Mrtvý luh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Mrtvý luh
Základní informace
Vyhlášení1948
Nadm. výška738 m n. m.
Rozloha3,94 km²
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Mrtvý luh
Mrtvý luh
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mrtvý luh je údolní rašeliniště a původně státní přírodní rezervace na Šumavě nacházející se při soutoku Teplé a Studené Vltavy ve Vltavické brázdě jižně od Volar. V současnosti je součástí Vltavského luhu – I. zóny Národního parku Šumava v katastru osady České Žleby. Státní přírodní rezervace zde byla vyhlášena v roce 1948 na výměře 394 hektarů. Název území pochází od velkého množství mrtvých stromů, které zde vytváří jakoby „mrtvý les“ poskládaný z velkého množství „kostlivčích stromů“, které zde vznikly po velkém podzemním požáru rašeliny.

Území Mrtvého luhu vymezuje těleso náspu železniční tratě mezi železničními zastávkami Dobrá a Černý Kříž na železniční trati České Budějovice-Volary a dále také obě koryta Teplé a Studené Vltavy, které se zde na jihovýchodním cípu Mrtvého luhu slévají a vytvářejí tak řeku Vltavu.

Mrtvý luh patří do sítě mezinárodně chráněných mokřadů.

Vzhledem k tomu, že vrstvy zdejší rašeliny dosahují mocnosti až 7 metrů, odpovídá tomu i druhové složení dřevin, kde převládá borovice blatka, bříza karpatská a bříza pýřitá. Z bylin pak rosnatka okrouhlolistá, blatnice bahenní, kosatec sibiřský a vachta trojlistá. Vyskytují se zde, mimo jiné, i velmi vzácné druhy bezobratlých živočichů, kteří jsou typičtí pro biotopy severské tundry, jako je kupříkladu motýl perleťovec severní a perleťovec mokřadní.

Mrtvý luh není přístupný pro veřejnost. Výhradně po řece do něj mohou vstupovat pouze vodáci, kteří sjíždějí Vltavu od Soumarského mostu. Dobře viditelný je i při jízdě vlakem na trati přes Černý Kříž do Volar.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]