dodávala informace, na které jste se odvolával (respektive, ze kterých bylo čerpáno při psaní hesla a která Vaše tvrzení dokládají), mělo by se jednat primárně o referenci, a proto jsem Vaši editaci upravil tak, aby se zobrazovala v této sekci.
Kdyby byl další dotaz, určitě napište. S pozdravem a moc díky za vylepšení článku! --Chmee2 (diskuse) 22. 8. 2013, 11:33 (UTC)
Díky za vysvětlení. Podle nápovědy bych tomu rozuměl jinak. Mimochodem omlouvám se, nevím proč jsem si myslel, že jste žena a použil nesprávný rod. Více jsem se asi soustředil na problém, ne na osobu které píši. Díky a hezký den --I.Sáček, senior (diskuse) 22. 8. 2013, 11:44 (UTC).

(-: Limojoe (diskuse) 21. 10. 2013, 21:35 (UTC)

Milý Chmee2,

chci se Tě zeptat, jak je možné, že zatímco Machu Picchu jsi zásadním způsobem rozšiřoval a pomohl dotáhnout až k Dobrému článku, tak Cuzco jsi nechal úplně ležet ladem??? To město je zarostlé ve strašné džungli strojového překladu a čeká, až ho objevíš... --Ivannah (diskuse) 5. 12. 2013, 14:18 (UTC)

Ahoj Ivannah, díky za zprávu. Důvod je poměrně jednoduchý. Heslo Machu Picchu jsem psal v rámci soutěže o rozšiřování české Wikipedie. Nejsem popravdě moc velký fanda jihoamerické indiánské kultury, ale když jsem koukal tehdy na soutěžní hesla, tak mne tohle zaujalo a řekl jsem si, že si k tomu něco nastuduji a napíšu heslo. Oproti tomu Cuzco mne nijak nezaujala do dnešního dne a tak jsem se do něho nepustil :) Za to se omlouvám, ale nemám ani moc chuť se do tohoto tématu pouštět. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 9. 12. 2013, 11:14 (UTC)

Zdravím. Kdysi jste mne vyzval, abych hledal stránky CHÚ bez infoboxu, tak to zneužívám a předkládám své poslední dílo. Po stránce teorie jsem to dokončil a nejsem dost kovaný v náležitostech stránek o CHÚ, tak bych Vás rád požádal o jejich doplnění. Předem děkuji, --Railfort (diskuse) 10. 12. 2013, 12:08 (UTC)

Děkuji a prosím ještě jednou o shlédnutí tohoto: Pardubice (evropsky významná lokalita). Předem děkuji. --Railfort (diskuse) 29. 12. 2013, 09:06 (UTC)
Ahoj, kouknul jsem se na to a zdá se mi to v pořádku. Díky za další hezký článek (ps: infobox pro evropsky významnou lokalitu asi nemáme...) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 29. 12. 2013, 15:58 (UTC)

NPP Dalejský profil[editovat zdroj]

Zapracovala jsem dle svého nejlepšího svědomí do článku připomínky jak z prezentace tak z diskuze. Snad to bude v pořádku, kromě sekce turismus jsem šáhla do všech kapitol a některé jsem úplně přepsala. S pozdravem Postolka92 (diskuse) 3. 1. 2014, 15:57 (UTC)

Dobrý den, díky Vám za zprávu. Myslím si, že v této podobě to již bude v pořádku. Nicméně jsem si všiml, že kolega Utar připsal nějaké další náměty na vylepšení, tak kdybyste si s tím chtěla pohrát a vyzkoušet si recenzní řízení, tak k tomu tady máte nyní ideální příležitost ;) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 1. 2014, 20:47 (UTC)

Jan Polák-stříbrná medaile děda Vševěda[editovat zdroj]

Ahoj, díky za tvůj zásah na mou uživatelskou stránku, ale když už jsi si ji vyspravil, tak Ti rovnou napíšu, jestli už můžu Wikipedistovi Janu Polákovi udělit stříbrnou medaili děda Vševěda. Na své uživatelské stránce má sice jen 48 zajímavostí, ale na hlavní straně je zajímavost z Hejnice(určitě jeho spoluautorství), ale nevím, jestli má i tu 50 zajímavost. Kdybys byl tak hodný a pomohl mi s tím, byl bych jenom rád. S pozdravem a přáním pěkného zbytku tohoto dne--Konvalín (diskuse) 4. 1. 2014, 09:37 (UTC).

Ahoj, přiznám se, že nejsem moc obeznámen s postupem udělování těchto konkrétních vyznamenání. Nicméně, jestli si nejsi jist, že má 50 zajímavostí, tak bych pár týdnů vydržel, až bude ta jistota jasná :) Nicméně samozřejmě, pokud mu ho chceš dát již nyní, můžeš ignorovat všechna pravidla s tím spojené a udělat mu radost už nyní. Osobně bych ale počkal. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 4. 1. 2014, 20:35 (UTC)
Nakonec jsem to zkontroloval, a jedna mu ještě chybí, takže si radši počkám. Děkuji za odpověď.--Konvalín (diskuse) 4. 1. 2014, 20:37 (UTC)

Senioři píší Wikipedii/Nápověda[editovat zdroj]

K tomu přidání nápovědy, asi to bude jen dočasné řešení, pan Sokol teď pracuje na naší vlastní verzi nápovědy, optimalizované pro seniory. Ale každopádně díky. --Byrnjolf 11. 1. 2014, 19:49 (UTC)

Ahoj, v pohodě, vůbec mi nebude vadit, když to pak necháte smazat či to přepíšete. Já jen, že dneska vyšel ten článek/reportáž a tak by byla škoda, aby lidi, co to budou hledat, nenašli, byť i jen dočasný, link s nápovědou. Tak jsem vykradl studenty ;) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 1. 2014, 19:52 (UTC)
No, skoro si říkám, jestli náhodou neplýtváme svůj mediální potenciál předčasně, když projekt ještě ani pořádně neběží. :-) Ale snad ty ohlasy v ČT pomůžou a rovnou se zapojí víc lidí do začátku. --Byrnjolf 11. 1. 2014, 20:16 (UTC)

Veterán I.třídy[editovat zdroj]

Břehyně Pecopala[editovat zdroj]

Prosím ještě o kontrolu dnes doplňovaného hesla. Ten vlk je tam dvakrát a nezdá se mi to odsazení odstavce či věty. Dík.--Zákupák (diskuse) 7. 4. 2014, 08:40 (UTC)

Planetární prstenec (sci-fi)[editovat zdroj]

Ahoj, upozorňuji na možné copyvio v hesle Planetární prstenec (sci-fi). Text pochází z hesla Planetární prstenec, kam jsi jej vložil roku 2006. --Jvs 18. 4. 2014, 14:10 (UTC)

Ahoj, díky za zprávu. Jedná se o text, který jsem skutečně přebral z webu, nicméně z webu, který jsem založil/spravoval a kam jsem ten text napsal. Dříve jsem měl na stránkách i k tomu vyjádření (i když jsme časem stránky přesunuli z placené domény na doménu zdarma). Nicméně, vykradl jsem tak text sám sebe a o copyvio se tedy nejedná. Snad se to tím vyjasní. Kdyby ne, mohl bych zaslat email do OTRS, nicméně bych musel se hodně rozpomínat na heslo ke starému emailu, který již řadu let nepoužívám. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 18. 4. 2014, 15:09 (UTC)

Cyklodružstvo[editovat zdroj]

Termín prvního tréningu stanoven. --Gampe (diskuse) 5. 6. 2014, 16:06 (UTC)

Ahoj Gampe, díky za zprávu. Akorát se ale na 98 % nebudu moci zůčastnit. Na neděli jsem slíbil už před 14 dny něco jiného, ale je trochu úsměvné, že mám být v Černošicích a že tam plánuji jet na kole (respektive tím směrem jezdím tak 2-3 do týdne) :) Takže tak či tak trasu si projedu, akorát bohužel bez vás :( Snad mi to příště vyjde. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 6. 6. 2014, 20:36 (UTC)

Pozvánka k nadcházejícímu wikisrazu[editovat zdroj]

--Aktron (|) 14. 6. 2014, 12:02 (UTC)

Ahoj, díky za pozvání, ale bohužel jsem v Holandsku. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 6. 2014, 13:37 (UTC)
Tak to nebudu rušit, ať máš více času na královský gram :-) --Aktron (|) 14. 6. 2014, 13:54 (UTC)

Kdyby šlo o dvě věty[editovat zdroj]

jistě by to bylo rychlejší doplnit. Ale když člověk při poměrně namátkové kontrole natrefí na dvě věci, které se při „sloučení“ ztratily, tak má celkem pochopitelnou obavu, zda se neztratilo ještě něco dalšího. Opravdu bych byl nerad, kdyby se tu stalo standardem, že někdo napíše článek souběžně v nějakém smyslu kvalitněji a bude to brát jako oprávnění zahodit práci předchozích přispěvatelů a vyhodit dříve zahrnuté informace. To si myslím, že by dlouhodobě silně poškodilo celkovou motivaci vůbec do Wikipedie přispívat.--Tchoř (diskuse) 9. 8. 2014, 15:37 (UTC)

Commonscat[editovat zdroj]

Sorry, já zapomněl!--Juandev (diskuse) 1. 9. 2014, 19:23 (UTC)

Ahoj, v pohodě. Já mám všechna chráněná území ve sledovaných a tak to po lidech sjíždím a oparvuji. Hlavně moc díky za fotografie a za videa, super nápad je pořizovat! Budu se těšit na další fzpracovaná území a s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 9. 2014, 19:34 (UTC)

Copyvio Antonín Slejška[editovat zdroj]

Dobrý den, narazil jsem na minimálně tři copyvia wikipedisty:Antonín Slejška

Jde o prosté Ctrl+ C Ctrl + V z díla Richter, R., Hlušek, J., Ryant, P., Lošák, T.: Organická hnojiva a jejich postavení v zemědělské praxi. které je pod tím jako zdroj,

Chlévský hnůj jsem už předělal, další dvě předělám a budu hledat další. Je možné neudělat poplach, projít a přepracovat v klidu bez šablon jeho vadná díla s tím, aby editace copyvia dalšími autory nepřišly vniveč? Na hnoji jich pracovalo poměrně dost. Pokud si s něčím neporadím, nechám to upravit jiným.

Bude toho ale očividně mnohem víc než tři kousky.--I.Sáček, senior (diskuse) 30. 9. 2014, 20:44 (UTC)

Podobný přístup není možný, nelze ponechat text porušující autorská práva ani v historii. --84.244.117.73 1. 10. 2014, 08:18 (UTC)
Domnívám se, že pan Sáček žádal jen o poskytnutí dodatečného času na přepracování článků, ne o to, aby text porušující autorská práva trvale zůstal v historii. --Jvs 1. 10. 2014, 08:39 (UTC)
Uch, devět let stará copyvia. To je radost :-(( Historie editací kolegy obsahuje záznamy o asi 600 editacích, založených článků je cca 100-150. To bude fuška všechno zkontrolovat. Dříve či později to bude třeba nahlásit sem: Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva#Hromadná copyvia. A hlavně, po případném přepracování nezapomeňte vždy požádat správce o skrytí vadných revizí! --Vachovec1 (diskuse) 1. 10. 2014, 08:58 (UTC)
No ano. Na to jsem úplně zapoměl že musí být skryta historie. Dám ty věci dohromady. Jde mi v tomhle tichém postupu taky o to, aby nevznikla další aféra, kdy náhle budou podezřelé stovky hesel a jen z důvodů podezření bude nařízeno smazání. Přitom nejsou úplně všechny hesla vadná a i ty které původně byly po šesti letech editace ostatních wikipedistů předělaly k nepoznání. Uvedený wikipedista vytvářel očividně naštěstí především pahýly, tyto úpravy budou nejspíš závadné. Nové články ne malé edice, aspoň jak to vidím. Takže myslím že to půjde vcelku zvládnout. Těch založených hesel je tak tři stovky, navíc na některá copyvia už dříve někdo přišel a třeba toho tak nebude ani tolik. Pokud vypukne mazací panika budeme tím inspirovat trolly.--I.Sáček, senior (diskuse) 1. 10. 2014, 09:26 (UTC)
Také by bylo dobré vést evidenci, aby bylo jasné, co už je prověřeno/opraveno/vyřešeno, a co je naopak ještě třeba prověřit. Něco jako je toto. --Vachovec1 (diskuse) 1. 10. 2014, 12:33 (UTC)
Rozumím, jedu vcelku po proudu tvorby uživatele, mimo případy kdy na mě jukne jeho problematické dílo z nějakého odkazu. Problém tkví v tom, že nemusím vždy odhalit, že jde o problematický text, a také ne všechno co zprvu považuji za copyvio nutně je copyvio. Například jsem našel práce (i bakalářskou), které obšlehly z wikipedie dílo tohoto wikipedisty, nebo jeho část v některé verzi. Zcela zjevně stejné formulace věta za větou. Ale opsané z wikipedie, ne naopak, už kvůli datu. Příklad - diplomová práce ADÉLA HARAŠTOVÁ Ověření stupně degradace biologicky rozložitelných obalů v čase (2012) a ctrl+c ctrl+v kompletní heslo Biodegradace (2005), zjevně ne odjinud. Vycházím z předpokladu, že wikipedista nespáchal zločin, nebo nehrozí škody, opravuji chyby, které lze napravit. Proto postupuji takto. Lehkovážně. Naopak myslím, že by třeba za čas, za pár let, všechny jeho vadné texty byly změněny úpravami na akcepovatelné. Jediný důvod mého postupu je tedy vyhnout se možné explozi problémů, snížit to riziko, jejich řešením postupně. Pokud myslíte, že je třeba spustit kompletní prověrku tak jak to bylo u Silesiana, rozhodně to udělejte, třeba to nakonec pomůže kolektivnímu duchu a jako vzor toho co by se němělo dělat. Má to i pozitivní stránky. Například se budu moci dříve věnovat i tomu čemu bych raději. Díky za pomoc, za rady. --I.Sáček, senior (diskuse) 1. 10. 2014, 13:13 (UTC)

Copyvio Antonín Slejška[editovat zdroj]

Dobrý den, narazil jsem na minimálně tři copyvia wikipedisty:Antonín Slejška

Jde o prosté Ctrl+ C Ctrl + V z díla Richter, R., Hlušek, J., Ryant, P., Lošák, T.: Organická hnojiva a jejich postavení v zemědělské praxi. které je pod tím jako zdroj,

Chlévský hnůj jsem už předělal, další dvě předělám a budu hledat další. Je možné neudělat poplach, projít a přepracovat v klidu bez šablon jeho vadná díla s tím, aby editace copyvia dalšími autory nepřišly vniveč? Na hnoji jich pracovalo poměrně dost. Pokud si s něčím neporadím, nechám to upravit jiným.

Bude toho ale očividně mnohem víc než tři kousky.--I.Sáček, senior (diskuse) 30. 9. 2014, 20:44 (UTC)

Podobný přístup není možný, nelze ponechat text porušující autorská práva ani v historii. --84.244.117.73 1. 10. 2014, 08:18 (UTC)
Domnívám se, že pan Sáček žádal jen o poskytnutí dodatečného času na přepracování článků, ne o to, aby text porušující autorská práva trvale zůstal v historii. --Jvs 1. 10. 2014, 08:39 (UTC)
Uch, devět let stará copyvia. To je radost :-(( Historie editací kolegy obsahuje záznamy o asi 600 editacích, založených článků je cca 100-150. To bude fuška všechno zkontrolovat. Dříve či později to bude třeba nahlásit sem: Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva#Hromadná copyvia. A hlavně, po případném přepracování nezapomeňte vždy požádat správce o skrytí vadných revizí! --Vachovec1 (diskuse) 1. 10. 2014, 08:58 (UTC)
No ano. Na to jsem úplně zapoměl že musí být skryta historie. Dám ty věci dohromady. Jde mi v tomhle tichém postupu taky o to, aby nevznikla další aféra, kdy náhle budou podezřelé stovky hesel a jen z důvodů podezření bude nařízeno smazání. Přitom nejsou úplně všechny hesla vadná a i ty které původně byly po šesti letech editace ostatních wikipedistů předělaly k nepoznání. Uvedený wikipedista vytvářel očividně naštěstí především pahýly, tyto úpravy budou nejspíš závadné. Nové články ne malé edice, aspoň jak to vidím. Takže myslím že to půjde vcelku zvládnout. Těch založených hesel je tak tři stovky, navíc na některá copyvia už dříve někdo přišel a třeba toho tak nebude ani tolik. Pokud vypukne mazací panika budeme tím inspirovat trolly.--I.Sáček, senior (diskuse) 1. 10. 2014, 09:26 (UTC)
Také by bylo dobré vést evidenci, aby bylo jasné, co už je prověřeno/opraveno/vyřešeno, a co je naopak ještě třeba prověřit. Něco jako je toto. --Vachovec1 (diskuse) 1. 10. 2014, 12:33 (UTC)
Rozumím, jedu vcelku po proudu tvorby uživatele, mimo případy kdy na mě jukne jeho problematické dílo z nějakého odkazu. Problém tkví v tom, že nemusím vždy odhalit, že jde o problematický text, a také ne všechno co zprvu považuji za copyvio nutně je copyvio. Například jsem našel práce (i bakalářskou), které obšlehly z wikipedie dílo tohoto wikipedisty, nebo jeho část v některé verzi. Zcela zjevně stejné formulace věta za větou. Ale opsané z wikipedie, ne naopak, už kvůli datu. Příklad - diplomová práce ADÉLA HARAŠTOVÁ Ověření stupně degradace biologicky rozložitelných obalů v čase (2012) a ctrl+c ctrl+v kompletní heslo Biodegradace (2005), zjevně ne odjinud. Vycházím z předpokladu, že wikipedista nespáchal zločin, nebo nehrozí škody, opravuji chyby, které lze napravit. Proto postupuji takto. Lehkovážně. Naopak myslím, že by třeba za čas, za pár let, všechny jeho vadné texty byly změněny úpravami na akcepovatelné. Jediný důvod mého postupu je tedy vyhnout se možné explozi problémů, snížit to riziko, jejich řešením postupně. Pokud myslíte, že je třeba spustit kompletní prověrku tak jak to bylo u Silesiana, rozhodně to udělejte, třeba to nakonec pomůže kolektivnímu duchu a jako vzor toho co by se němělo dělat. Má to i pozitivní stránky. Například se budu moci dříve věnovat i tomu čemu bych raději. Díky za pomoc, za rady. --I.Sáček, senior (diskuse) 1. 10. 2014, 13:13 (UTC)

Operace Oluja[editovat zdroj]

Mohl bys 62.201.23.1 zablokovat? Už jsem urgoval na nástěnce ale nikdo neodpovídá. Díky. --Wikipedista:BobM d|p 11. 10. 2014, 11:06 (UTC)

Vratič obecný[editovat zdroj]

Ahoj, nekoukl bys mi na vratič obecný? Jinak: nenapadá tě někdo z kolegů, zabývající se více botanikou, který by mi mohl s vylepšením článku pomoci? Díky --Faigl.ladislav slovačiny 12. 10. 2014, 12:59 (UTC)

Ahoj, ideálně je se optat Dona Pedra, to je botanik, takže by ti s tím mohl pomoci. Případně zkusit Atriplexmedia, ten by se v tom taky mohl vyznat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 10. 2014, 19:03 (UTC)
Díky, napsal jsem jim. Pokud bys měl chvíli, a na článek též koukl, bylo by to super. Zatím se měj --Faigl.ladislav slovačiny 14. 10. 2014, 07:17 (UTC)

Ahoj, viděl jsem [12]. Nemyslím, že by Socha, autor toho blogu, měl nějaké problémy s vědeckostí svých tvrzení. Že to napsal do blogu, je tady spíš detail než zásadní věc. Klidně to mohl napsat i do některé ze svých knih, jestli se tak ještě nestalo. Pod tím článkem má reference. Otevřel jsem [13] a tam se o rychlosti vzdalování Měsíce v minulosti píše prakticky totéž. Nebo máš nějaké jiné zdroje, které by to vyvracely? Miraceti 14. 10. 2014, 07:17 (UTC)

Ahoj, já jsem tam nedával fakt z toho důvodu, že bych to chtěl vyvracet, ale proto, že si nemyslím, že by se mělo referencovat blogem (ať už ho píše kdokoliv). Pokud si tedy našel jiný zdroj, který říká to samé, prosím, doplň ho tam a já za to budu moc rád. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 10. 2014, 10:19 (UTC)
No jo, ale Wikipedie:Věrohodné zdroje použití blogu v podobných případech nevylučuje. Myslím, že v tomto případě jsi byl zbytečně přísný a měl bys to napravit. Miraceti 14. 10. 2014, 10:40 (UTC)
Mě by spíš zajímal zdroj na ty úvodní věty daného tvrzení - Před 4,4 miliardami let se Měsíc v úplňku jevil na obloze jako obrovský kotouč, měl průměr asi 11 úhlových stupňů. Tehdy byl od Země vzdálen jen asi 20 000 kilometrů. To vypadá jako vztažené spíše k teorii odtržení než k nověji přijímané teorii velkého impaktu. Ať už to ale vztahujete k jakékoli teorii vzniku Měsíce, bez důvěryhodných zdrojů to vyznívá jako čirá spekulace. Na druhou stranu s tím, že před 66 miliony let vypadal Měsíc ze Země podobně jako dnes, problém nemám. --Vachovec1 (diskuse) 14. 10. 2014, 10:55 (UTC)
Řádově ta vzdálenost sedí (uvádí se zhruba 1/10 současné vzdálenosti), takže tady bych problém neviděl. Fakt ale je, že k tomu tam žádný pořádný zdroj nevidím a Socha jako paleontolog v tomto případě nemůže být autoritou, takže tohle tvrzení bychom asi měli z našeho článku vypustit. Miraceti 14. 10. 2014, 11:34 (UTC)

@ Miraceti: nesouhlasím s tebou, že by se mělo zdrojovat blogy a to i tehdy, pokud je píše zdánlivá „vědecká autorita“. Měli bychom jít do primárního zdroje, ze kterého ta osoba čerpá, pokud se chceme tvářit věrohodně. Nicméně, než se o to přít, tebou uvedený zdroj jsem do článku k tvrzení doplnil. Díky za jeho dohledání a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 15. 10. 2014, 16:57 (UTC)

Souhlasit nutně nemusíš, stačí, že souhlasí pravidla. Jde o to, že tohle je asi jediné relevantní vyprávění v češtině, a proto pro většinu stravitelné. Socha jako paleontolog se jistě může vyjadřovat k měření vycházejícího z paleontologických nálezů. I když tady jde dost o interdisciplinární problém. Stejně tak je nejspíš jen otázkou času, než to publikuje někde v knize. Pak to bude ok? Vždyť se na tom vůbec nic nezmění (kromě toho, že v té knize možná nebudou tak hezky uvedeny reference). Jinak v tom uvedeném článku snad (jen jsem to prolétl) ani není stejné tvrzení, že by Měsíc byl na konci éry dinosaurů takhle velký, ale jen to, jakou rychlostí se v minulosti vzdaloval. Tu sumu a příslušné úhly si (nejspíš) dopočítal už Socha sám. Osobně s tím nemám problém. Miraceti 15. 10. 2014, 18:16 (UTC)

bychom &[editovat zdroj]

[14] ;-) --Kusurija (diskuse) 27. 10. 2014, 20:22 (UTC)

Zákoutí (významný krajinný prvek)[editovat zdroj]

Rád bych Vás poprosil o doplnění infoboxu a to samé u Bouda u Těchonína. Předem děkuji, --Railfort (diskuse) 7. 11. 2014, 11:46 (CET)Odpovědět

Ahoj, omlouvám se, já jsem tuhle diskusi jednou rozklikl a pak musel jít dělat něco jiného a pak na to úplně zapomněl :) Teď ale k té žádosti, mám obavu, že nepomohu. Infobox o chráněných území byl dimenzován pouze na PP, NPP, NPR, PR a PřP, nic ostatního zatím neumí. Takže, pokud bychom chtěli používat stejný infobox i pro významné krajinné prvky, budeme ho muset nějak upravit/přepsat. Dotaz tedy zní, chceme používat ten samý infobox? S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 11. 2014, 07:07 (CET)Odpovědět
Nechám na Vás neb nevím, jak je to náročná operace, ale myslím, že už z pohledu na danou stránku je zřejmé, že by si ho zasloužila.--Railfort (diskuse) 12. 11. 2014, 12:44 (CET)Odpovědět

Trochu mimo wiki[editovat zdroj]

Ahoj! Jen se chci ze zvědavosti zeptat: tato fotka vznikla díky tomu, žes byl na té protestní akci jen z reportérského zájmu anebo jako účastník, co tam také řval, pískal, popř. i třeba něco házel na Zemáka? Ptám se primitivně, jak to máš rád, nehledej za tím nic záludného - nehodlám v této události nikomu dělat obránce ani kritika. ;) --Iaroslavvs (diskuse) 18. 11. 2014, 23:22 (CET)Odpovědět

Zdravím, s ohledem na to, že na akci házelo po Zemanovi něco (těžko říct na tu vzdálenost co) ca 5-10 lidí a to jen ti (lítalo to jen z jedné centralizované oblasti), co se protlačili do prvních řad (a s ohledem na to, že fotky jsou dělané z ca 50 metrů teleobjektivem), mezi házeče se rozhodně neřadím (a ani s nimi nesouhlasím a pravděpodobnost, že někdo z nás někdy nějakého potká, je dosti nulová s ohledem na jejich počet). V médiích se celá věc dost nafukuje, ale těch ca 5-10 lidí značně nereprezentovalo dav několika stovek, které Zemana vypískali bez jakýkoliv projevů násilí. Jinak byl jsem tam tak 40:20:40, 40 % připadá na chuť to zdokumentovat pro Wikipedii (jako jsem dokumentoval celý den 2x na Národní, 1x Albertov, 1x Václavák), 20 % to vidět, jak to tam dopadne a 40 % podpořit protesty, proti (převážně zahraniční prokremelské) politice Zemana. Jinak já osobně jsem si na Albertově převážně zatleskal a to při projevech prezidentů Polska, Německa a Slovenska, které asi dosti nadzvedli mandle Zemanovi. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 19. 11. 2014, 07:53 (CET)Odpovědět
Jsi Wikině hodně oddaný, to se musí nechat. Také rád fotím, ale nechci se účastnit kdejaké ptákoviny, abych z toho pořídil fotoreportáž (mám jen jedny nervy). Líbí se mi i tvoje schopnost přesně procentuálně si rozdělit svoje pohnutky - to já tak ještě zvládnu si říct, že něco mám 50/50, ale takhle přesně... fascinující... ;) Každopádně, díky za odpověď! Zdraví --Iaroslavvs (diskuse) 19. 11. 2014, 19:09 (CET)Odpovědět

pozvánka[editovat zdroj]

--Aktron (|) 9. 12. 2014, 19:34 (CET)Odpovědět

Sjednocení hesel[editovat zdroj]

Kolega ŠJů navrhuje sjednotit (přesměrování) hesla Novozámecký rybník a rezervace. Před 4 roky jsme kopce a rybníky osamostatňovali od rezervací stejné lokality, třeba i Ralsko, Bezdězy atd. Osobně je mi to jedno, snad jen trocha lítosti nad vynaloženou prací po tehdejší dohodě. Tož podumejte.--Zákupák (diskuse) 3. 12. 2014, 07:21 (CET)Odpovědět

Zdravím, díky za echo. Já s tím taky nesouhlasím a myslím si, že by se měla ctít domluva z dřívějška, nevšiml jsem si, že by vyvstaly nové argumenty, které by podporovaly hromadné slučování hesel. A jak je vidět z řady jiných hesel, které se dosti rozrostla, mít jen jeden článek není vždy vhodné. Obzvláště z důvodu, že se území často 100 % nepřekrývají s hlavním objektem, co je tvoří. Uvidíme, jestli se bude chtít někomu pustit opět do diskuse s kolegou. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 3. 12. 2014, 09:24 (CET)Odpovědět
Též se domnívám, že oba články v tomto případě mají nárok na samostatnou existenci. Mají sice společný objekt, kterým je rybník, ale obsahově se velmi odlišují. Nemluvě o tom, že v tomto případě NPR má výrazně větší rozlohu (a to nepočítám ochranné pásmo) a článek o ní je obsahově pestřejší, tak ho řadit pod rybník? Vždyť rybník je součástí rezervace, nikoli naopak. Budeme slučovat články o zámcích s články o obcích, v jejichž katastru leží, et cetera, et cetera? (Tím ovšem nechci vyvolat diskusi ve směru co bylo dříve, zda vejce či slepice) Něco jiného by to bylo v případě pahýl - článek, pahýl - pahýl, to bych chápal, ale i pahýl tu má právo na samostatnou existenci, aby ho bylo možné ho dál rozšiřovat. --BíláVrána (diskuse) 4. 12. 2014, 01:28 (CET)Odpovědět
Ono to není tak jednoznačné. Před 4 roky jsme kvůli potřebě mít samostatné infobofy (rybníky - rezervace) pro mnohdy plošně nestejné objekty vytvořili dvě souběžné řady hesel se vzájemným odkazováním. Jenže on třeba ten Novozámecký rybník by mohl mít své heslo a samostatný infobox v rámci mokřadů Ramsaru, v rámci kulturních památek, jako objekt v evidenci technických památek, je extra evidován jako ptačí oblast i v evidenci Evropsky významná lokalita. Čili 7 hesel, 7 infoboxů. Nikdy to není plošně zcela stejné, ani daty vzniku, čísly v příslušné evidenci. My tehdy fandili systému chráněných oblastí, nejen kolegovi ŠJů je bližší evidence kulturních památek a časem se někdo vrhne na památky technické atd.. Troufám si vytvořit k tomuto rybníku 7 takto různě postavených hesel, ale cítím, že je to práce nadbytečná. Jenže mít jedno heslo se sedmi infoboxy?--Zákupák (diskuse) 10. 12. 2014, 23:26 (CET)Odpovědět
Pokud by měl mít článek jenom infobox, jest otázkou jeho existence, pokud to však bude řádný článek schopný samostatného fungování, proč ho nemít? Když jsem v dřevných dobách psal články o geologických epochách, protože tu chyběly, tu a tam se ozval hlásek, že jsou trochu delší. Jenže vyčlenit samostatné podjednotky bez patřičného obsahu jsem nepovažoval za vhodné a dodnes články o nich nevznikly (protože všichni geologové zřejmě tvoří články o CHÚ). Takže tam, kde jsou dva, tři články (slušné) o jednom místě, ale z různého řekněme oborově nesouvislého pohledu, bych je s klidem nechal extra. Až se namnoží...--BíláVrána (diskuse) 16. 12. 2014, 14:54 (CET)Odpovědět

Kerské rybníčky[editovat zdroj]

Zdravím. Kdysi jste po mně chtěl upozorňování na CHÚ bez infoboxu, tož zde.

A zde je další, i když bývalý: Mrtvý luh

Railfort

Díky za echo, ale v tomto případě si nejsem jist, že tam infobox patří. Infobox v současnosti umí zpracovat jen chráněná území, které rozeznává v současnosti český právní řád. Ty minulé neumí. Současně, chceme dávat infobox i k zaniklým územím? (Nevím to, ptám se :) ). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 1. 2015, 09:56 (CET)Odpovědět
Hodil jsem info, protože u některých zaniklých CHÚ dnes infobox je. Osobně by se mi líbil i u nich, ale protože je tam sám dávat neumím, tak do toho nechci kecat těm, co to za mne dělají. Hezký Nový rok.--Railfort (diskuse) 1. 1. 2015, 11:08 (CET)Odpovědět
Další tip: Skály v zoologické zahradě (přírodní památka)--Railfort (diskuse) 27. 1. 2015, 13:38 (CET)Odpovědět

Absint[editovat zdroj]

Jako zakladatele hesla si dovoluji informovat, že jsem přidal na stránku Absint šablonu zpochybňující nezaujatost článku. Vysvětlení v diskusi. Díky za pochopení. --I.Sáček, senior (diskuse) 22. 3. 2015, 12:25 (CET)Odpovědět

Zdravím, díky za zprávu a za vložení šablony. Jj, článek by určitě zdroje chtěl a budu rád, když je tam někdo dodá. Osobně se k tomu nechystám, ten článek jsem myslím psal někdy v roce 2007 a v té době se ještě nezdrojovalo a už dávno nevím, dle čeho jsem to kdysi psal, a v současnosti se již věnuji jiným tématům. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 22. 3. 2015, 13:03 (CET)Odpovědět

Voda na Marsu[editovat zdroj]

Ahoj, chtělo by to tam přidat zmínku o tom, že si teď NASA myslí, že tam občas něco teče. Určitě tomu rozumíš mnohem líp než já, tak bych rád, kdybys to udělal Ty. Srdečně,--Ioannes Pragensis (diskuse) 29. 9. 2015, 11:45 (CEST)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Popravdě, ten článek by chtěl docela zásadně přepsat. Těch objevů je v poslední době strašně moc hodně. Nicméně nemám teď moc chuti a času se tomu na plno zavěnovat a ten článek opět dostat na úroveň, kterou by si nejlepší články zasloužily. Dám si to ale do svých dlouhodobých restů, co musím napravit :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 10. 2015, 21:13 (CET)Odpovědět

Commonscat[editovat zdroj]

Koukal jsem, že po mě opravuješ infoboxi. Já se omlouvám, já to edituje ve VE a nemám tam tu monžost commonscat. Zkoušel jsem to přepnout v TD, ale nepodařilo se mi a zatím jsem neměl čas zkoumat, kde je zakopaný pes, že to nejde.--Juandev (diskuse) 29. 10. 2015, 10:00 (CET)Odpovědět

@Juandev: Ahoj, díky za zprávu. V pohodě, já to rád opravím, když si toho všimnu. Já primárně po tobě doplňuji obrázky a commons do seznamů chráněných území, kam to nedáváš a Commonscat je pak už jen dodatečná práce :) Nicméně, moc díky za spoustu skvělých fotek. Budu se těšit na další. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 29. 10. 2015, 14:03 (CET)Odpovědět

Aha, to jsem vůbec netušil, že to tam mám dávat. Tak já se pokusím to napravit.--Juandev (diskuse) 30. 10. 2015, 11:14 (CET)Odpovědět

@Juandev: ono se to tam samozřejmě dávat nemusí, ale jde o to, že ty seznamy jsou pak používané pro výpočet nafocenosti chráněných území v ČR, takže pokud to není zaneseno i tam, pak se to území chybně bere jako nevyfocené. A to je škoda. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 30. 10. 2015, 11:25 (CET)Odpovědět

Země[editovat zdroj]

Ahoj, jsi prý odborníkem na geologii, nepomohl bys mi s článkem Země? Chci NČ, ale asi jsem si naložil moc velké sousto - sám nezvládnu, leda, že bych seknul s psaním článků, patrolou, údržbou... Každopádně, nenutím Tě. OJJ, Diskuse 16. 12. 2015, 20:48 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Já jsem se kdysi snažil dostat Zemi alespoň mezi dobré články a začal jsem na tom i pracovat, ale taky jsem to nedotáhl do konce, protože je to fakt hodně práce. Jinak bohužel budu muset tvou nabídku odmítnout, mám toho nyní v reálném životě fakt hodně, takže jsem nucen Wikipedii odsunout na vedlejší kolej. Nemám teď volnou kapacitu na to, abych něco takto rozsáhlého psal. Kdybys ale potřeboval poradit s nějakým termínem či něco vysvětlit, určitě napiš. Pokusím se pomoci. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 16. 12. 2015, 20:52 (CET)Odpovědět

E-mail[editovat zdroj]

Máte tam ode mě email. S pozdravem. OJJ, Diskuse 28. 2. 2016, 16:40 (CET)Odpovědět

Nordmarkit[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Nordmarkit. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Nadvšenec (diskuse) 13. 3. 2016, 12:47 (CEST)Odpovědět

Scink šalamounský[editovat zdroj]

Ještě jednou díky za zaslání fotoscanu encyklopedie. Na scinkovi se již pracuje, moc jsi mi pomohl, jinak bych teď nic neměl k chování, které je u tohoto druhu obestřeno tajemstvím. --OJJ, Diskuse 31. 5. 2016, 17:22 (CEST)Odpovědět

A hotovo. Na DČ to vidím. Ještě jednou dík. OJJ, Diskuse 2. 6. 2016, 18:44 (CEST)Odpovědět

Podpora[editovat zdroj]

Jelikož nesouhlasím se způsobem, jakým Vám byla odebrána práva správce, žádám Vás tímto, abyste opětně kandidoval. Z mé strany podporu mít budete. Děkuji za pochopení. Je mi líto, že to pro Vás bude určitá zátěž, ale jsem toho názoru, že podpásovky nelze tolerovat. Již z toho důvodu prosím, berte moji výzvu vážně. Děkuji. --Kusurija (diskuse) 12. 6. 2016, 10:08 (CEST)Odpovědět

Rozhodně minimálně PAR. I mou podporu máš, ale buď trošku aktivnější! OJJ, Diskuse 12. 6. 2016, 10:13 (CEST)Odpovědět
Ahoj, díky za podporu/vyzvání. Nicméně dle mého názoru není podávání žádosti o práva správce prozatím na místě. Nejprve by bylo vhodné, aby se věc formálně vyjasnila a dle toho se upravily příslušné stránky na české Wikipedii tak, aby výklad byl pro příště zcela jednoznačný. Jak jsem popisoval na stránce byrokratů, v současnosti mi přijde dvojí výklad možný. Tudíž mi odebrání práv přijde jako nejednoznačný krok. Věřím, že naši byrokraté věc nějak vyřeší během pár dní a pak se uvidí, co dál. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 6. 2016, 10:36 (CEST)Odpovědět
Petře drž se a nenech se odradit! Byla to jednak pořádná podpásovka a ze strany stewardů hodně sporný krok, protože rollback - ač tuto možnost má nyní i skupina uživatelů mimo správce - je stále od počátku výsadou pouze správců. --Faigl.ladislav (diskuse) 12. 6. 2016, 10:45 (CEST)Odpovědět

Práva Vám byla navrácena. OJJ, Diskuse 12. 6. 2016, 11:35 (CEST)Odpovědět

Potvrzení ve funkci správce[editovat zdroj]

Reaguji na toto: [15]. Vzhledem k situaci by bylo skutečně vhodné, kdybyste požádal o potvrzení ve funkci správce. Osobně považuji odebrání práv v tomto případě za zbytečně ukvapené, jejich navrácení je však podle mě stejně kontroverzní. Potvrzení ve funkci vidím jako nejčistší cestu, jak z celé situace ven. S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 12. 6. 2016, 12:41 (CEST)Odpovědět

Ahoj, jasné, během dneška to sepíšu a podám. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 12. 6. 2016, 12:46 (CEST)Odpovědět
Pokud to co děláš teď budeš dělat i po potvrzení, jen spokojeně mručím :-). Dneska moc s patrolou bohužel nepomůžu. OJJ, Diskuse 14. 6. 2016, 09:59 (CEST)Odpovědět
K tomu, co napsal kolega OJJ se připojuji. Už ne jednou jsem se s tebou dostal do správcovského editačního konfliktu. Takže díky, svého hlasu v žádném případě nelituji. --Martin Urbanec (diskuse) 14. 6. 2016, 14:56 (CEST)Odpovědět
A válíš dál :-). Rád se podívám, konečně zase něco jiného než samá zvířata (to recenzuji nejraději), mašiny, hudebníci! Vše zlé je zkrátka pro něco dobré. Jinak, nekoukl bys zas do té Tvé moudré knihy zvíře na Vakopšíka létavého? Díky. OJJ, Diskuse 14. 6. 2016, 18:29 (CEST)Odpovědět
Ahoj, to jsou staré resty, co jsem našel při procházení a čištění svých pískovišť. Mám pár chráněných území napsaných z minula, co by měly dle mého být DČ, ale do dneška jim nikdo puzlík nedal. Druhá část tvého příspěvku viz email. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 6. 2016, 19:05 (CEST)Odpovědět
Máš tam recenzi. Na vakoplšíka se pak vrhnu. --OJJ, Diskuse 21. 6. 2016, 17:52 (CEST)Odpovědět

Subst[editovat zdroj]

Ahoj, jen malá připomínka, prosím substuj varující šablony. Díky. --OJJ, Diskuse 17. 6. 2016, 10:41 (CEST)Odpovědět

Ahoj, jasné, není problém. Upravil jsem si k tomu stránku. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 17. 6. 2016, 11:06 (CEST)Odpovědět

Veterán I. třídy[editovat zdroj]

Pojem graben[editovat zdroj]

Dobrý den. Některé články (Ruaha, Narmada, Connecticut (řeka), Východoevropská platforma) používají pojem graben zřejmě ve významu příkop (geologie). Nevím, zda je to chyba k opravení nebo chybějící význam v rozcestníku graben. Můžete poradit? --Matěj Orlický (diskuse) 9. 7. 2016, 16:05 (CEST)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Graben se do češtiny skutečně často překládá jako příkop, ale když koukám na naše heslo příkop, tak to není to, co termín graben tam hlavně označuje. Graben je propadlina, která je z obou stran ohraničena dvěma zlomy, po kterých došlo k propadu horninového bloku. Náš článek ale do příkopů dává i oceánské příkopy - v podstatě je převážně jen o nich - které vznikají vlivem vrásnění zemské kůry, což se ale termínem graben označit nedá. Dle mého by bylo ideální článek příkop (geologie) přepsat dle anglické či německé Wikipedie a pak by se na to dalo s klidným svědomím linkovat. V současnosti je to trochu zmatené, protože ten článek popisuje něco, co se termínem graben označovat nedá. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 10. 7. 2016, 09:26 (CEST)Odpovědět
Díky za upřesnění. Možná tedy vydělit část do samostatného článku Oceánský příkop. --Matěj Orlický (diskuse) 10. 7. 2016, 10:25 (CEST)Odpovědět

Wikikytička[editovat zdroj]

Ahoj, velice děkuji a s uklepnutím se nic neděje - taky jich mám již několik na kontě :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 27. 7. 2016, 19:51 (CEST)Odpovědět

Scink šalamounský[editovat zdroj]

Ahoj, na jaké stránce byl v té Tvé encyklopedii? Teď je to jeden požadavek z recenze. Díky + klidně budu rád za názory k článku. --OJJ, Diskuse 30. 8. 2016, 15:11 (CEST)Odpovědět

Wikikytička za pomoc při tvorbě článku[editovat zdroj]

Ahoj, moc děkuji za ocenění a slibuji, že se budu snažit podobně vystupovat i v budoucnu :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 9. 2016, 21:46 (CEST)Odpovědět
Nemáš zač. Já ještě jednou moc děkuji. --Martin Urbanec (diskuse) 2. 9. 2016, 09:00 (CEST)Odpovědět

Desná[editovat zdroj]

Dobrý den. Protože se orientujete v podobných tématech, nechtěl byste se podívat na článek Desná (přítok Kamenice)? Jde o to, jestli se soutokem Bílé a Černé Desné vytváří krátká řeka Desná, nebo se Bílá vlévá do Černé, která tak pokračuje až do soutoku s Kamenicí. Příp. mě můžete odkázat na nějaký věrohodný zdroj, z Hydrologického seznamu podrobného členění povodí vodních toků ČR ([16]) jsem to bohužel nedokázal vyčíst. --Vlout (diskuse) 20. 9. 2016, 16:58 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, zkusím se potom podívat. Dám dnes či zítra vědět, jestli něco zjistím. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 9. 2016, 17:45 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. Hledal jsem to, ale nic převratného jsem nenašel. Takže bych se držel asi argumentu, co je uveden v diskusi u Desná (přítok Kamenice). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 9. 2016, 13:32 (CEST)Odpovědět
Děkuji za snahu. Ovšem je-li „považován vodohospodáři za Černou Desnou“, to je neověřitelné tvrzení, a co se týče map, ty situaci popisují různě. Např. Mapy.cz uvádějí Černou Desnou, zatímco mapový server mapy.crr.cz po soutoku Bílé a Černé už zná jen Desnou. Šablonu ke sloučení tedy nechám dalším generacím :-) Ještě jednou díky, --Vlout (diskuse) 26. 9. 2016, 13:40 (CEST)Odpovědět
Hehe, posun na další generace zní jako skvělý nápad :) --Chmee2 (diskuse) 26. 9. 2016, 23:11 (CEST)Odpovědět
@Vlout, Chmee2: Že vám vstupuji do diskuze, kolegové, nicméně náhodou jsem našel publikaci Historie přehradního stavitelství v povodí horní Jizery, kterou vydalo Povodí Labe, a v ní je na straně 2 schémátko, podle nějž opravdu Bílá Desná a Černá Desná po svém soutoku nejprve vytvoří Desnou, která se pak krátce nato vlévá do Kamenice. --Jan Polák (diskuse) 27. 9. 2016, 20:40 (CEST)Odpovědět
Super! Tím to považuji za vyřešené úplně bez nutnosti zapojování budoucích generací :) Díky moc a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 27. 9. 2016, 20:43 (CEST)Odpovědět
Díky. Potvrzeno je to nejen mapkou, ale výslovně i na str. 2. Ke sloučení tedy není důvod, naopak je třeba několik informací opravit. --Vlout (diskuse) 27. 9. 2016, 20:48 (CEST)Odpovědět
Ahoj, nic není vysloveně černé a bílé, ani Černá a Bílá Desná. :-) Skutečně lze celou řadou zdrojů doložit, že Desná vzniká soutokem Černé a Bílé Desné. Lze doložit i opak. [17], [18] . Když se podíváte na onen hydrologický seznam, přesněji na čísla hydrologického pořadí, tak také zjistíte, který tok je vodohospodáři považován za hlavní. Je to ten s číslem 1-05-01-0651. Je to hčp Černé Desné (plocha povodí 26,5 km² nad soutokem s Bílou Desnou) a spojené Desné (50,8 km²). Bílá Desná (plocha povodí 16,0 km²) má hčp 1-05-01-0680. Názvy našich potoků a řek se neustále mění, je to tedy opravdu na dalších generacích. :-) Jako další podobný příklad Vám uvedu řeku Loučku, která je vlastně dolním tokem Bobrůvky [19]. Zdravím Vás všechny a díky za čas věnovaný tomuto tématu. --JirkaSv (diskuse) 27. 9. 2016, 22:41 (CEST)Odpovědět
Co je tedy podle Vás „správnější“ verze? Osobně jsem se tomu věnoval jen kvůli tomu, aby kupř. zde tři roky starý návrh na sloučení byl vyřešen. --Vlout (diskuse) 27. 9. 2016, 22:45 (CEST)Odpovědět
Obě možnosti jsou správné. Jen jsem chtěl napsat, že záleží na zdroji, který uvedete. Nechte to, jak jste to upravil. Je to více zažité, asi jako Zlatý potok v Dobrušce. :-) --JirkaSv (diskuse) 27. 9. 2016, 23:07 (CEST)Odpovědět
OK, děkuji za revizi. --Vlout (diskuse) 28. 9. 2016, 12:41 (CEST)Odpovědět

Scink šalamounský[editovat zdroj]

Nazdar, tak už je DČ, díky za knížku! OJJ, Diskuse 21. 9. 2016, 17:30 (CEST)Odpovědět

Ahoj, tak to je skvělá zpráva, díky, žes to sepsal a na DČ dotáhl :) A za knihu nemáš zač, kdyby bylo potřeba, opět se ozvi. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 9. 2016, 17:44 (CEST)Odpovědět
Jestli dovolíš :). Jinak, objev se zas někdy na RC. --OJJ, Diskuse 21. 9. 2016, 17:49 (CEST)Odpovědět

Smazání článku Lord Hoven - dotaz[editovat zdroj]

Dobrý den, slyšel jsem, že jste smazal článek Lord Hoven, je to pravda? Proč Jste to udělal? Orangutan je 2ka (diskuse) 26. 9. 2016, 23:15 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, není. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 9. 2016, 23:17 (CEST)Odpovědět

Vakoplšík létavý[editovat zdroj]

Tak jdu na to :). Našel jsem další zdroj. Měj se. --OJJ, Diskuse 25. 10. 2016, 16:29 (CEST)Odpovědět

P. S. Nechceš se pak podívat?

Pokud by zajímalo, pracuji tady. OJJ, Diskuse 26. 10. 2016, 20:12 (CEST)Odpovědět

Žádost o recenzi[editovat zdroj]

Když už jsi mi sehnal knihu, nechtěl bys tomu dělat i recenzenta? --OJJ, Diskuse 2. 11. 2016, 08:34 (CET)Odpovědět

Velký Špičák (národní přírodní rezervace)[editovat zdroj]

Ahoj, vytvořil jsem heslo do předmětu Ochrana přírody a krajiny s doc. Reifem (název v nadpisu), je to moje první editace Wikipedie -prosím o kontrolu a opravy. Děkuju a zdravím :) Salandap (diskuse) 4. 11. 2016, 21:02 (CET)Odpovědět

Salandap: Ahoj, díky za zprávu. Heslo jsem prošel, trochu upravil a do diskuse připsal pár komentářů. Obecně je to ale velmi pěkně povedené heslo. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 9. 11. 2016, 09:40 (CET)Odpovědět

Enceladus[editovat zdroj]

Dobrý, chystáš se na to? :) OJJ, Diskuse 21. 11. 2016, 13:09 (CET)Odpovědět

Jj, ve chvílích volna se to chystám přeložit. Ale nevím, jak moc rychle mi to půjde :) --Chmee2 (diskuse) 21. 11. 2016, 14:48 (CET)Odpovědět
Těším se. OJJ, Diskuse 21. 11. 2016, 14:56 (CET)Odpovědět

P. S. Vakoplšík už je mezi DČ.

Gratuluji! Dostal jsi za to zasloužené vyznamenání? Kdyby ne, rád ti ho udělím! --Chmee2 (diskuse) 21. 11. 2016, 14:48 (CET)Odpovědět
Pracuji pro Wikipedii a její kvalitu, ne pro kytičky :). Psal jsem jen pro info, když už jsem měl od Tebe českou knížku :). OJJ, Diskuse 21. 11. 2016, 14:56 (CET)Odpovědět
To chápu, ale já zastávám názor, že za NČ a DČ se má nějakým tím wikikvítím vždy poděkovat. Pač dotlačit něco skrze recenzi, vyžaduje prostě úsilí navíc, kterého bychom si tady jako komunita měli fakt hodně považovat. Takže díky i tady a jsem s pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 11. 2016, 15:52 (CET)Odpovědět
Kdyby Tě ještě zajímalo, běží jedna NNČ ode mě + další od kolegů. Už se hlasuje. OJJ, Diskuse 21. 11. 2016, 18:35 (CET)Odpovědět

Železná hvězda kvalitního wikipedisty[editovat zdroj]

Ahoj, OJJ, předně moc děkuji za vyznamenání, potěšilo. Přiznám se ale, že mne trochu překvapilo, obzvláště s ohledem na mou relativně nízkou aktivitu :) a na malý přínos, který teď pro Wikipedii mám. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 12. 2016, 20:41 (CET)Odpovědět

Václav Skalník[editovat zdroj]

Ahoj, rád bych upozornil, že probíhá hlasování v nominaci na nejlepší článek Václav Skalník (Skalník byl například uměleckým zahradníkem a autorem podoby Mariánských Lázní). Chceš-li, vyjádři se, prosím. :-) --Jan Polák (diskuse) 22. 12. 2016, 06:57 (CET)Odpovědět

Fotografie[editovat zdroj]

Zdravím. Chtěl bych jen upozornit, že u této fotografie jde zřejmě o pracovní smlouvu na dobu určitou, nepletu se? Jestliže tomu tak je, asi není vhodnou ilustrací pro skončení pracovního poměru výpovědí. --Vlout (diskuse) 26. 12. 2016, 14:11 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Není tomu tak, jak píšeš. Nešlo u ukončení pracovního poměru na dobu určitou, ale výpovědí, u které se subjekty dohodli na určitém datu, od kdy ta výpověď bude mít platnost. Takže dle mého je to naprosto vhodná ilustrativní fotografie k výpovědi. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 12. 2016, 19:54 (CET)Odpovědět
Jestliže je to takto, tak by šlo o skončení pracovního poměru dohodou, nikoli jednostrannou výpovědí. Tudíž nejde o vhodnou fotografii pro tento článek, ale třeba by se hodila do sekce Pracovní poměr#Ukončení pracovního poměru. Co myslíte? --Vlout (diskuse) 26. 12. 2016, 20:19 (CET)Odpovědět
Protože jste se asi rozhodl věc dále neřešit, fotografii jsem teď sám přesunul. --Vlout (diskuse) 28. 12. 2016, 12:40 (CET)Odpovědět
Díky, super. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 28. 12. 2016, 13:01 (CET)Odpovědět

Wikikytička za fotografie senátorů 2016[editovat zdroj]

Mantela zlatá[editovat zdroj]

Ahoj, rád Tě vidím. K mantele, ke které jsi mi poslal knihu, už je otevřené hlasování, zítra to končí. Zapojíš se? OJJ, Diskuse 26. 1. 2017, 08:49 (CET)Odpovědět

Senátorka Alena Dernerová – možnost získání fotografie[editovat zdroj]

Ahoj, asi jsi zaregistroval, že proběhly mimořádné senátní volby v Mostě a byla tam zvolena Alena Dernerová. Senátorkou ovšem byla už v předchozím volebním období od roku 2010. Máme možnost získat její fotografii? Asi spíš ne, co? Vzpomínám si totiž, že při zisku první skupiny fotografií senátorů v roce 2012 jsi psal, že u starších fotografií by byl problém s autorskými právy fotografa. A u paní Dernerové v Senátu asi použijí tu starou fotku, novou dělat pravděpodobně nebudou, co? Takže máme smůlu… :-( --Jan Polák (diskuse) 1. 2. 2017, 17:45 (CET)Odpovědět

Ahoj, je to, jak píšeš. Pokud jí neudělali novou fotografii, tak máme smůlu. Zkusím napsat fotografovi, jestli jí náhodou nebudou fotit znova. Dám vědět. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 2. 2017, 20:01 (CET)Odpovědět

Surtsey + chobotnice skvrnitá[editovat zdroj]

Ahoj, dvě věci. Prvně, nechtěl by ses někdy zase kouknout na Surtsey? Myslím, že stačí dorefovat a už nemá daleko k DČ, což by se moc hodilo; zajímavé téma. JInak, není ve Zvířeti toto zvířátko? Jestli chceš, na oplátku Ti třeba taky nějakou knihu seženu. --OJJ, Diskuse 2. 2. 2017, 08:19 (CET)Odpovědět

Pozvánka na oslavu 15. narozenin české Wikipedie[editovat zdroj]

Dobrý den, jak se daří? Rád bych vás pozval na oslavu 15. narozenin české Wikipedie, která se bude konat 3. května 2017 v kanceláři Wikimedia Česká republika ve Slovenské 21 v Praze-Vinohradech. Zvu vás, protože bychom rádi na jednom místě shromáždili co nejvíce bývalých i současných správců české Wikipedie (akce je však samozřejmě i pro nesprávce a dokonce i pro ty, kteří jen Wikipedii podporují, ale nikdy ji pořádně needitovali). Program je na stránce akce, ale stále se na něm pracuje a Vaše náměty a nápady si rád přečtu na diskuzi k akci.

Pokud máte zájem, prosím připište se do seznamu na stránce akce. Pokud o akci nemáte zájem, nejlépe uděláte, když odstraníte svoje jméno ze seznamu správců, který jsme připravili na stránce akce. Následně už vás nebudeme kontaktovat. Díky a těším se na shledání, --Martin Urbanec (diskuse) 16. 2. 2017, 15:23 (CET)Odpovědět

Akvárko[editovat zdroj]

Věnuješ se ještě akvárku? Mám tu totiž kdyžtak knihu, co by Tě mohla zajímat.OJJ, Diskuse 18. 2. 2017, 10:16 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu a za dotaz. Přiznám se, že jsem teď dost v útlumu, co se týče mého akvárka. Pokud mám čas, snažím se jet nafotit nějaké chráněné území a překonat 300 kusů :) Ale shodou náhod jsem teď o víkendu měl možnost nafotit pár ryb (1 nebo 2). Ale kdybych se zas do akvárka někdy pustil, určitě se pro knížku ozvu :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 20. 2. 2017, 23:00 (CET)Odpovědět

Pražská padesátka 2017[editovat zdroj]

Termín je 16. září 2017, prosím připiš se: Wikipedie:Wikipedisté v pohybu/Pražská padesátka 2017. Těším se! --Gampe (diskuse) 21. 2. 2017, 08:24 (CET)Odpovědět

Ahoj, vtipné, jsem to zrovna editoval, když si mi psal :) Díky za založení, letos by mi to mělo vyjít, poletím (snad) až den potom. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 2. 2017, 08:43 (CET)Odpovědět

Licence fotografie[editovat zdroj]

@Itsyoungrapper:Ahoj, protože jsi dohodl uvolnění obrázků senátorů, tak se zeptám, jestli se domníváš, že pro snímky poslanců z dolní komory postačuje licence PD-CzechGov? IMO nikoli, pokud by tomu tak bylo, pak by nebylo třeba zasílat povolení OTRS k senátorům. Ptám se, než případně na Commons založím diskusi o smazání. Díky. --Kacir 8. 3. 2017, 18:21 (CET)Odpovědět

Ahoj, dle mého nestačí, ale nejsem právník ani odborník na autorské právo. Já jsem musel získat svolení kanceláře Senátu, včetně souhlasu konkrétního fotografa, co nakonec pro Senát ty fotografie pořizoval. Neodvážil bych se osobně na to aplikovat PD-CzechGov. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 9. 3. 2017, 09:36 (CET)Odpovědět
Díky. Pokud by na obrazový materiál postačila licence PD-CzechGov, pak bychom zřejmě neměli problém s doplňováním Commons z vládního webu a z webů ministerstev. Založím DOS. Zdraví --Kacir 9. 3. 2017, 20:03 (CET)Odpovědět

Editace na UP[editovat zdroj]

Ahoj, upravil jsem ti na uživatelské stránce drobnost kvůli změně v globálním stylopisu. Omlouvám se za edit! --Martin Urbanec (diskuse) 19. 3. 2017, 20:01 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu, úplně v pohodě. Kdybys tam potřeboval něco někdy editovat dále, směle do toho. Nevadí mi to, ba naopak to uvítám! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 20. 3. 2017, 18:01 (CET)Odpovědět

Astronomický editaton[editovat zdroj]

Dějiště editatonu

Ahoj, v posledních letech jsi vylepšoval články o astronomii (hlavně o planetách - za to velký dík) a proto bych tě chtěl pozvat na astronomický editaton, který pořádáme 1. – 2. dubna na hvězdárně v Brně. Wikipedie se letos bude ucházet o cenu Littera astronomica, a i proto chceme vylepšit články o astronomii a příbuzných tématech jako například o astronomických institucích. Byl bych proto velmi rád, kdyby ses k nám přidal.
--Packa (diskuse) 21. 3. 2017, 06:22 (CET)Odpovědět

Jiří Novák (stenograf) – možnost získání fotografie[editovat zdroj]

Ahoj, vím, že jsi byl v kontaktu se Senátem PČR. Měl bys možnost obohatit i článek Jiří Novák (stenograf) o fotografii, byť se jedná o pracovníka Poslanecké sněmovny PČR? Předem díky za snahu. --Jan Polák (diskuse) 10. 4. 2017, 21:00 (CEST)Odpovědět

Surtsey[editovat zdroj]

Ahoj, koukal jsem, že to bylo vyřazeno už před dlouhou dobou z NČ, na svoje stáří ale článek Surtsey vypadá pořád velice dobře. Tak jsem myslel, že bych časem mohl orefovat a vrátili bychom to zpátky alespoň mezi dobré články, pomohl bys mi? OJJ, Diskuse 29. 4. 2017, 15:03 (CEST)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu a za nabídku. Jasné, že s tím můžeme něco udělat a zdroje tam dodat, to je popravdě to nejmenší. Nicméně se přiznám, že jsem zrovna si chtěl na pískoviště překopírovat podklady pro Ceres a celé to předělat, pač u nás je ten článek silně neaktuální - udělat s ním tedy něco, co jsem nedávno udělal s Enceladem. Pokud se do toho ale vrhnu, tak mi to zas bude brát spoustu času.
Pokud bychom ale chtěli tedy místo toho udělat Surtsey, můžu se významněji zapojit až po 13. květnu. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 29. 4. 2017, 15:23 (CEST)Odpovědět
Dodělej nejprve to, co je potřeba. Taky mám práci. OJJ, Diskuse 29. 4. 2017, 15:29 (CEST)Odpovědět
Škoda, že byla zrušena spolupráce měsíce... Jinak téma se líbilo také Horstovi (?), třeba by měl něco českého třeba do literatury. OJJ, Diskuse 30. 4. 2017, 08:36 (CEST)Odpovědět

Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Experti na přírodu[editovat zdroj]

Hej, tohle je nějaká (vyluštitelná) šifra? OJJ, Diskuse 9. 7. 2017, 15:22 (CEST)Odpovědět

Ahoj, to byla reklama, když byl tento projekt uveřejňován v médiích :-). --Mates (diskuse) 9. 7. 2017, 15:28 (CEST)Odpovědět
Viz tamější video „Podívejte se, jak tento článek vznikl!“. --9. 7. 2017, 18:43 (CEST), Utar (diskuse)
Ahoj, je to jak píší předřečníci. Byla to část reklamní kampaně, co jsem připravoval s jednou reklamní agenturou. Cílem bylo přitáhnout více lidí k editování Wikipedie. V principu to bylo tak, že divoká zvířata psala na NB text jakožto největší experti na přírodu, akorát jsme jim nerozuměli (proto ta stránka na cs.wiki, kam ta kampaň z toho videa vedla). Vyzývali jsme lidi, aby se zapojili namísto nich do editování. Reklama měla tři roviny, video, tištěné vizuály (např. půlstránkový inzerát v Respektu) a audiovýstup. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 10. 7. 2017, 21:55 (CEST)Odpovědět

FK Olympia Praha[editovat zdroj]

Ahoj, není pak to v tom případě subpahýl? Nechám to na tobě, teď se v tom asi vyznáš víc. --Martin Urbanec (diskuse) 10. 7. 2017, 23:36 (CEST)Odpovědět

Ahoj, nejspíš je, ale říkal jsem si, že by bylo dobré počkat nějaký čas, jestli to ten anonym ještě nějak nerozvede, než to označovat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 11. 7. 2017, 00:03 (CEST)Odpovědět

Upozornění - modifikoval jsem Tvůj CSS kód[editovat zdroj]

Ahoj, vzhledem k tomu, že Tvůj CSS kód pravděpodobně skrýval políčko pro vyplnění shrnutí editace, editoval jsem jeden nebo více Tvých uživatelských stylopisů (stránky ve Tvém uživatelském prostoru končící .css). Pokud bych způsobil nechtěné problémy, prosím, dej mi zde vědět a použij {{Odpověď}} – tato zpráva byla rozeslána hromadně a nemusím Tvou stránku mít ve sledovaných. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 22. 7. 2017, 22:30 (CEST)Odpovědět

Permské vymírání[editovat zdroj]

Nazdar, vím, že jsi geolog, proto bych se rád zeptal, jestli bys nepročetl (a nezrecenzoval) čl. Permské vymírání, pokud bych vylepšil. Hned to nebude, mám na práci lvíčka, průběžně píšu i jiné články (chystám žábu, co vychovávala mláďata v žaludku :-) na DČ), ale do budoucna mě to nechává wiki-neklidným. OJJ, Diskuse 4. 8. 2017, 18:18 (CEST)Odpovědět

Ahoj, pročetl jsem a něco jsem tam poopravoval. Ale nejsem moc dobrý geolog ohledně stratigrafie, mojí specializací je sopečná činnost ve spojitosti s jinými planetami. Takže v tom úvodu ohledně geologických epoch na Zemi se moc nevyznám. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 7. 8. 2017, 20:29 (CEST)Odpovědět

Štěpán Buchta[editovat zdroj]

Tyhle inteligenty rovnou blokuj. Tenhle chytrák udělal video, kde se na WP přidává a máme z toho peklo. Vytvořen byl i filtr a furt se snaží, viz třeba teď [20]. --OJJ, Diskuse 6. 12. 2017, 06:20 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. OK. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 6. 12. 2017, 17:49 (CET)Odpovědět

Antilopka pižmová[editovat zdroj]

Ahoj, myslím, že by nebylo na škodu, aby recenzi provedl zase jednou někdo jiný, nekoukl bys na Antilopka pižmová? Cílem jest dobrý článek. Díky. --OJJ, Diskuse 8. 12. 2017, 12:14 (CET)Odpovědět

Foto[editovat zdroj]

Ahoj, nevíš jestli bude po zvolení k dispozici fotka? Hodila by se –> Jan Sobotka (starosta). — Draceane diskusepříspěvky 13. 1. 2018, 23:58 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Napíšu v týdnu na svůj kontakt do Senátu a dám vědět. Díky za připomenutí! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 14. 1. 2018, 08:24 (CET)Odpovědět

CHKO Brdy[editovat zdroj]

@Chmee2: Ahoj, kdysi jsi o CHKO psal, mrkneš na poslední editace a nějak aktualizuješ, prosím? OJJ, Diskuse 15. 2. 2018, 12:01 (CET)Odpovědět

Prosecke skaly[editovat zdroj]

Neco jsem doplnila, prosim znovu o kontrolu. Dekuji, – Tento příspěvek přidal(a) TigraCZ, 12. ledna 2013, 21.18‎ (UTC)

Operace Oluja[editovat zdroj]

Proč jste nesmyslně zablokoval článek o operaci Oluja. Stačilo aby na vás někdo písknul a vy hned jako pejsek plníte povely. Komu vadí pravda o operaci Oluja. Jste snad také členem srbského loby ? Píšete o sobě že chcete šířit informace. Zatím však pouze přispíváte k šíření dezinformací.– Tento příspěvek přidal(a) Ganghoffer, 12. října 2014, 09.19‎ (UTC)

Invitation to Medical Translation[editovat zdroj]

Medical Translation Project

Invitation to the Medical Translation Project – a joint Wikimedia project started by the English language WikiProject Medicine!

Thank you for being one of the top Medical editors! I want to use this opportunity to introduce you to our most ambitious project.

We want to use Wikipedia to spread knowledge where it will be used. Studies have shown that Wikipedia is the most common resource of medical knowledge, and used by more people than any other source! We want high quality articles, available to everyone, regardless of language ability. It isn't right that you would need to know a major language to get hold of quality content!

That is why in the recent Ebola crisis (which is still ongoing) we translated information into over 70 languages, many of them small African languages. This was important, as Wikipedia was also shown to be the biggest resource used in Africa for information on Ebola! We see tremendous potential, but also great risks as our information needs to be accurate and well-researched. We only translate articles that have been reviewed by medical doctors and experts, so that what we translate is correct. Many of our translators are professionals, but many are also volunteers, and we need more of you guys – both to translate, but also to import finished translations, and fix grammatical or other style issues that are introduced by the translation process.

Our articles are not only translated into small languages, but also to larger ones, but as of 2015 this requires users to apply for an article to be translated, which can be done here (full articles, short articles) with an easy to manage google document.

So regardless of your background head over to our main page for more information, or to our talk page and ask us questions. Feel free to respond in any language, we will do our best to find some way to communicate. No task is too small, and we need everyone to help out!

I hope you will forgive me for sending this message in English – we also need translators for messages like this, and above all local language community managers, which act as a link between us and you. Also I can not reply on your talk page, so please go to our talk page!

Thank you for helping medical information on Wikipedia grow! -- CFCF 🍌 (email) 15:37, 28 January 2015 (UTC)

Google Translation of this message

– Tento příspěvek přidal(a) CFCF, 28. ledna 2015, 19.21‎ (UTC)

Editaton v Českých Budějovicích, 19. října 2018[editovat zdroj]

Na setkání se těší Czeva a JAn. 14. 8. 2018, 21:07 (CEST)Odpovědět

Čeledi motýlů, šablona systému Lepidoptera[editovat zdroj]

Ahoj! Nenapadl mě nikdo lepší, na koho se obrátit, snad jsem se trefil :o) Vrhnul jsem se na doplnění systému motýlů, primárně na úrovni jednotlivých druhů - zejména těch méně atraktivních a neprofláklých. Dnes jsem si řekl, že bych mohl zpracovat i heslo pro čeleď, konkrétně srpokřídlecovité. Moc zběhlý v tom pořád nejsem, ale snažím se učit nápodobou... Přidal jsem do hesla i takový ten spodní rámeček systému motýlů (šablona? taxobox?) a dívám se, že původní (zřejmě abecední) řazení je narušeno nahodilými překlady některých čeledí do češtiny. Nevím, kde má ten rámeček střeva, tak jsem to neřešil, ale bylo by dobré buď podržet jména latinská (a vytvořit jednotlivým čeledím přesměrování), nebo všechna jména přeložit a znovu abecedně seřadit. Co myslíš?
(Psal bych na Portál:Entomologie, ale zdá se, že už je sedm let po smrti.) --GeXeS (diskuse) 3. 9. 2018, 21:24 (CEST)Odpovědět

Řád Wikiklanu[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za poděkování a za řád. Mám taky radost, že se nakonec podařilo Akademii věd ČR přesvědčit, aby svou licenční politiku změnila a část obsahu začala sdílet pod svobodnými licencemi. Osobně si myslím, že po Senátu ČR je to druhý velký zářez, kdy se některá z našich významných institucí rozhodla část svého obsahu uvolnit. Pevně věřím, že to bude inspirace i pro další. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 20. 9. 2018, 19:14 (CEST)Odpovědět

Ústavy AV ČR[editovat zdroj]

Dobrý den. Všiml jsem si, že jednotlivé ústavy Akademie věd ČR mají různé infoboxy, spolek, firma nebo organizace. Nebylo by záhodno to nějak sjednotit? Myslím také, že nejvhodnější by byl infobox organizace, když právní formou jde o veřejné výzkumné instituce. --Vlout (diskuse) 21. 9. 2018, 14:47 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, díky za zprávu. Taktéž jsem si toho všiml (popravdě, panuje v tom dost velký binec, část ústavů se na Commons jmenuje anglicky, část česky...), čeká nás tak dost práce se sjednocením :)
Budu tak moc rád, když se sjednocení infoboxů případně ujmete. Osobně bych taky preferoval organizace, když je to v.v.i. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 9. 2018, 15:01 (CEST)Odpovědět
Tak aktuální ústavy, tedy ty které máme napsané, jsem sjednotil na infoboxech organizace. Pravda, kolem celé Akademie věd je ještě spousta práce, ale třeba se toho ujmou i další. Zdravím, --Vlout (diskuse) 21. 9. 2018, 21:29 (CEST)Odpovědět
Super, díky moc za pomoc! Pokusím se při vhodné příležitosti se pobavit s lidmi z AV ČR, jestli nechtějí uvolnit nějaké texty, které by místní hesla o této instituci a jejich ústavech vylepšily. Na pořádku na Commons v blízké době zkusím zapracovat :) --Chmee2 (diskuse) 22. 9. 2018, 15:07 (CEST)Odpovědět
Není zač a díky za postupné doplňování textu. Mimochodem, kromě infoboxů jako takových jsem doplnil i jejich právní formy a IČO. A k tomu mám takový návrh, zatímco názvy článků bych pro očekávatelnost nechal jak jsou, v úvodu by možná mohly být názvy přesné a oficiální, tedy jen s „… AV ČR“. Co myslíte? Ostatně část ústavů to má takto, část rozepsáno, takže nějaké sjednocení by bylo asi na místě.
K tomu ještě jeden problém, máme článek Archeologický ústav Akademie věd České republiky, ačkoli pojednává jen o tom pražském (oficiálně „Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.“, viz odkaz na IČO v infoboxu) – nebyl by na místě např. rozlišovač? --Vlout (diskuse) 24. 9. 2018, 14:53 (CEST)Odpovědět
@ Vlout: Myslím si, že by měl být ten název Ústav XY Akademie věd České republiky v. v. i. na první řádce, to je většinou oficiální název, který mají ty instituce zapsané ve svých zřizovacích listinách. Článek bych pak nechával na zkráceném Ústav XY Akademie věd České republiky.
Ten archeologický ústav bych udělal "Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Praha". Nicméně pokud vymyslíte jiné řešení, nebudu určitě proti :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 9. 2018, 21:38 (CEST)Odpovědět
Názvy jsem už sjednotil podle toho, jaký oficiální název mají jakožto samostatné právnické osoby (viz odkazy přes IČO v infoboxech). Ale to je ode mne vše, takže když to někdo bude měnit, tak mi to vadit nebude. U Archeologického ústavu jsem už taky navrhl přejmenování, jestli ale chcete „Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Praha“, klidně to doplňte do návrhové šablony a po cca týdnu bych to přesunul na tuto variantu. Plus změnil odkazy na identicky pojmenovaný brněnský ústav (mimochodem, samostatný už od 1970). --Vlout (diskuse) 26. 9. 2018, 21:53 (CEST)Odpovědět

Věstonická nádrž[editovat zdroj]

Ahoj, studentka User:Kaja.jenisova začala editovat článek Věstonická nádrž namísto Věstonická nádrž (přírodní rezervace). Prosím o nasměrování na správný článek. Díky. --Harold (diskuse) 12. 11. 2018, 16:40 (CET)Odpovědět

Chráněná území[editovat zdroj]

Ahoj, vidím Tě jako mentora projektu. Koukám na RC a vidím následující rozšíření článku. Informační tabule někde asi nebude zrovna ověřitelným zdrojem. Nemohli byste najít něco lepšího?--OJJ, Diskuse 13. 11. 2018, 11:48 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Informační cedule na lokalitě se už řešila několikrát, jestli je to autoritativní zdroj a vždy diskuse skončila, že je. Je to, popravdě, podobné jako nějaká kniha, která vyšla nižším nákladem. Taky musíš vyvinout značnou snahu, abys jí získal (např. dojít do nějaké knihovny...), u informační cedule je to podobné. Je to veřejně přístupný zdroj, jen se musí vyvinout jistá snaha, aby se člověk k té informaci dostal. Můžu pak na cvičení zjistit, jestli k tomu tvrzení neexistuje nějaký snadněji dostupný zdroj, pokud ale nebude, měli bychom ten zdroj i tak respektovat. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 13. 11. 2018, 23:34 (CET)Odpovědět

Wikikytička – foto Senátorů[editovat zdroj]

Ahoj, děkuji za kytičku, ale tentokrát není moc zasloužená. Kancelář Senátu ČR si vzpomněla úplně sama, že nám fotky posílá, tak mne opětovně kontaktovali a poslali fotky a na mne bylo jen je nahrát. Je pěkné vidět, že ta spolupráce se Senátem tak už běží vlastně sama :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 3. 2019, 14:58 (CET)Odpovědět
O to je to přece lepší, ne? ;-) — Draceane diskusepříspěvky 1. 3. 2019, 15:03 (CET) (já bych se stejně asi beztak časem ozval...)Odpovědět

Práva správce[editovat zdroj]

Ahoj, jelikož poslední správcovskou akci jsi provedl 21. září loňského roku, požádal jsem stewardy o odebrání práv. Díky za vše, co jsi jako správce udělal. --Martin Urbanec (diskuse) 5. 7. 2019, 22:07 (CEST)Odpovědět

Ahoj, I removed admin flag from your account. Einsbor (diskuse) 6. 7. 2019, 14:25 (CEST)Odpovědět
Ahoj, díky za zprávu. Pokud si myslíš, že to bylo ke prospěchu projektu, pak OK. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 8. 7. 2019, 09:57 (CEST)Odpovědět

Všiml jsem si až teď. K tomu poděkování se připojuji a myslím, že je škoda, že už správcem nejsi. Tak až budeš mít víc času, tak zase směle o práva požádej.--Tchoř (diskuse) 11. 8. 2019, 17:21 (CEST)Odpovědět

I já děkuji za odvedenou práci a doufám, že na funkci editora to bude mít vliv. JAn (diskuse) 11. 8. 2019, 21:29 (CEST)Odpovědět

Havíři není totéž co důlní odborník[editovat zdroj]

Ahoj, narazila jsem na řazení báňských odborníků do kategorie Havíř. Ale oni nekutají. Neumím zavést novou kategorii Báňský odborník. Díky--Dobroš (diskuse) 14. 8. 2019, 21:45 (CEST) DobrošOdpovědět

Setkání v Českých Budějovicích, podzim 2019[editovat zdroj]

Ahoj, rádi bychom udělali v brzké době další wikisraz, o termínu se momentálně může hlasovat. JAnD 17. 9. 2019, 21:21 (CEST)Odpovědět

Editaton Prachatice 2 - 30. 10. - 3. 11. 2019 Prachatické muzeum[editovat zdroj]

Zdravím Vás, děkujeme za tvorbu a chceme Vás pozvat alespoň k distanční účasti k nějakému Vašemu tématu Wikipedie:Editaton/Prachatice 2/Podklady podle Vašeho všestranného zájmu, např. příroda....Zdraví--Elektracentrum (diskuse) 20. 9. 2019, 08:36 (CEST)Odpovědět

Wikipedie:Arbitrážní výbor/volby leden 2020[editovat zdroj]

Ahoj, nechceš kandidovat? :-) Patříš mezi nejzkušenější kolegy. --OJJ, Diskuse 2. 1. 2020, 10:44 (CET)Odpovědět

Ahoj, moc díky za nabídku a za zprávu, ale nechci. Neřadím se mezi nejaktivnější wikipedisty v poslední době, což je dáno tím, že jsem v práci i v jiných projektech plně saturován, takže bych na to neměl úplně čas. Navíc čekám, že když má nízká editační aktivita vadila komunitě v tom, abych mohl vykonávat práva správce, tady by to vadilo ostatním o to víc. Arbitr oproti správci totiž musí dost sledovat, jak se komunita vyvíjí a kam směřuje. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 2. 1. 2020, 15:40 (CET)Odpovědět

WikiProjekt Změna klimatu[editovat zdroj]

Ahoj Petře, rád bych tě pozval do WikiProjektu Změna klimatu - během posledního měsíce jsem konečně s projektem trochu víc hnul, udělal jsem šablony na zařazení stránek do projektu apod. a doufám, že se mi do něj povede nalákat více lidí. Vím, že to není úplně tvůj obor, ale pokud bys občas přispěl nějakou radou, byl bych rád.Jirka Dl (diskuse) 1. 2. 2020, 09:17 (CET)Odpovědět

Wikipedie na Facebooku/Témata[editovat zdroj]

Ahoj Petře, promiň že přicházím s jednou vykopávkou. Při hledání na wiki jsem narazil na 10 let starý článek Wikipedie:WikiProjekt Wikipedie v médiích/Wikipedie na Facebooku/Témata, kde jsi hlavním autorem. Deset let staré "Víte že..", co s tím, oživit, smazat? --Petr Říha, Hradec Králové 10. 2. 2020, 21:41 (CET)

Ahoj, díky za zprávu. Uniká mi, proč by se ta stránka měla smazat jako celek, ale klidně ji smaž(te), jestli je potřeba. Teď už se stejně obsah wikipedistického FB dělá jinak, takže nemá význam. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 21. 2. 2020, 14:18 (CET)Odpovědět

Senátoři[editovat zdroj]

Opět se připomínám před volbami, pokud tedy ještě zajišťuješ spolupráci. Jinak jsem koukal, že nám chybí oficiální fotky mimořádně zvolených senátorů (David Smoljak, Hynek Hanza, Tomáš Goláň). Díky a měj se :) — Draceane diskusepříspěvky 1. 10. 2020, 11:17 (CEST)Odpovědět

Ahoj, až proběhnou volby, zkusím se zas v Senátu zeptat. Díky za píchnutí. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 8. 10. 2020, 14:18 (CEST)Odpovědět
Ahoj, tentokrát jsem dostal jen 9 fotografií s ohledem na pandemii... (ne všichni se zajeli vyfotit...), nahrál jsem je na Commons. Nemám ted kapacitu to plně popisovat a dávat do kategorií, takže kdybyste tohle někdo chtěl udělat, budu rád. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 26. 10. 2020, 12:20 (CET)Odpovědět
Skvělé – díky, není to sice komplet, ale i tak je to pěkné. Nemáš info, jestli někdy časem budou i fotky ostatních (udělal jsem seznam)? Zatím jsem propojil na WD a aktualizoval u článků, na Commons je v plánu to dodělat asi zítra. ;) Ještě jednou díky a měj se! — Draceane diskusepříspěvky 26. 10. 2020, 21:01 (CET)Odpovědět
Díky moc za pomoc. Bohužel nevím, jestli budou i fotky ostatních. Nicméně paní psala, že ostatní poslali svá vlastní fota, takže bych z toho odhadoval, že bude Senát používat ty... Nicméně kdyby byla někdy změna, určitě je nahraji. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 11. 2020, 17:54 (CET)Odpovědět

Vadné cross-wiki uploady v Commons[editovat zdroj]

Zdravím. Vidím, že právě finišují studenti z projektu Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/PřF UK (2020/2021) – respektive na ty, kteří všechno dělají správně a dokonale, zpravidla nenarazím, ale potýkám se s fotkami těch, kteří neumějí kategorizovat a tudíž se jejich fotky objevují v seznamu Commons:Commons:Media needing categories (Czech description), a zrovna od těchto studentů bývají ty fotky zpravidla také mizerně popsané, až na výjimky bez souřadnic atd. Chápu – Commons a Wikipedii editují většinou poprvé a naposled v životě a nemají šanci tak rychle proniknout do všech jejích tajů.

Bohužel se nám tato sezóna zrovna sešla s tím, že se opět začal projevovat jakýsi bug, že tzv. cross-wiki uploady (tj. pomocí formuláře z jiného projektu) se zasekávají při dosažení velikosti 5 MB. A už jsem v těchto dnech narazil na několik "tvých" studentů, kteří s tím zápasí. Stejný problém se nám tu vyskytoval v minulých letech a bohužel nebyl řešen příliš urgentně. A bohužel nám tady pak zůstávají spousty zbytečně poškozených souborů (tedy pro projekt víceméně ztracených, aktuálně je nevyřešených případů přes 4000 a spousta dalších vadných souborů už bylo nenávratně smazáno), nebo to lidé řeší tím, že začnou soubory zmenšovat, což je taky zbytečná újma na kvalitě. Sám jsem to netestoval, ale snad by se problém neměl projevovat, pokud se fotky nahrávají přímo z formuláře Commons. Pokud si myslíš, že to má smysl, zkus případně své studenty na tento problém upozornit. Dík. --ŠJů (diskuse) 1. 11. 2020, 11:25 (CET)Odpovědět

Ahoj, díky za zprávu. Měli bychom mít příští týden virtuální prezentaci, tak jim tam ten problém popíši a upozorním na něj.
Stran té chybějící kategorizace - vím o tom, já dělám to, že když pak ty hesla kontroluji, ty kategorie tam po nich doplňuji. Kontrola hesla probíhá tak, že každý týden (počínaje příštím přespříštím týdnem) čtu 4-5 hesel týdně. Opravuji po nich překlepy, špatné formátování v článcích, subjektivní informace a během toho se hrabu i v Commons. Sorry, že to není v jeden čas, ale je to lidsky mimo kapacity (a současně je bohužel mimo kapacity rozsahu té hodiny, kterou na zadání úkolu mám(e), abych jim vysvětlil všechno - od editace článku, vkládání a používání referencí, nahrávání obrázků a pak takové ty špíčky jako jejich kategorizaci apod...). S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 1. 11. 2020, 17:53 (CET)Odpovědět

Po přesunu[editovat zdroj]

Ahoj, pro příště po přesunu jako Stroupínský potok to prosím označ ke smazání, ať nám nevznikají zavádějící přesměrování. Bohužel zrovna CHÚ ve velkém nereflektují očekávatelnost názvu. — Draceane diskusepříspěvky 7. 12. 2020, 22:24 (CET)Odpovědět

Wikikytička[editovat zdroj]

Díky moc :) Tam to bylo moc krásné a poctivě jsme to tam prochodili... mám na disku ještě mraky dalších fotek z různých míst na světě, jen mít ten čas to jít nahrávat... Třeba někdy :) S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 8. 1. 2021, 22:26 (CET)Odpovědět

Fotografie[editovat zdroj]

Ahoj, rád bych touto cestou požádal o názor, více zde. --Xth-Floor (diskuse) 8. 4. 2021, 18:14 (CEST)Odpovědět

Fotografie Petra Kellnera[editovat zdroj]

Ahoj Chmee, loni v květnu jsi psal Pod lípu, že sháníš fotografii Petra Kellnera. Jak to prosím vypadá? Díky moc za reakci a za snahu ji získat. Měj se fajn --F.ponizil (diskuse) 27. 1. 2022, 15:46 (CET)Odpovědět

Ahoj, bohužel to nedopadlo, oslovil jsem správné lidi, chvilku se mnou jednali a pak už přestali reagovat :/ --Chmee2 (diskuse) 27. 1. 2022, 20:30 (CET)Odpovědět
Díky za reakci, je to škoda... Mám jim zkusit napsat nebo to nemá smysl? --F.ponizil (diskuse) 27. 1. 2022, 21:13 (CET)Odpovědět
Klidně to zkus, třeba ty uspěješ! Držím palce. --Chmee2 (diskuse) 27. 1. 2022, 21:36 (CET)Odpovědět
Ahoj, tak jsem jim před dvěma týdny posílal mail na tiskové oddělení, reakce jsem se nedočkal, tak jsem to dnes poslal znovu... Tak uvidíme, ale moc tomu nedávám :-( Měj se fajn --F.ponizil (diskuse) 10. 2. 2022, 21:58 (CET)Odpovědět
Ahoj, je to bez reakce... Škoda. Každopádně díky za nápad :-) --F.ponizil (diskuse) 21. 2. 2022, 16:16 (CET)Odpovědět

Bojové vozidlo[editovat zdroj]

A já si hned říkal, že mi je ta fotka povědomá. ;-) — Draceane diskusepříspěvky 11. 2. 2022, 16:35 (CET)Odpovědět

Fotografie z téhle přehlídky jsou docela oblíbené. Vyskytují se na řadě míst :) --Chmee2 (diskuse) 21. 2. 2022, 12:23 (CET)Odpovědět
Chmee2 prostě ví, co blejsknout. A pak to outsourcuje :-) --Packa (diskuse) 21. 2. 2022, 12:34 (CET)Odpovědět

Senátoři[editovat zdroj]

Ahoj, letos (teda loni) se fotky senátorů nekonaly? :'( — Draceane diskusepříspěvky 11. 1. 2023, 21:55 (CET)Odpovědět

Nekonali, Gampe to zkoušel prorazit, ale zabili to kvůli GDPR a souhlasu senátorů/senátorek z publikací. Takže to vypadá, že je konec. --Chmee2 (diskuse) 12. 1. 2023, 20:24 (CET)Odpovědět
Škoda, no. Aneb GDPR opět jako výmluva úřadů, proč něco nedělat. To nám byl čert dlužen... :'( — Draceane diskusepříspěvky 12. 1. 2023, 21:00 (CET)Odpovědět

Pozvánka na 100. pražský Wikisraz[editovat zdroj]

Ahoj, na pražským Wikisrazu jsi už fakt dlouho nebyl a tenhle je jubilejní 100., tak se klidně zastav, budeme rádi. :) --frettie.net (diskuse) 11. 2. 2023, 15:34 (CET)Odpovědět

Komunitní Wikikonference 2023: Navrhněte program + Save the date[editovat zdroj]

Ventarola[editovat zdroj]

Ahoj, obracím se na tebe s prosbou o vytvoření správných kategorií, příp. úpravu nepřesných formulací u článku Ventarola. Vyrobila jsem ho, protože mě iritovalo, jak se to slovo všude červenalo, ale nejsem geolog. Připadá mi, že je to české specifikum, které se v jiných jazycích ani nevyskytuje. Rovněž by to chtělo upravit položku wikidat. Tam jsem ovšem já nesprávně "vulkanismus" nedala! Dík. --Helena Dvořáková (diskuse) 1. 5. 2023, 10:21 (CEST)Odpovědět

Žádost o recenzi článku sopka[editovat zdroj]

Ahoj Chmee2, chtěl bych tě poprosit o recenzi článku sopka. Dal jsem si s ním opravdu hodně práce a rád bych z něj chtěl udělat NČ nebo DČ. Jinak je to moje úplně první nominace, takže s nadšením doufám, ať se to podaří. Zároveň se cítím trošku provinile, že jsem ten článek celý překopal od základů, neboť za nejzásadnější obsahové editace bylo zodpovědné právě tvoje cenné úsilí. Tak snad ti to nebude vadit, protože si do toho musel dát dost svého času. Budu rád za všechny připomínky a odborné opravy. Připomínám, že v tomhle oboru nejsem expertem, pouze nadšenec. :) --Phoenix CZE (diskuse) 9. 10. 2023, 11:58 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:31 (CEST)Odpovědět